Mariënbosch

Mariënbosch
3.5

Warm noch koud met van alles in huis

Zorgcentrum Mariënbosch
Fok 55
8441 BN Heerenveen
Tel.: 0513-624925
Fax: 0513622710
zsm@zorggroepsintmaarten.nl  
www.zsmzorg.nl (Link naar locatie Mariënbosch hier).
Mariënbosch maakt deel uit van Zorggroep Sint Maarten.

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

 • Wonen en zorg tezamen of gescheiden
 • Nadruk op het individuele wonen
 • Geen uitstraling van een dorpsplein
 • Onbestemde Altijd wat te doen! ruimtes
 • Zorg op maat
 • Nog steeds een eigen keuken
 • Jeu de boules banen waren even een hype

Wonen en zorg tezamen of gescheiden
Op loopafstand van het centrum van Heerenveen treffen we zorgcentrum Mariënbosch. Daarnaast en in elkaar overlopend ligt Mariënstate, waarin aanleunappartementen gehuurd kunnen worden van woningcorporatie WoonFriesland. Mariënbosch/Mariënstate is gebouwd in de vorm van een halve cirkel, waarbinnen dan weer het luxe senioren koopappartementencomplex Fermate gesitueerd is.

De gebouwen dateren van 2004. Het is in feite een glijdende schaal of een bewoner voor Mariënbosch of voor Mariënstate/Fermate opteert. In Mariënstate (huur) en Fermate (koop) zijn wonen en zorg gescheiden, terwijl men voor het betrekken van een appartement in Mariënbosch een CIZverklaring nodig heeft waarmee een ZorgZwaartePakket wordt toegekend. Mariënbosch maakt deel uit van Zorggroep Sint Maarten met zorgarrangementen door heel Nederland.

Nadruk op het individuele wonen
Ook in het woonzorgcentrum Mariënbosch ligt de nadruk op het individuele wonen. De 106 appartementen zijn ruim van maat en opzet en bestaan uit een woonkamer met open keuken, een aparte slaapkamer, een toilet en badkamer, een berging met mogelijkheid voor een eigen wasmachine  en niet te vergeten een lekker balkon. Ieder heeft in dit gehele complex een eigen buitenruimte en de Dames THe vinden dat ieder wooncomplex daarover hoort te beschikken. En daarom geven we nog maar eens de TIP mee: zorg dat alle kamers/appartementen en gemeenschappelijke woonkamers in verpleeg- en verzorgingshuizen over een buitenruimte beschikken. Lopend over de gangen treffen we bij de voordeuren van de appartementen, vele scootmobiels, rolstoelen en rollators. En er is de mogelijkheid bij de voordeur een eigen accent aan te brengen.

Geen uitstraling van een dorpsplein
De gemeenschappelijke ruimten op de begane grond zoals het restaurant/grand café, de recreatiezaal, de hal en de entree zijn in de filosofie van Mariënbosch bedoeld voor ontmoeting en uitgaansleven, waarbij de hal en de entree de functie hebben van dorpsplein. Zo staat dat tenminste in de folders. Maar wij ervaren dat niet zo. De inrichting van de hal is nauwelijks gezellig te noemen. Geen lekkere zitjes of banken, alleen een houten bank met verkleurde kussentjes in het voorportaal  We zien in de entreehal ook niemand. In een afgesloten ruimte opzij zijn een paar mannen aan het biljarten. In het “grand cafe” is voor buitenstaanders geen kop koffie meer te krijgen. Dat kan liggen aan het uur van de dag (15.00 uur) en het feit dat alle aandacht uitgaat naar de bingo die in de naastgelegen zaal plaats vindt. Maar we zien op een luttel flesje fris na op de counter helemaal niets liggen, zelfs geen ingepakte koek. De dame in de ruimte spreekt ons niet aan, terwijl wij toch duidelijk zoekend zijn…

We ontwaren 1 man te midden van de vrouwen die de bingozaal vullen. Op de gang ervoor grote rollatordrukte en de ruimte tegenover de zaal, waar de toiletten zich bevinden, blijkt dienst te doen als opslag voor bedbodems en ander materiaal. Ook niet echt een gezellige uitstraling. De plafonds in de gangen zijn bovendien erg laag en de muren van dat akelige betonsteen.

Onbestemde Altijd wat te doen! ruimtes
Er is altijd wel wat te doen in Mariënbosch. Het bewonersblad, dat maandelijks verschijnt biedt een scala aan activiteiten. Van sjoelen tot bingo, van vrouwensoos tot koersbal, van mannensoos tot filmmiddag en van biljartclub tot schildercursus.
Voor deelname aan sommige clubs, zoals de schildercursus betalen de bewoners een kleine bijdrage. Van deelnemers van buiten Mariënbosch wordt voor alle activiteiten een redelijke bijdrage verwacht. Een actieve Vrienden Stichting en de vele vrijwilligers waarover Mariënbosch beschikt, vullen dit dagelijkse activiteitenaanbod nog eens aan met leuke uitjes en twee maal per jaar een culturele activiteit. We willen het graag geloven en duimen dat de ons inziens onbestemde ruimten die wij zien een gedaanteverandering er door ondergaan.

Zorg op maat
Mariënbosch biedt verzorging en verpleging en daarnaast een pakket aan diensten om bewoners te ondersteunen en gezelligheid te bieden. Van dat pakket kunnen ook senioren in de aanleunwoningen en thuiswonende senioren gebruik maken. Er is een mogelijkheid tot groepsverzorging in een van de drie huiskamers op de boven gelegen etages. Die huiskamers zijn op zich oké. Vinger aan de pols houden om ze op een goed Thuis Voelen peil te hebben en te houden! Wij waarderen dat er verschil in zorgzwaarte bij de groepsverzorgingsunits is gebracht.
Bewoners met onder andere geheugenproblemen kunnen daar dagelijks gebruik van maken, zodat een opname in een verpleeghuis zo lang mogelijk kan worden uitgesteld.

Nog steeds een eigen keuken
Mariënbosch beschikt over een eigen keuken, waar dagelijks vers wordt gekookt. Wij waren te laat en bovendien moet je je tevoren aanmelden als je van buiten komt en een hapje wilt mee-eten. Jammer, want onze lezers weten, wij houden van een verse goed klaargemaakte maaltijd. Bewoners van Mariënstaete kunnen in het restaurant eten of in hun eigen appartement. En bij de groepsverzorging worden de maaltijden geserveerd.
Er is een winkeltje dat vier dagen in de week van 9.00 uur tot 11.00 uur open is en de kapster is elke week 4 dagen aanwezig. Het internetcafé en de bibliotheek maken een gesloten indruk. In de kapel kan een kaarsje worden aangestoken en de cliëntenraad is op zoek naar een gedenktafel voor overleden bewoners. Alles is evenwel gesloten en we komen geen mens tegen. Het is een dooie boel.

Jeu de boules banen waren even een hype
De cliëntenraad heeft ook al geconstateerd dat de jeu de boules baan nauwelijks -de dames THe denken: helemaal niet- wordt gebruikt en dat daarvoor iets anders in de plaats moet komen. Het is even een hype geweest al die jeu de boules banen bij seniorencomplexen, maar het blijkt eigenlijk nergens aan te slaan. Wellicht is een speelplek een beter alternatief, zodat ‘s zomers met opa of oma buiten kan worden gezeten terwijl de (achter-) kleinkinderen van de glijbaan roetsjen of in de zandbak spelen. TIP: Ga na of aangelegde voorzieningen (nog steeds) gebruikt worden of dat daarvoor in de plaats andere voorzieningen moeten worden aangelegd. Mariënbosch moet het zich echt aantrekken dat ze de buitenruimte de buitenruimte laten en tot geen verdere creativiteit komen dan een grasveld.

Kortom: Je woont vast lekker in Mariënbosch met zorg en verpleging op maat en voor wie wil vertier. En toch hebben wij er een onbestemd gevoel bij: weinig sjeu valt er voor ons aan te ontdekken. De balkons en de eigen keuken scoren bij ons altijd goed. Vandaar drie en half THe kopje met de dringende aanmoediging de semi-publieke buiten- en binnen ruimte een metamorfose te laten ondergaan. De Dames THe adviseren graag om zo hun steentje eraan bij te dragen.

Klik hier voor de link naar Zorgkaartnederland: 7,7 uit 8 waarderingen; laatste waardering op 15-07-2010
Klik hier voor de link naar Kiesbeter.nl.
Gastvrijheidszorg met sterren 2011: 4 sterren. Klik hier.

Dames THe. Publicarea/Tineke van den Klinkenberg © 2012

2 Responses to “Mariënbosch”

 1. Adinda schreef:

  Beste heer De Brock,

  Goed dat u op zoek bent naar informatie, wij zijn echter geen gemeentelijke informatiesite. Voor meer informatie, de mogelijkheden en kosten kunt u zich, denken wij het beste wenden tot de gemeente.
  Succes.

  Met vriendelijke groet, namens de Dames THe.

 2. De Brock A.J. schreef:

  Mevr.Mijnh.
  Graag wil ik wat informatie over het zelfstandig kunnen wonen,wij zijn met ons tweeen mij vrouw rijdt in een scootmobiel,wij wonen thans in Rohel helaas wordt dat ons teveel en zoeken iets zelfstandigs en waar je in nood op kunt terug vallen.ook willen we meer weten over de kosten.
  kort om meer info.met vr. gr.A.J. De Brock
  ps.onze leeftijd is nu 74 jaar

Geef een antwoord