Goed toeven in Naarderheem

Goed toeven in Naarderheem
4

Naarderheem

Amersfoortsestraatweg 1

1411 HB Naarden

T (035) 695 44 11

F (035) 695 06 50

www.vivium.nl/naarderheem

naarderheem@vivium.nl

 

4 THekopjes

 

Goed toeven in Naarderheem

 

Academisch centrum voor geriatrische revalidatie en complexe chronische zorg

Een vriendin van één der dames THe prees zich gelukkig van haar ziektekostenverzekeraar drie weken te mogen revalideren na een heupoperatie. Die revalidatie vond plaats in Naarderheem, één van de 16 locaties van Vivium Zorggroep. Naarderheem is een academisch centrum voor geriatrische revalidatie en complexe chronische zorg, waarvoor Vivium samen werkt met de Vrije Universiteit. Naarderheem behoort tot de top 3 van Nederland qua revalidatiecentra voor ouderen. Nou dan hebben we gauw een aanleiding om onze neus er in te steken en te bezien of Naarderheem ook een plaats in de top 3 van Thuis Voelen zorgorganisaties toekomt.

 

Opletten geblazen als je een bus wilt halen.

Met het openbaar vervoer vanuit Amsterdam is het nog een hele onderneming. ‘s Avonds rijdt er nog maar 1 bus per uur naar het station Naarden Bussum of naar station Weesp, dus dat is opletten geblazen. Vanaf de bushalte is het 400 meter lopen, waarbij je een winkelgalerij passeert met een grootgrutter, een bakker, een slijterij en een drogist. De winkelgalerij is met een rollator of scootmobiel vanuit Naarderheem goed bereikbaar. Met de auto vanuit Amsterdam gaat de reis aanzienlijk sneller. Het parkeerterrein neemt maar een deel van het terrein voor het gebouw in beslag. Het deel van het terrein dat aan de ingang en het restaurant grenst is parkachtig van opzet.

P1020937

Voor het restaurant is een groot terras en er is zojuist een transparant gebouwtje neergezet dat binnenkort in gebruik zal worden genomen als stiltecentrum.

P1020951 P1020938

 

De hal werkt als gezellige ontmoetingsruimte

Via een sluis kom je in een grote gezellige hal terecht, die goed gebruikt wordt door de bewoners en revalidanten en hun bezoek. Er is een leestafel met verschillende kranten en tijdschriften,er staat een boekenkast met voor ieder wat wils en er is een internethoek.

P1020955 P1020965 P1020953

Aan de prettige tafels en stoelen kun je een spelletje doen en er zijn luie stoelen en banken, waar je met een drankje of kop koffie kunt relaxen. Op borden en wandversieringen geeft het huis aan voor welke waarden men staat. Het is gezellig ingericht. De receptionistes achter de lage balie aan de zijkant naast de ingang  zijn tevens een vraagbaak voor een ieder die iets wil weten over de gang van zaken in het huis, de tijden waarop de bus rijdt en op verzoek regelen ze graag een taxi voor je. Van 8.00 uur tot 18.00 uur kun je bij de receptie terecht. Aan de muur tref je in plastic bakjes vele informatiefolders over het huis.

P1020963 P1020964

 

Opvallend ook de vazen met verse bloemen, zowel op de balie als op de tafels. Richting restaurant Vestion, waar de hal in overloopt vind je een kapstok. Als die paar achenebbisj ijzeren hangertjes die er tussen door hangen weggehaald worden, zijn de dames THe hier helemaal tevreden mee. Bij de kapstok staat een sigarettenautomaat. Dat hebben de dames The nog niet eerder meegemaakt. Ze weten ook niet zo goed wat ze ervan moeten vinden. In elk geval duidt het erop dat Naarderheem niet paternalistisch omgaat met z’n cliënten.

P1020957

 

 

Voorzieningen te over, rekening houdend met wat de buurt zelf biedt.

De hal grenst aan een grote patio, overkapt door een glazen dak, dat niet tot de randen van het gebouw doorloopt, zodat je er toch in de buitenlucht zit. Er staan mooie lage banken met kussens. De patio dient tevens als rookruimte voor medewerkers, bewoners en hun bezoek.

In Naarderheem kun je naar de kapper en de schoonheidsspecialiste en ook voor voet- en tandverzorging kun je er terecht. Voorzieningen zijn er eigenlijk te over, ook in de vorm van verenigingen, waaraan bewoners en revalidanten kunnen deelnemen. Er is een minirolstoelbus die je als bewoner samen met een naaste tegen een redelijk tarief kunt reserveren. Je kunt gebruik maken van je eigen laptop, alhoewel het netwerk waarop je via WIFI aansluit niet goed werkt en nodig aan vernieuwing toe is. TIP VAN ZORGVISITE Omdat de winkelgalerij op loopafstand is, is het winkelaanbod van Naarderheem beperkt tot een bloemetje en ansichtkaarten.

 

Wil je met je bezoek eten, reserveer dan een tafel

Vanuit de hal loop je het restaurant Vestion binnen. Je kunt er de hele dag van ‘s morgens 9.00 uur tot 20.00 uur terecht voor een kop koffie, een glas wijn, een borrel een lunch, snack of warme maaltijd. Dat geldt ook voor senioren uit de wijk. Via een groot bordword je er welkom geheten en geïnformeerd over het menu van de dag. Menu’s en wijnkaarten liggen er ook direct op de toog. Het grote restaurant wordt in tweeën gedeeld door een hoge bank, zodat een deel van het restaurant een wat intiemer karakter draagt. TIP VAN HET HUIS. Wil je in dit deel met je bezoek eten dan is het noodzakelijk een tafel te reserveren.

P1020956 P1020960

 

Op etenstijd zit het er praktisch altijd vol. Het personeel in mooie bedrijfskleding neemt de bestellingen aan de tafels op en serveert ook aan tafel. De koffie is voortreffelijk en ook de gebakjes van de plaatselijke banketbakker, die je in een vitrine voor het kiezen hebt, laten zich goed smaken. Wij vragen ons af of dit restaurant dat qua sfeer niet onderdoet voor een goed commercieel restaurant is uitbesteed aan een zelfstandig ondernemer. Dat blijkt niet het geval. Alle restaurantmedewerkers zijn in dienst van Vivium. Het kan dus blijkbaar toch als zorgondernemer een goed lopend restaurant te runnen.

 

Prijzen voor schotels van de kaart zijn redelijk, maar commercieel

P1020962

 

In de open keuken, waar je vanuit het restaurant inkijkt wordt dagelijks ambachtelijk gekookt, In de you tube filmpjes op de website koketteert Naarderheem met het biologische en ambachtelijke gehalte van de maaltijden. Er een keuze is voor het dagmenu of een keuze uit de kaart. Voor de bewoners is het dagmenu van 7,75 in de AWBZ-prijs in begrepen. Bestellingen van de kaart moeten uit de eigen portemonnee worden betaald. De prijzen die je hiervoor neertelt zijn redelijk, maar komen overeen met wat een gemiddeld restaurant hiervoor rekent. Van 11,50 tot 18,50 euro voor een hoofdschotel. De biefstuk die we bestellen is goed van smaak, maar bevat teveel zenen. Mee etend met het menu van de bewoners dringt de vraag zich op hoe ambachtelijk de keuken wel is. De boontjes zijn te gaar gekookt en lijken uit de diepvries te komen. Maar het zijn heus best smakelijke maaltijden, die hier geserveerd worden, door uiterst behulpzaam en vriendelijke bedienend personeel.

Het restaurantgedeelte achter de bank is veel ruimer van opzeten doet tevens dienst als ruimte waar optredens, concerten en kerkdiensten plaats vinden. In het restaurant is rekening gehouden met het aanzitten van peuters en is een peuterhoek. Het is hier eigenlijk altijd druk en gezellig en dat vinden wij dames The een groot compliment waard.

P1020961

 

Je kunt hier als thuis je gang gaan

Vanuit de hal bereik je alle afdelingen. De interne bewegwijzering is goed op orde

P1020941Met de ruime lift naar boven vanuit de hal kom je op de tweede verdieping op de revalidatieafdeling. Er zijn hier meerdere tweepersoonskamers en enkele eenpersoonskamers. Elke kamer beschikt grenzend aan de kamer over een douche en wc ruimte. Voor kort verblijvende revalidatie patiënten gaat het delen van een kamer misschien nog, alhoewel niet iedereen daarvan gecharmeerd is. Je moet behoorlijk rekening met elkaar houden. Uitwijken kun je natuurlijk naar beneden, naar hal en restaurant, of naar de huiskamer, het Trefpunt, dat zich aan het eind van de gang bevindt. In het Trefpunt is een keukentje waar door de revalidanten zelf koffie en thee kan worden gezet en waar ze frisdranken kunnen pakken. ‘s Morgens wordt hier het ontbijt geserveerd en tussen de middag de lunch. Er staat altijd vers fruit voor een ieder op de tafels.  TIP VAN HET HUIS Er is een koelkast van het huis, maar ook een koelkast waar de bewoners hun eten en drinken in kunnen bewaren, mits bestickerd met data waarop een en ander er wordt neergezet. Er staat geluidsapparatuur, waarmee bewoners hun eigen cd-’s kunnen draaien. Prettig allemaal en een compliment voor Vivium waard. Je kunt hier als thuis je gang gaan. TIP VAN HET HUIS

P1020945 P1020946

 

De gangen zijn ruim, zodat mensen in invalidewagens elkaar goed kunnen passeren. In het huis zijn permanent tentoonstellingen van kunstenaars die er hun werk kunnen ophangen en verkopen.

De medewerkers zijn goed herkenbaar door de bedrijfskleding die zij dragen en een ieder draagt een badge met daarop duidelijk de naam en functie.

 

Naarderheem en Vivium presenteren zich aansprekend en modern op website

Naarderheem en Vivium heeft een website waarop ongelooflijk veel informatie te vinden is met betrekking tot het revalideren. Er zijn you tube filmpjes te vinden, fotoreportages, verslagen, evaluaties, informatie over wachttijden, over activiteiten, de menukaart, de eigen Vivium ZZP arrangementen, waardoor je weet waar je van op aan kunt en noem maar op. Vooral de filmpjes zijn aansprekend. Er staan er vier op: een algemene, een over de revalidatie, een over het Vivium advies en behandelteam en een over de complexe langdurige zorg. De drie P’s komen steeds in de filmpjes terug: Passie, plezier en professionaliteit, naast woorden als prettig, thuis, ontspanning en gastvrijheid.

Toch ligt de nadruk van de schriftelijke informatie op de website voornamelijk op de revalidatiefunctie en -afdelingen en krijgen we maar weinig schriftelijke informatie over het wonen en leven op de afdelingen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en geheugenproblemen. Graag geven we Naarderheem het advies mee de balans daarin te herstellen TIP VAN ZORGVISITE

 

Terwijl natje en droogje zijn verzorgd, kun je tijd besteden aan therapie

Tenslotte: voor revalidanten is het in Naarderheem goed toeven. Je natje en droogje is verzorgd, het is er gezellig en gastvrij. Je krijgt ruimte om je zoveel mogelijk als thuis te gedragen. Bezoektijden zijn er niet. Iedereen kan elk moment op bezoek komen, waarbij het bezoek wordt aangeraden rekening te houden met therapietijden en kamerdelers. Maar zoals gezegd er zijn voldoende mogelijkheden om als revalidant met je bezoek uit te wijken naar publieke ruimten of een wandeling te gaan maken naar winkelgalerij of het prachtig aangelegde park met dierenweide waarover Naarderheem beschikt.

Op de revalidatieafdelingen wordt in Naarderheem heel veel aandacht en tijd besteed aan therapie om cliënten zo snel mogelijk weer redzaam te maken. Daartoe is dan ook nog een verwarmd instructiebad. We hopen en verwachten dat ook de langdurige zorg cliënten in Naarderheem en hun bezoek (kleinkinderen!) hier gebruik van kunnen maken.

De Thuis Voelen top 3 haalt Naarderheem niet maar de THe kopjes score mag er zijn. De twee gastvrijheidszorg met sterren, toegekend in 2010steken daar negatief bij af. Wij raden Naarderheem aan daar snel verandering in te brengen.

 

Zorgkaart Nederland: Naarderheem: 7.2 76 waarderingen (laatste 17 januari 2014); Beoordelingen lopen voor revalidatie- en verpleeghuisafdelingen door elkaar heen.

Gastvrijheidszorg met sterren: 2 sterren (2010)

Zorgvisite afgelegd in februari 2014

Copyright: Dames THe, Hetti Willemse, Tineke van den Klinkenberg

 

3 Responses to “Goed toeven in Naarderheem”

 1. Dames THe schreef:

  Dank voor uw reactie. Zorgvisite kijkt onafhankelijk alleen naar de dimensie van het thuis voelen. Dat staat nadrukkelijk op de website. De door u genoemde aspecten zijn zeker van belang. Daar zijn echter andere organen voor zoals de IGJ, zorgverzekeraars/zorgkantoren etc. en de beroepsbeoefenaren zelf. -Dames THe

 2. dr. R.R. de Haas schreef:

  Geachte dames THe,

  Betreft : CVA Revalidatie Geriatrie (datum : oktober 2019)

  Zoals hierboven beschreven verhaal klopt inderdaad. Allemaal prachtig mooi. Vivium heeft uitstekende PR. Maar wordt dat alles ook concreet waargemaakt ?. De essentie blijft de kwaliteit van zorg en kwaliteit van revalidatie en die is niet meegenomen in dit verhaal.
  Worden de revalidatie doelen bereikt ?

  Dr. Richard de Haas

 3. Marco Wisse schreef:

  Geachte dames THe,

  Dank voor uw verslag wij gaan er zeker ons voordeel mee doen.

  Marco Wisse directeur Naarderheem

Geef een antwoord