Een walhalla voor boeren, burgers en buitenlui

Een walhalla voor boeren, burgers en buitenlui
5

Klein Houtdijk
Houtdijk 4a
3471 BS Kamerik
E-mail: info@kleinhoutdijk.nl
Tel: 0348-488080
www.kleinhoutdijk.nl

20170421_140620

Een walhalla voor boeren, burgers en buitenlui

5 THe kopjes

Hollandser kan het niet, het landschap waar we door heen rijden op weg naar Kamerik, op de rand van Woerden en Harmelen. Klein Houtdijk afficheert zich als woonzorg in het groene hart, ouder worden in een omgeving omringd door familie en vrienden en verzekerd van goede zorg vanuit de kernbegrippen Respect, Waardigheid en Dienstbaarheid.

Een website om een voorbeeld aan te nemen

Wij waren al welgemoed voordat we Klein Houtrijk bezochten.
IMG_8073 IMG_8078
De website is namelijk van een uitzonderlijk goede klasse. TIP van het HUIS. Het bevat op een aansprekende manier de informatie die je als burger nodig hebt. Bij de button ‘contact’ weet je meteen wie de directeur is, wanneer hij werkt, zijn e-mailadres en telefoonnummer. Je treft er een goede en overzichtelijke plattegrond van het hele terrein en gebouw. TIP van het HUIS.
voorlopig-ontwerp
De gemoedelijke ogen van de Lakenvelder koeien op de foto brengen je net als de andere rustieke foto’s, waarbij die van de hangmat in de tuin al helemaal verleidelijk is, in de juiste stemming.

Een pand gebouwd als een (t)huis

IMG_8094
Je kunt meteen lezen dat er in het pand plaats is voor 14 mensen met cognitieve (geheugen) problemen. Op de begane grond zijn zeven eenpersoons- en een tweepersoonsappartementen en op de eerste verdieping een eenpersoons- en twee tweepersoonsappartementen , waarbij de tweepersoonsappartementen voor echtparen geschikt zijn. Er staat precies bij waarvan de appartementen voorzien zijn. Je huurt het appartement, je kunt vanuit je eigen appartement naar buiten, elk appartement heeft een terrasje of directe toegang tot de tuin. Als we er zijn zien we met eigen ogen dat er geen woord te veel over is gezegd. Het is een heerlijke hoge ruimte waar je als bewoner een lekker eigen thuis van kunt maken.

IMG_8082
De meneer die we er spraken was er dan ook zeer tevreden mee.

En lopend door het pand zien we ook hoe speels het is en hoe eerste verdieping en begane grond visueel maar ook door loopbrug en lift (met glazen voordeur!) met elkaar  een geheel vormen. Het is een (t)huis.
IMG_8085
Het enige puntje, dat nog wat aandacht behoeft zijn de wanden; die kunnen nog wel wat meer aankleding gebruiken.
IMG_8086

Bezoek ontvang je in je eigen appartement

Er staat ook op de website dat je je  bezoek ontvangt op het eigen appartement. Helder. Wij weten uit ervaring dat het in een zorgorganisatie vaak worstelen is met bezoek en de gemeenschappelijke woonkamer en de impact ervan (tijdens of na het bezoek) op de medebewoners. Hoe spreek je bezoek aan met de boodschap dat je het enerzijds heel fijn vindt dat ze op bezoek komen, maar hen anderzijds ook moet vragen hun dierbare te bezoeken op het eigen appartement of een andere plek op de locatie die voor algemeen gebruik beschikbaar is? Zeker nu de meer-persoonskamer in verpleeghuisland de facto tot het verleden behoort, kun je als er als zorgorganisatie duidelijk in zijn: voor de ontvangst van bezoek is het eigen appartement/kamer beschikbaar of de plekken als grand café, lounge, restaurant of familiekamers, tenzij je natuurlijk afspraken hebt met familie over handelingen in de gemeenschappelijke woonkamer die direct de eigen bewoner c.q. medebewoners ten goede komen, zoals bijvoorbeeld hulp bij het eten of een spelletje doen. TIP van het HUIS.

Volstrekt transparant op wat alles kost en wat inbegrepen is

Onder de website button ‘financiën’ staat precies beschreven dat er een CIZ indicatie nodig is voor Verpleging & Verzorging van ZZP 5 en van Verstandelijk Gehandicapten van ZZP4/5. Na contact te hebben gehad met de directeur van Klein Houtdijk begrijpen we dat mensen met een verstandelijke beperking hier niet kunnen wonen, maar wel welkom zijn op de dagbesteding. Dit kan op de website verduidelijkt worden. TIP van ZORGVISITE. Apart vermeld wordt dat er een wakende nachtdienst is voor de 14 bewoners. Een geruststellende mededeling. TIP van het HUIS.

Aan huur betaal je 950 euro per maand (huurtoeslag aanvragen is mogelijk), aan service kosten 976 euro (ook hier staat netjes onder elkaar wat daarin is begrepen van ontbijt, lunch, diner, koffie, thee, koek en snacks tot de was en het hoog-laagbed). In totaal 1926 euro per maand. De zorg wordt bekostigd door het PGB. Dit is inclusief persoonlijke aandacht.

Voor velen bereikbaar

Als je bedenkt dat er door het scheiden van wonen en zorg het lage eigen bijdrage tarief geldt en dat belastingtechnisch je ook een en ander kunt aftrekken, dan kun je niet anders concluderen dan dat Klein Houtrijk een all-in pakket aanbiedt dat zich zeker niet beperkt tot de rijken. Als je uitgaat van een gemiddelde woonduur in een beschermde woonvorm van een tot twee jaar, is een spaarpot van 20.000 euro achter de hand  voldoende, gelet op het netto AOW bedrag van 1075,56 per maand  voor een alleenstaande (SVB 2016). Voor wie een koophuis achterlaat hoeft het al  geen probleem te zijn. Blijft dat niet iedereen een dergelijk bedrag achter de hand heeft. Maar als je bijvoorbeeld net als bij de studiefinanciering een gunstige financieringsregeling hiervoor zou kunnen ontwikkelen, dan hoeft de financiële drempel er voor niemand te zijn. TIP van ZORGVISITE. Dat zou toch wel het streven moeten zijn.

Begroet door de huisgeit

Het is een vrolijke beestenboel als we aan komen lopen. Het karakteristieke moderne gebouw staat op een boerenerf. Je kijkt zo de stal in. De stal alleen al met zijn geiten, werktuigen en wat dies meer zij is op zich al een uitje.
20170421_142104
20170421_142017
De huisgeit begroet ons staand op de bank voor de huisdeur.
IMG_8092
Natuurlijk zijn we opgevallen en komt er meteen een medewerkster op ons toegelopen die ons enthousiast alles in het pand laat zien. Ondertussen is de klusjesman aan het werk. De bewoners in de ruime gemeenschappelijke woonkamer annex keuken storen zich er niet aan. Een bewoonster is met een medewerkster de aardappels aan het schillen. De sfeer is geanimeerd met een huiselijke rommeligheid.
IMG_8091

Buiten gaan we nog op bezoek bij Het Boerengerief waar dagbesteding is. Het is een aparte stichting waar Klein Houtdijk mee samen werkt. Ook hier dezelfde onbevangen en prettige sfeer. Klein Houtdijk is eveneens een stichting en is aangesloten bij het netwerk Riant Wonen.

Het mogen duidelijk zijn. De stadse Dames THe zouden het geen straf vinden, indien nodig, hun laatste jaren door te brengen in Klein Houtdijk

Zorgvisite afgelegd april 2017

Copyright Zorgvisite.nl Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea

Geef een antwoord