Een paradijs in het Parijs van Groningen

Een paradijs in het Parijs van Groningen
5

Zonnehuis de Marne

De Brouwerij 1

9965 NB Leens

Tel: 0595 401252

www.zonnehuisgroepnoord.nl

Email: info@zonnehuisgroepnoord.nl

 

Een twee-eiige tweeling

Deel 2

 

P1030376

 

Een paradijs in het Parijs van Groningen

In onze vorige zorgvisite verhaalden we van onze  ervaringen in ’t Olde Heem in Kloosterburen, eigenlijk nog een klassiek gebouwd woonzorgcentrum waar Nederland er nog vele rijk aan is. LINK. Onze focus bij de visite was, hoe slaag je er in op het platteland blijvend goede en nabije ouderzorg te realiseren, zodat ouderen een veilige en prettige thuis voelen omgeving kunnen behouden. We zagen er goede voorbeelden van, maar we zagen ook de voorbodes van worstelingen met het nieuwe (financierings)stelsel van AWBZ en WMO met name op het punt van de algemene ruimtes. We bepleitten een specifieke financieringsregeling om ouderenzorg op het platteland dichtbij en op een thuis voelen manier te kunnen handhaven. In onze  recensie over ’t Olde Heem haalden we ook het Volkskrant artikel  erover aan.

Supermarkt en winkels op de begane grond

In dat artikel kwam ook Zonnehuis De Marne uitvoerig aan de orde. We vielen meteen voor passages als ‘De begane grond bestaat uit winkelpanden, verhuurd aan lokale ondernemers’. ‘De hoogbejaarde mevrouw Mast kijkt vanuit haar stoel uit het raam naar de winkelende dorpelingen. De plattelandsvrouw geniet zichtbaar van al het volk, zo pal onder haar raam’. ‘Het is alsof ik in Parijs woon’, zegt zij over Zonnehuis De Marne in Leens. Het huis valt onder dezelfde gemeente De Marne als waartoe ’t Olde Heem in Kloosterburen (zie onze zorgvisite van 29 augustus 2014) behoort.  De huizen liggen een paar kilometer uit elkaar en efficiency staat bij ons natuurlijk voorop als je bijna drie uur rijden vanuit Amsterdam achter de rug hebt; twee in één is het beleid vandaag. Maar het is toch vooral onze nieuwsgierigheid die ons leidt. Zou het waar zijn dat we nu een via de AWBZ gefinancierde en door een reguliere zorg organisatie opgerichte ouderenzorgvoorziening gaan bezoeken, waar wij al die dingen die we al zo lang uitdragen terug gaan zien?

Nieuwe vriendschappen maken als missie

Zonnehuis de Marne valt dus eveneens onder de Zonnehuis groep Noord, waarover we de basisinformatie gaven bij onze recensie van ’t Olde Heem. In de Marne zijn in totaal 41 appartementen verdeeld over 2 afdelingen van 7 personen met 2 huiskamers, 10 zit-slaapkamers voor intensieve lichamelijke zorg, 4 zit-slaapkamers voor tijdelijk verblijf en 13 zorgwoningen. Alle appartementen hebben eigen sanitair. Heel goed dat bij elke soort meteen het aantal m2 staat. TIP VAN HET HUIS. Er wordt zorg aan ouderen met een ZZP 4/5 verleend

Als we Leens binnenrijden valt ons de schaal op: het is een flink dorp met een behoorlijk zwembad waar we langs rijden. Op de hoek van de aanrijstraat ziet we een uitnodigend terras. Hè, we zijn er al. Dame He, net terug van een fietsvakantie langs de Duitse Waddenkust roept uit: ‘Dat is nu een terras waar wij voor een kop koffie met een lekker gebakje subiet zouden aanleggen.’

P1030403 P1030402 P1030399

En als we de zgn. huiskamer van Leens binnen gaan blijkt ook dat er folders liggen van fietsroutes en dat zij zich mede richten op toeristen.

P1030396

Het kan nog uitnodigender en nadrukkelijke worden geëtaleerd met bv een bord of vignet waarop  fietsers en wandelaars welkom worden geheten. ZORGVISITE TIP De huiskamer ligt inderdaad aan de dorpsstraat met een heel prettig uitzicht.

in het midden met lectuur voor een ieder wat wils. En een kast waar spelletjes uitnodigend liggen. TIP VAN HET HUIS Het heeft zo maar veel weg van de sfeer van het bekende Hotel Van de Werff sfeer op Schiermonnikoog.

P1030397 P1030391 P1030392

We dromen verder: een paar gastenkamers voor wandelaars en fietsers, maar ook voor verder weg wonende familie en de verbinding is compleet.

Zo ver weg van huis heb je ook digitale trek. Weer een positieve verrassing: er is wifi! Open, maar wel één waarvan je de gebruiksvoorwaarden moet accepteren. Prima geregeld! We lezen dat alle  Zonnehuisgroep Noord locaties erover beschikken.TIP VAN HET HUIS

De kaart is klein maar fijn. De presentatie is uitnodigend; de bediening geweldig attent. Wat we ook leuk vinden om te zien is dat een zorgmedewerker (of manager?) in de Huiskamer van Leens gewoon zijn bespreking houdt en niet in een weggestopt kantoor. Met de constatering dat een investering in een echt goede Italiaanse koffiemachine geen kwaad kan, dat nog meer Groningse producten in de etalage kunnen (later bij Bakker Peeters zien we er vele van)  en het nog leuk zou zijn om zelfgemaakte verse taart onder stolpen te zien, naast de gebakjes in de draai carrousel die er wel is, vinden wij de Huiskamer van Leens een zeer geslaagd voorbeeld.

Op eerste verdieping een dorpstuin om nieuwe vriendschappen te sluiten.

Als we vertellen dat onze nieuwsgierigheid zo geprikkeld is door het Volkskrant artikel krijgen we spontaan een rondleiding. En dan vallen we nog verder om van verbazing. Op de eerste verdieping treffen we als een dorpsplein een schitterende daktuin, waar alle eigen huisjes met een eigen uitstraling met hun voordeur en terrasje met vrolijk gekleurde identieke stoeltjes op uitkomen.

P1030378 P1030379 P1030381 P1030382 P1030377

En het knappe is, die daktuin heeft heel aardige en speelse doorkijkjes naar de straten ervoor en door de huizen er omheen een fijne beschutting tegen de wind. TIP VAN HET HUIS Een doodse muur is fraai gedecoreerd.

P1030387

Niks geen opgesloten of geïsoleerd gevoel. Een Parc de Luxembourg à la Leens. We lezen dat de intentie achter deze bouw is om natuurlijke ontmoetingen en nieuwe vriendschappen te sluiten. En we horen dat dat deze zomer goed is gelukt. Bewoners en hun bezoek maakten met het mooie weer gezamenlijk veel gebruik van de terrassen, zodat families elkaar leerden kennen. Het huis doet  ook veel met plaatselijke verenigingen, scholen en dergelijke om kunst en cultuur in De Marne zijn plek te geven. TIP VAN HET HUIS

Uitkijken op het zwembad en op de parkeerplaats waar het een ‘va et viens’ is

Op onze augustusdag is het herfstachtig koud. Maar we kunnen ons helemaal voorstellen dat het geluid van het zwembad voor het nodige vertier zorgt en ook het zicht erop. Dat geldt tevens voor de parkeerplaats.

P1030405 P1030406 P1030407

De bewoners van de streek parkeren er hun auto  om in de winkels om en onder De Marne, vooral de twee grote supermarkten Aldi en Jumbo hun boodschappen te doen. De huiskamers en de grote balkons van het kleinschalig wonen voor mensen met dementie, hebben er voluit zicht op. Wij vinden het erg knap hoe deze huisjes zich natuurlijk voegen aan het dorpsplein, waar ook andere woningen zich aan bevinden.

In de plint treffen we voorts een gezondheidscentrum met de bekende medische en paramedische functies. En een design cadeauwinkel, waar we maar al te graag onze slag hadden willen slaan. Helaas, maar beperkte openingsuren……..

Krimp maakt creatief in het Noorden

In ons boek Thuis Zijn. Staan voor waardige zorg. Bestuurders aan het woord en verpleeghuizen in beeld (2010) LINK interviewden wij de toenmalige en nog steeds in functie zijnde bestuurder van de Zonnehuisgroep Noord, Henk Duijst. ’Krimp maakt ons in het Noorden creatief ‘ kopte hij. Hier, in De Marne heeft hij dat volledig waargemaakt. Zonnehuis de Marne is de jongst geborene van het tweelingpaar dat het samen met ’t Olde Heem (zie onze vorige zorgvisite LINK) in deze Noord Groningse gemeente vormt. Daar in ’t Olde Heem moet het nog gaan gebeuren, maar de ervaring ervoor is er met De Marne voor in huis.

Vijf THekopjes en reguliere financiering: het kan wel!

Henk Duijst mag wat ons betreft zijn ‘kunstje’ overal in Nederland ten tonele brengen. Het doet ons deugd een voorbeeld binnen de reguliere financiering te hebben gezien, waar we met veel plezier vijf Thekopjes aan uitdelen.

Zorgkaart Nederland: nvt; de 4 waarderingen slaan op de oude situatie (2010)

Gastvrijheidszorg met sterren:  nvt

Zorgvsisite afgelegd augustus 2014

Copyright: Dames THe. Hetti Willemse, Tineke van den Klinkenberg/ Publicarea

 

One Response to “Een paradijs in het Parijs van Groningen”

  1. Henrieke Kuiper schreef:

    Na een bezoek aan Zonnehuis Olde Heem zijn wij blij verrast met jullie bezoek aan Zonnehuis de Marne. Wat fijn dat jullie nu zo enthousiast en eerlijk schrijven over een van onze nieuwste locaties. Wij zijn er trots op dat we, in samenwerking met de gemeente en het dorp, met dit nieuwe zonnehuis ouderen de gelegenheid blijven bieden om hun leven in een veilige en vertrouwde omgeving voort te zetten. Dames bedankt voor dit prachtige verslag!

    Henrieke Veenstra-Kuiper
    hoofd zorg en welzijn Zonnehuis de Marne

Geef een antwoord