Zorgcirkel Molentocht
Persijnlaan 99
1447 EG Purmerend
Tel: 0299-469500
Email: klantenservice@zorgcirkel.com (voor cliënten)
Secretariaat.rvb@zorgcirkel.com (voor stakeholders)
Molentocht maakt onderdeel uit van De Zorgcirkel. De Zorgcirkel biedt ouderenzorg in Alkmaar, Egmond aan Zee, Beemster, Edam/Volendam, Graft-De Rijp, Heiloo, Landsmeer, Oosthuizen, Purmerend, Schermerhorn, Wormerland, Zaanstreek en Spanje: van de vitale 55-plusser tot en met de senior die zorg nodig hebben.
De dames THe gaan op onderzoek uit in wat vroeger wel een overloopgemeente van Amsterdam werd genoemd. In het kader van de woningnood schoten in de laatste decennia van de vorige eeuw de nieuwbouwoverloopgebieden als paddenstoelen uit de grond om de gezinnen met kinderen een eigen betaalbaar huis met tuintje te kunnen bieden. Purmerend Zuid is zo’n gebied. Ouders worden ouder en ouders van volwassen kinderen die naar Purmerend zijn verhuisd willen ook wel in de buurt van hun kinderen wonen. Daarvoor is een scala aan ouderenzorg voorzieningen nodig en De Zorgcirkel is éé n van de pioniers die goed heeft ingesprongen om daarvoor zorg te dragen.
Zorgcirkel Molentocht is één van hun vele vestigingen in het middengebied van Noord Holland. In de vriendelijke nieuwbouwwijk straalt Zorgcirkel Molentocht ons tegemoet. Komt het door de prettige groene plantsoenen waarin het ligt? Of door de prettige heg hoogten, waarachter de parasols ons leiden naar de ingang. Zichtbaar genieten de mensen van het zonnetje en de versnaperingen waar men zich te goed aan doet.
In de wijk is geen bewegwijzering naar Molentocht, noch vind je bewegwijzering waar wat er in de wijk te doen is of welke wandelingetjes je kunt maken met tussen door aanwijzingen voor leuke verpozingen. We geven de ZORGVISIE TIP nog maar eens en laten via deze foto zien hoe ze dat in natuurgebieden doen.Een pendant voor de omgeving van woonzorginstellingen is hard nodig.
Voorsorterend op levensloopbestendig wonen al in 1998
We moeten ons inhouden om niet meteen het huis van binnen te gaan bekijken. Eerst het rondje om het huis. Zorgcirkel Molentocht is qua gebouw een conglomeraat van zelfstandige woningen voor ouderen en van verpleeghuisvoorzieningen. De grote poort in het gebouw markeert zowel de samenhang tussen die twee als het onderscheid zoals we later proefondervindelijk ontdekken na een tocht over alle galerijen van de ouderenwoningen. Je ziet goed dat de ouderen er veel aan gelegen is om ook de galerijen onderdeel te laten zijn van het ‘my home is my castle gevoel’. Ook de nissen bouw bij de woningen draagt daar aan bij. Glurend door de raampjes vangen we een glimp op van de woningen. Ze lijken ons erg aangenaam. Klasse hoor.
Maar goed daar kwamen we niet voor, ook al kun je het als een kwaliteit meenemen. Want de bewoners van de ouderenwoningen zouden het veiligheidsgevoel kunnen hebben dat een verhuizing binnen het gebouw naar de zorg locatie binnen handbereik is, voor het geval dat.
Balkons ondergeschoven kindje
We zijn teleurgesteld dat de balkons van het zorgdeel zo smal zijn en helemaal naar binnen gelegd zijn. Die hadden veel beter meer naar buiten kunnen steken om zo contact met de omgeving te kunnen maken en lekker te kunnen kijken. ZORGVISITE TIP Ook vinden we het jammer dat de zorgwoningen op de benedenverdieping geen buitencontact maken. Als je dat vergelijkt met de vooral aan de achterkant liggende privé-woningen en hun terrassen aan het water met bootje ervoor, dan is hier toentertijd (bouwjaar 1998 horen we later) wel een integratie- en normalisatie kans gemist. Wat niet is kan hopelijk nog komen! ZORGVISITE TIP
De binnentuinen zijn prettig, de meer dan manshoge hekken eromheen zijn wel open van structuur wat tot zwaaicontact uitnodigt. Wij zien liever een wat lager houten hekwerk dan de ijzeren tralies. We missen een deur in het hek om zo ook een achterom uitgang te hebben. ZORGVISITE TIP We zien ze vaak en het er op uit trekken wordt erdoor bevorderd. En we denken dat er genoeg ruimte is om ook wat op het gebied van bewegen aan te bieden, voor de ouderen zelf, maar ook voor bezoekende kinderen.
Fraaie entree buiten en binnen, maar de sleuf kan aardiger
De aantrekkelijk ingerichte buitenruimte bij de entree trekt bewoners op deze mooie lentedag naar buiten, naar een klein terras voor de deur. Bakken vol viooltjes vrolijken de boel daar op. Omgekeerd nodigt de entree je uit naar binnen te gaan.
Via deze entree met de bekende dubbele schuifdeuren kom je dan meteen in een lichte hoge ruimte met ontvangst annex receptie, ruim gesorteerde brasserie annex winkeltje.
Maar eerst nog even de sleuf. Die is wel zeer gebiedend. Er hangt wel een plattegrond van het gebouw, maar die zegt zo niets, want er staat niet bij geschreven wat waar zit. Dus ook hier geldt en dan het liefst op een enthousiasmerende en aantrekkelijke manier, maak visueel zichtbaar hoe de plattegrond in elkaar zit en waar zich wat bevindt. ZORGVISITE TIPEn maak zichtbaar wie het team is dat voor de dagelijkse verzorging en welbevinden zorgt. ZORGVISITE TIP Die personal touch geeft net dat extratraatje. En je kunt de sleuf ook meer een natuurlijke overgang laten zijn van binnen naar buiten en vice versa, door in plaats van vloerbedekking er een stenen overgang van te laten maken, er een paraplustandaard neer te zetten etc. ZORGVISITE TIP
Een heus brasseriegevoel
De (dames van de) brasserie is (zijn) het visitekaartje. Wat een prettige sfeer en mooi assortiment. Dat kan ons Dames bekoren: de gebakjes en het banket vragen erom gegeten te worden. En als we dan ook nog een verse jus d’orange pers zien staan en de koffie van een Starbucks kwaliteit is, weten wij al hoe de vlag erbij hangt. De lunchkaart bevestigt deze eerste indruk.
Op een mooie binnenplaats, omringd door bewoners en hun bezoek genieten we van deze lekkernijen. We zien hoe de brasserie aan twee kanten via ruime schuifpuien met de buitenruimte kan worden uitgebreid. Van de brasserie kan ook lang gebruik worden gemaakt met openingstijden van ’s morgens tot s avonds wel een uur of half negen.
Entree en ontmoetingsruimte, die in elkaar overlopen zijn heel overzichtelijk. Door de ramen aan weerskanten wordt de straat ook naar je toe gehaald. De inrichting is divers met een lekkere groot tv scherm, zitgedeelte met goed zittende bank waar een echtpaar op is neergestreken, een biljart, een leestafel en een kinderspeelhoek.
En natuurlijk mogen we rondlopen en kijken. Graag zelfs.
Goeie presentatie van alle locaties van De Zorgcirkel en van de diensten van De Zorgcirkel.
We lopen door en stuiten op een fraai ingerichte foldermuur met informatie over alle locaties en alle diensten van De Zorgcirkel.
Zo doen ook de hotelconcerns dat! Complimenten. Als je zo iets goeds ziet, heb je meteen nog suggesties zoals, doe er wat folders bij op ontspanning, cultuur en recreatie in de omgeving. En een folder met suggesties voor familieleden etc. Je wilt als oudere niet alleen geconfronteerd worden met al maar zorg. ZORGVISITE TIP En zet dit folderbord dus op je plattegrond, maar de facto geldt dat voor alles wat je in huis hebt van kinderplek tot restaurant.
Maar goed, ter illustratie hier een kleine greep uit de wel dertig keurig gepresenteerde folders: Valt u wel eens?; De Cirkeldis en Zorgcirkel eten en drinken, Seniorenconsult, NOVA zorghotel; 65+ fitness; De Zorgcirkel Winkel; De Cirkelpas, Hulp bij het Huishouden; Kortdurend Verblijf; De Zorgcirkel Horeca; Logeren bij De Zorgcirkel; Omgaan met klachten; Activiteiten speciaal voor ouderen (op de website wordt ook van ontspanning gesproken; een ons inziens prettiger woord) Zorgcirkel thuiszorg en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als het er zo veel zijn mis je er gek genoeg ook nog een paar, bv tips om de kamer in te richten; een folder over hoe een gemiddelde dag eruit kan zien; ICT zaken. ZORGVISITE TIP Ook kunnen we ons voorstellen dat je op de website alle folders in een mooi aanspreekbaar format zet, zodat je er ook op die manier mee kunt pronken. ZORGVISITE TIP
We zijn blij dat er voor gasten WIFI wordt aangeboden. ZCguests verschijnt op de smartphone.
Heldere routing en bewegwijzering
We wandelen door. Voor een ruim 15 jaar oud gebouw zijn we zeer te spreken over de staat van onderhoud. Het gebouw oogt bij wijze van spreken van binnen en van buiten als nieuw. Hier moet iemand zijn die zich voor het geheel verantwoordelijk voelt, daar scherp op blijft en mensen er op aanstuurt dat dat ook zo blijft.
De restaurant ruimte met de naam De Moestuin ervaren wij eveneens als aangenaam. Weliswaar in het midden van het gebouw gesitueerd, maar daarmee niet weggestopt. De lichte hoge ruimte ervan versterkt dit.
De gezamenlijke leef – en doe ruimte is geweldig
Daarna komen we in weer een andere hoge vierkanten ruimte, waar je je in een plantentuin waant. Je kunt het ook een grote serre noemen, maar dan zonder glas. Je komt ogen tekort en in het middendeel wordt met bewoners van alles gedaan. Deze begane grond ruimte wordt door balustrades van de erboven gelegen verdiepingen omzoomd, waardoor de pg afdelingen ook een direct contact met de begane grond onderhouden.
We mogen nog een snelle blik werpen op de pg- woon- en leefruimten. Op de eerste verdieping zijn drie pg-woongroepen, waarbij 30 bewoners drie huiskamers delen. Alle bewoners kunnen scharrelen waar ze maar willen. Een vrijwilligster die we spraken en wier moeder er had gewoond was vol lof. En de brasserie medewerkster die tijdens de piektijden ook op deze afdeling werkt (goed die combinatie! TIP van het HUIS) vertelde ons dat het er allemaal heel vrij en mensgericht aan toe gaat. Waarvan acte! Jammer dat er op de woongroepen niet zelf gekookt wordt.
We sluiten af met een sanitaire stop. De toiletten zijn keurig en de spuitbus tegen onaangename geurtjes is een fijn detail.
Website kan interactiever
De website van Zorgcirkel is keurig en bevat veel informatie. De te downloaden folder over Molentocht is mooi en helder. We lezen dat Zorgcirkel Molentocht een huismeester heeft. Heeft die een hand in de goede onderhoudsstaat?
Met de zorgzoeker zoekfunctie op bv wachttijden of wachtlijsten komen we niet ver, terwijl als we de hele website door struinen de informatie met een groen, oranje, rood systeem wel opduikelt. En bv de button mantelzorg is qua tekst helemaal leeg. Het is leuk dat er een fotoalbum op staat en met een klik krijg je een document wat er allemaal in de omgeving te doen is. Maar dat overzicht is vrijwel louter zorg! Hm. Goed is ook dat onder services je een boekendienst treft (in samenwerking met de bibliotheek Purmerend) en een knoppenservice voor als je als cliënt van Zorgcirkel met PC of TV problemen zit. TIP van het HUIS
Verder zijn van de vestigingen alleen de telefoonnummers vermeld. Je moet echt zoeken om emailadressen te vinden, maar ben je er, dan zijn ze er in overvloed voor allerlei functies en doelgroepen.
Wat dat betreft raden we aan de digitale zorgzoeker met trefwoorden uit te breiden, alsook op de website een button veel gestelde vragen (inclusief de antwoorden) toe te voegen. ZORGVISITE TIP
De Zorgcirkel predikt ‘Ouder worden in een stijl die bij u past’, alsook ‘Overal en altijd bij u in de buurt’. We willen het op basis van dit bezoek zomaar geloven, In ieder geval proefden wij een heldere en aangename sfeer, die de medewerkers ook spontaan bij ons overbrachten.
Zorgkaart Nederland: 7,2. ;71 waarderingen; laatste dd. 27 april 2012
Gastvrijheidszorg met sterren: –
Bezoek afgelegd: mei 2014
Copyright Dames THe, Hetti Willemse/Tineke van den Klinkenberg