Verpleeghuis Guisveld
George Gershwinstraat 207
1544 NX Zaandijk
Tel: 075-64 78 000 (receptie Guisveld)
E-mail: via contactformulier op website
www.evean.nl/locaties/guisveld
Guisveld maakt onderdeel uit van Evean, een zorgorganisatie in Amsterdam en de Zaanstreek. Evean maakt weer deel uit van Espria, een zorgconcern opererend in de Noordelijke provincies en Noord Holland.
Zaanse gezelligheid met een vleugje rommeligheid
4 THe kopjes
Frisse lucht met cacaoaroma
Ondanks de harde regen op een gure februaridag zit de bewoner van Guisveld buiten droog onder de luifel. Een dik kussen op het granieten bankje houdt de billen warm. Met een onvervalst Zaans accent vertelt hij dat hij hier dagelijks zit: voor de frisse lucht. Je denk dan meteen aan aan de niet te missen lucht van Cacao aan de Zaan. De fabriek ligt op steenworp afstand. En wij geven meteen de TIP van ZORGVISITE: zet in de voorhal een mand met fleecedekentjes om meteen uitnodigend te zijn om naar buiten te gaan. Er valt genoeg te zien.
Geen kwaliteitseisen of werkgewoontes maar de behoeftes van de bewoners centraal
Guisveld ligt in een nieuwbouwwijk in Zaandijk, vlakbij een natuurgebied en het NS-station Koog/Zaandijk. Guisveld is in 1998 gebouwd. De naam Guisveld refereert direct aan het natuurgebied dat na vele jaren van discussies en protestacties (27.000 handtekeningen voor het behoud!) eind jaren zestig gedeeltelijk werd bebouwd. De sfeer van het natuurgebied is volledig verdwenen.
De stedenbouwkundigen hebben hun uiterste best gedaan elke vleugje groen in steen om te zetten. Op deze kille, winderige dag is het er geen pretje. Het winkelcentrum is op loopafstand, de bus stopt voor de deur. Parkeren kan op vele plaatsen. Ondanks de keurige buitenruimte van Guisveld zelf,willen wij toch de TIP van ZORGVISITE meegeven om wegwijzer borden c.q. een overzicht bord te maken met wat er buiten allemaal aan wandelingetjes c.q. leuke dingen te doen is. Op onze Zorgvisite website hebben we daar verschillende voorbeelden tijdens visites voor opgehaald.
Ouderen kunnen terecht in Guisveld voor langdurige somatische en psychogeriatrische zorg, dagbehandeling en kortdurend verblijf. Er zijn eveneens een aantal zorgwoningen beschikbaar die worden verhuurd door Parteon. In 2015 is gestart met de renovatie van Guisveld met als uitgangspunt dat niet langer de kwaliteitseisen en werkgewoontes centraal staan , maar de wensen en behoeftes van de bewoners zodat het in Guisveld als thuis voelt.
Een heel gezellige centrale hal
Guisveld slaagt er al buiten (fijn die straategel asbak) en via de door ons zo vaak verfoeide ‘sluis’ meteen in de goede sfeer op te roepen. De fleurige bank en de fraaie stoelen vlak erna die in de sluis staat draagt er zeker toe bij.
Nu dus nog die mand met fleecedekentjes. Na de sluis-schuifdeuren staan we in de grote lichte centrale hal die het ‘Middelpunt’ wordt genoemd.
Ons valt het gewone taalgebruik op: het middelpunt voor al uw voorstellingen, hobby’s, spelactiviteiten en uitstapjes. Wij pleiten al zo lang voor deinstutionaliserend taalgebruik en kijk, hier in Guisveld vinden we het terug. TIP van het HUIS. De hal is stervormig. Dat geeft een speels karakter en tegelijkertijd de mogelijkheid om de balans tussen rust en reuring te vinden. Overal leuke hoekjes en zitjes en mogelijkheden ook voor kinderen.
Voor ieder wat wils en vrolijkheid troef
Een sympathieke ontvangstbalie met een klein hoog tafeltje waarboven ‘Welkom in Guisveld’ hangt en de naam van de gastvrouw of -heer alsook een bakje met kaartjes ‘Evean altijd bereikbaar’.
We begrijpen dat er in 2017 een nieuwe receptie gerealiseerd wordt evenals koffietuin, winkeltje en uitbreiding van het café, zo valt te lezen in de nieuwsbrief Thuis in Guisveld, maar van ons hoeft dat niet. Aan de rechterkant is buurtcafé ’t Buut,
dat gerund wordt door een enthousiaste pensionado die er duidelijk plezier in heeft zijn gasten te vermaken. Goede koffie met verse cake, maar ook een drankje is er in de middag te krijgen. De sandwichborden buiten verleiden je gewoon er naar binnen te gaan. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van de opening in de avonduren. Vrolijke geluiden in de open ruimte er naast komen van bewoners die koersbal spelen. De stemming zit er goed in. Even later klinkt er harmonicamuziek en wordt er meegezongen. Een groepje mannen legt een biljartje in een aparte ruimte die aan de centrale hal grenst.
In een ander deel van de centrale hal is het restaurant dat door bewoners en bezoekers gebruikt kan worden voor koffie/thee en een maaltijd op vaste tijden. Een kleedje op tafel en de menulijst van de dag, Maggi en Aromat staan klaar voor de soep. De gebruikte dienbladen met servies kunnen worden teruggezet in de daarvoor bestemde kar, waar ook lege flessenkratjes in staan.
Onttrek deze kar wat aan het oog om het huiselijk effect te bewaren. TIP van ZORGVISITE.
Aan de andere kant van de liften is een ouderwetse zithoek gemaakt met daarin een fraai opgedekte showtafel. Het toont het nieuwe servies, het ziet er uitnodigend uit. TIP van het HUIS.
De zithoek ziet eruit alsof je zo bij iemand naar binnen ben gestapt. Een heel huiselijk effect. Er tegenover staat een piano waar op gespeeld mag worden en de bladmuziek ligt klaar. Geweldig. Ja, en als dan eindelijk eens een zorglocatie onze al vaak gegeven tip in de praktijk toepast, dan hebben wij toch een klein puntje (die overigens Guisveld geen THe puntje zal kosten). Vervang de geplastificeerde ‘Bespeel mij met respect’-papiertjes op de piano door een wat fraaier bordje.
Oh, er is zo veel. Maak dat helder…
Op de piano staat ook een lijst waar bewoners zich kunnen opgeven voor activiteiten. Een Strippenkaart mogelijkheid is geëtaleerd. Aan de posters aan de wand is te zien dat er ook aandacht is voor Wellness (kapsalon, pedicure/manicure en mondzorg). Op de website lezen we ook nog dat er een bioscoop in Guisveld is, een bibliotheek, snoezelkamers. Een ander zithoekje oogt moderner. Door de diversiteit aan zithoekjes is er voor iedereen keus, maar het maakt hierdoor een wat rommelige indruk. In een vitrinekast staan kringloopspulletjes voor de verkoop waarbij de opbrengt ten goede komt aan Odion*. Guisveld heeft als motto het thuisgevoel voorop te plaatsen, dit is zeker herkenbaar in de diversiteit van mogelijkheden in de centrale hal. Wij geven toch wel de TIP van ZORGVISITE: verbeter de bewegwijzering en aanduidingen wat je allemaal in de aanbieding hebt.
…en waak voor een plakbandjescultuur
Wat ons opvalt als we om ons heen kijken is dat op diverse deuren (toilet, toegangsdeuren, kasten, etc.) mededelingen zijn geplakt.
Naast dat het onoverzichtelijk lijkt, schiet het door de veelheid zijn doel voorbij en doet het afbreuk aan het thuisgevoel. Kijk dus uit dat het geen rommeltje wordt en je door de bomen het bos niet meer ziet.
Wonen en diensten. Realiseer je dat het verschillende sferen en domeinen zijn.
We nemen de open trap naar boven en komen zo op de ring waar met een lange gang de woongedeeltes verbonden zijn. De trap is aan de bovenzijde uit veiligheidsoogpunt voorzien van een hekje en paaltje. De vloerbedekking is hier aan vervanging toe en dat zal in het in 2017 gaan gebeuren (Fase twee van de verbouwing). De ring heeft de sfeer van een ‘straatje’: een rek met tweedehandskleding, een buitenschommelbank, en diverse kasten met uitstallingen met zelfgemaakte waar. Op zich aardig, maar ook hier maakt het een rommelige indruk. Aan de ring zien we een deur openstaan en kijken we zo naar binnen in een ruim en licht woonvertrek. (tijdelijke opvang?). Daarnaast zit een ruimte voor de technische dienst (rolstoelen/banden reparatie). Een ruime fysiotherapie/oefenruimte ligt eveneens aan de ring.
Wij zijn er niet zo dol op dat dit soort functies tussen het wonen in is. Wij pleiten voor het wonen en de ‘diensten en winkel’ functies al aparte sferen. Bij je thuis is de fysiotherapieruimte toch ook niet binnen je woonhuis? Maak meer onderscheid tussen woon- en dienstfuncties op de ring/gangen. TIP van ZORGVISITE.
Op de gang zit een dame in sportkleding al te wachten. Ze vertelt dat ze hier wekelijks komt van buitenaf en naar tevredenheid: “Je moet in beweging blijven, toch?” Een stukje verder is een dienstruimte van de verzorgenden. De ring heeft zeker een functie, biedt ruimte voor een wandeling, en zicht op de centrale hal. Echter dat woon- en dienstruimtes hier door elkaar zijn, verwart ons dus. Door ruimtegebrek (?) staan er in de lange gangen ook diverse karretjes, afvalbakken en andere dienstmaterialen. Gesloten deuren zijn voorzien van briefjes met mededelingen waaraan wij twijfelen of dit aansluit bij de huiselijke sfeer. Helaas is de natuurkamer gesloten, we hadden graag even gekeken wat het de bewoners biedt.
Wat meer bewegingsruimte zou prettig zijn
De bewoners van de psychogeriatrische afdelingen, wonen achter vriendelijk ogende, maar gesloten deuren waardoor dwalen door het gebouw niet mogelijk is. Wat meer bewegingsruimte zou heel prettig zijn. Valt daar met domotica geen mouw aan te passen? Voor de entree is een stickerboom op de muur waaraan foto’s van de medewerkers. Fijn om te kunnen zien wie er werken, niet duidelijk is wie er vandaag aanwezig zijn. TIP van ZORGVISITE: houdt dit overzicht actueel door foto’s van het gezicht en bijvoorbeeld het achterhoofd op te hangen. Wie vandaag werkt toont het gezicht en wie afwezig is toont het achterhoofd. We missen een bel, brievenbus en naambordjes van de bewoners. TIP van ZORGVISITE.
Voor de bewoners is er een buitenruimte op de eerste etage. Van buitenaf kunnen we die deels zien. De tuin rondom het gebouw is ruim en geheel afgesloten met een hek. Hier en daar en zitje en het betegelde pad is rolstoelvriendelijk. Het slechte weer van deze dag werkt niet echt mee om een indruk te geven hoe de tuin er zomers uit zal zien. Aan de achterzijde zijn de hekken dicht begroeid met struiken en de ons te overbekende onderhoudsvrije gemeentebosjes. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat deze grote buitenruimte veel meer verbonden kan worden met het dagelijkse leven. En eigenlijk ook veel meer doe- en beleefelementen kan gebruiken en toegesneden kan worden op de basisbehoefte om het de bewoners makkelijk te maken naar buiten te gaan en van frisse lucht te genieten.
Enthousiasmerende, volle website
Op de website valt te lezen dat er veel gebeurt en is gebeurd in Guisveld. Uitspraken van bewoners en medewerkers komen op diverse plekken terug: “Er is veel veranderd! Er wordt meer gelachen en gepraat. Er is meer aandacht voor het individu. (Bewoners Guisveld)”. Informatie over wonen en werken komt ruimschoots aanbod. De wachttijden staan er ook keurig op. De site sluit aan bij de sfeer zoals we die ervaren hebben in Guisveld: positief en bewonersgericht. Puntje van aandacht: ook op de website komt het overzicht hier en daar in het gedrang. En er kan meer met beeldmateriaal, inclusief plattegronden van de Guisveld etages en wat waar gevestigd is en van de bewonersruimten en filmpjes worden gewerkt. Tip van ZORGVISITE. Het is nu erg veel tekst.
* Odion is de afkorting van: Ontmoeting in Dienstverlening en Ondersteuning. Onder de naam Odion wordt geopereerd met een waaier aan mogelijkheden. Voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking en sinds een aantal jaren ook voor mensen met een auditieve beperking.
Zorgvisite afgelegd februari 2017
Copyright Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea. Veel dank aan Caroline de Vries.
Hetti en Tineke; met plezier heb ik jullie Zaanse ervaring gelezen over Guisveld. Wat fijn dat jullie met een kritisch oog naar onze gastvrijheid en het thuisgevoel hebben gekeken. Als je midden in het proces zit is het goed om met een blanco blik rond te gaan.
De mand met fleece dekentjes is in bestelling, de piano ontdaan van zijn slordige papiertjes en vele goede raad wordt ter harte genomen. Kleine suggesties met een groot verschil. Dank jullie wel. Hoop dat jullie tijd kunnen vrijmaken om ons na de verbouwing nog een keer te bezoeken. Dat wordt het THe met gebak 🙂
wat een goed weergegeven beeld. Van zo als ik het zelf al jaren als vrijwilliger ervaar goede sfeer in het huis. 🙂
De Dames THe ontvingen de volgende reactie van Karin Gesthuizen, locatiemanager Evean Guisveld:
“Een leuk stuk om te lezen en herkenbaar, tevens bedankt voor de nuttige en praktische tips die genoemd staan. Heeft u nog vragen beantwoord ik deze uiteraard graag!”