Met sturing op uitstraling kan Lindendael top worden

Met sturing op uitstraling kan Lindendael top worden
3.5

P1030049

Lindendael

Koepoortsweg 35

1624 AB Hoorn

0229 – 291 800

info@omring.nl

www.omring.nl

 

Lindendael is onderdeel van Omring

 

 Omring is een zorgorganisatie in Noord-Holland Noord die ondersteuning en zorg biedt met hulp bij het huishouden, thuiszorg, wonen met zorg, specialistische zorg, revalidatie, behandeling en therapie aan met name ouderen met beperkingen.

In verpleeghuis Lindendael kunnen ouderen met dementie wonen in een kleinschalige en huiselijke omgeving. Ook mensen met een lichamelijke hulpvraag kunnen in Lindendael wonen. Daarnaast biedt Lindendael tijdelijke ondersteuning voor revalidatie of reactivering en kan men er voor dagbehandeling terecht. In totaal biedt Lindendael plaats aan zo’n 200 bewoners.

 

De fantastische ligging kan fantasierijk uitgebuit worden

 

P1030028

Lindendael ligt ideaal zo constateren we als we er op een zonnige meidag arriveren. Treinstation (inclusief de stoomtrein Hoorn – Medemblik), transferium en het Westfries Gasthuis liggen om de hoek en het huis ligt met z’n restaurant aan een straat op loopafstand van het centrum. Er is een park dichtbij. De plek Lindendael biedt bij uitstek alle mogelijkheden om je open stellen voor je omgeving.

Maar zo constateren wij Lindendael doet vrij weinig, zo niet niets  met zijn omgeving. Dat begint al met de aanduiding wanneer bij Lindendael bent aangekomen.  Die is nu overwoekerd. Wij konden er verder geen wijs uit worden waar de ingang ligt toen we in een verderop gelegen woonwijk parkeerden. Het is prettig dat de parkeerruimte bezijden het gebouw ligt, maar waarom blokkeren de slagbomen de aanlooproute  en worden die niet naar de ingang van die parkeerruimte verplaatst? TIP VAN ZORGVISITE. De officiële aanlooproute ervaren wij als sleets en niet als het visitekaartje.

P1030030 P1030031 P1030045

Benut de aanlooproute aan de straatkant naar de oude kern van Hoorn

De fantastische ligging kan ook uitgebuit worden door een fantasierijker invulling van de buitenruimte aan de straatkant, waar het restaurant met zijn openslaande witte raamluiken op uitkijkt en die tevens de aanlooproute is naar het centrum van Hoorn.

P1030035 P1030037 P1030041

Met fleurige beplanting en bloemen (in bakken) zou het huis direct al een heel ander aanzien kunnen krijgen. Lindendael kan daarbij een voorbeeld nemen aan het snackrestaurant even verderop in de straat, dat met z’n rode stoeltjes en plantenbakken direct een heel andere sfeer schept.

P1030033

Waarom ook niet bij Lindendael een uitnodigend bord buiten en een toegangsdeur dat men hier welkom is voor een kop koffie met gebak van de banketbakker op de hoek. We horen van diezelfde banketbakker, bij een toevallig treffen voor het huis, dat hij het gebak en het verse brood dagelijks aan Lindendael levert. Op zo’n bord buiten kun je tevens ouderen in de buurt uitnodigen hier de maaltijd te nuttigen. TIPS VAN ZORGVISITE En mogen we dan nog een tip in dit verband geven. Vervang de saaie vlak hangende zonwering die zodra de zon zich laat zien automatisch alle ramen afdekken, en die het huis tot een ondoordringbaar bastion maken, door gezellige raamuitvalschermen of markiezen. TIP VAN ZORGVISITE

P1030036 P1030042 P1030043

 

Buitenruimte kan beter worden benut

P1030023

Lindendael beschikt over mooie en beschutte  tuinen. In één van de beschermde tuinen, waar nu met dit mooie weer veel bewoners zitten, maken we een praatje met de tuinman. Hij laat blijken zijn doelgroep goed te kennen. Hij probeert bewoners als het even kan te betrekken bij het onderhoud en is nu bezig met de aanleg van een konijnenhok op ooghoogte, zodat bewoners er vanuit hun rolstoel goed zicht op hebben. TIP VAN HET HUIS De tuin ziet er goed onderhouden uit, is groot en kan ook vanuit de eerste etage, waar de woongroepen voor mensen met dementie wonen, bereikt worden. Deze woongroepen beschikken daarnaast als buitenruimte nog over kleine z.g. voorzet balkons, balkons die er later dan bij oplevering van het gebouw tegen aan zijn geplakt. Van die balkons wordt ook gebruik gemaakt. Een verzorgende zien we bezig de bewoners in te smeren tegen de felle zon. In een meer open tuin die dichter bij het restaurant ligt is het nu ook goed toeven.

P1030024

De tuin loopt over in een vaag gebied waar nog heel wat aan opgeknapt kan worden.Er staat een mooi vogelhuis, maar dat is het dan ook wel. Misschien is het een idee hier een ondernemer bv een tuincentrum voor uit te nodigen, die dit gebied gaat inrichten en uitbreiden met een wandelroute rond het gebouw en de tuinen gaat verbinden. De houten omloop kan dan ook meegenomen worden met een aankleding van plantenbakken. En/of kan hier met behulp van een sportvereniging een sportveldje worden aangelegd, een oefenterreintje voor revalidanten, sport en spel voor jong en oud, moestuintjes, fruitbomen. Ruimte te over! TIPS VAN ZORGVISITE

 

Maakt Omring zijn ketenzorgnaam waar?

Een revaliderende mevrouw vertelt ons dat ze zo blij is dat ze deze tuin ontdekt heeft. Bij aankomst in het huis was ze niet over het bestaan van een tuin geïnformeerd. Geen groter plezier voor haar dan lekker van zon en buitenlucht te genieten. Ze is zeer te spreken over de zorg en behandeling die ze hier krijgt. Minder over de thuiszorg, die nu onmisbaar is voor haar licht dementerende man. Meer dan ooit heeft hij nu behoefte aan een vaste verzorgster waarop hij kan rekenen, maar daar is op mis gerekend en ze heeft er duidelijk zorgen over. Wij horen het verhaal met enige verbazing aan. Juist daarom is Omring toch een zorg organisatie met alle takken van de ouderenzorg?

 

Hal efficiënter inrichten

We komen Lindendael binnen via een voorportaal met een bord waarop de leden van de cliëntenraad met foto worden voorgesteld. En komen dan binnen in een grote hoge lichte hal, waar op zich weinig mee wordt gedaan.. Wat afzijdig is de receptie. Lijkt ons niet zo efficiënt. (TIP VAN ZORGVISITE: combineer een aantal functies rond de receptie: bijv. verkoop van planten en bloemen, wenskaarten en informatie balie). Het zou leuk zijn als in de hal materiaal  voorhanden is naar de toeristische plekken, terrassen en restaurants in de omgeving. TIP VAN ZORGVISITE

Er is weinig schriftelijke informatie voor handen. Wel vinden we een buitengewoon informatieve brochure ‘Op zoek naar contact’ met een overzicht van benaderingswijzen van dementerende bewoners. (TIP van het HUIS) De magazines van Omring zien er zeer verzorgd uit en bieden een veelheid aan adequate informatie.

Lopen we de gang in, dan vallen ons de rommelige hoekjes op, de lage plafonds en de wc-deuren die stuk voor stuk open staan.  Dat lijkt ons niet als Thuis.

P1030055 P1030060

Het restaurant bereiken we via een erg leuk nagebootst winkelstraatje annex hoge lichte patio met een goed gesorteerde grutter,  een bibliotheek met verhalentafel en een boekentafel (voor 50 cent kan men hier een door een ander neergelegd boek meepakken),  TIP VAN HET HUIS, een kringloopwinkeltje met kleding, schoenen, sjaaltjes en snuisterijen,en TIP VAN HET HUIS een kapper en een rookruimte. Dat is goed gedaan, met de kanttekening dat de bibliotheek uitnodigender kan; hij vertoont al behoorlijk wat sleetse plekken.

IMG_3743 P1030052 P1030050 P1030054

 

Herinrichting restaurant niet helemaal gelukt

Het restaurant bestaat uit twee delen. In het eerste deel bevindt zich de counter. Deze wordt van het restaurant afgescheiden door een hoge violetkleurige bank met de meer dan manshoge rug naar de counter, zodat het zicht daarop vanuit de zitplaatsen ontnomen wordt. Het vormt een letterlijk te hoog aangezette barrière. Jammer. Een gezellige goed ingerichte counter met een verassend aanbod maakt een restaurant meteen al vel aantrekkelijker. Wij hebben daar mooie voorbeelden van gezien zoals laatst nog in Naarderheem TIP VAN ZORGVISITE. In het tweede deel is een aardige poging gedaan om hoekjes te creëren zodat mensen kunnen kiezen voor privacy tijdens het eten.

IMG_3740

Wij nemen een tafel aan de hoge bank en zijn benieuwd naar het eten dat we bestellen. Dame He neemt een juliennesoep vooraf en eet zalm met krielaardappeltjes en bloemkool. De maaltijd smaakt haar goed. Dame T heeft een kipschnitzel met aardappelpuree en sperziebonen. Dat valt nogal tegen. De schnitzel  smaakt nergens naar en de niet verse sperziebonen zijn doorgekookt. Ook het toetje, een soort saromapuddinkje krijgt van ons geen aanbeveling. De aankleding van en de bediening aan tafel kan met meer aandacht. Een minder saai servies, zoals het servies waaruit de klok in het restaurant is opgebouwd, zou het al leuker maken. Zo ook een menu zonder taal fouten. TIPS VAN ZORGVISITE

IMG_3739

Op de kleinschalig woongroepen voor mensen met dementie (22 woongroepen) wordt dagelijks vers gekookt, waarbij in de voorbereiding de bewoners worden betrokken.

 

Prima website met veel filmpjes

De website van Omring zit goed in elkaar en biedt veel informatie. Er zit o.a. een chatfunctie met medewerkers op. Zes maanden na de ingebruikstelling per 1 november 2013 hebben er al 1000 gesprekken plaatsgevonden. TIP van het HUISVerassend ook zijn de  filmpjes over kleinschalig wonen voor mensen met dementie, met aandacht voor familieparticipatie TIPS VAN HET HUIS Je krijgt daarin een behoorlijk beeld van het wonen en leven, de zorg en de begeleiding in locaties van de Omring. Ook op You tube tref je de Omring met verschillende filmpjes aan. De leden van de Raad van Toezicht worden op de website vermeld en je treft er een verhaaltje over de bestuurder van de organisatie. Bewoners en bezoekers kunnen gebruik maken van WIFI.

Prima allemaal.

 

Tenslotte:

Lindendael zou hartstikke goed kunnen worden als er iemand verantwoordelijk wordt gemaakt voor de uitstraling van het huis, zowel aan de binnen als aan de buitenkant en die het huis verbindt met z’n omgeving. Iemand die zowel binnen als buiten een sfeer neerzet. Die er lijn in brengt, de verkeerde rommeligheid laat verdwijnen en die de ziel van de zorg laat uitstralen naar bewoners, bezoekers, omwonenden en omgeving.

De potentie is er. Nu de uitvoering.

 

Zorgkaart Nederland: Lindendael 7.2 uit 139 waarderingen (laatste 18 maart  2013);

Gastvrijheidszorg met sterren:  geen

Zorgvisite afgelegd in mei  2014

Copyright: Dames THe, Hetti Willemse, Tineke van den Klinkenberg

 

 

One Response to “Met sturing op uitstraling kan Lindendael top worden”

  1. Monique Boots schreef:

    Ik wil jullie namens mijn collega’s bedanken voor jullie verfrissende kijk op Lindendael. Met elkaar waren we al druk bezig om de uitstraling van het huis en alles wat er bij hoort te verbetering. Het kan natuurlijk altijd beter en dan is een blik van iemand anders wel belangrijk. Al jullie tips nemen wij mee in onze voortgang. Dank ook voor de tips van het huis die jullie benoemd hebben.
    Monique Boots

Geef een antwoord