Ewoud en Elisabeth Gasthuis sinds 1400: voelt goed

Ewoud en Elisabeth Gasthuis sinds 1400: voelt goed
4

Ewoud en Elisabeth Gasthuis
Gansfortstraat 4
3961 CR Wijk bij Duurstede
Tel: 0343-459480
Email: receptiewbd@QuaRijn.nl
http://quarijn.nl/

Ewoud en Elisabeth Gasthuis sinds 1400:  voelt goed

4 THe kopjes

P1050440
Wijk bij Duurstede. Het roept bij ons herinneringen op aan het omroepen van de waterstanden op de distributieradio en we hebben geen flauw idee wat Wijk bij Duurstede Plus 4 betekende. De herinneringen maken dat de autotocht naar Woonzorgcentrum Ewoud en Elisabeth in dat stadje aan  Nederrijn en Lek onderhoudend wordt afgelegd. ‘Oortje’ Evelien, die ons als vrijwilliger weer vergezelt om het Zorgvisite vak helemaal in de vingers te krijgen, doet even lekker mee. Omroep Max zou ons zo kunnen filmen.

Het Ewoud en Elisabeth Gasthuis is een woonzorgcentrum van behoorlijke omvang met alle  bekende functies in de langdurige zorg: van revalidatie tot beschermde vormen van wonen voor mensen met dementie. Het maakt deel uit van zorgorganisatie QuaRijn.

Etaleer je rijke geschiedenis

P1050415
Het Ewoud en Elisabeth Gasthuis ligt net buiten de historische kern van Wijk Bij Duurstede. Het centrum zie je liggen; de oude kerktoren steekt boven alles uit. Het Gasthuis heeft zijn oorsprong in de oude kern en steekt dat niet onder stoelen of banken. Fier staat op de gevel Ewoud en Elisabeth sinds 1400. Zo koketteer je met je rijke geschiedenis aan zorg voor de kwetsbaren in de samenleving. Het levert meteen een TIP van ZORGVISITE op: maak je geschiedenis ook duidelijk op je website en in je informatiemateriaal. Je mag er trots op zijn.

Parkeren troef

P1050410P1050427
Het Ewoud en Elisabeth Gasthuis ligt in een keurig Nederlands nieuwbouwwijkje. Bij ons rondje om het huis treft het ons dat ruimte voor parkeren de boventoon voert. Het blokkeert alle verbindingen met buiten en de buurt en geeft een ongezellig aanzien. Zelfs de ruimte aan de voorkant is bestemd voor parkeren, terwijl er heus vijf meter verderop achter de zijvleugel genoeg parkeerruimte is, ook voor eventuele gereserveerde parkeerplaatsen. Juist de voorkant en het semi-openbare binnenterrein dat voor veel bewoners het dagelijkse uitzicht is,

P1050411 P1050413
biedt zoveel kansen om het Ewoud en Elisabeth Gasthuis meteen een eyecatcher te laten zijn en sjeu te geven. Met het Gasthuis, via een overdekte gang verbonden, liggen ook een drietal gebouwen waarin – we noemen ze toch nog maar even zo – verschillende aanleunwoningen gevestigd zijn, waar ouderen zelfstandig huren en gebruik kunnen maken van het aanbod van het Ewoud en Elisabeth Gasthuis.
P1050435

Gecharmeerd zijn we van de kinderopvang en naschoolse opvang in een zijgebouw met binnendoortje naar het Ewoud en Elisabeth en het avontuurlijke buitenspeelplaatsje voor de kinderen.
P1050434
Een schril contrast met de inrichting en het parkeergebruik van de buitenruimte om  het gebouw.

Een entree met twee gezichten

De eerste vraag die bij je op komt als je naar de buitenentree loopt is: loop ik nu een fietsenstalling in? Het houten planken voorgebouwtje roept die associatie op.

P1050439

Later zien we dit houtgebruik ook in het nieuwbouwwijkje terug. Blijkbaar een Wijk bij Duurstede kwaliteit.

We zijn natuurlijk content met de buitenasbak in tegelvorm.
P1050441
En we worden helemaal blij als er geen sluis blijkt te zijn, maar weer eens een heerlijk draaideur waarbij de tussenruimte – net als op bijvoorbeeld Schiphol– gebruikt wordt om dingen te etaleren.
IMG_6097
Ewoud en Elisabeth doet dat door je in vakantiestemming te brengen en lekker te maken voor een heerlijke relax- en schoonheidsbehandeling. TIP van het HUIS

Aangenaam en smakelijk

Deze aangename ervaring zet zich door met een mooie, gedoceerde mix van de historie van Ewoud en Elisabeth en de moderne tijd:
IMG_6087
prachtige beelden, een volière met kleurrijke vogeltjes (mogelijk gemaakt door de vriendenstichting),
IMG_6108
de open winkel met de fraaie glazen deuren en een ook op plezier gericht assortiment. TIP van het HUIS.
IMG_6106 IMG_6111
De informatiemolen heeft actuele bulletins en folders met betrekking tot het serviceaanbod en houdt tevens rekening met mensen in een rolstoel. Je er goed zicht op de balie en het  restaurant tevens lounge en lees- en ontspanningsruimte. Dat alles brengt ons in een goed humeur.
IMG_6098IMG_6104
En dat goede humeur raken we niet kwijt als we het restaurant verder inlopen. Erg leuk hoe via de lampenkeus er sferen worden gecreëerd. En ook de stoelen en zitjes zijn het instituutskarakter voorbij. Als tips geven we nog mee rond de open haard geen lange tafel te zetten, maar juist lage banken met een klein boekenkastje, waardoor je het gevoel hebt je echt bij de open haard te scharen, creëer wat kindervertier en nodig actief uit de piano te gebruiken. TIPS van ZORGVISITE.

Schorseneren en goeie koffie

Er wordt hier vers gekookt en dat laten we ons smaken. Er is een keurig menuboekje. Apart dat er schorseneren op het menu staan die precies goed gekookt en op smaak zijn. De ragout is ook heerlijk. Alleen de roomschnitzel lijkt op en smaakt meer naar een platgeslagen bal gehakt. Lekker hoor, maar anders dan je verwacht. En – hoera! – goeie koffie. De bediening is professioneel.
IMG_6099

Te benutten terrasmogelijkheden

De restaurantruimte is erg lang. Dat wreekt zich op het eind met name omdat er geen aansluiting is bij het nu kale grasveld dat buiten ligt te lonken om bij het Ewoud en Elisabeth aangehaakt te worden.
IMG_6105
Hup, denken wij dan, richt dat grasveld in met bijvoorbeeld sport en spel voor jong en oud en/of een heerlijke (moes)tuin die ouderen samen met de buurt gaan bewerken en onderhouden. Wij weten wel een stichting die daarop goed werk kan verrichten, zoals Stichting Postzegelparken. En neem dan ook de voorkant en het parkeren daarin mee en creëer een echt terras dat contact maakt met de buurt en tot aangenaam verpozen leidt.

Kleinschalig wonen en buitenlucht en bewegen

We nemen brutaalweg de lift naar de bovenste verdieping van Ewoud en Elisabeth. We komen uit op  een schakelpunt naar aanleunwoningen (rechts) of de kleinschalig wonen etages (links). Het is een prettige ruimte om even naar buiten te kijken en de ruimtelijkheid te ervaren die door deze bouwkundige ingreep om de twee gebouwen te verbinden, is gerealiseerd.
P1050425
Dat komt door de lichtinval maar vooral door de fraaie houten trap. We koekeloeren per etage door de raamuitsparingen van de achterdeuren van het kleinschalig wonen. Wat we van binnen kunnen zien ziet er prettig, ruim en licht uit. Wel vinden we het jammer dat er weer amper buitenruimte is gerealiseerd.
P1050440
We willen het wel uitschreeuwen: hoe zou jij het vinden nooit meer frisse buitenlucht in te ademen. En let op de gangen – buiten het primaire zicht – van de benedenverdieping!
IMG_6092 IMG_6103

Zet de bewoner en de naasten centraal in je informatie op de website

De QuaRijn website is van de betere soort. Alle flyers zijn te downloaden. Je vindt er het aanbod van een was- en strijkservice, met het servicebureau van QuaRijn kun je rechtstreeks telefoneren, mailen, chatten, etc. en de links van de digitale sociale kaart naar de gemeenten waar QuaRijn locaties heeft, werken heel goed. Het taalgebruik is prettig. We missen wel praktische en interactieve informatie rechtstreeks toegespitst op de bewoners en hun naasten. We zien het bijna altijd: vrijwilligers krijgen wel een eigen bullet, maar degenen die de reden van bestaan van de organisatie zijn en ervoor betalen, worden zelf niet of onvoldoende rechtstreeks benaderd met ideeën en stimulansen wat zij nu zelf zouden kunnen doen om het leven plezierig en tevreden te houden. TIP van ZORGVISITE. Een voorbeeld: ‘We hebben een piano en we vinden fijn als u het spelen in de vingers heeft ,gepast van deze faciliteit gebruik maakt. ’ Het bepaalt meteen de sfeer die je wenst.

De traditie van een gasthuis

Wij hebben tijdens ons bezoek aan het Ewoud en Elisabeth Gasthuis ervaren dat 615 jaar zorg- ervaring beklijft, ook al ben je nu in een nieuwbouwjasje gestoken. Dat wil niet zeggen dat er geen verbetermogelijkheden zijn. Het wil ons inziens wel zeggen dat je tegen de tand des tijds gewapend bent en dat je weerstand en vermogen hebt om je aan te passen aan de tijd, waarin we leven. Je lange verleden is de basis van het heden, die weer de toekomst vormt.

Zorgkaart Nederland: 6.8 uit 25 waarderingen; laatste waardering op 22 juli 2010

Gastvrijheidszorg met Sterren: –

Zorgvisite afgelegd in januari 2016

Met dank aan ‘oortje’ Evelien Dans

Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea

One Response to “Ewoud en Elisabeth Gasthuis sinds 1400: voelt goed”

 1. Beste dames The,

  Dank jullie wel voor jullie mooie recensie en waardevolle tips naar aanleiding van jullie zorgvisite aan ons Ewoud en Elisabeth Gasthuis, anno 1400. Een snelle reactie.

  Het Gasthuis heeft inderdaad een lange historie in de zorg aan kwetsbaren in de samenleving. Daar zijn we best trots op, maar koketteren daar (nog) niet voldoende mee, zoals jullie schrijven. We gaan ons leven binnenkort al beteren. Op de planning staat o.a. een ‘wachtkamer met Gasthuis historie’ met allemaal stukjes uit ons rijke verleden.
  Voor onze bewoners is de begane grond een soort wijkje in de wijk; een ontmoetingsplaats waar van alles gebeurt, het leven zich afspeelt. Met die bedoeling hadden we ook de grote ’schuif-aan-ontmoet-doe-mee’ tafel voor de open haard gezet. Inmiddels weten we beter: hebben we de grote tafel vervangen door lage, comfortabele stoelen. Precies jullie tip.
  En wat dat ‘hup rare grasveldje’ betreft: wij hopen daar in het voorjaar samen met de gemeente een beweegtuin te openen. De stichting postzegelparken zullen we zeker benaderen. Dank voor deze financieringstip.
  Als jullie toevallig in de buurt zijn: kom gerust kijken, de deur staat altijd open.

  Met gastvrije groet,
  Patrick Jansen, manager hoteldienst

Geef een reactie