Oudtburgh is hartstikke goed op weg

Oudtburgh is hartstikke goed op weg
4

Oudtburgh
Molenweidtje 1
1862 BC Bergen
oudtburgh@magentazorg.nl 
Tel: 072-5820800 
www.magentazorg.nl/wonenmetzorg/oudtburgh 

Oudtburgh is hartstikke goed op weg 

4 THe kopjes 

IMG_9307

Onze TomTom spreekt Molenweidtje uit met een wel zo bekakte Prins Bernhard-achtige stem, dat we in een danig vrolijk stemming aan onze Zorgvisite beginnen. We hebben Oudtburgh uitgezocht omdat Bergen een witte plek blijkt te zijn op onze Zorgvisitekaart. En omdat Magentazorg een zorgorganisatie is die we niet eerder met een Zorgvisite hebben vereerd. Magentazorg is vooral werkzaam in de regio Alkmaar/Bergen en heeft daar 3 verpleeghuizen, 3 locaties wonen met zorg, 8 locaties kleinschalig wonen en daarnaast thuiszorg en behandeling/revalidatie. We  kennen deze zorgorganisatie wel, omdat we bij collega locatie Zuyder Waerd, alweer een jaar of acht geleden, een Houd de naaste vast en Thuis Voelen traject hebben gedaan. Als we zo de woorden Molenweidtje, Oudtburgh en Zuyder Waerd naast elkaar zien staan, begrijpen we ook waarom Oom TomTom ineens deftig uitpakte…

Genoeg gekletst. In het fraaie kunstenaarsdorp Bergen rijst Oudtburgh
IMG_9297
voor ons op met de karakteristieke Alberts en van Huut stijl die we al vaker bij zorglocaties hebben gezien, zoals laatst bij Vivium in Laren.
IMG_9301
Deze bouwstijl komt voort uit de antroposofie. Over bouwstijlen valt bijna niet te twisten, wel over het gebrek aan ruime en goed gesitueerde balkonnetjes en de kleine ramen, die zo kenmerkend zijn voor deze organische architectuur.
IMG_9303
Dit gevoegd bij het naar de maatstaven van Dagobert Duck gemaaide grasveld om het gebouw dat we als eerste zien, maakt dat we ons rondje rond Oudtburgh wat vooringenomen starten. Waarom niet wat meer vertier op dat gras, waarom geen beter uitzicht voor de 180 bewoners van Oudtburgh, en waarom geen grotere terrassen voor de bewoners als je zoveel ruimte hebt? 

Buitenruimte met nog meer potentie 

Maar verder lopend rond het Oudtburgh moeten we op die eerste indruk wel terug komen. De terrassen hebben een hekje naar buiten
IMG_9309
en achter het huis is een behoorlijk grote, wat stenige tuin, waar in de zomer een groot terras wordt uitgezet.
IMG_9312
Voor het huis is het een walhalla met geiten, een jeu de boulesbaan, een lesgebouwtje, mooie wandelpaden, een bruggetje naar de naastgelegen woonwijk en een fraai aangelegde vijver in de richting van de entree.
IMG_9316 IMG_9313
Ook het parkeren heeft een  goede plek gekregen. Jammer is dat het niet meer geëtaleerd wordt door aansprekende bewegwijzering, door toelichtingen bij de ‘attracties’ bijvoorbeeld voor deze jeu de boulesbaan zijn de ballen daar te verkrijgen. Eigenlijk is de bekende toegangssluis een geweldige plek om de spullen voor de buitenactiviteiten uitnodigend neer te zetten. TIP van ZORGVISITE. We zien het zo vaak die bescheidenheid op al die prettige dingen die beschikbaar zijn. Ook vinden we het kleine, beschutte terrasje aan de voorkant geen recht doen aan juist dit fraaie uitzicht en de aantrekkelijkheden om uit de passieve zit- houding te komen…

IMG_9342

Binnen overvalt ons letterlijk de warmte 

IMG_9340
Na de sluis val je meteen met je neus in de boter. Je wordt als het ware het restaurant ingetrokken, terwijl je aandacht tegelijkertijd uitgaat naar de op een lage rand gelegen kijk- en leesboeken die voor iedereen in te kijken of mee te nemen zijn. Het vult zich zelf toch weer aan. TIP van het HUIS.
IMG_9341
Het doet ons denken aan de openbare boekenkastjes aan de straat waar buurtbewoners hun boeken voor volgende lezers in neer zetten. Het bruine café aan de voorkant is ook aardig.  

Voor we naar het restaurant gaan, lopen we nog door het pastelkleurige gebouw. De gangen zijn overal voorzien van schilderijen. Er mag iets meer gelet worden op alle plastic draden die overal onderuit steken.
IMG_9322
Zo hang je thuis je schilderijen ook niet op! Dat geldt ook voor de goedbedoelde plakbandjescultuur. Zo’n brief op de ouderwetse postbus geplakt, dat deze niet in gebruik is, haalt de aardigheid er wel van af. Maak dan die gleuf dicht, denken wij. En al dat rollend materieel voor de kapstok maakt het ophangen van je jas er niet gemakkelijker op.  

Maak van bewegwijzering geen stiefkindje 

Net als buiten is ook binnen de bewegwijzering er amper om de bewoner en bezoeker tot iets te verleiden. Je weet echt niet wat er allemaal voor wie is. TIP van ZORGVISITE. Terwijl er zoveel is waar Oudtburgh trots op mag zijn, moet je er met een lichtje naar zoeken. Zoals de vrolijke schoorsteen in Sinterklaasstijl.
IMG_9337
Het brengt  ons meteen op het idee: waarom staan daar geen schoentjes van (achter)kleinkinderen bij? Direct een reden om hen twee keer mee op bezoek te nemen. Een keer om het schoentje te zetten en een tweede keer om het erin gestopte cadeautje op te halen. TIP van ZORGVISITE. Het brengt hopelijk meer op gang, om het voor kinderen leuk te maken op bezoek te komen, zodat ze wat kunnen spelen of bewegen. Bewoners genieten altijd van zulk bezoek en alleen al het ernaar kijken brengt geluk in hun leven. 

Het Uitbureau van Magenta en Oudtburgh gaat dit vast oppakken. De ‘Doet u mee’ gids die we aantreffen geeft daar alle vertrouwen toe, net als het verenigingsleven dat Oudtburgh de bewoners biedt. 

Al in kerststemming 

Bij ons rondje om het huis zagen we een zit/slaapkamer waar eind november de kerststemming er al goed in zat. Binnen bij Oudtburgh is de Kerstkoorts al uitgebroken, terwijl Sint en Pieterbaas nog maar net gearriveerd zijn. Het lijkt ons wat voorbarig.   

Eigen koks en restaurant om u tegen te zeggen 

We hebben trek en het restaurant lonkte ons al bij binnenkomst. Ook al is de ruimte groot (hij wordt terecht natuurlijk multifunctioneel gebruikt), hij leeft!
IMG_9330 IMG_9331
De ‘rommel’ van de kerkdienst die er ’s morgens is geweest – zo verontschuldigde een medewerkster zich – moet nog worden opgeruimd. Je wordt  getroffen door zowel de hartelijkheid, de levendigheid en het heerlijke assortiment. De medewerkers hebben een gevarieerde functie, want ze zijn ook gastvrouw, vraagbaak etc. En dat staat ook allemaal heel netjes en goed aangegeven. Net als wat er allemaal te doen is.
IMG_9329
Ons valt het natuurlijk meteen op dat er verse bloemen op tafel staan. TIP van het HUIS.
IMG_9326
En dan het eten.
IMG_9334
De kapucijners met spek, vlees, aardappel zijn zoals thuis en heel attent zijn er apart uitjes, piccalilly en zuur bij te krijgen. Er is een keuze uit twee menu’s. Hier is nog een eigen keuken, waar drie koks het eten dagelijks vers bereiden en dat is duidelijk te merken. Even heerlijk is de verse sinaasappelsap die uit een persapparaat komt, zelfs ook van bloedsinaasappels! TIP van het HUIS. De koffie kan daarentegen wel iets extra’s aan smaak  gebruiken. 

Bewegingsvrijheid tot de buitendeur 

We horen dat er bij Oudtburgh verbouwd gaat worden. Met die verbouwing en door gebruik te maken van sensoren en chips wil Oudtburgh meer bewegingsvrijheid voor bewoners met dementie realiseren.
IMG_9332 IMG_9333
De buitendeur annex sluis zal daarmee nog de enige barrière vormen met het buitengebeuren. Binnenshuis en wij nemen aan inclusief de binnentuin, kan men dan overal vrij rond lopen. Nu is men qua loopruimte nog gebonden aan de afdeling waar men woont. De voorgenomen verbouwing is natuurlijk een toe te juichen stap, die we de laatste tijd gelukkig vaker in verpleeghuizen zien. Zie bijvoorbeeld het negen etages hoge Savelberg 

Magentazorg website en de informatie over Oudtburgh mag er wezen 

We bekijken de website van Magentazorg en ook daarop zien we de wil om er voor de cliënten en bewoners en hun familie te zijn. Nog niet perfect, maar wel zeer in de goede richting en wars van ronkende organisatietaal. Dat je daar scherp op moet blijven, merken we aan de advertentie waarin collega’s worden gezocht. Voor ons staat die wat te prominent op de homepage. En we zien dat de locaties wel wat meer achter de broek mag worden gezeten om te etaleren wat er zoal de komende maand te doen is.  

U doet ertoe 

Het magazine dat Magenta zorg uitgeeft heet ‘U doet ertoe’. De voorzitter van de Raad van Bestuur, Jeltje Schraverus trekt daarin samen op met de voorzitter van de cliëntenraad, Dave Koster. Kijk zo hoort het, bondgenootschappelijk sta je er letterlijk en figuurlijk samen voor om uit te dragen dat je er bent voor de bewoner. Jeltje Schraverus zegt: wij zijn als leverancier te gast bij onze cliënten en bewoners. Dave de Koster: de zorgorganisatie participeert in het leven van de bewoner en zijn of haar familie. Het zijn woorden die zo maar uit de mond van  de Dames THe hadden kunnen vallen. 

Zorgvisite afgelegd november 2017 

Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite, Publicarea 

Geef een antwoord