In Heemswijk krijgen bewoners letterlijk de ruimte

In Heemswijk krijgen bewoners letterlijk de ruimte
3.5

Woonzorgcentrum Heemswijk

Heemswijk 1

1964RM Heemskerk

Tel.: 088-9957300

Email: Info@vivazorggroep.nl

www.vivazorggroep .nl

 

P1030151

 

Woonzorgcentrum Heemswijk is onderdeel van ViVa! Zorggroep.  De Zorggroep beschikt in Noord Holland over o.a. 11 woonzorgcentra tussen Beverwijk en Heiloo.

P1030164

Woonzorgcentrum Heemswijk bevindt zich in een pand -we schatten uit- de 70-er/80-er jaren. We hebben dit woonzorgcentrum uitgekozen, omdat de bewoners er zowel binnen als buiten over veel loop/bewegingsruimte beschikken, zo hebben we gelezen in de media en op de website. Jammer genoeg zijn er in ons land niet zo heel veel huizen waar bewoners zelfstandig hun weg naar een beschermde buitenruimte kunnen vinden, terwijl dat voor hen toch zo belangrijk is. Cliënten met een BOPZ, die niet zelfstandig de straat op mogen, dwz zich niet alleen in de onbeschermde openbare ruimte mogen wagen, dragen in Heemswijk een armband die een signaal geeft als zij het huis naar de niet beschermde omgeving willen verlaten.

 

Huis door begroeiing aan zicht onttrokken

In Heemskerk is plek voor mensen met dementie, het korsakov-syndroom, met psychiatrische stoornissen, niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking. In totaal biedt het huis plaats aan 144 bewoners. Het huis staat in een mooie omgeving met een variëteit aan woningen en goed onderhouden tuintjes en pleinen.

P1030160

Vooral het  door de architecten Alberts en Huut ontworpen buurtje waar Heemswijk op de voorkant op uitkijkt doet ons watertanden en uitspreken ‘Waarom kan het zo niet in zorgland?’. Het huis is met het openbaar vervoer goed te bereiken met een bushalte voor de deur waarmee je de mogelijkheid heb om naar Beverwijk of Heemskerk centrum te gaan. In de buurt van de halte staat ook een brievenbus. Rondom het huis staan veel bomen en hekken. Een rondje lopen is erdoor moeilijk. De dichte begroeiing ontneemt het zicht op de buitenwereld.  Daar moet echt wat aan gedaan worden! Het ontneemt alle contact mogelijkheden en naar buiten kijken voor de bewoners. ZORGVISITE TIP

P1030153 P1030156

Gevarieerde,  grote en toegankelijke tuinen

Binnen Heemswijk treffen we twee verschillende beschermde tuinen. In de tuin die grenst aan het restaurant is een kleine boerderij met twee ezels en een aantal geiten.  Men is van plan deze boerderij open te maken, er wandelpaden doorheen te leggen, zodat de bewoners dichter bij de dieren kunnen komen om ze te kunnen aanraken en te aaien. In de andere veel grotere tuin is een hok met kippen en zien we een laag gehangen basketbaldoel waar bewoners in een rolstoel een bal in kunnen mikken. TIP VAN HET HUIS

P1030162 P1030174 P1030176

 

De mooie tuin met grote oude bomen kan met wat extra onderhoud en het schoonmaken van de stoelen en tafels nog aangenamer worden gemaakt.  Ook in deze grote tuin wordt het uitzicht op de buitenwereld belemmerd door struiken en bomen langs de rand, waardoor zwaaicontact met het buitengebeuren onmogelijk is. We merken zelf wanneer we er lopen hoe dat zwaaicontact op prijs wordt gesteld. Een mevrouw op de eerste verdieping zwaait ons toe, wanneer ze ons in de tuin ontwaart. De beloofde bewegingsvrijheid is hier volop aanwezig en er is goed de ruimte voor. Wat ons ook opvalt is dat de benedenruimten geen woonfunctie kennen, maar vooral functionele en kantoorruimten bevatten. We komen daar later op terug.

P1030177

 

Merkbare gastvrijheid en openheid

Bij binnenkomst treffen we links een rek met informatie. Een beetje rommelig, maar wel gevarieerd. Recht voor ons is de receptie. De receptioniste vindt het goed vindt dat wij een kijkje nemen in de openbare gedeelten van het huis. Overigens is al het personeel dat wij op onze tocht door het huis spreken gastvrij en erg vriendelijk en staat open ons veel informatie te geven.

IMG_3814

Niet altijd is duidelijk wie een medewerker is en wie een bezoeker. Zo heeft de één een badge met naam en functie  en de ander niet. Ons advies is hier één lijn in te trekken, ook al omdat niet iedereen bedrijfskleding draagt. TIP VAN ZORGVISITE

De receptioniste vertelt ons dat er verschillende bewonersgroepen zijn van 20 tot 25 personen per groep en dat veel bewoners een 2-persoonskamer delen.

 

Een gezellig restaurant uitkijkend op de dierenweide.

Het is lunchtijd en we besluiten een hapje te gaan eten in het restaurant. Het restaurant is in de weekenden iets langer open (tot 18.00 uur, terwijl doordeweeks tot 17.00 uur). Bij de ingang staat dat aangegeven. Ook bij de ingang ligt er een menukaart met daarop de verschillende buffetten die kunnen worden georganiseerd bij verjaardagen en partijen. Er is een gevarieerde wijnkaart. TIPS VAN HET HUIS. Op aanvraag kan er veel worden georganiseerd.

In het restaurant heerst een leuke sfeer. Het is gezellig aangekleed met mooie gordijnen, van elkaar verschillende stoelen en rolstoelvriendelijke tafels. Er is een kinderstoel aanwezig, maar we missen een speelhoek voor de kleintjes. Er staan veel planten, die niet altijd even goed verzorgd zijn en daardoor hun tijd hebben gehad en aan vervanging toe zijn. Er staat een vitrine met opvallend genoeg alleen pakjes sigaretten en aanstekers erin. We vroegen ons af of deze verder lege vitrine gebruikt wordt voor het gebak dat in de weekends te verkrijgen is. Desalniettemin, deze vulling is geen reclame.

In het restaurant zit een bewoner met dochter en schoonzoon te genieten van een heerlijk door de kok van het restaurant vers bereid diner ter ere van de verjaardag van de bewoner. Hij geniet zichtbaar en er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht, als we voor hem zingen.

We kunnen kiezen uit veel verschillende broodjes, hapjes en salades van de saladbar. Elke dag is er soep aanwezig. De soep en de broodjes die ons voorgezet worden smaken prima. Kannen met water staan afgedekt met plastic folie op het buffet voor het pakken, zoals ook lekkere roomboterkoekjes  op een schaal voor bij de koffie of thee. TIPS VAN HET HUIS De prijzen zijn betaalbaar. Hou de koffie in de gaten, zo adviseren wij, want deze kregen wij lauw voorgezet. De prettige brede schuifdeur naar de tuin moet misschien wat gemeerd, want was lastig te openen. We geven het maar als TIP VAN ZORGVISITE mee, zoals ook het verwijderen van het overtollige achtergebleven plakband dat we hier en daar op de ramen binnen aantroffen.

 

Situeer de bewoners  op de begane grond

De bewoners op de afdelingen krijgen hun avondmaaltijden vanuit een centrale keuken op een andere locatie. Het wordt opnieuw opgewarmd bij aankomst. De keuken die oorspronkelijk in het huis zelf op de begane grond was, is gesloten en vormt nu een lege ruimte. Kantoren en opslagruimte bevinden zich eveneens op de begane grond. Dit alles doet afbreuk aan de leefkwaliteit. Ons advies is breng de kantoren en opslagruimte onder op de bovenverdieping en gebruik de benedenverdieping zoveel mogelijk voor wonen. TIP VAN ZORGVISITE

 

Aandacht voor mondhygiëne  

In het huis bevindt zich ook een ruimte die gedeeld wordt door een mondhygiëniste, een tandarts en een kapper. Er zijn behandelruimtes voor fysiotherapie en ergotherapie. Er zijn twee activiteiten ruimtes. In de ene ruimte mag gerookt worden en staat een TV. Via deze ruimte loop je naar de tweede grotere activiteiten ruimte, met als nadeel dat deze ruimte alleen via de rokersruimte kunt bereiken. In de tweede activiteiten ruimte staat een podium. In beide enorme ruimtes  zou meer fleur en vrolijkheid goed van pas komen, Nog beter, betrek de ruimten bij je visie op wonen en de benedenverdieping.

IMG_3818 IMG_3820

 

Veel afleiding en gezellige zitjes

Het meenemen van je eigen huisdier is niet toegestaan, wel zijn er op sommige woningen  een huiskat en treffen we beneden een volière en aquariums aan. Er is een klein supermarktje in het gebouw aanwezig, waar je sigaretten, eten en drinken kan kopen, maar ook bijvoorbeeld sieraden en andere snuisterijen, wat het net leuker maakt.

P1030169 P1030171P1030172

Tegenover het winkeltje en in de nabijheid van hal en restaurant zijn veel kleurige en fleurige plekken waar je lekker kunt zitten met een vrolijk bloemetje op tafel.  Het huis kent een uitgebreid verenigingsleven voor zijn bewoners. In het gebouw bevindt zich een kinderdagverblijf voor kinderen van 0 tot 4 jaar, dat wij echter niet hebben kunnen vinden.

P1030170 IMG_3808

 

Een plattegrond van Heemswijk

De website bevat veel informatie en is erg overzichtelijk. Je kunt hier ook de actuele wachttijden voor de diverse woonzorgcentra van ViVa! vinden. Er zijn brochures met uitgebreide informatie over de verschillende woonzorgcentra van ViVa! te downloaden. In Heemswijk zelf  is Wi-Fi aanwezig. Het wachtwoord daarvan wordt kenbaar gemaakt in de verschillende gangen. Er is bewegwijzering in Heemswijk, maar deze kan wel attractiever en een plattegrond van het huis met waar wat te vinden is handig voor het totaaloverzicht. We zagen voorbeelden daarvan bij Boswijk in Vught en Nolenshaghe  in Rijswijk. Zie www.zorgvisite.nl

 

Viva! de bewegingsvrijheid

Kortom, een fijn huis met veel bewegingsvrijheid, fijne tuinen, een gezellig restaurant en fleurige zitjes. Maar als gebouw en indeling wel  achterhaald en aan vernieuwing toe. Benut de begane grond zoveel mogelijk  voor het wonen en de echte publieksgerichte functies. Zo kunnen de huidige tweepersoonskamers vervangen gaan worden door eenpersoonskamers en kan Heemswijk toekomstbestendig zorg voor de meest kwetsbare ouderen gaan bieden. Creëer verder zichtlijnen zodat  binnen en buiten met elkaar in verbinding komen te staan en er vanuit de woningen wat te zien valt.

 

Zorgkaart Nederland: 6.8 uit 68 waarderingen. Laatste waardering 8.3 op 5 februari 2013.

Gastvrijheidszorg met sterren: geen deelname

Copyright Dames THe/Publicarea
mei 2013

 

 

 

 

Geef een antwoord