Verpleeghuis Oudshoorn
Henry Dunantweg 21
2402 NM Alphen aan den Rijn
tel: 0172-467000
www.verpleeghuisoudshoorn.nl
info@alrijne.nl
communicatie@alrijne.nl
Volg Oudshoorn via social media
Twitter: @oudshoorn_zorg
Facebook: /verpleeghuisoudshoorn
Oudshoorn ‘revisited’: de nieuwe wijn is van echt goede kwaliteit
4 1/2 THe kopje
Als we in december 2010 op bezoek zijn bij verpleeghuis Oudshoorn is het huis deels afgebroken en ligt er een terrein braak om bebouwd te gaan worden. We waren destijds getroffen door de sfeer in het huis. We spraken de hoop uit “dat die sfeer ook in de nieuwbouw de boventoon gaat voeren en dat vooral ook de intimiteit die de oudbouw kenmerkt in de nieuwbouw gehandhaafd blijft.“ Oudshoorn was onze tweede zorgvisite van de nu al ruim 120 afgelegde zorgvisites. De kop luidde ‘Kwaliteit van de wijn in de oude zakken mag in de nieuwe gewaarborgd blijven’. Onze 3,5 THe kopje als overall oordeel mocht Oudshoorn met trots in haar zak steken. De link naar de recensie uit 2010 voegen we hierbij.
Streng voorplein smacht naar warmte
Benieuwd naar hoe de nieuwbouw heeft uitgepakt, maken we opnieuw de rit naar Alphen aan den Rijn. Het huis is nog niet zo gemakkelijk te vinden. Bewegwijzering zou welkom zijn. TIP van ZORGVISITE De parkeerplaats ligt netjes uit het zicht van de wat strenge hoofdingang. Behalve twee leuke mozaïekbanken,
zou dit ‘voorplein’ wat gezelliger ingericht kunnen worden met wat planten(bakken) rond bijvoorbeeld een fontein. TIP van ZORGVISITE Het nieuwe gebouw van 3 tot 4 verdiepingen hoog, heeft een aardige uitstraling met donkerrode en witgele stenen. We zien grote gemeenschappelijke balkons bij de huiskamers van het groepswonen,
terrassen en op de begane grond is er een flinke goed onderhouden tuin.
Wat ons betreft mogen de balkons en terrassen nog aangekleed worden met fleurige plantenbakken. Gebeurt vast, het voorjaar is nog jong op het moment dat we er zijn.
We herinneren ons ook nog de vogelbolletjes van ons eerste bezoek en hopen dat die ook weer terug komen. TIP van ZORGVISITE
We kunnen niet goed inschatten hoe het met het zicht vanaf de balkons en terrassen is als je daar zit. Ze zijn van gesloten baksteen.
Verder vinden we het jammer dat de hangende nissen alleen aan de voorkant het raam hebben. Dat belemmert het uitzicht naar de zijkanten. Er zijn echt wel mogelijkheden om het kijkplezier naar buiten te vergroten zonder te kijk te zitten.
Bewegen en buitenlucht hoog in het vaandel
In de tuin staat een glazen kas,
waar plantjes kunnen worden gekweekt en in het gras zien we een lange bak op stahoogte, waaruit het zaaigoed nu flink de kop op begint te steken. De tuin heeft vele mooie banken en stoelen op een lekkere hoogte,
mooie wandelpaden, een soort van prieel, maar zou nog wat gevarieerder kunnen worden gemaakt met bijvoorbeeld levende have, zoals kippen, konijnen en/of vogels. Er is ook nog wel plaats voor wat beweegtoestellen en bijvoorbeeld een volleybalnet, waar bezoek in de zomer gebruik van kan maken met vader/opa of moeder/oma in de stoel ernaast. TIP van ZORGVISITE Vanuit deze zijde van het huis heb je in de verte zicht op het oude Alphen en dichterbij op een kerkje. De tuin is te bereiken via het overdekte dorpsplein dat het centrum van Oudshoorn vormt.
Wij vinden de hekken die de hele tuin omzomen nu nog wel van een tralie-achtige allure. Zonder het kijken naar het lieflijke uitzicht
te verstoren zou er ons inziens toch wel iets gedaan moeten worden om het een wat vriendelijker karakter te geven. En is het een idee om een toegangshekje erin te maken om makkelijker naar het kerkje of het centrum te wandelen? TIP van ZORGVISITE Nu moet je best wel een end omlopen of via de personeelsingang en de – welk doel heiligende? – slotgracht over om er te komen.
Er is veel groen in de omgeving en water, waardoor er ook buiten het terrein veel wandelmogelijkheden zijn. Een kaart met (een) wandelroute(s) bij de voordeur geeft naasten houvast om met bewoners de omgeving te verkennen. TIP van ZORGVISITE
Olie en azijn
In 2010 schreven we ook dat Oudshoorn voor haar nieuwbouw de visie heeft om bewoners met een revalidatie vraag of lichamelijke beperkingen een eigen woon- en leefklimaat te geven, net als voor mensen met dementie. We citeerden toen de locatiemanager van De Hogeweyk in Weesp : ‘Olie en azijn mengt niet, dus houd ze gescheiden. We komen er niet goed achter van buiten en van binnen, hoe dat nu zowel qua buiten entrees als binnen gestalte heeft gekregen. Een plattegrond en goede buiten- en binnen bewegwijzering kan erbij helpen. TIP van ZORGVISITE
Je wordt echt binnengelaten
Op de voordeur na, kent het huis geen gesloten deuren. Alle bewoners van het huis, op welke etage ze ook wonen, kunnen zich vrij door het huis bewegen en dus ook de grote beschermde tuin in wandelen. TIP van het HUIS En als er aandacht is voor beweging en buitenlucht, dan heb je bij de dames THe al gauw een streep voor.
De gesloten voordeur zet ons echter wel voor een probleem. Hoe binnen te komen? Gelukkig is het zicht van de ontvangst meteen op de glazen toegangsdeur en gaat de deur voor ons open. We geven aan even het dorpsplein te willen proeven en dat is goed. Wij waarderen het dat je niet zomaar kunt binnenlopen – TIP van het HUIS – ook al verhoogt dat voor ons de drempel om op Zorgvisite te gaan. Als je visie er één is van wonen voor de bewoners is dat een andere dan van een publiek toegankelijk huis. Heb je dat laatste als visie dan bevelen wij altijd aan, scherm dan de woongedeelten ook met een toegangsdeur af. Bij je eigen woning of flat kan ook niet iedereen zomaar naar binnen.
Het dorpsplein vormt een gezellig middelpunt
Na binnenkomst passeren we de gastvrouw zittend achter een lage tafel met een paar stoelen ervoor. We lopen vervolgens langs een lange lees- annex eettafel met in het midden bakken voor tijdschriften en kranten. Erachter een houten kast vol boeken die daar te leen kunnen worden meegenomen of ter plekke ingekeken kunnen worden.
De ruimte met leestafel vormt de entree naar het fraai ingerichte dorpsplein. Er is hier heel veel met licht hout gewerkt. Een soort van grote billboards in houten omlijsting omzomen het plein aan twee kanten met grootformaat foto’s van landschappen, stadsgezichten en een bruiloft.
De kapstok is mooi weggewerkt. Ernaast een automaat voor lekkernijen voor de tijden dat de counter niet open is. Stevige lichthouten tafels, waar ook rolstoelen onder kunnen, lekkere stoelen en grote fauteuils om onderuit te zakken. Een prettige counter met hoge stoelen, waar je als aan de toog zittend, ook een borreltje kunt nuttigen, te verkrijgen bij een restaurantmedewerkster die hier duidelijk met plezier werkt. Ze schenkt goeie koffie en heeft lekker belegde stokbroodjes erbij of andere snacks of zoetigheden, zoals koek, cake en gebak. Er staat een tafel waarop tientallen korte filmpjes te bekijken zijn, gegroepeerd rond thema’s als geschiedenis, arbeid, mode, etc.
En er is een aardige speelhoek voor kinderen waar ook allerhande spelletjes uit de kast te trekken zijn. Er staat een piano die in elk geval wekelijks bespeeld wordt tijdens een middagconcert. Dat de piano ook bespeelt kan worden door begenadigde pianisten die op bezoek komen of bewoner zijn, mag er van ons nog bijgezet worden. TIP VAN ZORGVISITE.
Het Uitbureau zorgt ervoor dat je je niet hoeft te vervelen
Aan één zijde achter de billboards treffen we een kapperszaak/ schoonheidssalon en het Uitbureau. Het Uitbureau TIP van het HUIS wordt gerund door vrijwilligers. Wekelijks worden er uitstapjes geregeld waarvoor een grotere belangstelling bestaat dan de organisatie aan kan. Lekker zwerven door steden met de Oudshoornbus, naar een markt, naar Schiphol, een tochtje met een boot, het kan allemaal en bewoners worden aangemoedigd zelf ook voorstellen te doen voor uitstapjes. Bij dit uitbureau kunnen bewoners ook de door hen gewenste deelname aan een of meerdere van de 17 verenigingen regelen, alsmede hun deelname aan workshops. Wekelijks wordt er met een klein groepje bewoners gezwommen in het plaatselijke zwembad. Bij het Uitbureau kunnen bewoners, contactpersonen, familieleden, vrijwilligers een medewerkers verder terecht voor het gratis lenen van gewone-, grootletter- en luisterboeken, CD’s, DVD’s en Themamanden. Voor de uitstapjes en deelname aan verenigingsactiviteiten wordt van de bewoners een financiële bijdrage gevraagd.
Uit de Nieuwsbrief bestemd voor bewoners en familieleden, uitgegeven door het Uitbureau, begrijpen we dat Oudshoorn goede contacten onderhoudt met verschillende scholen in de omgeving, waarvan de leerlingen komen helpen bij activiteiten.
Als je alles zo leest en bekijkt, dan hoef je je bij Oudshoorn niet te vervelen. En wordt een eigen say van bewoners hierin op prijs gesteld en aangemoedigd. Veelzeggend hierin is dat Oudshoorn zowel beweegagogen als welzijnscoaches in dienst heeft. TIP van het HUIS
Wonen in je eigen dorp
Oudshoorn heeft in opzet een dorpskarakter en voert als credo: ‘Wonen in ons eigen dorp en zo veel mogelijk aansluiten bij wat u thuis gewend bent’.
Het huis telt 22 woningen, die liggen aan straten met belevingsplekken.
Het is goed ingericht. Elke groepswoning voor 8 bewoners heeft z’n eigen voordeur en adres.
Aardig zou zijn om hier ook nog naambordjes van de bewoners aan te brengen. TIP van ZORGVISITE De woonkamers zijn gezellig ingericht en hebben een open keuken waar dagelijks vers wordt gekookt. De boodschappen worden gedaan in de supermarkt,
waar dan ‘s morgens ook de tassen klaarstaan met de per woning bestelde groenten en het vlees. De supermarkt ligt aan het dorpsplein. Men volgt zo veel mogelijk het ritme van het gewone dagelijkse leven en bewoners die dat willen worden betrokken bij de huishoudelijke activiteiten. Een vast team van medewerkers is in elk huis verantwoordelijk voor de zorg en de dagbesteding. De medewerkers zijn geschoold in de Planetree methode. (Planetree staat voor mensgerichte zorg. Merkbaar mensgerichte zorg, liever gezegd. Bij alles wat je doet, van persoonlijk handelen tot het schrijven van beleid, stel je de cliënt centraal.)
Dames THe willen hun eigen bed kunnen meenemen
Elke bewoner heeft een eigen kamer van zo’n 20m2 en moet z’n sanitair delen met andere bewoners. De kamers hebben een basisinrichting met in elk geval een bed van het huis en gordijnen, maar kunnen daarnaast ingericht worden met eigen spullen. Hier blijft nog wel wat te wensen over: wij dames THe zouden het toch hogelijk op prijs stellen als we ons eigen bed mee zouden mogen nemen en dan niet zo’n 90 cm bed, maar op z’n minst een twijfelaar.
De ene bewoner is de andere niet
En we zouden het prettig vinden als onze kamer een zodanige vorm heeft, dat het bed de kamer niet domineert. Wij denken zo maar dat er mensen met alzheimer zijn, die behoefte hebben aan privacy en dan niet op een slaapkamer willen vertoeven, maar op een gezellige zitkamer. We begrijpen heel goed dat huizen keuzes moeten maken, gezien het beschikbare budget. Maar we dagen architecten graag uit hiervoor alternatieve oplossingen te ontwerpen. En de beleidsmakers vragen we oog te hebben voor verschillen tussen mensen: de ene mens heeft aan een slaapkamer genoeg en vertoeft graag in de groepswoonkamer, de ander wil een wat ruimere zit/slaapkamer. Het zou fijn zijn als daar in het beleid ruimte voor komt. TIP van ZORGVISITE
De info is op up to date met gebruikmaking van social media.
Oudshoorn heeft een prima website met veel informatie, ook via een film van het huis. De folders die we in het huis vonden, ook weer in een mooie bak met houten lijst, geven ook goede info over het huis en de activiteiten. De folder: ‘Wat ik nog wil zeggen’ stelt bewoners en hun naasten in de gelegenheid om voorstellen te doen op allerlei gebied of om klachten te uiten. TIP van het HUIS Wij willen in dit verband voorstellen de wachttijden op de website te vermelden. TIP van ZORGVISITE Het huis maakt gebruik van Social media, zoals Twitter en Facebook TIP van het HUIS
In de eregalerij
Oudshoorn is er in geslaagd nieuwe wijn te schenken. We dubben over het aantal THe kopjes: een dikke vier of een krappe vier en halve. We besluiten tot vier en half THe kopje, waarmee Oudshoorn in de eregalerij van Zorgvisite haar plek verdient.
Zorgvisite afgelegd in maart 2016
Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea
Terecht wijst u er op dat niet alleen Oudshoorn, maar alle langdurige zorginstellingen, de privéwoningen vormen voor de bewoners. Die privacy moet natuurlijk worden gerespecteerd: terecht maakt u een vergelijking tussen een straat en woningen. De meeste instellingen kennen een vrij toegankelijke “straat” met voorzieningen, waar je vrij in en uit kunt gaan, net zoals in een straat. De 125 Zorgvisites die door de Dames zijn gedaan hebben altijd dit onderscheid gerespecteerd: slechts de vrij toegankelijke ruimten worden betreden en daar worden foto’s – zonder personen in beeld – gemaakt. De woningen worden slechts zelden bezocht en dan natuurlijk met toestemming. Het is de Dames tijdens hun Zorgvisites eerder opgevallen dat die scheiding tussen privé en vrij toegankelijk in veel bezochte instellingen onduidelijk is: Oudshoorn is in deze juist een positieve uitzondering en krijgt daarvoor een compliment.
De Zorgvisites zijn altijd onaangekondigd, dat is de gekozen werkwijze om zonder afspraken vooraf het “thuisgevoel” in beeld te brengen.
Dames THe
De Dames THe ontvingen de volgende reactie van Oudshoorn:
Dank voor uw aankondiging dat u een review op uw website ging plaatsen over een bezoek dat de dames Willemse en Van den Klinkenberg hebben gebracht aan Verpleeghuis Oudshoorn, onderdeel van Alrijne Zorggroep.
We zijn blij dat ze hebben gemerkt hoe de medewerkers, vele vrijwilligers en bewoners er met elkaar een thuis van maken.
Ze geven een aantal tips zoals:
• In de tuin beweegtoestellen plaatsen. We hebben dit overwogen en op advies van de fysiotherapeut is dit juist niet gedaan. Onze bewoners bewegen al veel en komen buiten. Beweegtoestellen passen niet binnen de complexe problematiek die de bewoners hebben. De aanwezigheid van een open grasveld is bewust gekozen: bewoners, bezoekers en kinderen kunnen met de bal spelen of picknicken in het gras.
• In de tuin de hekken wegwerken. Het is een zorgvuldige afweging geweest tussen veiligheid en een open karakter. We laten het hek begroeien met klimplanten, maar dat kost tijd.
• In de tuin een hekje naar de kerk maken. Een hekje leek ons te gevaarlijk door de aanwezigheid van het water. Wel sluit, juist om het open karakter te behouden, de tuinbeplanting aan op de beplanting van de kerk.
• Wandelroutes bij de hoofdingang: Leuke tip!
• Eigen bed kunnen meenemen. Dat mag natuurlijk! Wel moet het bed geschikt zijn voor eventueel gebruik van tilapparatuur en op een hoog en laag stand gezet kunnen worden.
In het verslag wordt gemeld dat er vrijwilligers bij het Uitbureau werken. Dat klopt ten dele. In het Uitbureau werken zowel betaalde krachten als vrijwilligers.
Zoals u al begreep is de visie van Verpleeghuis Oudshoorn dat bewoners zich veilig en thuis kunnen voelen. Bewoners wonen in hun eigen huis, in hun eigen straat. Bezoekers bellen dan ook aan bij de voordeur (de entree van het huis waar een bellenplateau is van alle woningen), net als bij een gewoon huis. Het spijt ons juist daarom dat het bezoek onaangekondigd was en dat er foto’s zijn gemaakt zonder dat we hiervan op de hoogte waren.
Mw. drs. Yvon van Egmond
Communicatieadviseur Alrijne zorggroep