Gebouw boven menselijke behoeftes

Gebouw boven menselijke behoeftes
3

Ouderenzorgorganisatie Hooge Platen
Westlandstraat 4 
4511 XX Breskens
Tel: 0117-381210
info@zzv.nl
www.zorgsaam.org/hoogeplaten 

Hooge Platen maakt onderdeel uit van ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen en biedt ziekenhuiszorg, ambulancezorg, thuiszorg en ouderenzorg. ZorgSaam profileert zich als de specialist in zorg voor jong en oud. 

Gebouw boven menselijke behoeftes 

THe kopjes 

Rijdend door het weidse Zeeuws-Vlaanderen worden randstedelingen altijd wat sentimenteelWe herinneren ons de wachttijdberichten voor de veerboot Vlissingen-Breskens, die met de komst van de toltunnel al lang geleden van de radio zijn verdwenen. We zijn nog altijd apetrots op het Nederlands vakmanschap, waarmee de Deltawerken tot stand kwamen. En zingend over het Vlaanderenland arriveren we bij Hooge Platen in Breskens. 

Oei, dat is me nogal een gebouw om tegenaan te kijken. Van het duinlandschap waarin het staat, getuigt nog een enkel sprietje.

Breskens gloort even verderop.
 Hooge Platen mag dan over zichzelf schrijven dat het in het gezellige toeristische vissersdorpje Breskens ligt, wij zien er zo gauw geen enkele associatie mee, zoals een leuke toeristische wegwijspaal waarop staat aangegeven: op zoveel meter het centrum, de vissershaven, het strand of een bord met een paar wandelroutes. TIP van ZORGVISITE. 

Kom op spreken we onszelf toe. Geen vooringenomenheid. Onbevangen blijven. Pas ANNA toe: Altijd Nagaan, Niet Aannemen.  

Buiten en binnen in disbalans 

Welgemoed doen we dus ons klassieke rondje om het huis op deze zonnige maar koude dag, waarbij het gebouw er niet aan bijdraagt de gure wind wat te verzachten. Tijdens ons wandelingetje merken we op dat er in het geheel niet is nagedacht over de waarde die de plint van een gebouw kan hebben om binnen en buiten met elkaar te verbinden. De fysiotherapie zit in een naargeestige waaigat met een verhoogde ingang en zonder directe toegang naar buiten.

Laat
staan dat er buiten wat beweeg- en/of sport- en spelvoorzieningen zijn. De kantoren bevinden zich op de begane grond net als wat we later ontdekken – het gigantische restaurant. Naarstig zoeken we naar buitendeuren direct vanaf het restaurant naar de halfopen buitenruimte aan de achterzijde. We ontdekken ze niet.

Je moet dan blijkbaar gebruik maken van deuren aan een andere zijde van het gebouw, waar de huiskamer van de dagopvang is of van een deur in de hoek, richting de woongedeelten. Amechtig zien we een aantal mensen voor die deur in rolstoelen zitten, verbaasd een levend wezen buiten te zien. Er loopt een kale hellingbaan naar toe. En voorts beslaat het gras een half voetbalveld qua grootte. 

Reusachtige hagen sluiten de mensen met dementie van de bewoonde wereld af. 

Voor de ramen van de gesloten afdeling passeren we een leuk standbeeld van een echtpaar en stuiten we op een behoorlijk groot terras voor de bewoners ervan. Maar dan. Het terras wordt omzoomd door reusachtig hoge hagen

waardoor werkelijk alle contact met de buitenwereld verre van je wordt gehouden, terwijl je daar juist uitzicht zou hebben op een vriendelijk nieuwbouwwijkje van Breskens. 

We spreken met een paar tuinlieden die hun opdracht uitvoeren en een paadje aanleggen dat uitkomt op een rond uitgesneden terrasachtig iets.

Het komt bij ons over als water naar de zee dragen. Heus Hooge Platen, je moet voor deze buitenruimte echt een ingenieus plan maken vanuit de beleving, wensen en mogelijkheden van alle bewoners(groepen). Met een paar simpele ingrepen zoals een vriendelijke afscheiding aan de nu nog open zijde, gaat er letterlijk een buitenwereld voor je open. Concullega SRVZ Ter Schorre die we net hiervoor hebben bezocht weet daar alles van. 

We lopen ook nog aan de uiterste achterzijde en zien ook hier dat de woon- en slaapruimtes vooral geen impuls van buiten moeten kunnen krijgen.

 

Gebouw domineert de gewone menselijke behoeftes 

De hoofdingang in het vier verdiepingen tellende gebouw is van buitenaf hoog, streng en stenig.

 Geen kunstwerkje of bloembakken die je een gevoel van welkom te zijngeven. De hoge sluis

 binnen met wat aardige bollen om iets aan de zwaarte van de entree te verzachten, oogt ook koel en kaalJuist je entree is je eerste visitekaartje. TIP van ZORGVISITE. We bekijken de plattegronden vanwege vluchtroutes en calamiteiten.

 Naast de appartementen aan de voorkant die mensen gewoon huren en waarbij zo nodig zorg geleverd wordt,  zijn er binnen De Hooge Platen achter en langszij afdelingen voor mensen met dementie en voor mensen die een beroep doen op de woonzorgcentrumfunctie (het voormalig verzorgingshuis)Via de website kunnen we de aantallen bewoners niet achterhalen, wel tellen we afdelingen van 14 personen aan één gang. 

Achter de sluis waardoor we binnen kwamen, stap je een immense ruimte binnen.

Het hart van De Hooge Platen, maar wij voelen ons klein worden. Er zijn wel wat pogingen tot herbergzaamheid gedaan, maar eerlijk gezegd kunnen noch de sprieten

noch de hoge lange balie
 ons bekoren.

De open boekenkasten doen hun best. We
l aardig zijn de kruidenierswaren die uitgestald liggen aan de andere kant van de balie op rolstoelhoogte, maar dat moet je dan wel weten. 

Heel Zeeland eet Bamisoep met boerenkool 

Hier treffen we het fameuze Zeeuwse combinatiemenu van bamisoep en boerenkool met worst dat in plastic zakken van buiten wordt aangeleverd.

Bij andere Zorgvisites in Zeeland komen we dit menu nog een aantal keren tegen. Heel ‘oud’ Zeeland eet vandaag Bamisoep en boerenkool met worst. 

We nemen een kop koffie

en zijn het er unaniem over eens dat we die naar een plantenbak zouden hebben verwezen, zou die er zijn geweest. 

Sjeu is nodig, 

Als we binnen het pand verder kijken, blijft het functioneelinstitutionele overheersen. Een goed bedoeld, maar oningevuld bord met We zijn er voor u vandaag’;

een snikhete, wel gezellig ingerichte,
huiskamer van de dagopvang waar geen raam open kan en waar de deur naar buiten niet aan verbonden is.

We passeren een indifferente balie waarvan we denken, daar is juist een buitendeur, maak er wat van ten dienste van de bewoners. Een informatiefolder is er niet en ook al het andere informatiemateriaal is hapsnap De bewegwijzering is ook niet vanuit de behoeften van de mensen: hoe kom ik bij de tuin, waar vind ik sport en spel, waar muziek etc, etc.

Posters en flyers, brochures over leuke dingen mogen en kunnen er veel meer in het vizier worden gebracht. Immers ruimte genoeg! TIP van ZORGVISITE. We willen de sjeu zo graag vinden, dat we blijven zoeken. Helaas. 

Ook op de website 

ZorgSaam is een bijzondere zorgcombinatie: ziekenhuis, thuiszorg en ouderenzorg. Een cirkel rond De website van ZorgSaam bevat heel veel heldere tekst. Fototreffen we er evenwel heel weinig. Bij De Hooge Platen welgeteld één van mensen rond een kleurige doek en een rollende bal. Bij het kleine tekstje van De Hooge Platen krijg jbij ‘Wat we bieden’: algemene ZorgSaam informatie en bij Voorzieningen’: een korte opsomming. Het laatste nieuws is van eind februari en gaat over de Open dag op 16 maart. Een aantal locaties van ZorgSaam hebben een huiskrant, maar De Hooge Platen hoort daar niet bij. Dat blijft ons altijd weer verbazen van concerns: informatie is toch iets waar cliënten/bewoners in gelijke mate recht op hebben? Als we het adres van De Hooge Platen opzoeken missen we ook de postcode. Als we de teksten lezen over wat van mantelzorgers verwacht wordt denken we: Ho, Ho, pas op voor de omgekeerde wereld’. Als zorgorganisatie kun je mantelzorgers – wij spreken liever van naasten – faciliteren om hun natuurlijke rol te blijven vervullen, meer moet je van hen niet vragen 

We willen Zorgsaam een compliment geven voor de informatie over de wachttijden en het benoemen van het aantal wachtenden voor u. TIP van het HUIS. En we waarderen dat er een algemeen whatsapp 06nummer op de website staat. Ook stellen de heren van de driehoofdige Raad van Bestuur zich met foto en al voor. De ronkende bedrijfsfilm vinden we verschrikkelijk temeer omdat daarin fijntjes onder de neus wordt gewreven dat Zorgsaam de grootste werkgever van Zeeland is. En we vinden het reuze irritant dat elke minuut een pop up verschijnt, waarin je gevraagd wordt of je geïnteresseerd bent in vacatures. Kom op, de website is er in de eerste plaats voor en bewoners/cliënten en hun naasten.

Kortom, er valt naar onze idee nog veel te verbeteren om van de Hooge Plaaten een huis te maken, waar een huiselijke sfeer heerst, waar de koffie naar koffie smaakt, waar je beschermd en beschut gemakkelijk een frisse neus kunt halen en waar de communicatie en informatie zicht richt op de gebruikers en hun naasten. 

Zorgvisite afgelegd februari 2019 

Copyright: Zorgvisite, Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea  

One Response to “Gebouw boven menselijke behoeftes”

  1. ZorgSaam schreef:

    Geachte Dames THe,

    Hartelijk dank voor uw bezoek en de gegeven feedback. In de tussentijd zijn een aantal zaken al aangepast. Uiteraard gaan we ook naar de andere tips kijken.

Geef een antwoord