Flower Power in de Polder

Flower Power in de Polder
4

Verpleeghuis Amstelring Floriande
Hankstraat 3
2124 DT Hoofddorp
Tel: 020-3335200
Email: via de website ‘Stel uw vraag aan Floriande’
www.amstelring.nl/floriande

Flower Power in de Polder

P1050071

Vier THekopjes

We hebben er zin in. Samen met Rob Hakker (zie onderstaande foto), die zich heeft opgegeven in het kader van een aan de Dames The toegekende subsidie van het RCOAK om nieuwe vrijwilligers te trainen in het afleggen van zorgvisites hebben we besloten Floriande met een bezoek te vereren. Floriande wekte onze nieuwsgierigheid nadat wij, oude hippies, in de lokale krant lazen dat Floriande ‘Back to Woodstock” had georganiseerd.

IMG_5797

Rob Hakker

Floriande bestaat uit 6 groepswoningen voor zes mensen met dementie en 25 appartementen voor mensen die verzorging nodig hebben. Twee ervan zijn penthouses. In Floriande bevindt zich ook het Huis van de buurt en Floriande herbergt een huisartspraktijk, apotheek, fysiotherapie en dergelijke.

We beginnen lekker. De Toyata Prius die ons vanaf onze eerste zorgvisite zo trouw door heel Nederland voert, heeft een gedateerd navigatiesysteem waar Hankstraat 3 in Hoofddorp niet in voorkomt. En dan blijkt dat je eindeloos kunt verdwalen om ten langen leste in de buurt te komen. Dat ligt niet aan Floriande. Op de website van Amstelring staat namelijk keurig een route beschrijving.

Leuk gelegen bij een bruisend, intiem winkelcentrum

Na bijna 110 zorgvisites, bespeur je bij jezelf wel eens enige scepsis als je op de website leest dat het huis dat je wilt bezoeken gelegen is aan een bruisend winkelcentrum, dat het hart van de wijk vormt. We zijn al te vaak bedrogen uitgekomen.

P1050068

Maar… dit keer treffen we echt een leuk winkelcentrum, gelegen aan een openlucht binnenplein en voorzien van terrasjes en uitgebreide mogelijkheden om te zitten; een aantal mensen geniet van het zonnetje. De schaal van het plein en de variëteit aan winkels, van de bekende landelijke namen op de gevels tot veel plaatselijke leveranciers is intiem, gezellig en nodigt uit tot ontmoeting. Echt aangenaam. Aan een pleintje erachter ligt Floriande. Op enkele plaatsen in de buurt zijn aanwijzingen aangebracht die de richting aangeven naar de plaatselijke voorzieningen. Helaas staat het  ‘Huis van de buurt’ er niet bij. En dat geldt ook voor het aantal af te leggen meters ernaar toe. Het stimuleert kwetsbare mensen als je via bewegwijzering, die je verleidend opstelt en vorm geeft, duidelijk maakt wat waar ergens is en wat de afstand ernaar toe is. Hier ligt een taak voor de gemeente Hoofddorp samen met Floriande en de bewoners. Op onze website zorgvisite staan voorbeelden van wat we op dit gebied zo al in den lande zijn tegen gekomen. ZORGVISITE TIP

Geen instituutskarakter

Floriande ligt dus zonder enige duiding en in al zijn bescheidenheid vlakbij. Qua bouwstijl onderscheidt het zich niet van de andere woningen.

P1050080
Knap gedaan om een instellingskarakter te vermijden. Floriande is een modern gebouw. De 25 zorgappartementen hebben een frans balkon met ramen  die open geschoven kunnen worden. De mensen met dementie verblijven in groepswoningen aan de kant van straat en plein achter gesloten ramen en gordijnen. Wij gaan liever voor meer openheid met balkons en mogelijkheden tot (zwaai)contact met het buitengebeuren.

Visie op de meerwaarde van een fijn raam gewenst

Onze vrijwilliger Rob, die een lange staat van dienst achter zich heeft in het facilitair management in de zorg, wijst nog op de raampartijen. “Kijk, je ziet het dictaat van de architect hier goed. Architecten willen de raamlijnen aan de gevelzijde aansluiten, waardoor het voor de cliënten (in dit geval van van Floriande) moeilijker is om naar buiten te kijken en contact te maken.”

IMG_5800

Dit is weer zo’n leerpunt voor architecten en bouwheren van zorgcentra (naast dat organisaties zoals Floriande/Amstelring zich in de opdrachtgeversrol harder kunnen opstellen). ZORGVISITE TIP

Een geweldige buurtvolkstuin waarvan ook de Floriande bewoners profiteren?

Het rondje om het huis heeft veel te bieden.

P1050083IMG_5796

Lekkere zitgelegenheid, een fietsenwinkel, de bekende jeu-de-boulesbaan en -heel verrassend- een echte buurt volkstuin pal naast Floriande, rolstoel toegankelijk en voorzien van kweekbakken op hoogte. We zien hier veel kruiden, groenten en zonnebloemen.

P1050072

We begrijpen dat cliënten van ‘Ons Tweede Thuis’, een gehandicapten organisatie, hieraan hun steentje bijdragen. Op het informatiebord bij de tuin staat iets onleesbaars.

P1050076

Dat is jammer, wij hadden graag willen weten voor wie deze tuin bedoeld is en hadden graag gezien dat de bewoners van Floriande en hun familie er ook actief bij betrokken waren. Onze opmerking hiervoor over de ramen snijden daarom wel hout. Het wordt er niet makkelijker op gemaakt naar de activiteiten in de tuin te kijken of er zelf onderdeel van te worden. Wij pleiten ervoor dat in ieder geval het Huis van de buurt en het Floriande restaurant zich naar deze kant gaan open stellen. Nu hangen er gesloten rolgordijnen achter de grote raampartijen.

IMG_5799

Gebruik de ruimte die het pleintje bv. biedt voor een terras. Zorg voor gordijnen die de werelden van transparantie en van privacy beide dienen.

Brievenbusbordjes

Hier moeten we even gniffelen. Een fraai brievenbuspaneel met de namen van de bewoners op half losgelaten, scheef geplakte Dymo stickers.

P1050082

De containerruimte en de dienstingang krijgen alle eer met een wel heel fraai uitgevoerd naambordje.

IMG_5793 IMG_5794

Een uitnodigende je welkom voelende ‘sluis’ íngang

We worden blij van de sluis ingang.

P1050084

Eindelijk weer eens één die het kale en anonieme karakter overstijgt. Fijne vloerbedekking en inrichting die je meteen welkom doet voelen. En een variëteit aan informatie, die ook de buurtbewoners uitnodigt om gebruik te maken van al wat dit centrum biedt.  Veel te kiezen, ook buiten de gebaande paden, duidelijk en Up to Date. Zelfs een cursus Sushi bereiden staat tussen het aanbod.

Alsof je een goed guesthouse binnenkomt

Binnen gekomen geen receptie, maar een goed verzorgde, intieme  hal met een doorkijk naar een restaurant.

P1050089 IMG_5808

Toiletten, kapstok en een gang naar het dienstencentrum. Hier ook veel informatie , leuk gebracht op een speciaal daarvoor bestemd tafeltje, netjes en opgeruimd.

IMG_5806

Een dan nog een tv scherm, waarop alles wat je op het ogenblik wilt weten, getoond wordt, alle vertrektijden openbaar vervoer, free Wifi. Aan de informatie zal het hier niet liggen.

IMG_5811

De dienstengang, met kantoren en  fysiotherapie ,kapper en pedicure brengt je naar de huisarts en apotheek. Veel kunst aan de wand, open deuren en vriendelijk groetend personeel.

Prettig toeven in het huiskamer restaurant

Op naar het restaurant, we hebben trek. Goed, gewoon goed. Ruim opgezet, zachte tinten en achtergrondmuziek. De attente gastvrouw heet ons welkom en bevestigt dat wij natuurlijk wat kunnen eten. Een vriendelijk geprijsde en uitgebreide lunchkaart hier. De aanbiedingen staan op een groot bord boven het verzorgde buffet.

IMG_5812

Gezeten aan een ruime tafel kijken wij goedkeurend om ons heen en zien een grote stamtafel met kroonluchter in het ruim opgezette restaurant, waar personeel en bezoekers door elkaar heen zitten. Een fraaie boekenwand die als bibliotheek dient. Een mooie Chesterfield om een open haard met bijpassende spiegel. Klokken. Een biljart. Alles kan op deze betrekkelijk kleine ruimte. Goed gedaan!

IMG_5817

Ook ontdekken wij een speciale statafel ,met bloemetje, waarop een mededeling over een bewoner of gast die in het ziekenhuis ligt. Wat anders dan een mededeling op het prikbord. TIP van het HUIS

Uiterst netjes verzorgd hier. Schoon, gezellig en opgeruimd. Veel planten en bloemen. En de gastvrouwen, goed gekleed en zeer informatief ingesteld, vertellen spontaan en enthousiast over alles wat dit Huis van de buurt biedt.

De lunch wordt snel geleverd en is van goede kwaliteit, meerdere malen wordt ons gevraagd of alles naar wens is. Ongevraagd wordt ons het menu van de komende week geleverd, waarbij met enige trots de eigen keuken genoemd wordt. Alles is vers bereid. Houden zo! Wij zijn van harte welkom om ook ’s avonds eens het restaurant te proberen. Wel jammer dat de koffie test niet goed doorstaan wordt. Alsjeblieft Floriande, zet die drukknop koffieautomaat aan de straat en zet gewoon zelf de koffie!

Binnentuin vrij toegankelijk voor woongrepen demente bewoners op begane grond

We sneaken nog via een zijgangetje achter in het restaurant de goed verzorgde en onderhouden binnentuin in. De huiskamers van de woongroepen op de begane grond hebben openslaande deuren zodat bewoners er zo in kunnen lopen.

IMG_5815

De woongroepen op de eerste etage hebben dit privilege niet. Geeft dat geen scheve ogen? In Hogeweyk heeft men daar een heel slimme oplossing voor, die we graag hier nog eens in het zonnetje zetten; lees deze Zorgvisite hier.

IMG_5816

De binnentuin is erg prettig met fijn tuinmeubilair, bakken met bloemen en zelfs een appelboompje.

IMG_5814

De zorgappartementen kunnen wij echter niet bezoeken; vanwege privacy kan dat alleen op afspraak.

Na een toiletbezoek kan Floriande helemaal niet meer stuk. In het detail herken je de meester. Op het damestoilet staat een bloemetje.

IMG_5810

Gevoel en sfeer aan  de website geven

Thuis gekomen doen we de website check. Oei oei. Amstelring heeft een heus persprotocol. De website is vriendelijk functioneel. Geschatte wachttijden, digitale mogelijkheden tot het stellen van vragen, facebook pagina’s, de hele organisatiestructuur met namen van de leden van Raad van Bestuur en van de Raad van Toezicht tot en met de namen van alle managers, het staat er allemaal op. Wat ons betreft mag het nog wel wat persoonlijker. Foto’s en emailadressen erbij bijvoorbeeld. We zijn te spreken over de button Mantelzorg en Meer, maar waarom moet deze tak van de Amstelring sport beperkt blijven tot de locaties in Amstel- en Meerlanden en Amsterdam Zuid?

Kortom, een reële, informatieve website waar meer gevoel en sfeer van zowel Floriande als Amstelring als geheel in kan worden gebracht.

Go for Floriande

We zijn voldaan. Een heuse flower power sfeer hebben we niet aangetroffen. Wel een verpleeghuis en een Huis van de buurt dat er mag zijn en blijven, wat ons betreft. En als de navolgende punten opgepakt worden met de sfeer van Woodstock als drager, gaat het Floriande vast goed.

  • De ingang van het centrum kan duidelijker en uitnodigender, zodat het aantrekkelijker wordt er binnen te stappen. De plaatselijke fietsenhandel doet het zichtbaar beter, banieren geven hier aan dat je kwaliteit kan verwachten. We missen de zogenaamde rode loper.
  • Gooi die gordijnen open, laat zien dat ouderen plezier hebben.
  • Geef aan waar het huis van de buurt zit.
  • Geef aan dat de bewoners en hun naasten de volkstuin (kunnen) gebruiken .
  • Geef elke bewoner zijn eigen naambordje en geen sticker.
  • En doe wat aan de koffie , dit restaurant verdient beter.

Bezoek afgelegd september 2015

Zorgkaart Nederland: 7.7 uit 8 waarderingen (laatste waardering 20 juli 2010)

Gastvrijheidszorg met sterren: –

Met dank aan Rob Hakker

Copyright: Dames THE/Hetti Willemse/Tineke van den Klinkenberg/Publicarea

Geef een antwoord