Maak Het Noorderlandhuis gewoon uniek

Maak Het Noorderlandhuis gewoon uniek
3.5

Het Noorderlandhuis
Raadhuisplein 92
1616AX Hoogkarspel
E-mail: noorderlandhuis@wilgaerden.nl 
Tel.:0228-530250
www.wilgaerden.nl/het-noorderlandhuis 


Het Noorderlandhuis maakt deel uit van Woonzorggroep Wilgaerden. 

Maak Het Noorderlandhuis gewoon uniek 

IMG_1853
3 1/2 THe kopje

Weer of geen weer, wij doen onze Zorgvisite. We rijden voorzichtig in een dikke mist als we voorbij Hoorn de afslag richting Hoogkarspel nemen. Deze tweebaansweg is in beide richtingen ook nog eens vol is met vrachtauto’s. Aangekomen in Hoogkarspel parkeren we de auto bij het behoorlijk geoutilleerde winkelcentrum waar Het Noorderlandhuis passief aan grenst.
IMG_1849
Het is nog niet eenvoudig een parkeerplek te vinden: de hele omgeving lijkt uitgelopen om hier op vrijdagmorgen de boodschappen voor het weekend in huis te halen.  

Van verzorgingshuis naar verpleeghuis 

In Het Noorderlandhuis zijn 51 appartementen en twee plaatsen voor tijdelijke opname. Er zijn 28 aanleunwoningen en 12 inleunwoningen, gevestigd in de flanken van het gebouw. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd als verzorgingshuis, maar biedt steeds vaker plaats aan mensen met dementie en alzheimer die op de derde en tevens hoogste verdieping in het middendeel van het huis wonen.
IMG_1862
Waarom zo hoog? Waar is hun buitenruimte? Geen balkons, horen we van een medewerkster die we achter het gebouw in de glazen rookruimte treffen. Als we het filmpje op de website later bekijken zien we dat er wel een plezierig ingericht dakterras is met groen en zomers bloeiende planten. Kunnen alle bewoners daar gebruik van maken? Beneden treffen we geen verwijzing naar dit dakterras.   

Apotheek geeft het goede voorbeeld 

Vrijwel naast Het Noorderlandhuis staat Om de Noord, een roodstenen gebouw met 41 appartementen voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking en op de begane grond diverse zorgvoorzieningen, waaronder huisartsenpraktijken, een apotheek en een tandarts.
IMG_1858
Vooral de apotheek steelt ons hart. Op een raam staat in sierlijke letters klip en klaar geschreven wat cliënten van de apotheek aan service mogen verwachten. Helaas blijkt bij thuiskomst dat een aantal – met de nieuwe iPhone genomen – foto’s, filmpjes zijn geworden, waardoor we de tekst hier nu geen podium kunnen geven. U dient ons dus op ons woord te geloven. De TIP van ZORGVISITE kan dan ook niet uitblijven: verpleeghuizen, zet je service meteen bij de entree goed in het oog. Genoeg ruimte in de kale sluizen die wij met grote regelmaat betreden. Ook bij Het Noorderlandhuis is de toegangsluis niet anders.
IMG_1864  

Verleid bewoners en bezoek  

De ligging van het Noorderlandhuis is erg goed met zoveel voorzieningen en winkels dichtbij.
IMG_1851
Beseft Het Noorderlandhuis dat wel? Soms ben je ziende blind omdat je het vanzelfsprekend vindt, maar ouderen en hun bezoek zijn er echt gebaat om de nabij gelegen voorzieningen voor het voetlicht te brengen. Dus is onze TIP van ZORGVISITE: enthousiasmeer en verleid via aansprekende en prettige bewegwijzering bewoners, bezoek en medewerkers om van al wat er buiten en binnen is gebruik te maken. Dat geldt ook voor het jeu-de-boulesbaantje voor het huis; er is geen enkele informatie bij.
IMG_1857
Hoe anders was dat in Gouda bij Savelberg waar we op Zorgvisite waren.   

Eigenlijk is een visie op het hele entreegebied binnen en buiten nodig. TIP van ZORGVISITE. Neem het restaurant en de keuken daarin mee!  

Keuken en restaurant zijn belevingsplekken 

Het is jammer dat het restaurant aan de achterkant ligt. Het overdekte terras dat er eveneens aan de achterkant aan grenst wordt weinig gebruikt. Bewoners en bezoek zitten veel liever aan de voorkant, waar een paar niet zo gezellige bankjes staan, IMG_1855
maar waar je uitkijkt op de parkeerplaats, de Hema en de viswinkel. Mocht het gebied rondom de entree worden herontwikkeld, situeer dan meteen alle restauratieve functies over de breedte van het gebouw inclusief de keuken, die nu in het gebouw verstopt ligt. Zorg voor connectie met terrassen via deuren aan de voor- en achterkant. Maak er een belevingsruimte van voor bewoners en buurt. Het Noorderlandhuis beschikt gelukkig nog over een eigen keuken, waar dagelijks met verse producten uit de streek wordt gekookt. Zo’n pluspunt verdient wat ons betreft een plek in de spotlight, zodat bewoners ook lekker kunnen meekijken en er een handje kunnen meehelpen, etc., etc.TIP van ZORGVISITE.  

Tussen de middag warm  eten niet meer van deze tijd  

Dat in het restaurant alleen tussen de middag de maaltijd wordt geserveerd vinden we dan weer gedateerd. We horen dat er plannen zijn om de warme maaltijd naar de avond te verplaatsen. Zeker nieuwe bewoners zullen dat op prijs stellen.

IMG_1873
Er is een keuze uit twee menu’s – en dat ziet er heel goed uit – gepresenteerd op menukaarten. Er is een voor-, hoofd- en nagerecht voor een totaalprijs van 8 euro. Op vrijdag of zaterdag is er vis, waarvoor de visboer tegenover het huis de vis aanlevert, zo wordt ons verteld door een vriendelijke restaurantmedewerkster. Het restaurant kookt ook voor de bewoners met dementie op de derde etage, die hun maaltijd in de huiskamer geserveerd krijgen.  

Het restaurant ziet er binnen verzorgd uit. De roestvrij stalen standaard counter zou door een huiselijker buffet kunnen worden vervangen. Alhoewel het restaurant dagelijks om 10.00 uur open gaat is er om 12.00 uur geen mens te bekennen. En al stelt de Wilgaerden-website dat het restaurant ook voor anderen open staat (wel graag melden voor 9.00 uur ’s morgens als je mee wilt eten), krijgen wij bepaald niet het gevoel dat wij hier nu welkom zijn om even te neer te strijken voor een kopje koffie.  

Wat doet het sociaal cultureel centrum Drechterland?  

Het sociaal cultureel centrum Drechterland dat in Het Noorderlandhuis is gevestigd, direct links van de voordeur, maakt ook al geen toegankelijke indruk.
IMG_1854
Wij treffen geen overzicht van wanneer je hier welkom bent voor welke activiteiten. Van de bar grenzend aan de gang wordt je nu niet direct enthousiast.
IMG_1871
En via een zoektocht op het internet wordt je ook niet wijzer van wat dit sociaal cultureel centrum de bewoners van Het Noorderland en omgeving te bieden heeft. Het wordt eentonig om te verwijzen naar onze TIPS over het entreegebied  

Ouderwetse bewegwijzering 

De bewegwijzering in het huis is gedateerd.
IMG_1865
IMG_1863
De bewoordingen en bewegwijzering die we in Het Noorderlandhuis aantreffen moet nodig worden gemoderniseerd. Niet in instituutstaal geschreven maar in gewone mensen taal en vanuit wat de bewoner en/of bezoeker wil weten. Lees onze THeblik erover op www.waardigheidentrots.nl TIP van ZORGVISITE. 

De website is een goed begin 

De folders die Wilgaarden in de rekken heeft staan bieden wel een eigentijdse uitstraling en bevatten adequate wel alleen op zorg gerichte informatie. 

De website is een goed begin. Je vindt er onder andere een aardig filmpje met een sfeerimpressie van het huis. Wij zouden er ook graag info treffen over de indeling van de appartementen met plattegronden, de wachttijden voor de diverse plaatsen, een introductie van de locatiemanager, een week- of maandoverzicht van de activiteiten in het huis en van het sociaal cultureel centrum Drechterland. 

De slogan van Wilgaerden is ‘Gewoon uniek’. Wij zeggen: pas het toe op Het Noorderlandhuis. Kansen te over!  

Zorgvisite afgelegd januari 2018 

Copyright: zorgvisite,  Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea  

Geef een antwoord