Woonzorgcentrum Hushoven
Rietstraat 2
6003 PM Weert
Tel: 0900-3335555
Email: info@landvanhorne.nl
csd@landvanhorne.nl
Website: www.landvanhorne.nl
Hushoven maakt onderdeel uit van de stichting Land van Horne, een zorgorganisatie voor zorg, wonen en welzijn. Land van Horne biedt zorg thuis, behandeling en revalidatie en op 18 locaties verzorgd wonen in Weert en omgeving.
Het buitengebeuren is embryonaal
3,5 THe kopje
Woonzorgcentrum Hushoven is een in traditioneel Nederlandse baksteen-stijl ontworpen gebouw. Het is vrij nieuw en valt in dit groene landschap meteen op vanwege de meer-etage bouw en het staat er nu nog wat kaal en verloren bij. De stilte buiten treft ons op deze heldere dag. We zijn benieuwd naar Hushoven vooral vanwege de Gasterij, waar men terecht kan voor ontmoeting, recreatie en voor een hapje, een maaltijd en een drankje. We moeten wel wat zoeken naar de ingang. Kijken we nu met onze neus?
Hushoven biedt huurappartementen (via Wonen Limburg) waarin hulp bij het huishouden en persoonlijke verzorging geleverd kan worden. Daarnaast zijn er drie groepswoningen voor mensen met dementie. Helaas vinden wij nergens informatie of plattegronden over de grootte van de woningen of het aantal mensen dat gezamenlijk in een woning woont, noch over eventuele wachttijden. Het is voor ons zo vanzelfsprekend dat je dit op je website zet. TIP van ZORGVISITE.
Geen enkel balkon!
Als we aan ons traditionele rondje om het huis beginnen, begint het onbehagen te kriebelen. Hushoven mag dan wel spiksplinternieuw zijn, zoals we op de website hebben gelezen, maar verdorie, niemand, echt niemand, ook de bewoners van de huurappartementen niet, waar senioren op de etages zelfstandig wonen, heeft een balkon! We horen ook later van mensen die we er spreken, dat zij dit als een gemis ervaren. En dat terwijl het uitzicht mooi is, maar dat kun je dan vanuit je eigen woning alleen aanschouwen vanachter de – ook al niet erg grote – ramen. Gemiste kans waar je hele generaties mee benadeelt.
Groepswoningen mensen met dementie prikkelarm gesitueerd
We speuren ook naar waar de groepswoningen zouden kunnen zijn. Ook hier worden we in de situering teleurgesteld. Weliswaar bevinden deze woningen zich alle drie op de begane grond maar wel in het binnendeel met een eigen binnentuin waar de gemeenschappelijke woonkamers direct aan grenzen. Het maakt in onze ogen en ook als we foto van de maquette op de website nader bekijken een benauwde en helemaal ingesloten indruk. Op zich geeft deze situering mogelijkheden om mensen met dementie geheel vrij naar buiten te laten gaan (tenminste als er niet zulke superhoge drempels zijn als aan de kant van de buitentuin), maar wat ons verontrust is dat deze manier van bouwen in zichzelf gekeerde woningen oplevert, die geen contact maken met de buitenwereld.
Hier in Hushoven heeft men er blijkbaar voor gekozen de mensen met dementie geheel op zichzelf in een prikkelarme omgeving te huisvesten. Wij missen het zwaaicontact. Bij het naar binnen koekeloeren komen de kamers voor de bewoners met dementie ons ook traditioneel voor. Wij ontwaren ‘het bed’ als de eyecatcher, ook omdat het format van de kamer bijna geen andere mogelijkheid laat.
Gebruik de natuur om levenslust op te roepen
We signaleerden het al, de plek van Hushoven heeft potentie. En Hushoven zelf heeft ruimte zat. We worden overweldigd door het groen dat Hushoven grotendeels omzoomd.
De natuur heeft zijn tijd nodig, dat begrijpen wij ook wel. De buitenruimte ligt er keurig bij en de volière, die we er aantreffen is sowieso leuk, maar toch. Wij missen bezieling en eigenlijk ook speelsheid en vrolijkheid die ouderen levenslust geeft. TIP van ZORGVISITE. Helemaal niet te spreken zijn we over dat het wel lijkt alsof de architect alle moeite heeft gedaan om te voorkomen dat bewoners vanuit de gebouwen naar buiten kunnen gaan. Als er al een deur naar de buitentuin open kan, dan is de afstand naar de grond immens om te overbruggen.
Goede afbakening van de ‘publieke en ondersteunende’ ruimten en functies
Alhoewel wij in onze snuffelvrijheid worden beknot zijn wij te spreken over de strakke zonering van wat “vrij” toegankelijk is voor niet-bewoners. Alle publieke en ondersteunende diensten zijn geconcentreerd in het voorgebouw. Om de appartementen en het groepswonen binnen te kunnen gaan is er een glazen corridor
die alleen met eigen sleutels en codes te openen is. Al bij eerdere Zorgvisites hebben wij complimenten gegeven aan zorgorganisatie die zorgvuldig omgaan met het scheiden van publiek toegankelijke ruimten en de (groeps-)woningen. TIP van het HUIS.
Een gezellige boel in de ‘Gasterij’
De Gasterij is gezellig bezet. Ook bewoners met dementie en hun bezoek weten de weg ernaar toe goed te vinden. Het is een aangename omgeving met een prettige inrichting en aparte hoekjes. Er is een kleine kaart. En elke dag is er een heel menu. Een borreltje of een glaasje wijn drinken is er vanzelfsprekend. Dat valt ook te verkiezen boven de koffie, die wij niet kunnen aanbevelen, terwijl een heerlijk bakkie – zeker op je ouwe dag – toch niet te versmaden is. TIP van ZORGVISITE. Her en der tref je leuke attributen die het extra gezellig maken.
Als wij er zijn, gaat er net een appeltaart de oven in. Pech, want we hadden graag een stukje verse taart geproefd.
Terras zoeken
We ontwaren niet zo een-twee-drie een lekker terras dat direct aan de Gasterij zelf verbonden is.
Het sterkt ons in het gevoel dat de architect een binnenzitter moet zijn geweest met weinig behoefte aan buitenlucht en contact met het buitengebeuren.
Een ruim binnen–recreatie aanbod, met de buurt
Wel blij worden we van wat er allemaal in Hushoven aan recreatief en hobby vermaak mogelijk is. Het staat ook goed op de website met mooie foto’s. We zetten er twee speciaal in het zonnetje: het schilderen met kunstschilder Jan van Riet en de wijkgerichte activiteiten waaronder een wijkontbijt. TIP van het HUIS.
Met de visie zit het wel goed, op de uitvoering en het ontwerp kan het beter
Het Land van Horne heeft een sprankelende website die de vele websites die wij in onze zorgvisite carrière al beoordeeld hebben overtreft. De foto’s en filmpjes zijn helder. Bravo voor Het verhaal van Land van Horne: ‘Jezelf zijn. Dat moet je ook kunnen in omstandigheden dat je van een ander afhankelijk bent.’
Ook de vragen ‘Hoe zou ik mijn eigen vader of moeder willen verzorgen?; Hoe voelde ik me toen ik na een ongeluk of operatie zelf afhankelijk was.’ Ze kunnen zo overgenomen zijn uit onze schrijfsels. En ook de aangeboden servicevoorzieningen, zoals een was- en strijkservice, zitten wel snor.
En de foto’s van de bestuurder en het management op de website onder het kopje ‘Over ons’ geeft een galerij van op het oog zes leuke mannen en een stoere vrouwelijke bestuurssecretaris.
Nu nog even aanvullen met informatie over het aantal bewoners per woongroep en met plattegronden, dan is dat in orde.
De angel zit hem in het ontwerp van het gebouw. Er is niet vanuit de levensbehoeften van de bewoners en hun leven ontworpen maar vanuit de tucht van de architect. En daar had de opdrachtgever kien op moeten zijn.
Zorgvisite afgelegd oktober 2016
Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea
Van Stichting Land van Horne, zorgorganisatie waar Hushoven onder valt, ontvingen wij de volgende reactie per e-mail:
Zoals zojuist aangegeven, bedankt voor jullie bericht! Jullie doen mooi werk!
Omdat het een bezoek is geweest zonder dat jullie verdere toelichting hebben gehad/niet alles hebben gezien, zijn er een paar dingen die mogelijk aangevuld kunnen worden.
Deze reactie heb ik van de teamleiders van de locatie ontvangen. Ik hoop dat jullie daar nog even naar willen kijken.
· Geen enkel balkon:
i.p.v. balkons zijn er tuinkamers in de appartementen. Ook zijn er grote omliggende tuinen, die inderdaad nog in ontwikkeling zijn (en toch wel goed toegankelijk zijn en ook bezocht worden).
· Groepswoningen prikkelarm gesitueerd:
via de huiskamers van de groepswoningen kijk je naar de binnentuin, maar ook naar de andere kant (straatkant / groene omgeving) / = afhankelijk van waar je je bevindt in de huiskamer. Er is wel contact met de buitenwereld:
– met de appartementen die boven het KSW zijn gesitueerd De voordeuren van deze appartementen liggen aan deze kant en de bijbehorende galerijen kijken uit op de binnentuin
– met mensen die voorbij de huiskamers lopen aan de straatkant / groene omgeving.
Zwaaicontact vindt zeker plaats / via de huiskamers en binnentuinen.
Een prikkelarme omgeving is voor mensen met dementie vaak van belang vanwege onrust, onbegrepen gedrag e.d.
De slaapkamers in het KSW zijn ook bedoeld al slaapkamer en rustkamer (de familie mag die ook inrichten). Het is niet echt een zitkamer. Daarom zijn er ook gezamenlijke en sfeervolle huiskamers. De ervaring leert dat mensen met dementie de huiskamers opzoeken en zich zelf weinig terugtrekken in de slaapkamers.
· Terras zoeken
Die is in de lente en zomerperiode wel opgesteld.
· Gebruik de natuur:
de buitenruimte is inderdaad in ontwikkeling. Onlangs is een fontein geplaatst. De binnentuin van het KSW krijgen dit jaar een metamorfose (worden veranderd in belevingsgerichte tuinen).
De laatste zin van dit stukje kunnen we niet plaatsen.
· Uitvoering ontwerp:
De uitgangspunten van het ontwerp zijn toch steeds gericht geweest gericht op het voor (kwetsbare) ouderen veilig en comfortabel kunnen wonen in een landelijke omgeving, rekening houdende met de behoeften en wensen van deze doelgroep (ontmoeting, integratie, rustige omgeving, normale woonomgeving e.d.). Ook al ligt het landelijk, bij deze locatie is de integratie en samenwerking met de wijk erg groot (en is de locatie in trek er te gaan wonen).