Nowhere man

Nowhere man
3

Woon-, zorg- en behandelcentrum Innersdijk
Verlaatweg 10
9791 DR Ten Boer
Tel.: 050-5495700
informatiepunt@zorggroepgroningen.nl
www.zorggroepgroningen.nl/innersdijk 

Innersdijk maakt onderdeel uit van de Zorggroep Groningen. Zorggroep Groningen heeft vestigingen in Veendam, Groningen, Wildervank en Ten Boer.  

Nowhere man 

3 THekopjes 

We geloven de 10 jaar oude navigatie van onze trouwe Toyota Prius bijna niet. We worden niet Ten Boer zelf in geleid, waar we onmiskenbaar het karakteristieke silhouet van een woonzorgcentrum ontwaren. Nee, we gaan Ten Boer voorbij, verder de Groningse klei in, tot waar een eenzame grote zwarte doos voor ons opdoemt. Een wapperende vlag doet zijn best uitnodigend te zijn.

Is dit het heus waar we naar op zoek zijn? We parkeren onze auto op het immense parkeerterrein aan de zijkant. Duidelijk plaats genoeg.  

Over Tiny Houses en de black box 

Uit onze ooghoeken hebben we dan al een terrein gezien met een paar piepkleine huisjes erop. Wat grappig. Het is een terrein dat in ontwikkeling is voor zogenaamde Tiny Houses. Er staan er nog maar drie op afgepaalde stukjes grond en je wordt er meteen vrolijk van.

Een groter contrast met het gebouw waarin Innersdijk is gehuisvest kun je je niet voorstellen. Optimisten als we zijn: het biedt Innersdijk tegelijkertijd legio kansen die nu nog onbenut zijn!  

Leegte om het huis gebruiken om een op beleving gerichte omgeving te creëren 

In Innersdijk wonen twee honderd mensen op een afgelegen plek waar weinig tot niets is op een behapbare afstand voor kwetsbare ouderen. Waarom met zoveel ruimte dan geen eigen dorp gecreëerd à la Hogeweyk in Weesp? Waarom deze enorme leegte om en in het gebouw niet ingericht op beleving, op naar buiten gaan en op gevoel van vrijheid? Door wandelpaadjes aan te leggen en een omgeving te creëren, waar wat te zien en te beleven valt qua kunst of kabbelend water, een fonteintje, eendenbruggetjes, een ooievaarswiel. TIP van ZORGVISITE. Waarom niet wat beschutting aangebracht? Balkons? Openslaande deuren? En waarom in vredesnaam een enorm brede sloot die als een slotgracht het huis nog verder van z’n omgeving isoleert?

De goedbedoelde folder ‘Buitenlucht maakt gelukkig’ die we er aantreffen is dan ook alleen maar op de binnenpatio’s gericht waar je veilig en wel op jezelf bent.  

Pontificaal staat de bushaltepaal voor de ingang.

Tja, voor ons Randstedelingen is het onvoorstelbaar: de bus rijdt éénmaal per uur op werkdagen en in het weekend en op zon- en feestdagen kun je ernaar fluiten. Evenwel: Zorgroep Groningen vindt dat Innersdijk ook per openbaar vervoer goed bereikbaar is en dat dit heeft bijgedragen aan de keuze voor deze plek, zoals we later binnen op posters lezen. Een kwestie van perspectief zullen we maar zeggen. 

Eigen keuken 

U begrijpt, een donderwolk is over onze gezichten getrokken. We gaan maar snel naar binnen. Gelukkig is het daar een stuk aangenamer. Eenmaal de deur door, sta je direct in een op zich gezellig aangeklede brasserie.

Het is er wat donker. Dat kan door het weer komen, maar zeker ook door het feit dat er door een gebrek aan ramen weinig natuurlijk licht naar binnen valt. De systeemplafonds werken dan ook niet mee. In de brasserie treffen we een tovertafel en een kinderhoekje. Ze staan echter uit het zicht.

We zien allerlei keurige folders van de Zorgroep Groningen en gelukkig ook boekjes en folders over wat het Groningse landschap te bieden heeft en over het eigen popkoor. Wij zijn nooit zo ingenomen met de enorme koffiemachines met keuzetoetsen, die we ook hier aantreffen, temeer daar de smaak van de koffie die eruit komt nooit zo lekker is als van een vers gezet bakkie. Pluspunt is dat er een eigen keuken is. Houden zo!  

Afdelingen van 16 personen met gedeeld sanitair. 

We komen aan de praat met een echtpaar dat in de Brasserie voor een groot televisiescherm zit. Meneer woont in Innersdijk omdat er geen andere mogelijkheid voor hem was. Spoed is de boosdoener. Buiten de afdeling waar hij woont is de Brasserie de enige uitwijkplek voor een momentje samen. We lopen even mee naar de woon-slaapkamer van meneer. We gaan door prettig brede gangen die met de nodige zorg en aandacht zijn aangekleed.

Je kunt her en der even stilstaan om wat te bekijken. Een mooi ingericht poppenhuis bijvoorbeeld. We zien ook een staande kapstok. En Sinterklaas en Piet struinen er rond.  

Het betreft hier gesloten afdelingen. De privé kamers zijn van het type standaard pijpenla. Er wat gezelligs van maken vergt de nodige creativiteit.  

De gangen lopen dood op gesloten deuren. Er heerst een plakbandjes cultuur met als summum de tekst op berichtje bij de rokersruimte. ‘Bezoekers in de Rookruimte Niet roken!!’ Of is dat zo geformuleerd om de mensen aan het lachen te maken? Dan is het een geslaagde grap!

Trots op jezelf 

Op de gang waar medewerkers en diensten hun onderkomen hebben treffen we wel een heel opmerkelijke serie van wel zes tot zeven ingelijste posters aan.

Het blijkt te gaan om hoe (de voorbereiding van) het bouwproces van Innersdijk verlopen is. Vol trots wordt gememoreerd dat uit 36 opties deze locatie als beste uit de bus kwam voor de bouw van Innersdijk! En -onze klompen vallen van onze voeten – dit gebouw waar we nu zijn blijkt een tijdelijke locatie te zijn. Huh. Dat hebben wij nergens op de website kunnen vinden. En de vijf jaar die voor een tijdelijke behuizing staan zijn allang voorbij. Innersdijk is namelijk in 2011 opengegaan op deze plek. Zichzelf nog meer op de borst slaand lezen we het verhaal dat 17 mensen er maar een weekend voor nodig hadden om tot dit ontwerp te komen met als enig uitgangspunt ‘Welzijn, prettig wonen en een goede werkomgeving…’ Blijkbaar vindt men zelf de missie geslaagd. Wij zetten daar dikke vraagtekens bij. 

Informatie op website behoorlijk volledig 

De website van Zorgroep Groningen is volledig en functioneel. Keurig zogezegd. Er staat heel veel informatie op. De hele opnamemap van a tot z is er ook op te vinden. TIP van het HUIS. En plattegronden van de appartementen van drie andere vestigingen. Jammer genoeg niet van die van Innersdijk. En ook niet van het hele gebouw en de omgeving. TIP van ZORGVISITE 

Het geheel overziende is het misschien wel het vormelijke, het zelf op de borst kloppen en het wat verbloemen van de waarheid dat ons dwars zit. Alles zal formeel wel kloppen, maar het inleven voor wie je er als zorggroep bent, kan beter. ‘Zorggroep Groningen. Altijd de mens zien,’ staat er op de folders. Graag met de ogen open. 

Zorgvisite afgelegd december 2018 

Copyright: Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse. Zorgvisite. Publicarea  

Geef een antwoord