Vive La Valence

Vive La Valence
4

Zorgcentrum La Valence
Gronsvelderweg 140
6229 VN Maastricht
tel.: 043 6316100
Website: www.envida.nl/verpleegzorg/naar-alle-zorgcentra/la-valence
E-mail: info@envida.nl

La Valence maakt deel uit van Envida, zorgorganisatie voor wijkzorg en verpleegzorg in Maastricht en Heuvelland.

Vive La Valence 

Vier THekopjes

p1060046

La Valence. Van de naam word je al vrolijk en zo starten we ook ons bezoek aan dit huis. We fantaseren over Franse sferen die je hier in het diepe zuiden zomaar zou kunnen aantreffen. Toch vinden we tijdens ons bezoek geen enkele aanwijzing voor de betekenis van deze naam en van een speurtocht op Google worden we ook niet wijzer. De vertalingsapp geeft ook geen uitsluitsel. Is het dan toch een fantasienaam?

Balans tussen privacy en wonen in groepen/groepswoningen

La Valence is gelegen in de Maastrichtse wijk Heugem, vroeger een zelfstandig dorp. In La Valence kunnen 130 bewoners terecht, verdeeld over drie woonlagen.

p1060061

Er zijn 15 kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie en/of een lichamelijk beperking voor wie zelfstandig wonen niet langer mogelijk is. Alle woongroepen hebben een aparte ruime huis- en eetkamer. Daarnaast hebben de bewoners een eigen kamer die naar wij horen wat aan de kleine kant is. Zeker voor de bewoners in rolstoel met een fysieke beperking die nog graag overdag op de eigen kamer verblijven. Dat is best een dingetje waar we al vaker op hebben gewezen: hoe creëer je de goede balans tussen privacy en gevoel van zelfstandigheid en (gedwongen) samenleven met mensen die je niet zelf hebt uitgekozen. Het gesprek daarover wordt naar onze ervaring nog veel te weinig gevoerd.

Het sanitair delen is ook wel een dingetje

We brengen het zuur maar meteen. Ietwat kleine kamers en bewoners die het sanitair moeten delen. In het verslag van de cliëntenraad dat in het atrium ligt  wordt daar naar verwezen als er wordt gesproken over het landelijk overheidsprogramma ‘Waardigheid en Trots’. Een lid van de cliëntenraad merkt op de titel niet passend te vinden. Hij vindt dat de waardigheid ver te zoeken is als je in een zorginstelling bijvoorbeeld de douche moet delen met meerdere personen en zou het geëigender vinden de titel te wijzigen in ‘Leuker leven, lichter lijden’. Cynisme ligt ons niet zo, maar om voor een nieuw gebouw te kiezen voor gedeeld sanitair, daar fronsen wij onze wenkbrauwen bij.

Zorgwoningen van 90m²

Naast de kleinschalige woongroepen beschikt La Valence over 24 zorgwoningen. Deze woningen kunnen bij Envida worden gehuurd door  echtparen, mits een partner een indicatie heeft voor somatische verpleeghuiszorg en de andere partner een indicatie heeft voor verzorgingshuiszorg. Een woonvorm die het mogelijk maakt dat echtparen bij elkaar kunnen blijven. Meteen vallen ons de ruime balkons op.

p1060076

Dame He heeft er ooit in een column in Zorgvisie voor gepleit om in het bouwbesluit voor intramurale zorgvoorzieningen buitenruimte cq een balkon op te nemen.

Deze zorgwoningen zijn overigens met 90 m2 riant qua maatvoering en bestaan uit een woonkamer, twee slaapkamers, een gesloten keuken, een badkamer en een berging. De zorg op de woningen wordt gegeven op basis van een Persoons Gebonden Budget (PGB) of Zorg In Natura (ZIN). De woningen zijn rechtstreeks van buiten via een eigen ingang of via het atrium bereikbaar.

p1060077 img_7282

Een gastvrije en drempelloze ontvangst  

Als we zorgcentrum La Valence binnen stappen valt onze mond open, verrast als we zijn over de schoonheid van het gebouw. Een hoge, fraai ingerichte, sluis, die we niet als sluis ervaren, biedt met een glazen wand zicht op het aangrenzende restaurant, waar het gezelligheid troef is. Deze entree wordt ook meteen als communicatie middel ingezet.

img_7265 img_7267 img_7268

Het restaurant heeft een aangename counter. De counter combineert de ontvangst en winkel functie. We worden getroffen door het woord ‘Ontvangst’. We vinden het vriendelijker klinken dan receptie. TIP van het HUIS. Buurtbewoners zijn welkom en kunnen gebruik maken van de warme maaltijd. We vinden het minder leuk dat deze alleen tussen de middag geserveerd wordt.

img_7270 img_7272

Een restaurant met veel aanloop

Als wij er om half vier zijn, zijn praktisch alle tafeltjes bezet. Bewoners en hun bezoek zitten er aan de koffie, of een glaasje, waar of heerlijk Limburgs gebak of wat hartigs bij te verkrijgen is. Een aantal dames is in de weer bij een sjoelbak, een diep demente mevrouw zit er gezellig bij. Er wordt een kaartje gelegd en kinderen lopen door een fraai aangelegde speelhoek onder de open trap.

p1060067

Er staat een piano, waar nog wel een bordje op mag: bespeel mij. TIP Van ZORGVISITE. Het restaurant is eveneens hoog met enorm veel lichtinval. De fantastische lichtinval is trouwens iets dat het gehele gebouw kenmerkt. Er is een hoekje, waar je wat rustiger kunt zitten,

p1060056p1060049

en er staat een biljarttafel.

p1060047

Het terras aan de voorkant van het gebouw is via glazen deuren goed toegankelijk, ook voor mensen in rolstoelen. Het terras heeft mooie heggen en bomen waar omheen houten banken. De glazen windschermen creëren lekkere beschutte hoekjes. Nu nog fleecedekentjes klaar leggen, zodat je ook bij net wat kouder weer uitgenodigd wordt een frisse neus te halen. TIP van ZORGVISITE. Een ander schot voor open doel is het contact leggen met de op een steenworp afstand liggende voetbal- en tennisvelden.

p1060048

Licht, glas, hout en sierlijke binnentuinen

Grenzend aan het restaurant stappen we het atrium binnen dat met een glazen koepel een prachtige lichtinval heeft.

p1060052

Aan onze linkerhand liggen enkele woongroep huiskamers op de begane grond en de hoger gelegen etages. Bewoners zwaaien naar ons. Deze groeps-huiskamers vangen ook heel veel licht omdat ze van twee kanten (zowel vanuit het atrium als vanuit de binnentuin) lichtinval hebben. Daar is hier goed over nagedacht. TIP van het HUIS. Dit zien we niet vaak. In het atrium ligt een mooie houten vloer,

p1060059

die nu trouwens gerepareerd wordt, en er zijn fraaie binnentuinen in aangelegd met kunstobjecten. TIP van het HUIS. Er kabbelt een beekje. Er staat een volière, waar vrijwilligers de vogeltjes verzorgen. Van hen horen we dat er op de woongroepen niet echt gekookt wordt, maar dat de warme maaltijden worden aangeleverd vanuit een centrale keuken.

Op een gezellig aangeklede tafel liggen brochures.

p1060066

Er staat een houten verrijdbaar kraampje met boeken die gepakt/geleend kunnen worden.

p1060054

De mooie met hout afgewerkte muren complementeren het aangename gevoel als je hier zo verblijft.

Transparante lift 

img_7251

De liften aan het begin van het atrium zijn van glas, wat ook weer een heel transparante indruk geeft. Aan onze rechterhand zijn diensten, zoals een kapsalon FOTO, een fysio- en wellnessruimte en heel bijzonder een Diahub van het UMC+ waar bewoners gedialyseerd kunnen worden. Het eerste atrium loopt door in een tweede atrium van dezelfde allure.

p1060063 p1060065

De atriums meanderen als het ware door het gebouw. Kenmerken ook hier weer: licht, glas, hout  en fraaie binnentuinen waar de bewoners op uitkijken. Wij vinden het een architectonisch echt mooi gedaan.

p1060061

Bewoners hebben veel bewegingsvrijheid

Bewoners zijn vrij om te gaan en te staan waar zij willen door het hele huis heen. En zij kunnen gebruik maken van de afgeschermde tuin grenzend aan de gemeenschappelijke woonkamers. Deze tuin maakt overigens geen contact met de aangrenzende wijk, afgesloten als deze is door hoge struiken en bomen.

img_7280

Daar mag wat ons betreft wel een flink in gesnoeid worden, zodat je wat te zien hebt en contact kunt maken met de aangrenzende wijk. TIP VAN ZORGVISITE.

Eén bewoner heeft voor eigen veiligheid een chip in de schoen, waarmee voorkomen wordt dat zij het huis uitloopt.

In een hoekje van het restaurant troffen we een fiets waarop een rolstoel kan worden geplaatst en waarmee vrijwilligers en bezoek met een bewoner er op uit kunnen gaan.

p1060050

Goede website kan nog beter

De website van Envida geeft op een toegankelijke wijze informatie over de zorg en de verschillende zorglocaties. Er staan verschillende filmpjes op die een inkijkje geven in de zorg die Envida in z’n algemeenheid biedt. Er is een brochure te downloaden over de zorgwoningen van La Valence met goede plattegronden van de woningen. Jammer dat een dergelijke brochure, inclusief plattegronden ontbreekt voor de groepswoningen van het zorgcentrum. TIP van ZORGVISITE. En voeg ook een overzicht van het recreatief en sportief vermaak waaraan bewoners en eventueel wijkbewoners kunnen deelnemen en zet het weekmenu en de kaart van het restaurant van la Valence erop. Bij een van onze laatste zorgvisites van De Koperhorst in Amersfoort zagen we daar een goed voorbeeld van. TIP van ZORGVISITE.

De balans opgemaakt

De architect heeft begrepen hoe belangrijk lichtinval, hoogte, transparantie bewegingsruimte en mooie elementen zoals hout, glas en binnentuinen zijn. De keuzes daarvoor kunnen ten koste zijn gegaan van de grootte van de kamers van de bewoners van de groepswoningen in het zorgcentrum en van de sanitaire ruimtes die zij nu moeten delen. Het moet uit de lengte of uit de breedte. Dat begrijpen we wel, maar we raden aan dat uit te leggen, zodat bewoners zelf de plus- en minpunten kunnen afwegen.

De gezelligheid en gastvrijheid die je ten deel valt als je het gebouw binnen komt is opvallend. Dat familie er graag komt is zichtbaar en is ook voor de bewoners alleen maar fijn. Dat er niet zelf gekookt wordt en er alleen tussen de middag warm gegeten wordt, zijn dingetjes waar wij aan tillen. Dat maakt dat hoe euforisch wij ook zijn over gebouw en inrichting en architectuur, we de balans opmakend tot een honorering van vier THe kopjes komen.

Zorgvisite afgelegd in oktober 2016

Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea

Geef een antwoord