Vergeef snel, kus langzaam 

Vergeef snel, kus langzaam 
4

Verpleeghuis Neibertilla 
Burgemeester Wuiteweg 140
9203KP Drachten 
Tel.: 0512 571 800
info@zuidoostzorg.nl
www.zuidoostzorg.nl/neibertilla

Neibertilla is onderdeel van ZuidOostZorg 

Vergeef snel, kus langzaam 

4 THekopjes

Bij de aanblik van verpleeghuis Neibertilla verschijnt er een glimlach op je gezicht. Mooi ontwerp met speelse elementen.


‘Wolkom’ staat er groot op de voorgevel, die doet denken aan grachtenpanden. Het centrum van Drachten ligt een 400 meter verderop aan je voeten. Het speelse karakter is doorgevoerd tot aan het beschermde rookterras aan de voorkant van het gebouw.

Jammer wel dat daar een bouwsel voorstaat waarvan wij het gebruik niet kunnen achterhalen. Prachtig is het beeldhouwwerk van een man en vrouw die elkaar een kus geven. Het maakt één van ons weemoedig. Het motto van Dame He haar te jong overleden moeder was, ‘Vergeef snel, kus langzaam’.  

Laat de facilitaire diensten zien 

Bij de start van ons rondje om het huis komen we in een nog verouderd deel waar al het facilitair is weggestopt. Dat vinden we altijd jammer, want juist dit soort noodzakelijke diensten als wasserij, technische dienst enzovoorts geven een natuurlijke reuring en is qua werk leuk om naar te kijken of om herinneringen met bewoners over op te halen. Het is er ook wel een zooitje. TIP van ZORGVISITE.
 

De beplanting voor het gebouw is mooi en verzorgd.

De enorme ruimtes aan de twee voorzijden van het gebouw die gereserveerd zijn voor het parkeren detoneren de verder zo fijne aanblik. Het zal wel nodig zijn, gezien het grote aantal bewoners (ruim 200) en alle andere gebruikers van het gebouw, maar het geeft toch een stenige indruk.

En we zien geen balkons terwijl juist aan de voorkant er zoveel te kijken valt.   

Heerlijke tuin met veel mogelijkheden voor jong en oud   

Daar staat dan weer tegenover dat een belangrijk deel van de woonruimte voor mensen met geheugenproblemen grenst aan een heerlijke tuin, gehuisvest in laagbouw voor kleinschalige woongroepen.
 

De woonkamers van deze woongroepen hebben een serre met uitzicht op de tuin. In de huiskamers wordt gezamenlijk gegeten, koffie en thee gedronken en van alles ondernomen. De direct toegankelijke beschermde buitenruimte voor deze bewoners had van ons nog wel iets opgerekt kunnen worden in al dat beschikbare groen.

Je kunt het makkelijk vergroten en allerlei uitnodigende dingen nog in zetten om als bewoners en bezoek (inclusief kleinkinderen!) van te genieten en bewegingsvrijheid gevoel te geven. TIP van ZORGVISITE. De gelukkig al aanwezige crèche kun je ook veel meer verbinden. Zie onze recente THe-blik De glimlach van een kind 

Voor het nare hek dat de beschermde tuin nu afsluit bestaan veel vriendelijker alternatieven. In het midden van de tuin bevindt zich een gebouw met de uitstraling van een theehuis. Daarin is het Odensehuis gevestigd. Het staat op palen in een water omgeven door rietkragen en houten palen. In de tuin staat een groot kunstwerk, er zijn beweegattributen en in een ander deel ontwaren we schapen.Maar je moet er wel naar op zoek.  

Neibertilla heeft veel functies in huis. 

Neibertilla noemt zichzelf een verpleeghuis nieuwe stijl. Je kunt er voor heel veel terecht: kortdurend, dan wel langdurend verblijf en zorg, voor somatische en psychogeriatrische problemen. Er zijn huisartsenbedden voor eerstelijnsverblijf. En een hoogwaardig expertisecentrum dat gericht is op welzijn, behandeling en onderzoek. Neibertilla grenst aan een gezondheidscentrum. Door dit alles leeft Neibertilla en het past hier in huis ook bij elkaar ook door wat er aangeboden wordt aan functies die voor het gewone leven nodig zijn.  

Biologische supermarkt voor buurt en Neibertilla 

Van buiten met eigen deur ook vanaf de openbare straat stap je de heel goed geoutilleerde biologische supermarkt binnen, waar je van alles aan lekkers en aan huishoudelijke artikelen kunt krijgen.

Van heerlijke Friese duimpjes en kruidkoek tot kant-en-klaarmaaltijden, zowel vers als ingevroren, lekkere kazen en wijnen, maar ook afwasmiddel. TIP van het HUIS. Een heerlijke winkel die ook bereikbaar is vanuit het plaza binnen het gebouw. Hier houden we van. Op het gezellige plaza kun je een hapje eten. Er zit aan dit plaza ook nog een heel leuke bloemen- annex cadeauwinkel, waar nu allerlei mooie kerstversieringen en echte kerstplanten te koop zijn. En aan het plaza grenst een kinderdagverblijf, alsmede een kapper. Doordat alle voorzieningen op de benedenverdieping voor iedereen toegankelijk zijn, is het hier ook een gezellige reuring. En het valt ons op hoe door het gebruik van veel glas het huis binnen overal heel licht oogt. Klasse.  

Tattoo-age 

Als we via de hoofdingang naar binnen gaan vallen we met onze neus in de tattoo-age fotoborden. Schitterende foto’s, maar oeps, je moet ook wel een sterke maag hebben.

We kennen de initiatiefneemsters ervan goed en ook zij dragen net als wij bij aan het doorbreken van stereoptypen over oud zijn. 

Lekkers op de balie 

In de fijne hal, waar je van elke etage ook kunt genieten, is een gastvrouw die je informatie kan geven over alle verschillende voorzieningen in het gebouw en waar die zich bevinden. Zij zit achter een mooi gestileerde klantvriendelijke balie met een laag en wat hoger deel waar stoelen aan staan. In deze Sinterklaastijd vind je overal schaaltjes met pepernoten. Aan de overkant van de receptie is eveneens een balie waar nieuw personeel geworven wordt, het zogenaamde recruitmentcentrum.

We zijn er niet zo van om personeelswerving en zaken  groots uit te dragen in een hal waar wonen en leven van bewoners de insteek is. Je werkt waar een nader woont, dus bescheidenheid op dit punt is ons devies. TIP van ZORGVISITE. 

Mooie kunstwerken sieren de muren, waaronder prachtige glas in loodramen. FOTO Over de aankleding is nagedacht. Uit de voormalige  sigarettenautomaat kun je voor vier euro een kunstpakketje trekken. Leuk. TIP van het HUIS.

En ook het boekenruilkastje in de hal is geweldig.

Op het toilet valt ons de heerlijke levensgrote spiegel op. Nog nooit eerder gezien en door ons ook nog nooit aan gedacht. Maar eigenlijk absoluut een must in elke verpleeghuis! TIP van het HUIS.

Ook heel attent en nieuw voor ons is het watertapmeubeultje bij de zithoekjes op de etages. TIP van het HUIS.

Het kan hoor, lekker eten en drinken in een verpleeghuis 

Links van de hal bevindt zich het plaza, terwijl je rechts van de hal het restaurant in loopt. De restaurantfunctie is in handen gegeven van een zelfstandige organisatie Sunenz. Op de website lazen we dat wie denkt dat er in een verpleeghuis niet lekker kan worden gegeten nog nooit bij een huis van ZuidOostZorg is geweest. Oei oei. Zuidoostzorg durft! We zijn al vaker van een mooie woorden kermis thuisgekomen qua eten en drinken. Maar… er is geen woord van gelogen, gezien de heerlijke pompoensoep met aankleding die dame He geserveerd krijgt en de kroket met sla die dame T voorgeschoteld krijgt.

De koffie smaakt ook gewoon lekker en wordt charmant opgediend.

De counter is vriendelijk en je kijkt een open keuken in, waar de kok bezig is met het klaarmaken van schotels. Het is ook een leuke menukaart. Sunenz is tevens de organisatie die zorgdraagt voor de cadeau- annex bloemenwinkel, de biologische supermarkt, de kapper en het sport- en beweeggebeuren. Boven de sport- en beweegzaal, die grenst aan het restaurant, staat een aardige tekst waarmee mensen verleid worden om in beweging te komen. 

Het valt ons al smikkelend hoeveel bewoners dik ingepakt met muts en sjaal in hum rolstoelen worden voortbewogen door familie en vrijwilligers voor een uitstapje naar buiten. Je zit in het huis ook niet ver van het centrum van Drachten, zodat er ook aardige bestemmingen zijn voor het halen van een frisse neus.   

Geef de website wat   

Net als het huis heeft de website ZuidOostZorg een frisse uitstraling en biedt overzichtelijk informatie.  De Nieuwsbrieven op de website hebben allemaal betrekking op het jaar 2014. Dat is nu echt wel verleden tijd.  

Nuttige aanvulling die wij aanraden zijn plattegronden van de woningen, wat meer foto’s van het huis en een virtuele rondleiding en informatie over de wachttijden. 

We begrepen dat wie nu een plekje zoekt in Neibertilla op de wachtlijst komt. Het huis lijkt gewild en we kunnen ons daar alles bij voorstellen. En de door ons gesignaleerde aandachtspuntjes. De wijze woorden van moeder ‘Vergeef snel, kus langzaam’ nemen wij in onze waardering natuurlijk mee.  

Zorgvisite afgelegd december 2018 

Copyright Dames THe, zorgvisite, Tineke van den Klinkenberg, Hetti Willemse, Publicarea 

One Response to “Vergeef snel, kus langzaam ”

  1. ad schreef:

    Leuke titel

Geef een antwoord