Het Zonnehuis Doorn

Het Zonnehuis Doorn
3

Verpleeg- en woonzorgcentrum Het Zonnehuis Doorn

Bergweg 2

3941 RB  DOORN

Telefoon: 0343 41 45 41 Fax: 0343 41 70 44

www.quarijn.nl/het-zonnehuis-doorn

email: receptiezonnehuis@quarijn.nl

Het Zonnehuis Doorn is onderdeel van QuaRijn. QuaRijn is met 16 locaties een van de grotere zorgleveranciers van de provincie Utrecht.

 

Steek de keizer in nieuwe kleren

Een bezoek aan Doorn is extra actueel nu dit jaar 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Keizer Wilhelm van Duitsland vond in 1918 in Huis Doorn ballingschap en bracht er zijn laatste levensjaren door.

P1030274P1030249

(Ver)bouwprocessen gaan traag

In 2007 waren we al eens bij het Zonnehuis Doorn in het kader van ons boek ‘Thuis Wezen’, gesprekken over Waardige Zorg (dit boek vindt u hier).   Toen waren er al plannen ingediend voor een grootschalige nieuwbouw. In ieder geval wordt in de nieuwsbrief van juni 2014 die we tijdens ons bezoek aantroffen door de regiomanager wel eerlijk het langdurige plannen makerij proces beschreven. En het goede nieuws gegeven dat er nu eindelijk een plan is dat financieel haalbaar is. Evenwel tot concrete bouwactiviteiten zal dat in 2014 en 2015 nog niet leiden. Er is een begin gemaakt met de verbouwing van tweepersoonskamers naar eenpersoonskamers. Het hoofdgebouw met z’n lage plafonds, die het binnen donker maken en het instituutskarakter van het gebouw maken het gedateerd.

‘Beoordeel niemand voordat u in zijn omstandigheden bent geweest’ lezen we op een bezoedeld bankje buiten. Hierbij genoteerd!

P1030245

 

Ligging van het gebouw is uitstekend

Het uitgestrekte en complexe gebouw ligt in/aan een uniek natuurterrein in een prachtige bosrijke omgeving (de Kaapse bossen) en vlak aan de rand van historisch Doorn met een gezellig en overzichtelijk winkel en horeca straatje.

P1030258P1030243

We kunnen het Zonnehuis Doorn niet gemakkelijk vinden, omdat vanuit onze aanrijroute richtingwijzers ontbraken en ook onze TomTom moeite had Bergweg 2 op het spoor te komen. Overigens vind je op de website direct een routebeschrijving, die we uit hadden kunnen draaien alvorens op pad te gaan. Parkeerruimte was er in overvloed, veel uit het zicht van het huis, maar op een enkele plaats belemmerend voor het uitzicht van een afdeling.  Daar begrijpen we de achterliggende gedachte dan niet van, als je zoveel ruimte hebt, bewoners een blik op blik voorschotelen.

P1030260

 

Wandelroutepaaltjes zonder informatie

P1030257

Het huis is met het openbaar vervoer goed bereikbaar.  Op het natuurterrein zijn verschillende wandelroutepaaltjes gezet. Evenwel waar deze naar toe leiden of hoe lang de route gaat duren als je een keuze maakt voor een rode of gele kop paaltje vinden we binnen noch buiten informatie. Wil je mensen stimuleren er gebruik van te maken dan lijkt dat ons een eerste vereiste. ZORGVISITE TIP Uit het juni nieuwsbericht begrijpen we wel dat het rolstoelpad, dat door wortelgroei niet meer goed bruikbaar was, onlangs is verbeterd. Wij hebben geen duidelijke aanwijzingen van een rolstoelpad aangetroffen. Er is een vijver, een mooie dierenweide en er staan er een aantal speeltoestellen voor kinderen. Er staat meteen een bord Eigen Terrein, evenwel een welkomstbord zou naar onze mening meer op z’n plaats zijn. ZORGVISITE TIP

P1030277P1030247P1030253

Wij hebben dat bord Eigen Terrein maar genegeerd en maken ons rondje om het gebouw. Daarbij komen we tot de conclusie dat het terrein veel potentie heeft, maar dat dit niet overal volop gebruikt wordt. Een aantal kamers beschikken over een balkon, maar lang niet alle kamers. Er is plaats genoeg voor persoonlijke tuintjes en grotere gemeenschappelijke beschermde tuinen met meer bewegingsvrijheid, als de grasvelden die  om huis en tuinen liggen daartoe worden ingezet.

P1030268 P1030272

 

Moestuin met kas en verkoop in centrale hal

Een leuke toevoeging is wel de moestuin met een kas  waar onder andere komkommers worden gekweekt die bij het restaurant te koop waren. TIP VAN HET HUIS De drie gemeenschappelijke tuinen die we bekijken kunnen sfeervoller worden ingericht. We treffen er bakken op rolstoel hoogte, waar bewoners met groene vingers makkelijk zelf aan de slag konden gaan.

P1030267 P1030265IMG_3884

 

Maak entree en restaurant  sfeervoller

De entree is rolstoelvriendelijk, maar kan meer aankleding gebruiken, buiten de glazen kast, ingericht met voorwerpen van vroeger. Met wat meer fantasie en warmte kan het thuisgevoel en ‘het je welkom voelen’ worden bevorderd. Zet bv een schaal met fruit neer bij de receptie of een pot koffie of thee op tafel in een gezellige zithoek. ZORGVISITE TIP. We vinden er wel genoeg informatie over het huis.

IMG_3889

Ook het restaurant dat aan de entree grenst kan sfeervoller worden ingericht. Het  maakt nu een vrij kale indruk met een vreemde ongezellige opstelling van de tafels. De grote lichte ruimte biedt alle mogelijkheden om er verschillende sferen een natuurlijke plek in te geven zoals we bij Flecke in Joure zagen of bij De Warande in Zeist. ZORGVISITE TIP. Met de moestuin bij de deur kan er aandacht worden besteed aan het koken met verse producten uit eigen tuin, inclusief het gebruik van de verse eieren van de kippen die we op het terrein aantreffen. Ook weer zo’n veel meer te benutten kwaliteit, waarbij je ook de bewoners en hun familie kunt betrekken. ZORGVISITETIP We missen ook menukaarten op de tafels.

Gooi deuren en ramen open

De toegang tot de buitenruimte is vanuit het restaurant zeer beperkt. Wonderlijk toch altijd dat beoogde recreatieve en horeca ruimten in zorginstellingen altijd zich zelf binnen sluiten, daar waar voor de doelgroep frisse lucht makkelijk bij de hand hebben zo belangrijk is!  We vinden het ook niet fris dat peukenbakken buiten het aanzicht bepalen. Dat kan beter en anders. We zetten  de trottoir tegelasbakken die we bij Albert van Koningsbruggen in Utrecht aantroffen hierbij weer onder de aandacht.

IMG_3888IMG_3886

Of kijk eens hoe het in de Dorpsstraat gelegen restaurantje meteen van zijn terras een eyecatcher maakt. De Rotary club van Doorn is vast tot een donatie te porren, ook voor het fleurig maken van entree en terras.

IMG_3901

Opzij van de keuken staan karren ongezellig in het zicht.Wellicht is het een aanrader een commissie te vormen van bewoners, familieleden (en bewoners en bedrijven uit de omgeving?) die er interesse in hebben mee te denken en mee te werken hoe huis en aangrenzende omgeving aanzienlijk warmer/gezelliger kan worden gemaakt. Die het Thuisgevoel onder de loupe nemen en het je welkom voelen aanwakkeren. ZORGVISITE TIP Wij weten uit ervaring dat met kleine bedragen je een heel eind komt.

Een kok met hart voor de maag

Het eten was van goede kwaliteit en laag geprijsd. Het wordt ter plekke bereid door een kok, waarvan wij begrepen dat het zijn laatste werkdag was. Hopelijk is hij  opgevolgd door een kok met even veel hart voor de maag. Er was op onze zorgvisite dag zoveel vraag naar het dagmenu, dat het was uitverkocht toen. Dames van buiten het huis zitten aan een lange tafel lekker te smullen en nemen ook nog (de restjes van) een maaltijd mee naar huis in een ‘doggy bag’. De koffie smaakt ons prima.

Het restaurant is maandag, woensdag en vrijdag open van 10:00 tot 20:00 uur, op dinsdag en donderdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. In het weekend is het restaurant gesloten. Dat is dan wel weer jammer. De lounge (koffie, thee, dranken, koek en gebak) is wel in het weekend overdag open.

In het restaurant wordt rekening gehouden met bewoners die ‘s avonds willen eten.

Op de eerste etage overheerst een ziekenhuissfeer

IMG_3895 IMG_3897

Op de eerste etage treffen we een aantal lege huiskamers. De meeste bewoners zijn na het eten aan het rusten op hun eigen kamers. De huiskamers vinden wij gedateerd met lage plafonds en veel donkere ruimtes en de typerende instituuts “karren”. De toiletruimten zijn afgeschermd met alleen een doek. Het lijkt standaard, willekeurig welke deur deze ‘achter je kont’ open te laten.  Al met al geeft het ons ons een soort van ziekenhuisgevoel.

IMG_3898 IMG_3899 IMG_3900

Dat wordt nog versterkt door het feit dat woon-en publieke ruimten onvoldoende van elkaar gescheiden zijn. Alles loopt door elkaar: fysiotherapie ruimten, werkruimten, woonruimten. Het maakt dat de dominantie van de zorgorganisatie alom aanwezig is. Wij menen dat het beter is als medewerkers en zorgorganisatie zichtbaar beseffen wanneer zij een privé woongebied betreden. Het bepaalt de instelling en houding van waaruit je werkt. Het besef dat je werkt waar een ander woont. Bij de verdere vernieuwbouwplannen moet daar aandacht aan worden besteed. ZORGVISITE TIP Fijn is in de nieuwsbrief te lezen dat via de kabel de privékamers over internet, telefonie en wifi beschikken.

 

Uitgebreide informatiebrochures aan te klikken op  de website

Op de website van het Zonnehuis Doorn kan een informatie brochure worden aangeklikt, waarin uitgebreid wordt ingegaan op alles wat het Zonnehuis Doorn z’n bewoners/cliënten te bieden heeft. De bereikbaarheid van de teamleiders van de verschillende afdelingen is er uitstekend in geregeld met namen telefoonnummer en de ruime uren waarop zij telefonisch bereikbaar zijn. Tip van het HUIS.

 

Elk nadeel heeft een voordeel

Kortom: Het Zonnehuis Doorn staat in een prachtige omgeving met alles in de buurt. Het is jammer dat de al lang bestaande vernieuwingsplannen nog niet goed uit de startblokken hebben kunnen komen. Elk nadeel heeft een voordeel. Dus de nieuwe Raad van Bestuur in de persoon van Mirjam Hagen weer vast samen met het team het tij te keren. Het is onze ervaring dat vrijwel elk gebouw zich leent om er met fantasie, creativiteit en visie en met eenvoudige veranderingen wezenlijke verbeteringen in het thuisgevoel te realiseren. De Zorgvisite garderobe staat op onze website ook voor het Zonnehuis Doorn ter beschikking. En we hopen met onze Zorgvisite recensie een bijdrage te leveren om de nieuwe kleren duurzaam en met plezier te dragen.

Het Zonnehuis Doorn heeft:

  • 41 woon/zorg plaatsen voor cliënten met psycho-geriatrische problematiek
  • 31 woon/zorg plaatsen voor cliënten met een somatische aandoening
  • 13 woon/zorg plaatsen voor cliënten met dubbelproblematiek
  • 27 woon/zorg plaatsen voor cliënten met NAH-problematiek
  • 33 woon/zorg plaatsen voor revalidatie zorg
  • 10 plaatsen voor somatische dagbehandeling (per dag)
  •  6 plaatsen voor dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel

 

In het Zonnehuis Doorn is het QuaRijn Kennis- en Behandelcentrum gevestigd. Hier kunnen cliënten terecht voor (ouderen)fysiotherapie, ergotherapie en logopedie en voor diëtisten, psychologen en specialisten ouderengeneeskunde.

Zorgkaart Nederland: Het Zonnehuis Doorn: 7.1 uit 37 waarderingen (laatste 14 december 2012)

Gastvrijheidszorg met sterren: geen resultaat

Zorgvisite afgelegd in juli 2014

Copyright: Dames THe, Hetti Willemse, Tineke van den Klinkenberg

 

One Response to “Het Zonnehuis Doorn”

  1. H.van Lingen-Veenvliey schreef:

    Dames/heren. Op 27 juli 2016 kwam ik op bezoek in het Zonnehuis bij Mw. Dorgelo. Ik was bekend met het Zonnehuis vanuit denjaren 2007/2008. Mjjjn echtgenoot is daar toen enkele malen een langere of korterentijd verpleegd. Hij is in 2009 overleden. Toen was de huisvesting niet best. Zijn verzorging was goed. De woonsituatie niet. Ik was gisteren blij toen ik zag dat er toch geprobeerd was de kamers, gangen toiletten op te knappen. Het was er licht, vriendelijke medewekers, ruime opzet, een persoonskamers. Het is een huis op een prachtige plek. Je kunt wandelen en buiten zitten. Vooral met klienten die moeilijk communiceren is dit de juiste plek om elkaar te ontmoeten. Ik hoop dat alles op,alles gezet wordt deze plek te behouden. Vr.gr.

Geef een antwoord