Van het gewone leven en het continue vakantiegevoel

Van het gewone leven en het continue vakantiegevoel
4.5

Woon- en Zorgcentrum Humanitas Deventer

Radboudlaan 1

7415 VA Deventer

Tel: 0570-628633

www.humanitasdeventer.nl

Email: niet rechtstreeks. Email via contactformulier op de website.

 

Van het gewone leven en het continue vakantiegevoel

4,5 THe kopjes

IMG_4807

100ste zorgvisite

We zijn een beetje uitgelaten, nu we onze 100ste zorgvisite gaan afleggen. En waar kan dat beter -zoals we via www.hetnieuweouderworden.nu opvangen- dan bij een zorgorganisatie die een heuse ‘medewerker van het gewone leven’ heeft aangesteld. Peter Daniëls is sedert een half jaar bij Humanitas Deventer aangesteld om als duvelstoejager iedereen bij de les te houden, om de -door de medewerkers van dit huis zelf gekozen- kernwaarden Liefde, Samen en Positief geen loze woorden te laten zijn, maar er echt invulling aan te geven. Immers Humanitas Deventer wil het meest warme en gastvrije huis van Deventer en omstreken zijn. We lezen die fraaie teksten vaker in de ronkende folders en op websites van zorginstellingen, evenwel in de praktijk komen we best nogal eens bedrogen uit. Dus op pad om het met eigen ogen te aanschouwen!

Humanitas Deventer blijkt gesitueerd te zijn in wat we een aantal jaren geleden nog een naoorlogse stadvernieuwingswijk zouden noemen, de wijk Keizerslanden, die nu in de revisie is.

P1040457

Het Humanitas Deventer gebouw is een kind van de nieuwe zakelijkheid van blokkendoos achtige flats Nederland  die in de naoorlogse jaren Nederland toen overspoelde. Een ontwerp van dertien in het dozijn, waar menig verzorgingshuis in Nederland het patent op heeft. Of beter gezegd had, want wij hebben al heel wat door nieuwbouw vervangen woonzorgcentra uit die tijd door het land bezocht.

Humanitas Deventer is een groot huis dat wonen aanbiedt in de vorm van Lang durende opnames, wonen voor 17 mensen met dementie in de vorm van een buurtgemeenschap, en aanleunwoningen.

Buitenbankjes met rolstoel/rollator uitsparingen

De ruimte buiten rond de entree  bezien we met enige scepsis. Het is wel erg stenig.

IMG_4863 IMG_4864

De banken met de uitsparingen voor rolstoel- en rollatorgebruikers bekoren ons natuurlijk wel.

P1040458

TIP van het HUIS Ondertussen worden we vanaf een balkon door een aantal medewerkers in de gaten gehouden. Wat zijn dat voor dames die foto’s aan het maken zijn, zien we ze denken.

Een erg gezellige en gastvrije entree

Via de vrij kale sluis gaan we naar binnen. En dan valt onze mond open. Wat een fantastische entree ruimte.

IMG_4860

Niet alleen de lichtinval is prettig, maar de hele entourage. Rechts een fraaie -zoals thuis – boekenwand met  gezellige zitjes en een in de vloer ingelegd groot tapijt TIP van het HUIS dat uitnodigt om eens lekker een praatje te maken en te relaxen.

IMG_4858 IMG_4857

De ontvangstbalie is gastvrij en innemend met schaaltjes appeltjes, pepermunt en snoepjes. De receptioniste heeft de hoogste graad van gastvrijheid en hartelijkheid. Zou ze ons doorhebben? We vragen het ons vaker af tijdens deze zorgvisite alsof er een tam-tam door het gebouw is gegaan, want werkelijk iedereen stond voor ons klaar en met een open houding van jewelste.

IMG_4854 IMG_4853 IMG_4837

 

Een tapijtloper leidt ons op een natuurlijke omhoog naar een zitje TIP van het HUIS, waar een kopje koffie kan worden gedronken of waar men zich anderszins kan vermaken. Er is op Wifi apart in te loggen door bewoners en door medewerkers. TIP van het HUIS

Modelspoorbaan en gezellige ontmoetingsplek

Je wordt visueel vanzelf aangetrokken om verder te lopen. Op een knappe manier kom je dan weer in een ruimte die toegang biedt naar de gangen waar de appartementen aan liggen en waar de nog ouderwetse lift op uitkomt. Deze ruimte is ingericht  als een ontmoetingsplek met een lekker zittende ronde bank voor een keuveltje, een fraai tv scherm en een tekst op de muur die warmte en je thuis voelen uitstraalt. We kunnen er geen genoeg van krijgen om het te fotograferen.

IMG_4836 IMG_4808 IMG_4809

Zoals je er welkom wordt geheten, of opmerkzaam wordt gemaakt op de modelspoorbaan waaraan elke zondagmiddag in het souterrain wordt gewerkt i (een ZORGVISITE TIP van ons uit Sainte Marie in Apeldoorn), op het weerbericht en een lekker kleintje wijn bij het eten. Ondanks de gedateerdheid van de lift is in het tapijt op een speelse manier het nummer van de etage ingelegd.  TIP van het HUIS

IMG_4834

Op elke etage zit zo’n voorruimte tot de woongedeelten, waar we ook telkens een luchtpomp, en een simpel whiteboard waarop staat wie er werkt, zien. Maar ook zijn er details zoals thuis ter  decoratie, o.a. in de nissen van de trapportalen, zoals deze vazen met een stijlvolle magnoliatak erin.

IMG_4828 IMG_4814 IMG_4829 IMG_4830

We ervaren ter plekke dat het allemaal werkt en de babbelende dames en medewerkers stralen allemaal plezier uit. Een medewerker horen we zingend de trap op gaan. Je wordt er ter plekke door aangestoken.

Vakantiehuisje gevoel

Door al dit ‘oponthoud’ komen we maar niet in het restaurant aan. Eerst worden we nog door een mevrouw vol trots naar haar appartementje getroond. Ze noemt het veelzeggend haar vakantiehuisje.

IMG_4821

Ze woont er nu bijna een half jaar. Het is naar de huidige maatstaven piepklein maar wel speels en van  alle gemakken voorzien . Vanuit de slaapkamer is er een klein balkonnetje. Ze vindt het er heerlijk. Ze heeft zelf voor dit kleine appartementje gekozen. Dat kan hier bij Humantitas Deventer: je kunt verschillende appartementen van verschillende grootte huren. De hoogte van de huur zit dan in wat je all-inclusive betaalt. “Het scheelt me huurkosten en ik heb niet meer zoveel ruimte nodig. Met mijn kinderen hebben we het gezellig ingericht.” Het bed staat in een wel aangesloten, maar apart aandoend deel. Alleen voor de computer zag ze geen plaats meer. We zien de Ipad liggen. “Bovendien, hier in huis is voldoende ruimte, waar je gezelligheid vindt!” vertelt mevrouw ons nog.” Na negentien jaar alleen zijn, heb ik hier een continu vakantiegevoel.”

Ook de binnengangen op de woonetages zijn een natuurlijk onderdeel van de belevingsruimte

De gangen naar de appartementen ervaren wij als heel prettig met her en der aansprekende gedichten, schilderijen of een muurschildering in wording door studente van de kunstacademie.

IMG_4820 IMG_4822

We kijken bewonderend naar de wijze waarop een woonkamer voor gemeenschappelijk gebruik is gerealiseerd als natuurlijk onderdeel van de gang naar  de eigen appartementen. De schouderhoge afscheidingen geven een mooi (ruimtelijk) gevoel van met elkaar en toch afgescheiden. TIP van het HUIS Een en ander wordt versterkt door de aangrenzende ruime balkons. Als je naar je eigen appartement loopt ga je er als vanzelf zitten of je zwaait, zeker als er al iemand zit. Het is erg uitnodigend ingericht en een natuurlijk ontmoetingspunt. We laten de foto’s  voor zichzelf spreken.

IMG_4818 IMG_4824 IMG_4825

Het is ons wel duidelijk dat hier bij Humanitas Deventer mensen werkzaam zijn die goed gevoel hebben voor wat mensen gezellig vinden. Wat ons betreft exporteren ze hun kunde naar woonzorginstellingen in het hele land. ZORGVISITE TIP

Van dansvloer tot eetzaal

Eindelijk arriveren we bij de eetzaal. Het is kennelijk al door gekomen dat wij een hapje gaan mee eten. De tussengangen van het woondeel van het gebouw naar het deel waar de eetzaal is, is netjes.

Als je naar buiten kijkt op de platjes ernaast dan denk je wel: zet de sfeer van Humanitas Deventer ook daar nog even door. Een paar bloembakken doen al veel.

IMG_4806

We vergapen ons eerst aan de zaal. Duidelijk is dat deze in een handomdraai voor van alles en nog wat is te gebruiken. Er is een toneelverhoging, waar nu aan een gezellige tafel wordt gegeten, we zien een beamer en een nu opgerold scherm en er is een ingelegde houten vloer om met de voetjes van de vloer of met de rolstoel over de vloer te gaan.

IMG_4832 IMG_4801

Leuk is ook de balustrade met (eet)zitjes aan twee kanten, die zoals we later zien ook weer multifunctioneel wordt gebruikt en daartoe is ingericht met o.a. een leesruimte. Medewerkers houden er besprekingen en vergaderen er.En we zien gelukkig staande kapstokken.

IMG_4831

Veel zorg aan het tafeldekken: satijnen tafellopertjes en servetten

We schuiven aan bij drie bewoners. Ons tafeldeel wordt voor ons nog even apart en met zorg gedekt.  We prijzen het plantje op tafel, het dienblaadje met peper, zout, maggi etc en de waterkan en waterglazen.

IMG_4799 IMG_4803

s. De uitgiftebalie van het eten is institutioneel. Er wordt niet echt zelf gekookt. Wel wordt er soep klaargemaakt, die lekker smaakt. In de uitschepbakken zitten plastic zakken met eten. Een medewerkster kiepert een plastic zak vol hutspot leeg in een uitschepbak. Het stoofvlees met hutspot krijgt de kwalificatie oké, maar de saucijs ontbeerde het knapperige korstje en de  glazige, bleke  groenten deden je aan de koolraap uit je kindertijd denken. De koffie was ook niet je dat. Het fris gekleurde kopje kon niet compenseren dat de koffie eigenlijk gewoon niet lekker was.

IMG_4798

Deventer Humanitas denk aan uw ‘saeck’. De liefde gaat uiteindelijk door de maag. ZORGVISITE TIP

 

Ronde serviceboulevard met muziekkamer Was en Zo, Fysio, kapper, winkel

We zijn er nog niet. Het lijkt wel alsof er geen eind komt aan Humanitas Deventer. Waar doet en betaalt men het allemaal van? Want als we terugkeren op de eerste etage blijkt er nog een gang waaraan een heerlijke zit- en muziek ruimte ligt met een inrichting als van een grand café. In deze ruimte worden op het moment dat wij er zijn opnamen gemaakt voor een wekelijks radioprogramma, om het huis en de  regio kennis te laten maken met Humanitas Deventer. Via deze ruimte kom je ook in een fraaie grote binnentuin, die van meerdere kanten te bereiken is. Inmiddels zijn we door een medewerker bij de arm genomen. Hij maakt alle tijd voor ons vrij om met liefde en trots ons heel Humanitas Deventer te laten zien. Aan de andere kant van de gang toont hij ons de serviceboulevard met Was en Zo, de Fysio, het winkeltje, de kapper.  Het oogt als een intiem rond plein met weer een op ontmoeting gerichte ronde bank. Als het winkeltje of Was en Zo open is, is het ook meteen zichtbaar verbonden met de openbare ruimte. Is het dicht, dan blijft het door een mooie grote foto als pui toch onderdeel van de ruimte.

IMG_4839 IMG_4840

Door het hele gebouw vallen ons ook de vele klokken op: bij de tijd blijven vraagt om de tijd bijhouden! TIP van het HUIS Ondertussen begint bij ons de tijd te dringen, maar er is geen ophouden aan, want er is nog een heuse gymzaal, een biljartruimte en een smaakvolle en transparante wijkruimte met aparte ingang naar de wijk in aanbouw.

IMG_4850 IMG_4851

De medewerkster wijkontwikkeling, die aangesteld is het huis verder open te maken voor de buurtbewoners TIP VAN HET HUIS vertelt er enthousiast over.

Om een voorbeeld aan te nemen: de afdeling voor de bewoners met dementie

Onze galante begeleider neemt ons tot slot mee naar het deel van het gebouw waar 17 mensen met dementie wonen. En ook hier weer valt ons op met hoeveel gevoel er voor de bewoners een prettige sfeer is gecreëerd en er voorwaarden voor beweging en vrijheidsgevoel zijn gerealiseerd.

IMG_4848

Na een brede korte hal kom je op een plein, waaraan de huiskamers en de eigen kamers van de bewoners grenzen. Het plein heeft ook een terras/balkon naar de straatkant waar de bewoners zelfstandig naartoe kunnen gaan. De huiskamer heeft grote schuifpuien naar de binnentuin. TIP van het HUIS

IMG_4852 IMG_4844

Een rookkamer is fraai opgenomen in het plein. De afdelingsknuffelhond komt  kwispelstaartend naar ons toelopen. TIP van het HUIS

IMG_4846 IMG_4843

De deuren van de kamers van de bewoners hebben namaak glas en lood wat ook prettig overkomt. We ronden helemaal voldaan, maar ook vol van alle indrukken, onze visite af. Nee, de maaltijd is een geste van het huis.

IMG_4845

Website met digitaal activiteiten overzicht

Thuis gekomen doen we nog de website check. Die is fris en ter zake. We zijn vooral blij met de duidelijke profilering en dat we de activiteiten die geboden worden, er digitaal op ingevuld zien. Ja, nu begrijpen we dat vakantiegevoel van mevrouw nog beter!

Student in huis

En we lezen er dat Humanitas 6 studenten om niet woonruimte verschaft in ruil voor gezelschap en allerlei ander sociale input. TIP van het HUIS Kijk, dan denk je verzadigd te zijn en dan komt dit ook nog uit de hoge Humanitas hoed.

We nemen onze hoed voor Humanitas Deventer af

Humanitas Deventer laat zien dat in door anderen als onmogelijk getypeerde en afgeschreven gebouwen er nog heel wel een grote en gevarieerde kwetsbare groep kan worden bediend. Humanitas Deventer heeft wat belangrijk is voor het gewone leven ook als je ouder wordt, goed in de vingers. Er kunnen nog een paar puntjes op de i worden gezet, waarbij het eten ons voornaamste punt is. En we raden aan in huis overal een goede plattegrond te hebben, waardoor al het moois en fijns dat beschikbaar is veel meer zichtbaar wordt gemaakt. Tot slot kan de buitenruimte meer aantrekkelijk worden ingericht op kijken en op dingen doen. Op zorgvisite.nl zijn hiervan veel inspirerende voorbeelden te vinden.

Fijn dat we onze 100ste mijlpaal met zo’n gastvrij huis kunnen vieren.

Bezoek afgelegd maart 2015

Zorgkaart Nederland: 7, 4 uit 28 waarderingen (laatste waardering op 4 maart 2015)

Gastvrijheidszorg met sterren: –

Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg, Publicarea

Geef een antwoord