In de avond zal het licht zijn

In de avond zal het licht zijn
4

Joods Woonzorgcentrum

Mr. L.E. Visserhuis

Theo Mann-Bouwmeesterlaan 75

2579GV Den Haag

tel.: 070-3143800

Fax: 070-3143819

Website: www.jbc-visserhuis.nl

Vier THekopjes

 

IMG_5204

‘In de avond zal het licht zijn’

 We zijn extra gemotiveerd om het mr. L.E.Visserhuis in het Haagse Benoordenhout, tegenover park Clingendael te bezoeken. Familieleden en naaste vrienden van ons hebben een Joodse achtergrond, worden een dagje ouder en dan merk je dat de ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog van henzelf of van de ouders hun invloed hebben. We zijn benieuwd wat we specifiek op het gebied van Joodse waarden en identiteit terug vinden

In het nieuwe moderne gebouw zijn 35 appartementen ondergebracht, naast een kleinschalig verpleeghuis met 6 woongroepen, waarvan 4 voor psychogeriatrische  en twee voor somatische bewoners. In totaal is er voor 38 verpleeghuis geïndiceerde bewoners plek.

 Kinderdagverblijf, balkons, open tuin maar zwembad in revisie

Het mr L.E. Visserhuis heeft een prachtige architectuur. Het is licht en vrolijk (in wit en rood uitgevoerd) met veel raampartijen en balkons. Het gebouw werd in mei 2011 in gebruik genomen en werd geopend door mw Gerdi Verbeet, zoals op een steen naast de deur staat vermeld.  Het huis is vernoemd naar mr. L. E. Visser, president van de Hoge Raad die in 1940 door de Duitsers werd afgezet.

IMG_5208 IMG_5209

Een winkelcentrum is dichtbij. Onder hetzelfde dak als het mr. L.E. Visserhuis is een kinderdagverblijf gevestigd, waar de bewoners zicht op hebben vanuit het restaurant en vanaf de overlopen op de hogere etages. Zo zien we het graag dat jong en oud elkaar zien en ontmoeten.

IMG_5213

Het zwembad met fitness voor ouderen waar we op stuiten, lijkt op het moment dat wij er passeren niet in gebruik. Het is een grijze massa. Wat er mee aan de hand is, worden we niet gewaar. Het bad wordt overigens, evenals het kinderdagverblijf door zelfstandige stichtingen geëxploiteerd.

Bij onze ronde zien we ook dat de appartementen een zelfstandige ingang hebben aan de achterkant van het gebouw en over mooie balkons beschikken. Voorts ontwaren we een tuin, waar je vanaf de straatkant lekker in kunt kijken door een mooie glaswand in de stenen muur.

 IMG_5212

 

Veiligheid en gastvrijheid in een hand bij de voordeur tot het restaurant

Op de glazen toegangsdeur worden we welkom geheten. We moeten aanbellen. Dat vinden wij verstandig, nu joodse organisaties helaas opnieuw bescherming nodig hebben. Maar wat hebben ze dat goed aangepakt. Op ons bellen gaat de deur open en komen we in een kleine hal, dat als een sluisje functioneert. Vanachter de counter annex receptie heeft de portier achter glas, waardoor de sluis ook ruimtelijk prettig overkomt, zicht op wie er binnen komt. De tweede deur gaat pas open als de eerste deur gesloten is en de portier het toelaat.

Je wordt dan meteen via een prettig aandoende halfhoge open kast, waar het informatie materiaal in ligt (niet alleen zorg!) en die ook als scheidingswandje werkt, geleid naar de ingang van de open restaurantruimte. TIP van het HUIS Het is fijn dat je meteen overzicht hebt op het totaal, terwijl de schaal door de natuurlijke fragmentatie van de ruimte behaaglijk is.

IMG_5205

Ontvangst, restaurant en coffee corner in een en een open keuken

We worden direct uitermate vriendelijk en behulpzaam te woord worden gestaan door een gastvrouw, die tegelijkertijd de receptiefunctie vervult. Achter de counter blikken we .de open keuken in. Dat geeft meteen levendigheid.

 

Voortreffelijk kosjer eten en spectaculair opgediend 

Omdat we aan de late kant zijn voor de lunch wordt ons direct een tafel aangeboden, waar we op een menukaart een keuze kunnen maken uit meerdere lunchgerechten, maar ook nog kunnen gaan voor een aspergemaaltijd.

IMG_5203

Dame He ziet een broodje tonijnsalade wel zitten , terwijl dame T haar oog laat vallen op het broodje kalfskroket. De bediening is uiterst vriendelijk en professioneel en de broodjes met kleine slaatjes erbij opgediend, strelen niet alleen het oog, maar smaken meer dan goed.

Bewoners kunnen in het huis kosjer eten of in het huis ‘kosjer style’ dineren, maar de maaltijden zijn niet O.R.T. (onder rabbinaal toezicht) bereid. Tussen de middag  is de keuken geopend van 12.00 uur tot 13.30 uur en ‘s avonds kan men er eten van 17.00 uur tot 19.00 uur. Daarnaast blijft het restaurant open voor koffie, thee en lekkers. De koffie die wij bestellen smaakt goed en de jus d’orange is geperst van verse sinaasappels. TIP van het HUIS

Fleecedekentjes 

Terwijl we lekker zitten te happen, hebben we het over de geweldig lichte ruimte -het buitenlicht komt er van twee kanten binnen- over hoe vriendelijk het gemeubileerd is, de leuke stoelen die toch knoeibestendig zijn en het directe contact naar de tuin, waar de tuinstoelen je naar buiten lokken. Een grote glazen schuifdeur biedt vanuit het restaurant toegang tot de tuin.

IMG_5224

En als op de tuinstoelen of op een mooi plekje in het restaurant fleece dekentjes zouden liggen, om de drempel om naar buiten te gaan te verlagen, zouden wij helemaal tevreden zijn. TIP van ZORGVISITE.

 

Aantrekkelijk restaurantruimte dat voor meerdere doeleinden wordt gebruikt

De vloeren zijn van laminaat in een fijne licht houten uitvoering van brede planken. Op de website van het mr. L.E. Visserhuis staan er goede foto’s van. Het grand café van het restaurant, aan de straatzijde zit vol met bridgende mensen. De bridgeclub huurt  dit wekelijks af en van die bridgeclub kunnen natuurlijk ook bewoners van het huis deel uitmaken. We hopen dat de leden van de bridgeclub vanuit het mr. L.E. Visserhuis benaderd worden voor vrijwilligersactiviteiten in het huis, zoals met de kwetsbare ouderen een spelletje doen, of voorlezen,  zodat er een vorm van wederkerigheid ontstaat. TIP van ZORGVISITE) Het restaurant is voorts nog verbonden met een extra ruimte, waar op het moment dat wij er zijn, mensen binnenstromen voor een discussiemiddag over het thema antisemitisme.

Er hangen mooie foto’s van joodse religieuze feestdagen aan de lage muren die het restaurant in compartimenten verdelen en we hebben zicht op de spreuk die zowel in Ivriet als in het Nederlands een muur siert: ‘In de avond zal het licht zijn’.

IMG_5204

Toiletten kunnen nog wat meer sjeu gebruiken

We vinden mooie kapstokken in de gang achter het restaurant, waar ook de toiletten zich bevinden. De toiletruimten kunnen nog wat meer aangekleed worden met bv een bloemetje in een klein vaasje en een luchtverfrisser neerzetten kan wonderen voor de neus verrichten. ZORGVISITE TIP

Natuurlijke scheiding van  algemene ruimtes en privé  ruimtes bewoners

Na de toiletten gang  is er een gesloten deur, die de overgang markeert naar de prive woongedeeltes. Ook al werpt dit een blokkade op om onze nieuwsgierige neus overal in te steken, wij zien het graag zo. Bij je thuis kan ook niet Jan en alleman zomaar binnenlopen.

 Glazen ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ lift

We zijn opgetogen weer eens een glazen lift in het midden van de restaurant ruimte op en neer te zien gaan. Het maakt meteen vrolijk en roept het smakelijke boek van Ronald Dahl op ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. Een fraaie brede witte wenteltrap wentelt zich met de lift mee omhoog. Het oogt absoluut aantrekkelijk. We komen toevallig een kennis tegen waardoor we  naar de verdiepingen waar de woongroepen zich bevinden kunnen gaan.

Een frisse neus alleen onder begeleiding te halen

Daar aangekomen zien we op de gang een bord met de foto’s en namen van de medewerkers die aanwezig zijn. De huiskamers van de woongroepen met keuken zijn ruim en gezellig ingericht. Een extern ingehuurde gymnastiek leraar zorgt op een van de woongroepen voor beweging. Te midden van een ruime kring van bewoners hanteert hij een ballon aan een stok die door de bewoners heen en weer wordt geslagen. Bij de woongroepen is een aparte ruimte waar fysiotherapie wordt gegeven.

De bewoners beschikken over een ruime kamer die naar eigen smaak kan worden ingericht.

Het is jammer dat de huiskamers en kamers van de woongroepen niet over eigen buitenruimte/balkons beschikken, zodat de bewoners  zelfstandig een frisse neus kunnen halen. Vanaf de etages is er geen directe verbinding met de tuin, zodat men niet zonder begeleiding de buitenlucht in kan.

IMG_5215 IMG_5221

Een knappe kop had ook voor hen een liftsysteem kunnen bedenken waardoor die bewegingsvrijheid had kunnen worden gecreëerd. Naast de enkele goede lift voorbeelden die we op dit punt tijdens onze ruim honderd Zorgvisite hebben gezien, blijft het ons verwonderen dat zorgorganisatie hun opdrachtgeverschap op dit essentiële, menswaardige punt, zo slecht uitvoeren. De lift niet louter als transportmiddel zien, maar juist als middel tot bewegingsvrijheid ten bate van de bewoners die aan jouw zorg zijn toevertrouwd. ZORGVISITE TIP We kunnen ons voorstellen dat juist voor bewoners met een joodse achtergrond en onderduikgeschiedenis dit punt des te zwaarder telt.

IMG_5222

Luxe appartementen, maar voor welke portemonnee

De zelfstandige appartementen variëren in grootte van 58 m2 tot 93 m2 en worden bewoond door zelfstandig wonende ouderen die geen of lichte tot matige zorg nodig hebben. De combinatie appartementen annex verpleeghuis biedt de mogelijkheid dat mocht een van de echtelieden permanente zorg nodig hebben, deze kan doorschuiven van het appartement naar een van de woongroepen in het verpleeghuis, zodat men toch in elkaars nabijheid blijft. Hoe duur het is om een appartement te huren, daarover geeft het informatiemateriaal geen uitsluitsel en we vinden de huurprijzen evenmin op de website vermeld. TIP van ZORGVISITE Op de appartementen kan men of zelf koken of de maaltijden uit de keuken laten bezorgen of gebruik maken van de maaltijden in het restaurant.

IMG_5219

 

De frisse website kan nog verbeteren als er meer informatie op gezet wordt

Het foldermateriaal is fris en mooi van kwaliteit en ook de website oogt fris met een mooie tekening van het gebouw. Op de website is er veel aandacht voor de joodse identiteit en hoe daaraan zowel op het gebied van voeding als op het gebied van de joodse feestdagen vorm wordt gegeven. Er zijn foto’s op te vinden van het interieur en een video van de viering van het Chanoukafeest.

Wat ontbreekt is een overzicht van de activiteiten die in het huis voor de bewoners worden georganiseerd en van activiteiten die ook voor anderen dan bewoners toegankelijk zijn. De rol van naasten in het welzijn van de bewoners blijft onderbelicht. Daar kan nog een behoorlijk slag in worden gemaakt. ZORGVISITE TIP. Ook met plattegronden van de kamers van de bewoners in het verpleeghuisdeel en met informatie over de wachttijden zou de website aan kracht winnen.

Tenslotte;

Wij waren verrast over de levendigheid in en de attente, in zekere mate luxe  uitstraling van het gebouw en het interieur. De combi appartementen en verpleeghuis maakt het echtparen mogelijk tot in de lengte van het leven bij elkaar onder één dak te blijven wonen.

Jammer dat de bewegingsvrijheid van de bewoners met dementie beperkt is en men slechts onder begeleiding de buitenlucht in kan.

 

 

Bezoek afgelegd mei 2015

 

Zorgkaart Nederland: de vier waarderingen dateren uit 2010, voor de nieuwbouw werd betrokken.

Gastvrijheid zorg met sterren: geen deelname

 

Copyright: Dames THe/Publicarea, mei 2015

 

2 Responses to “In de avond zal het licht zijn”

  1. Dames THe schreef:

    Beste meneer Weijerman,

    Dank voor uw interesse! Rechtsboven op de homepage van Zorgvisite kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief, waarin al onze activiteiten staan vermeldt.

  2. H. Weijerman schreef:

    Graag zou ik op de hoogte gesteld worden van al uw activiteiten.
    Heel veel dank.

Geef een antwoord