Zorgvisite tips voor de te renoveren Lorentzhof

Woonzorgcentrum Lorentzhof

Lorentzhof 1

2313GA Leiden

Tel: 071-5149545

www.libertasleiden.nl

De Lorentzhof is onderdeel van Libertas Leiden

Zorgvisite tips voor de te renoveren Lorentzhof

Voor een bijna dichte deur.We staan na onze eerste aangename buitenervaringen wat op ons neus te kijken. Lorentzhof die wij denken te gaan bezoeken staat er over een week of zes niet meer. Alle bewoners gaan verhuizen en gebouw en inrichting wordt aangepast naar de tand des tijds. Actueler kan het eigenlijk niet in deze tijd waarin 3 miljard minder geld uitgeven wordt in de langdurige zorg en het er wel op lijkt dat alle verzorgingshuizen moeten gaan sluiten. Broodje Aap. En de media nemen het ook maar allemaal klakkeloos over.

Ook omdat huisgenoot S die vanwege de gebroken teen van Dame He ons chauffeert en hem direct gepiept is naar het centrum van Leiden om zich daar te vermaken, besluiten we van de nood een deugd te maken. Een visite nu kan  Lorentzhof ten dienste staan bij de uitwerking, uitvoering en inrichting van hun plannen.

 

Een mooie plek

Bij nadering van  Lorentzhof valt ons direct op hoe goed het omgevingsgroen onderhouden is en hoe leuk de plek is. Nu is het natuurlijk volop voorjaar en staat alles wat maar even bloeien wil in bloei en bloesem. Het leuke van de plek is ook dat je vanuit de rustige woonbuurt waarin het huis staat, binnen 5 tot 10 minuten naar het levendige centrum van Leiden loopt.

P1020977

Wandelend over een bruggetje richting de achterkant van het huis zien we dat dit deel is van een openbaar wandelpad dat langs het huis voert en waar mensen ook inderdaad al dan niet met hond passeren. Mogelijkheden dus tot zwaaicontact. In het groen staan speeltoestellen voor kinderen.Je kunt het huis via de achterdeur in als ook via de er tegen over liggende voordeur.

P1020976 P1020972

 

Gebruik je website, zodat mensen niet voor een verrassing komen te staan

Bij de receptie wacht ons dus de  teleurstelling die we in de intro al beschreven. Onze primaire reactie is er een van ‘Voor niets naar Leiden en het loont de moeite niet dit huis te bekijken, omdat de bewoners eind mei zullen verhuizen naar een andere locatie in verband met een grondige verbouwing van  Lorentzhof. Er geldt nu al wat langer een opnamestop.

Het verbaast ons dat wij op de website die wij altijd ter voorbereiding van een visite goed bestuderen daarover niets gelezen hebben. Als we later nogmaals de website raadplegen zien we het bevestigd: Er is niets op  te vinden over een ophanden zijnde verhuizing en verbouwing en ook niets over de mogelijkheid  op termijn in dit huis terug te kunnen keren. Later deze dag  bezoeken we Bosch en Duin van Respectzorg in Den Haag. Hier zijn we via de website al geïnformeerd over de renovatie die de afgelopen tijd in dit huis heeft plaatsgevonden en vinden we veel nieuws over de wijze waarop het terugkeerplan geregeld is. In onze volgende zorgvisite nieuws vindt u de recensie over deze locatie.

Het heeft nu ook geen zin een hapje mee te eten in het restaurant van  Lorentzhof, al hoewel de geur van de soep, die net uitgeserveerd is ons daartoe wel uitnodigt.

 

Wat te behouden en wat te vernieuwen

Terwijl de receptioniste iemand regelt die ons het een en ander over het huis kan vertellen, kijken wij naar de kleurige informatieve kabelkrant die in de hal  hangt en waarop het een na het andere bericht verschijnt omtrent activiteiten en uitjes. En dat is heel veel. Ondanks de ophanden zijnde verhuizing lijkt  Lorentzhof nog volop te leven. Zo wordt er aangekondigd dat met jongeren cupcakes zullen worden gebakken. Jong uitnodigen om samen met oud activiteiten te ondernemen , daar zijn wij van. ZORGVISITE TIP. Op de website treffen we nog een programmagids waarin alle activiteiten per huis van Libertas zijn opgenomen. Als een soort radio- en tv-gids, een idee dat we graag aan anderen doorgeven.TIP VAN HET HUIS

Het feit dat je aan twee kanten binnen kan komen, maakt een uitnodigende en gastvrije indruk. So wie so vinden wij de sfeer gemoedelijk.

We zijn gecharmeerd van de leestafel naast de receptie en de kleine bibliotheek er rond om heen. Houen zo ook in de nieuwe situatie. Een hal met reuring, met informatie, kranten en tijdschriften overlopend naar het restaurant doet het altijd goed. Vraag is of je in de nieuwe situatie met een halvering van het aantal inwoners nog een restaurant kunt exploiteren, omdat er dan meer dan nu het geval is op de woongroepen zal worden gekookt. Wellicht is er plaats voor een brasserie annex hobbyruimte samen te exploiteren met bewoners, creatievelingen en ondernemers in de buurt. In het Oud Burgeren Gasthuis te Nijmegen hebben  we daarvan  een mooi voorbeeld in onze zorgvisite geschreven. ZORGVISITE TIP .

 

Bed uit het zicht en zoveel mogelijk bewoning op de begane grond

Het huis moet zich met de verbouwing aanpassen aan een nieuwe situatie, waarbij op korte termijn alleen nog maar plek is voor mensen met een zzp van minimaal 4/5. Meer mensen dus met psychogeriatrische en zware somatische aandoeningen. Het valt ons op dat de medewerkster  die ons te woord komt staan zich bewust is van de terminologie die ze gebruikt, als ze ons zegt dat in de huidige situatie er een etage is waar een mix aan somatische en geriatrische bewoners wonen, zodat men eenvoudig ‘door kan stromen’ met excuses voor het gebruik van dit vervelende woord. Het bewust zijn van het gebruik van instituutstaal spreekt ons aan. In onze gids Thuis Voelen, die de basis is geweest voor onze zorgvisite website hebben we juist getracht in gewone mensen taal de zorg te beschrijven en de tips om je thuis te voelen. Als een reisgids.

De gesloten afdeling bevind zich zoals wij vaker zien en horen nu op de hoogste etage. Bij de verbouwing zal van 2 appartementen steeds een nieuw appartement worden gemaakt bestaande uit een grote kamer met sanitaire voorzieningen. Wij zijn zo vrij daarbij de volgende tips te geven. Ontwerp deze kamers zo dat het bed uit het zicht kan staan, zodat bewoners als ze op hun kamer verblijven niet de hele dag tegen een bed met zijn zorg accessoires aan zitten te kijken. En bouw zoveel mogelijk capaciteit op de begane grond gekoppeld aan beschermde tuin, zowel bereikbaar via de gemeenschappelijke woonkamer als ook via de eigen kamers. De glazen wanden die we nu in het groen aantreffen kunnen zo’n beschermde tuin mooi afschermen, waarbij je toch contact met het openbare buitengebeuren houdt.

P1020971

 

Sla bruggen naar de buren

De directe omgeving nog even verkennend zien we dat er even verderop in opdracht van Ipse de Bruggen een prachtig huis wordt gerenoveerd als tweede fase huis voor licht verstandelijk gehandicapte mensen.

P1020980 P1020979

 

Dat biedt natuurlijk volop mogelijkheden tot samenwerking. Het nieuwe huis kan straks werkgelegenheid bieden voor deze nieuwe buren, zoals helpen bij het koken of helpen in de brasserie. Hulp bij uitstapjes, wandelingen en bij andere activiteiten. Zo biedt de directe buur, een gebouw waarin een dyslexiecentrum en een peuterspeelplaats is ondergebracht ook samenwerkingsmogelijkheden. ZORGVISITE TIP Het water dat nu nog het terrein van het Lorentzhuis van de buren scheidt  kan wellicht overbrugd worden, zodat zowel letterlijk als figuurlijk bruggen met elkaar worden gebouwd.

P1020978 P1020981

 

Hou toekomstige bewoners en hun naasten in hun natuurlijke rol

Kortom de plek biedt fantastische mogelijkheden om hier via een grondige verbouwing een huis neer te zetten dat voldoet aan nieuwe eisen op het gebied van wonen en verpleeghuiszorg en waarbij gebruik wordt gemaakt van alle potenties van het gebied. Onze zorgvisite website biedt  talloze tips waarvan Lorentzhof gebruik kan maken om bij de verbouwing en inrichting ervoor te zorgen dat terugkerende en nieuwe bewoners met hun naasten in hun natuurlijke rol en behoeften worden gebracht. Maak gebruik van de website, nieuwsbrieven en bewoners/naastenbijeenkomsten om toekomstige bewoners in alle fasen van de vernieuwbouw te informeren en te betrekken.

 

Geen THe kopjes dit keer. We komen graag terug om onze mening in THekopjes uit te drukken na de grootscheepse verbouwing.

 

Zorgkaart Nederland: 6,9 uit 23 waarderingen. Laatste waardering 20 juli 2010

 

Gastvrijheidszorg met sterren: nvt

 

Lorentzhof is bezocht half april 2014

 

Copyright Dames THe. Publicarea/ Tineke van den Klinkenberg

Geef een antwoord