Van buiten zie je het er niet van af

Van buiten zie je het er niet van af
4

St. Doopsgezind Zorgcentrum Het Mennistenerf

H. Gerhardstraat 77

1502 CC Zaandam

Tel:075-6123262

info@het-mennistenerf.nl

www.het-mennistenerf.nl

 

Van buiten zie je het er niet van af

P1040627

4 THekopjes

Na al het heen en weer gereis van de laatste maanden zoeken we het deze keer dichter bij huis. Op naar Zaandam. En wel naar een locatie die je tegenwoordig in Nederland met een lampje moet zoeken: een stand alone zorgcentrum onder Doopsgezinde vlag: Het Mennistenerf. Van dat Doopsgezinde willen we het fijne eerst wel weten. Op de website doopsgezind.nl  lezen we dat het bij de doopsgezinden -naar Bijbels inzicht- om kleine zelfstandige gemeenten gaat, die leven van persoonlijke geloofsvrijheid en verbondenheid met elkaar. Je kiest zelf voor een lidmaatschap van de Doopsgezinden via een persoonlijk geschreven geloofsbelijdenis. Het is vooral een wijze van leven. De Doopsgezinden vormen een kleine geloofsgemeenschap. Volgens gegevens uit 2009 gaat het in Nederland om ruim 9000 mensen.

Bijwerken in de avond om Het Mennistenerf te kunnen realiseren

Dat vraagt gewoon om een zorgvisite. En de voortreffelijke website van Het Mennistenerf, die we ter voorbereiding raadplegen doet ons verder warm lopen. De directeur/bestuurder, mevr. E.A. Rensenbrink  introduceert ‘en profil´ Het Mennistenhof en haar geschiedenis, die begint in de jaren ’50. De doopsgezinde broeders en zusters werkten op winteravonden bij Verkade en Albert Heijn bij om de bouw van Het Mennistenerf mogelijk te maken. Kom daar nu nog maar eens om!

Prijslijst van alle diensten op website en in folder

Hoe is het toch mogelijk dat een kleine organisatie als Het Mennsitenerf wel gewoon een website weet op te zetten met alle informatie erop, zoals wachtlijsten, menu’s, echte prijslijsten voor wat ook maar door Het Mennistenerf wordt aangeboden, TIP van het HUIS  een actuele agenda van alles wat er bij Het Mennistenerf gebeurt, de aanwezigheid van een laagdrempelig eigen vervoersservice, de zorgmobieltjes en rolstoelpool, filmpjes, de inrichting van de appartementen etc. etc. Daar kan menige kolossale zorgorganisatie in den lande een voorbeeld aan nemen! Tijdens onze zorgvisite zelf zien we dat alles ook in keurige, simpele folders beschikbaar is.

IMG_5360

Ban het woord kamers voor ouderen

We voelen ons nog meer in de zevende hemel als we lezen dat naast de appartementen voor echtparen en alleenstaanden en voor kort durend verblijf (68 in totaal) er ook gesproken wordt over 24 appartementen voor kleinschalig wonen. Wij gruwen al veel langer van het woord kamers voor ouderen. Een student gaat op kamers wonen, maar voor een oudere met een heel leven achter de rug vinden wij dat woord een gotspe. Dus samen met Het Mennistenerf gaan wij de strijd aan. Ban dat woord kamers in de ouderenzorg uit! Spreek over woning, appartement of studio. TIP van het HUIS en ZORGVISITE TIP. Deze 24 appartementen zijn toebedeeld aan drie groepen van elk acht bewoners met psychogeriatrische problematiek.

Wijksteunpunt in achterafje

Als we arriveren bij Het Mennistenerf zien we een typisch jaren ‘60 gebouw in een even typische jaren ’60 wijk in Zaanstad/Zuid. Een helgele band, ietwat door de tijd groen uitgeslagen, markeert die de voorkant van het gebouw.

P1040623

Als we ons rondje om het huis maken, dreigt onze digitaal ingeleide jubelstemming in te zakken. We signaleren dat met het -ook qua cultureel erfgoed- interessante wijkje erachter nauwelijks contact wordt gemaakt, dat het wijksteunpunt Dirk Prins met zijn wijkzusters  aan een achterafje zit en zich onbeholpen naar buiten presenteert.

P1040630 P1040634

De openbare ruimte is van het bekende onderhoudsvrije karakter waar Nederlandse gemeenten patent op hebben. We ontdekken kruip door sluip door en via nooit betreden paadjes  in potentie heel leuke poortjes en weggetjes om een ommetje vanuit Het Mennistenerf aantrekkelijk te maken, maar ook om buurt en bewoners en bezoek van Het Mennisitenerf met elkaar tot een natuurlijk contact te brengen.

P1040643 P1040645P1040649

Waarom niet een pad aangelegd, dat van de voordeur rechtstreeks naar een van de poortjes loopt, zodat je zo die aardige wijk in wandelt en omgekeerd. ZORGVISITE TIP

Binnen is het een wereld van verschil

We zijn wat verlegen om naar binnen te gaan. Onze rondgang tijdens het middageten is vanuit de eetzaal niet aan de bewoners ontgaan. Evenwel we trekken de stoute dames THe schoenen gauw weer aan en gaan kwiek naar binnen. Daar zijn we meteen gecharmeerd van de entree. De licht gebogen sluis draagt daar zeker toe bij. Je komt meteen in een levendige hal die duidelijk het centrale ontmoeting en verkeerspunt is. Zo fungeert de hal als verlengde van het restaurant/de koffiecorner met ook aan de zijde van de hal een uitgiftepunt met tafeltjes en stoelen.

IMG_5245 IMG_5247 IMG_5253

Aan de hal gelegen tref je verder: de apotheek en het winkeltje, de receptie, er is een leestafel, er staan  vitrine kasten met zelf gemaakte spulletjes die zowel het traditionele breiwerk als het moderne werk representeren. De entreeruimte wint aan kracht doordat hij van een fijne hoogte is met een open balustrade vanaf de eerste verdieping. De open kapsalon is onder meer daaraan gelegen en de droogkappen nodigen je uit om er gebruik van te maken. Er is een gezellige kapstok. En de goed gevulde informatiewand, inclusief een verbeterpuntenformulier spreekt ons aan. Op werkelijk alle terreinen is er goed en duidelijk geformuleerd materiaal.

IMG_5240

Eigen keuken maar koffie van het instellingssoort

Het Mennistenerf kookt zelf en dat is goed te ruiken en te proeven. En we krijgen ook van bewoners te horen, dat het eten er erg lekker is. De soep die dame T heeft besteld, smaakt overheerlijk. Helaas is de door ons genuttigde koffie van het instellingssoort niveau. Daar moet gauw verandering in worden gebracht. We prijzen het feit dat er keuze is in het tijdstip dat de bewoners gaan eten: zowel tussen de middag als ‘s avonds kan er warm worden gegeten.

Als toevallige gasten vallen wij nog wel over het feit dat de wijkzorg- en wijkcentrumonderdelen geïsoleerd gesitueerd zijn en dat zij binnen ook niet geëtaleerd worden. Dus de goede informatie op de website en op papier moet nu vertaald worden naar een goede bewegwijzering binnen en buiten het gebouw . We vermoeden dat Het Mennistenerf aan het verbouwen is of gaat, want de bouwkeet is door ons gesignaleerd. Als dat zo is, zet deze informatie dan ook op de website. ZORGVISITE TIP

Verbind de mooie binnentuin

We ontwaren nog een mooie binnentuin die de bewoners natuurlijk wel weten te vinden, maar die toch wat op zich zelf staat, zeker omdat er geen relatie met de buitenruimte wordt gemaakt via bv doorkijkjes, een af te sluiten poortje naar buiten etc.

 Een wijze van leven gelukkig op eigen benen

Het Mennistenerf maakt wat ons betreft waar, dat staan voor je eigen wijze van leven en op eigen benen, heel goed kan. Ondanks het omhulsel is er een binnenklimaat geschapen dat weldadig en  gerieflijk aanvoelt. Thuis gekomen ontdekken we dat het meest recente klanttevredenheidsonderzoek Het Mennistenerf op alle fronten een dikke acht scoort. Daarmee voelen wij ons weer in ons eigen kunnen en observeren tijdens onze zorgvisites bevestigd.

 

Bezoek afgelegd mei 2015

Zorgkaart Nederland 7, 4 uit 24 waarderingen laatste geplaatst op 8 april 2015

Gastvrijheidszorg met Sterren nvt

 

Copyright Dames THe, Publicarea

 

Geef een antwoord