Overpeinzingen

Overpeinzingen
3

Centrum voor Verpleeghuiszorg Jan Bonga
Jan Bongastraat 5
1067 HZ Amsterdam
Tel.: 020-6110011
E-mail: infojanbonga@amsta.nl
https://www.amsta.nl/locaties/jan-bonga 

Overpeinzingen

3 THe kopjes  

Parallel universum 

Het is alweer heel wat jaren geleden dat wij tijdens een Houd de naaste vast traject een zoon die regelmatig op bezoek was bij z’n moeder in Jan Bonga hoorde verzuchten dat hij iedere keer dat hij erbinnen stapte het gevoel had een parallel universum te betreden. Daarmee bedoelde hij dat de situatie die hij ervoer in het huis in niets leek op het gewone dagelijkse leven buiten de instelling. Elke keer had hij een verweesd gevoel. We zijn zoveel jaar na dato extra benieuwd hoe het huis nu scoort op onze Thuis Voelen thermometer.   

Jan Bonga is vergeten 

Jan Bonga staat in Amsterdam Nieuw West in de wijk Geuzenveld. Een enorm vernieuwingsgebied waar gemeente, woningcorporaties en ontwikkelaars al behoorlijk wat nieuwbouw hebben gepleegd.  

Als we aan komen rijden zien we dat het stukje Jan Bongabuurt aan de aandacht is ontsnapt. De verpleeghuisbewoners zijn in de stadsvernieuwingsdrang gewoonweg vergeten. Er is niets veranderd. Deze blinde vlek van de gemeente Amsterdam, die we ook elders treffen, moet toch echt eens verdwijnen.

En dus worden we opnieuw niet blij van de menigkleurige blokkendoos die de bewoners van het verpleeghuis huisvest.

De oranje schermen die de bewoners tegen de zon moeten beschermen, zorgen voor een extra benauwde afgesloten indruk. Geen balkonnetje te bekennen. En geen enkele deur naar buiten toe vanuit de woon- en leefruimtes waardoor het potentiële groen om het huis van nul tot generlei waarde is voor de bewoners. De aandacht van de gemeente voor de groenstrook om het gebouw heen laat eveneens te wensen over. Waarom hebben Amsta en gemeente nooit samen de handen ineengeslagen om hier een mooie beschermde tuin aan te leggen met een meanderend wandelpad leuke zitjes, een waterpartijtje, fruitbomen, iets voor de kleintjes en wat beweegelementen? Amsterdam wil een dementievriendelijke stad worden. Doe er samen wat aan, zouden we zeggen! In onze THe-blikken en Zorgvisites TIPS te over hiervoor.  

En wie is Jan Bonga ook al weer? 

Eerlijk gezegd hadden wij ook nooit van hem gehoord. Wat blijkt, Jan Bonga is een held uit de 16e eeuw en een sterk voorstander van vrijheid. Hij tekende het Verbond der Edelen en haalde erdoor de haat van Alva op zijn hals en speelde een heldhaftige rol in de Tachtigjarige oorlog. Als aan zo iemand je naam is verbonden dan is dat toch ook een mooie leidraad voor je locatie? TIP van ZORGVISITE. 

Parkeren en kantoren op potentieel mooiste plek 


Daar waar het huis aansluit op de Alberdagracht zit nog steeds een akelig donkere ruimte bestemd voor auto’s achter een hek langs een aantal kantoorruimtes op de begane grond.

Op die plek zou met een andere constructie een terras aan het water niet hebben misstaan. De muur langs het water, gevuld met aarde en bedoeld als plantenbak, wordt gebruikt als een katten- annex peuken- annex afvalbak.
 

Voor de entree nog steeds wel de paar aardige bomen en banken. Die sfeer zou je graag doorgetrokken zien.
  

Er is welwillendheid, maar…

Als wij er om half 2 aankomen is het restaurant (dat we ons nog goed herinneren en waarvan we maar hopen dat het van binnen een make-over heeft ondergaan), dat zich op de eerste etage bevindt in de aluminium box die over de straat heen steekt, gesloten en de coffee-corner nog niet open.

Die zal om 14.00 uur opengaan tot 17.00 uur. In het weekend kun je daar van 12.00 uur tot 17.00 uur terecht. De mevrouw achter de balie zegt ons graag een kop koffie te willen aanbieden uit haar koffieapparaat achter bij de receptie.  

We zien dat echt ingezet is om de hal een gezelliger plek te maken met zitjes, een lekker bank en wat leukere aankleding.

Ook de voorzijde van de lift heeft een metamorfose ondergaan.
En als we doorlopen naar de ruimte waar de koffiehoek zich moet bevinden zien we ook daar dat er qua inrichting het een en ander veranderd is om de boel op te fleuren.

Maar het is het allemaal nog niet. Op de bloemvazen treffen we nog de barcode en prijs.

De automaat die er staat om er zelf een drankje uit te halen is helemaal leeg. Dit soort kleine dingen zijn voor de Dames THe vaak veelzeggend. Ook staat er geen koffie en theekan waar jezelf alvast een kopje uit kunt schenken. TIP van ZORGVISITE.  

Systeemplafonds en binnentuin  


Wij blijven gruwen van die afschuwelijke systeemplafonds, die we in het huis treffen. Zie ook THe-blik ‘Kom van dat dak af en Hoog Sammy kijk omhoog’.

Het ontbreekt aan inspirerende bewegwijzering voor binnen en buiten en in het folderrek vinden we folders over diverse huizen van Amsta, maar mist de folder over Jan Bonga zelf. We treffen geen folders of informatie voor zaken die het leven nog wat invulling geven. TIP van ZORGVISITE. 

We zijn benieuwd naar de binnentuin. Die staat er eigenlijk nog net zo bij als tien jaar geleden. De tuin is in tweeën gedeeld door een lelijk hek, waar je niet doorheen kunt.

En we zien ook niet goed hoe de bewoners aan de andere kant van het hek het buitengebeuren kunnen bereiken. Laat staan hoe bewoners op de etages boven er kunnen komen. Echt gezellig is het nu niet. Het lijkt ons meer een rokerstuin voor de medewerkers…
 

Ga eens elders in het land kijken 

De verzorgers niets te na gesproken, die zullen ongetwijfeld hun best doen om de mensen die er wonen zo goed mogelijk te verzorgen. Souad (verpleegkundige en zorgcoördinator) vertelt daarover op een YouTube filmpje van Amsta terwijl zij in haar auto naar Jan Bonga rijdt. In de film krijgen we geen glimp van het huis zelf te zien. De teksten over het huis die we op de website van Amsta over Jan Bonga lezen, lopen niet parallel met de werkelijkheid die wij opnieuw aantroffen. Nee, op onze Thuis voelen thermometer scoort Jan Bonga niet, zoals wij hebben beschreven in onze THe-blik Thuis voelen in het verpleeghuis. Kan het en hoe? Eigenlijk hebben we hier maar een oplossing – enigszins tegen onze principes, want uit ervaring weten we dat het gebouw op zich niet bepalend hoeft te zijn voor het thuis voelen: afbreken en opnieuw beginnen. En ga dan voor je nieuw gaat bouwen vooral eens het land in om te zien hoe men er elders in slaagt om huizen te realiseren die mensen de mogelijkheid geven in contact te blijven met een normale omgeving. Die open staan naar de buurt. Die mensen stimuleren naar buiten te gaan, te bewegen en een frisse neus te halen en te genieten van bomen, planten, waterpartijen, bloemen en buren. Die de buurt naar binnen halen en daarmee gezelligheid bieden. Onze eregalerij biedt houvast!   

Zorgvisite afgelegd oktober 2018 

Copyright; Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite en Publicarea. 

One Response to “Overpeinzingen”

  1. Dames THe schreef:

    De Dames The ontvingen de onderstaande reactie van Jan Bonga per e-mail:

    Beste Dames THe,

    Wat fijn dat jullie langs zijn gekomen op de locatie Jan Bonga. Alleen wat jammer dat er geen informatie gevraagd is over onze bewoners. Jan bonga is een gesloten afdeling en er is maar beperkte mogelijkheid van onze bewoners om zelfstandig de afdeling te verlaten. Gelukkig gebeurt dit in samen zijn met onze zorgmedewerkers, bewegingsagoog en activiteitenbegeleiders. Waarbij er heerlijk gewandeld wordt buiten in Geuzenveld of te fiets op onze duofiets. De binnentuin is voor de veiligheid van onze bewoners in tweeën verdeeld zodat een deel van de bewoners hier zelf naar toe gaat en de andere deel weer in gezelschap van. Ook is de belevingsgang niet gezien en de werkplaats.

    Het artikel doet sterk te kort aan het thuisgevoel wat onze bewoners gelukkig wel ervaren, op de afdeling waar u niet bent geweest.
    We beseffen ons wel degelijk dat er nieuw bouw nodig is, maar dat doet niet af aan de gezelligheid en woonbeleving van onze bewoners.

    Met vriendelijke groet,

    Saskia van der Gulik
    Clustermanager Leven op Stadse Wijze

Geef een antwoord