Heemzicht

Heemzicht
3

Beterschap

Verzorgingshuis Heemzicht
Stichting “Woongemeenschap voor ouderen”
Voorstraat 26
3265 BV Piershil
Tel.: 0186693122
Email: info@heemzicht.nl
Website: www.heemzicht.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf

 • Heemzicht een ‘woongemeenschap’ ?
 • Bed pontificaal in kleine woonkamers
 • Dagactiviteiten voor licht dementerende bewoners
 • De verskeuken staat niet open voor binnenlopende gasten
 • Naar binnen gericht
 • Weinig openheid naar de omgeving
 • Een klassiek verzorgingshuis
 • Toekomst naast de deur?

Door het prachtige polderlandschap rijden we over een dijk de Hoeksche Waart binnen, op weg naar Verzorgingshuis Heemzicht in Piershil. Eerlijk gezegd hebben we nooit van die plaats gehoord. Wikipedia geraadpleegd, en zo weten we nu dat de plaats z’n naam ontleent aan een zekere vogelvanger Pieter, die watervogels ving vanaf een hoogte boven het water, nog voor de bedijking. Piershil met 1600 inwoners maakt sinds 1984 deel uit van de gemeente Korendijk. Van een stagiaire op ons kantoor, geboren en getogen in de Hoeksche Waart horen we zijn moeders gezegde: Bij Piershil val je van de wereld. We kunnen het ons voorstellen. Op de kaart lijkt het onder de rook van Rotterdam, maar het is lang en enzaam rijden er naartoe. Het lieflijke dorpje maakt evenwel best wat goed.

Heemzicht een  ‘woongemeenschap’ ?
We zijn getriggerd door het woord ‘Woongemeenschap’ dat Heemzicht als underline in haar naamvoering bezigt. Vanuit onze diverse functies hebben we nationaal en internationaal daar mooie voorbeelden van gezien. Helaas wordt het begrip niet waargemaakt, concluderen we na afloop van onze visite. Of het moet betrekking hebben op de gezamenlijke momenten op de dag, waarop men in het restaurant met elkaar de middagmaaltijd kan gebruiken en/of naar wens koffie en thee met elkaar nuttigt.

Onze indruk is bij binnenkomst dat we hier te maken hebben met een degelijk, netjes verzorgd verzorgingshuis, dat z’n beste tijd gehad heeft en niet geanticipeerd heeft op de toekomst, of het moet zijn dat men nu gestructureerde dagopvang biedt aan inwonenden die licht dementeren. Het huis is hard aan vernieuwing toe, maar enige aanstalten daartoe hebben wij niet kunnen vinden. Voor de huidige doelgroep zal Heemzicht vast nog naar teveredenheid zijn, maar in de Hoeksche Waart zullen ons inziens de veranderingen in de ouderen doordringen. Heemzicht is de laatste eenpitter in de regio.

Bed pontificaal in kleine woonkamers
Je hebt er als alleenstaande een kamer van 5,5 meterbij 5,2 meter, inclusief een klein keukenblok en een badkamer. Mogelijkheden om je bed aan het zicht te onttrekken zijn er op deze kamers niet. Op de gangen die toegang bieden tot de kamers zien we niet iets, waarmee je iets eigens aan de toegang tot je eigen woonruimte kunt meegeven. De gangen zijn sober en schaars gedecoreerd en het ontbreekt aan rails om er schilderijen op te hangen. Dat kan een bewuste keuze zijn. Wij zijn van wat meer sjeu.

Dagactiviteiten voor licht dementerende bewoners
Het huis heeft twee woonkamers waarvan een op de begane grond voor mensen die wat meer structuur nodig hebben. Het is een lichte ruime kamer, die grenst aan een lobby-achtige ruimte, waarin een kast met fraaie breisels. Er worden schappelijke prijzen voor gevraagd. Heemzicht heeft een samenwerkingsverband met Verpleeghuis De Egmontshof in Oud Beijerland in de vorm van psychogeriatrische  groepsbegeleiding en individuele begeleiding. Bewoners van Heemzicht met lichte dementie, geeft men op deze manier de mogelijkheid zo lang mogelijk in Heemzicht te blijven wonen. Heeft men meer specifieke behandeling en begeleiding nodig, dan verhuist de bewoner naar De Egmontshof.

De verskeuken staat niet open voor binnenlopende gasten
Heemzicht heeft een eigen keuken waar dagelijks vers wordt gekookt ook voor mensen die nog thuis wonen. Dat is een voordeel dat we bij veel eenpitters in de zorg ervaren. We waren niet in de gelegenheid mee te eten, zodat we over de smaak niet kunnen oordelen. Ook koffie was eigenlijk niet mogelijk, maar de uiterst vriendelijke receptioniste bood spontaan aan dat zij het ons kon serveren. Dat deed ze met verve met een bonbon erbij! Het eten wordt geserveerd in de recreatieruimte, waar bewoners met hun bezoek ook koffie en thee kunnen nuttigen. Bewoners die liever ‘s avonds eten, kunnen het eten op de eigen kamer in een magnetron opwarmen.

Naar binnen gericht
De recreatieruimte heeft geen functie als restaurant voor mensen van buiten, die een hapje mee willen eten, of iets van een kleine kaart zouden willen nuttigen. Het is louter intern bedoeld. Deze morgen is er in de recreatieruimte een zogenaamde Krea-ochtend, met spelletjes, puzzels en handwerken. In het huis worden de klassieke activiteiten aangeboden en is er op vrijdag in de namiddag een weeksluiting verzorgd door de gezamenlijke kerken. Zo ook zijn er de gebruikelijke voorzieningen zoals een kapsalon, een kleine bibliotheek, een verjaardagskamer, een maandelijks spreekuur voor gehoorproblemen en een lijst van te consulteren pedicures. Het huis is verbonden met de openbare bibliotheek. Daarvoor moet je de deur uit, net als voor de winkels die goed beloopbaar zijn vanuit Heemzicht en voor de pinautomaat die aan de straat staat.

Weinig openheid naar de omgeving
De voorkant van het huis grenst aan een parkachtige tuin met vijver en veel watervogels, die elkaar het hof lopen te maken. Een prachtig gezicht is dat, die baltsende vogels.

Aan de zijkant van het huis begint de route door een Heempark. Die route kun je vanuit  de binnentuin van Heemzicht via een onderdoorgang bereiken, maar heeft via die tuin geen uitnodigende doorgaande route naar andere  zijden van het gebouw. Dat is jammer, want het zou wat reuring geven. In de binnentuin is een begin gemaakt van een omheind minuscuul moestuintje, er is wat beplanting, maar verder vooral gras en weinig te beleven. Zo is er ook niets voor kinderen.

Een aantal zonweringen hangen er in flarden bij. Heemzicht maakt op ons een afgesloten indruk, weinig open naar de omgeving en haalt de omgeving niet echt binnen.

We zien in de informatie geen teken van contact met het lokale verenigingsleven, dat hier gebruik zou kunnen maken van de recreatieruimte of van de fraaie serreachtige verjaardagskamer. 

Eenvoudige goede informatie
Op de eenvoudige website en in de brochure die we meekrijgen, vind je de basisinformatie. Ons oog valt op de zinsnede dat familie vooral wordt uitgenodigd om door te gaan met de dingen, die zij altijd al met en voor de bewoner deden.

Een klassiek verzorgingshuis
Netjes en schoon is onze conclusie, met personeel dat oplettend is als wij door de gangen lopen: “Zoekt u iets” wordt ons enkele malen gevraagd, en met een receptioniste die ons alleraardigst de weg wijst, die ons veel over het huis kan vertellen, ons een informatieve brochure geeft en koffie voor ons regelt.
Een klassiek verzorgingshuis, op zich zelf, dat hard aan vernieuwing toe is.

Toekomst naast de deur?
De toekomst vinden we naast de deur, waar aan de straatzijde een boerenhoeve is aangekocht door De Herbergier, die hier samen met Vestia  een woonzorgvoorziening wil realiseren voor mensen met geheugenproblemen.

We zijn nieuwsgierig naar wat dat voor Piershil gaat betekenen en wat de effecten daarvan zijn op de toekomst van Heemzicht.
Als ……. Vestia het redt, gezien het zware weer, waarin deze woningstichting juist op het moment dat wij dit schrijven, financieel terecht gekomen is.  
Beterschap staat er op de ansichtkaart met een foto van Heemzicht erop. We wensen het van harte toe.

Het verzorgingshuis Heemzicht stamt uit 1988 en biedt plaats aan 60 bewoners: 54 alleenstaanden en drie echtparen. Er zijn drie kamers voor kortdurende verblijf, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname. Het verzorgingshuis grenst aan 38 zorg-/aanleunwoningen in het beheer van een woningstichting.

Klik hier voor de link naar Heemzicht op Zorgkaartnederland.nl: 7.0 (11 waarderingen, laatste geplaatst op 22 juli 2011; er staan geen antwoorden op de reacties vanuit Heemzicht)

Dames THe/Publicarea © april 2012

2 Responses to “Heemzicht”

 1. sanne schreef:

  Geachte heer, mevrouw,

  Allereerst hartelijk dank voor uw reactie.
  De Dames THe gaan onaangekondigd op bezoek bij verpleeg- en verzorgingshuizen door het land. Daarbij letten zij met name op het Thuis Voelen gevoel en bekijken de randvoorwaardelijke condities van het huis. Opzet van de website Zorgvisite.nl is het uitwisselen van meningen. ervaringen en tips op het Thuis Voelen gevoel. Het kopje “De toekomst naast de deur?” in de Zorgvisite aan Heemzicht sluit af met een vraagteken: wij nodigen Heemzicht van harte uit om hier invulling aan te geven en te reageren. Zo ook op de rest van de bevindingen van de Dames THe, die overigens te kennen hebben gegeven niet bekend te zijn met de plannen voor de renovatie en de nieuwbouw. Zij hebben dit niet terug kunnen vinden op de website, of ergens in het gebouw bv middels een maquette, tekeningen, of via informatie van medewerkers die de Dames gesproken hebben.

  Het is goed om te horen dat de organisatie een duidelijke strategie en visie heeft op de verbinding met de cultuur en schaal van de omgeving en toekomst daarvan. Wij komen andere zorgorganisaties tegen die toekomst- en verbouwingsplannen op hun website vermelden.
  Wij hopen dat deze en andere tips in de Zorgvisite nieuwe inzichten geeft om het Thuis Voelen gevoel in het huis te verbeteren.

  Met vriendelijke groet, mede namens Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg,

  Sanne Rotmeijer

 2. K. Waling schreef:

  Inderdaad een traditioneel verzorgingshuis dat past bij de cultuur en schaal van de omgeving en de cultuur en wensen van bewoners. De CQ-meting 2012 onder alle bewoners scoort zowel voor de organisatie als zorgverlening boven 8,0. Jammer dat de Dames The geen toekomstige informatie wensten. Er ligt een ontwerpplan renovatie/nieuwbouw dat na de zomer wordt uitgevoerd. Dit plan voorziet in de invulling van hedendaagse huisvesting, gekoppeld aan een flexibele invulling van zelfstandig wonen naar beschut/beschermd wonen. Jammer ook dat de dames niet hebben gesignaleerd dat er binnen Heemzicht op diverse manieren bijzonder veel aandacht voor het welzijn en welbevinden van bewoners wordt georganiseerd. De opmerking ‘De toekomst van Heemzicht naast de deur’ willen wij corrigeren in: De toekomst van Heemzicht is geborgd binnen de strategie en visie van de organisatie!

Geef een antwoord