Een lustoord in Brabants Groen

Vivent Mariaoord
Vliertwijksestraat 369
5244 NJ Rosmalen
Tel: 088-1637000
info@vivent.nl
www.vivent.nl/mariaoord 

Een lustoord in Brabants groen

IMG_2762

4 THe kopjes 

Het is een gebied waar je u tegen zegt, als je na een tocht over lands rijks- en provinciale wegen op Mariaoord aanrijdt. De eerste indruk is die van een recreatieterrein of vakantieoord.  Dat gevoel wordt zeker aangewakkerd door het fraaie gebouw, dat we in de verte zien liggen en waarin hospice De Duinsche Hoeve gevestigd is. Op deze eerste echt mooie lentedag wordt er rondom gewandeld en zien we mensen op het terras zitten onder de parasols. Vivent Mariaoord is een verzameling van qua architectuur zeer verschillende gebouwen uit verschillende tijden.
IMG_2743
Delen van het verpleeghuis stammen uit de jaren vijftig en zijn verbonden met nieuwbouw welke in 1971 gereed kwam. Voorts troffen we gebouwen in de zogenaamde antroposofische bouwstijl van Alberts en Van Huut en comfortabele moderne huurappartementen.

Jammer is dat de Van Huut gebouwen van die kleine raampjes hebben en de individuele kamers in deze gebouwen klein van omvang zijn. En dat er vanuit de kamers geen rechtstreekse toegang is naar al die fraaie tuinen.  

In deze verscheidenheid aan gebouwen wordt een groot aantal zorg- en andere diensten aangeboden aan vier verschillende doelgroepen: jonge mensen met dementie, mensen met complexe neurologische aandoeningen, mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en afdelingen voor geriatrische revalidatie en longactivering met een scala aan behandelingen. Wij vinden het een prettige ratjetoe aan gebouwen, groepen en behandelingen. Het heeft dus wel wat deze variatie. De gebouwen staan ook allemaal lekker op zichzelf in het groen. 

(Ver)dwalen 

Het enorme Mariaoord bord dat als welkom en wegwijzer moet dienen, roept bij ons de associatie op met de entree tot een benzinestation.
IMG_2733
Nieuwsgierige aagjes als wij zijn willen we eerst de Burchtzaal, het kinderdagverblijf (het mortuarium als eerste aanblik zo ertussen, hmm…) en andere zaken zien. Aan de wandel dus en de pijlen volgen zou je zeggen. Nou, dan word je op het verkeerde been gezet. De pijl leid je naar je naar nergens of het moet het talud van de snelweg zijn.
IMG_2737 

Een uitgelezen terrein om bewoners de vrijheid te gunnen 

Onverrichter zake dus terug en de omgeving verder verkennen. Dat is een plezierige ervaring. We struinen lekker het terrein over, roemen de wandelpaadjes met leuke bordjes en namen (hazenpad, bijenpad, mollenpad, uilenpad) TIP van het HUIS.
IMG_2744
en de niet al te hoge gebouwen in het groen met een hoekje en een persoonlijk terrasje op de begane grond. Tjonge, met alle tegenwoordige domotica en chipsystemen is dit een uitgelezen terrein om mensen alle persoonlijke vrijheid te geven. Wel weer jammer dat de bewoners op de bovenetage geen balkons hebben.  

Een juweel van een dierenweide 

Er is een schat aan buitenruimte. We zijn helemaal flabbergasted van de dierenweide. Er zijn eigenlijk geen woorden voor. Prachtig aangelegd en een variatie aan dieren, zoals wij nog niet eerder hebben gezien. Het blijkt een uitje voor driegeneratie-gezinnen.
IMG_2755
Grootvader in de rolstoel en de kleintjes aan de hand van oma en de kinderen. En allemaal genieten ze van de vogels, de kalkoenen en de kleine geitjes die ronddartelen. Een praatje met één van de vrijwilligers uit de buurt leert ons dat ze met z’n veertienen zijn en samen dag en nacht voor de dieren klaar staan. IMG_2756  

Het mooie terrein mag veel meer aangeprezen worden 

Op het terrein van Mariaoord zien we ook de duofiets die we in veel huizen in een hoekje aantreffen, eindelijk daadwerkelijk in gebruik. Het aanbevelen van de geweldige buitenruimte, daar kan wel een tandje bij. TIP van ZORGVISITE. Het ene bord buiten met een overzicht van de gebouwen is bijna verrot, amper te lezen en geeft geen enkele informatie of stimulans.
IMG_2739 IMG_2776
Dat geldt ook voor het goedbedoelde transparante plakkaat op de restaurant deur. Niet goed te lezen.
IMG_2798
En ook de papieren beweegroute die we op een onnavolgbare plek binnen ontwaren voldoet niet. Als wij zo rondlopen zien we een voetbalveldje, een basketbalnet, een jeu-de-boulesbaantje. Maar dat moet je wel weten te vinden! Neem een voorbeeld aan natuur en recreatiegebieden waar je fraaie overzichtsborden met foto’s en pictogrammen aantreft die je als gebruiker stimuleren. Tip van ZORGVISITE.
IMG_2774 IMG_2764
Zet ook het grand café-restaurant met het gezellige terras er op. En niet te vergeten de dierenweide. En de werkelijke prachtige vlindertuin die we vanuit het gebouw aantreffen. TIP van het HUIS.
IMG_2780 IMG_2782
Menig Hortus Botanicus zou er jaloers op zijn. Wees er qua aantal borden op het immense terrein niet te zuinig mee. En denk aan de hoogte! Het ene bord dat we dus zagen, is te hoog voor kleine mensen en zeker voor mensen in een rolstoel. TIP van ZORGVISITE. Zet zo’n overzichtsbord meteen ook bij de toegang aan de Vliertwijkseweg om ook wandelaars van buiten te stimuleren.  

We lezen in de informatiebrochure dat het gebied rond locatie Vivent Mariaoord is opgenomen in het langeafstand-wandelroutenetwerk Het Groene Woud. Op het terrein zelf zagen we daar niets van terug. Ons idee: maak duidelijk dat wandelaars welkom zijn en dat ze hier terecht kunnen voor een lekkere kop koffie met taart. TIP van ZORGVISITE. Nog waar ook hier op Mariaoord, kunnen we uit eigen ervaring vertellen. 

Plattegronden 

De buiten hoofdentree en- ingang van Mariaoord is saai. Een stenig donker hol; geen fleurige aankleding. Het is het enige betonnen blokkendoosgebouw.
IMG_2738 IMG_2797

Binnen moet je omschakelen. Het is hier een en al levendigheid en al dwalend vinden we een veelheid aan voorzieningen. Een bewegwijzering en visueel aantrekkelijke plattegronden door het hele gebouw om bewoners en bezoekers te verleiden, zou hier wel goede diensten kunnen bewijzen TIP van ZORGVISITE. Het is te veel om op te noemen.

We spreken een bewoonster die spontaan de hulpvaardigheid van de medewerkers complimenteert.
IMG_2777
Een medewerkster in de gang op de fiets vraagt ons vriendelijk om rechts te gaan lopen. Zo zijn de interne verkeersregels hier vanwege de afstanden! Bij de hoeken hangen reflecterende spiegels om botsingen te voorkomen. 

Presenteer wat je in huis hebt 

We constateren dat er wel wat meer aan aankondigingen van culturele-, ontspannings- en sportieve activiteiten mag zijn, alsook alertheid op de plakbandjescultuur. Maar eerlijk is eerlijk: er heerst een gemoedelijke en prettige sfeer binnen. 

Wat net als buiten ook binnen beter kan is de presentatie van al dat moois op een leuke en visueel aantrekkelijke manier. Ook dus de vanzelfsprekende dingen. Waar vind je de piano, waar is het atelier en de hobbyruimte, de bibliotheek, waar staat de duo fiets, waar is de werkplaats etc. In zo’n grote en gevarieerde voorziening als hier moet je het de bewoners en de bezoekers gemakkelijk maken er gebruik van te maken. TIP van ZORGVISITE. 

Wie is wie? 

Mariaoord maakt deel uit van Vivent, een zorgorganisatie met vijf woonzorgcentra en allerlei thuis diensten in ’s-Hertogenbosch en omgeving. Op de website krijg je veel informatie over het zorgaanbod, zowel in geschreven tekst als ook via videofilmpjes. Wat ontbreekt is de personal touch. Die vind je ook niet bij de rubriek op de website Wie zijn wij. Gelukkig wel daar prominent het fiscale nummer… Aanleiding voor ons om onze Waardigheid en Trots THe-blik ‘Wie ben ik? En voor wie ben ik er?’ weer eens in de spotlight te zetten.  

Zorgvisite afgelegd mei 2018 

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse; zorgvisite en Publicarea 

One Response to “Een lustoord in Brabants Groen”

 1. Linda Visser schreef:

  Dag dames,

  Bedankt voor jullie leuke verslag en kritische blik op onze zorglocatie Vivent Mariaoord! Met de foto’s en verhalen erbij ontstaat een aardig beeld. De aandachtspunten die jullie noemen, pakken we zeker op. Maar we zijn blij met jullie waardering van 4 Thekopjes!

  Met vriendelijke groet,
  Linda Visser
  Vivent

Geef een antwoord