Nu nog een kers op de taart

Nu nog een kers op de taart
3.5

Woon-, zorg- en dienstencentrum Eben Haëzer
Wisseloord 219
1106 MB Amsterdam Zuid-Oost
Tel.: 020 564 2000
E-mail: info@cordaan.nl
http://www.cordaan.nl 

Deze locatie is onderdeel van Cordaan  

Nu nog een kers op de taart 


3 1/2 THe kopje  

In de pers vanwege de wijkkliniek 

We zijn benieuwd naar Eben Haëzer. Een zich als integraal woonzorgcentrum presenterende zorglocatie onder de vlag van de Amsterdamse zorggigant Cordaan. Benieuwd vanwege de wijkkliniek, die er sinds juni 2018 in gevestigde is als de oplossing voor ouderen die te lang of onterecht in het ziekenhuis belanden. De wijkkliniek beschikt over 24 studio’s, waarin men tijdelijk (maximaal 14 dagen) medisch kan worden verzorgd, begeleid en gestimuleerd om weer zelfstandig thuis verder te kunnen gaan. Bianca Buurman, hoogleraar aan het AMC (thans Universitair Medisch Centrum Amsterdam) is de geestelijke moeder ervan. Wij Dames THe denken met weemoed aan de vroegere wijkziekenboeg in de verzorgingshuizen… 

We kennen Eben Haëzer uit vroeger jaren en zijn dan ook nieuwsgierig hoe de recent afgeronde renovatie heeft uitgewerkt.

Steen des hulp 

En na Leo Polak van Amstelring en Jan Bonga van Amsta zijn we aan de derde op een Amsterdamse rij toe met een klinkende naam van wie je maar moet weten wie of wat het is. Ook op de website van Eben Haëzer geen woord erover. Eben Haëzer blijkt een beroemde gedenksteen te zijn uit Bijbelse tijd. Letterlijk Steen des hulp. Prachtig toch om zo een symbool door je huis heen kleur en glans te geven? TIP van ZORGVISITE. 

Voor de dementie vriendelijke gemeente Amsterdam is er werk aan de winkel 

Eben Haëzer is in de befaamde Bijlmermeer in Amsterdam Zuid-Oost gevestigd. Als we aanrijden zien we al meteen de gezellige winkelstraat het Gein, waar het huis op loopafstand vandaan ligt.

Voor het vernieuw-bouwde restaurant van Eben Haëzer is een groot terras dat nog wat moet ingroeien qua beschut zitten, terwijl men er toch zicht op kan houden. Wij bevelen onze haagjes aan!

 

Vreemd genoeg treffen we juist hier een fietsenrek aan, terwijl fietsen even gemakkelijk een plek kunnen vinden net om de hoek voor een blinde muur van het huis.

Straatkunst op deze muur zou hier zeker niet misstaan. Cordaan heeft altijd een groot hart getoond voor kunstzinnige talenten van hun cliënten, zeker in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Hen zou gevraagd kunnen worden hier een mooie graffiti-tekening voor te verzorgen. TIP van ZORGVISITE. De straat overstekend komen we op een vlonder langs het water.

Daarnaast ligt een speeltuin.

Wij verbazen ons er altijd over waarom zorginstellingen en gemeenten de handen niet ineenslaan om de ruimte rond een zorginstelling stedenbouwkundig zo op elkaar af te stemmen, dat je de veilige loopruimte voor de bewoners van een zorginstelling zo ruim mogelijk maakt, goed onderhoudt en er ook zaken te beleven zijn. Nu is een gang naar de vlonder al niet leuk meer, omdat je je er door de eendenstront heen moet ploegen.

Amsterdam is een dementievriendelijke gemeente in het kader van het WHO-programma. Om dat waar te maken is er behoorlijk wat werk aan de winkel in de publieke ruimte rondom de verpleeghuizen in Amsterdam. Dus sla de handen in elkaar! TIP van ZORGVISITE. En zorg daarbij buiten – nu is er niks – ook voor aantrekkelijke bewegwijzering en informatie. In onze Zorgvisites en THe-blikken op de website van Waardigheid en Trots legio tips hiervoor. TIP van ZORGVISITE.  

Dat aan deze kant van het water een loos grasveld ligt waar de op de begane grond gevestigde fysiotherapie niets mee kan doen vinden we ook opmerkelijk. En dat hier op de begane grond geen woonfuncties zijn, noch balkon willen we ook maar genoteerd hebben.

Het blijft ons opvallen dat zelfs na renovatie, kantoorfuncties op de begane grond geprojecteerd worden. En contact met de bewoonde wereld en buitenlucht voor de ook in Eben Haëzer woonachtige mensen met een lichamelijke beperking ondergeschoven kindjes zijn. Hoe leuk zou het niet zijn als men zou beschikken over een eigen terrasje, tuintje of balkonnetje? Plaats genoeg. TIP van ZORGVISITE.  

Tuin onder constructie heeft creatieve spirit nodig 

De tuin rond het huis is onder constructie. De toegangshekjes staan er, maar zijn nog niet met een raster met elkaar verbonden. De tuin aan de korte zijkant mag in z’n geheel onderhanden worden genomen.

Het is nu een ondoordringbaar struikgewas dat zwerfvuil aantrekt. Geen prettig uitzicht voor de wel aan deze kant op de begane grond aanwezige woongedeelten. We roepen nogmaals op: kijk creatief met de gemeente naar alle ruimte om het gebouw en hoe je die dienstbaar aan de kwetsbare bewoners kunt inzetten. Er zijn echt constructies mogelijk waarbij het mes voor zorgorganisatie en gemeente aan twee kanten snijdt. TIP van ZORGVISITE. Daarnaast kan de hele tuin

onder constructie meer creatieve elementen gebruiken, zoals bewegingstoestellen, waterpartijen, beelden, volières, fruitboompjes,  speeltoestelletjes voor kinderen, etc. TIP van ZORGVISITE. Een goed toegankelijke tuin is te meer belangrijk omdat het huis dus niet over balkonnetjes beschikt. Wel kunnen gelukkig de ramen flink open.  

Ruime appartementen voor bewoners met dementie 

Als we voor de deur staan van de woongroepen voor mensen met dementie vraagt een vrijwilligster die terugkomt van een wandeling met een bewoonster of we interesse hebben hier even binnen te kijken. Dat willen we natuurlijk graag.

Het valt ons op dat er een anoniem bellenbord is. Waarom geen naambordjes, zoals we recentelijk bij De Nieuwe Antoniehof van Viattence zagen. TIP van ZORGVISITE. Dit deel van Eben Haëzer is in juli jongstleden betrokken.

Na de wat steriele hal, die warmere aankleding behoeft en gebruikt kan worden om bezoekers welkom te heten en op ideeën te brengen wat ze tijdens een bezoek met de bewoners zouden kunnen doen om het bezoek voor beide kanten te veraangenamen (TIP van ZORGVISITE), komen we in een grote woonkamer terecht met aan de ene kant een keuken annex eetruimte en aan de andere kant verschillende zitjes.

De dagelijkse maaltijden worden elders klaargemaakt. Best jammer omdat koken en de voorbereiding ervan, zoals even een loopje naar het nabije winkelstraatje, ook een gezellige meekijkbezigheid is. De keuken op de woongroepen is er voor ontbijt, lunch en eenvoudig gekokkerel. Het geheel moet nog wat meer ingeleefd worden. Er is toegang vanuit de huiskamer naar de beschermde tuin voor de mensen met dementie.

We hopen maar dat de deur vaak opengaat en dat de fleecedekentjes bij de hand zijn.

Vooraleerst horen we dat de deur naar de tuin overdag normaliter op slot is en opengemaakt wordt als er gebruik gemaakt van gaat worden. Hm, wij zien dat liever anders. TIP van ZORGVISITE. De tuin oogt wel prettig met zitjes en een kas in het midden.

We zien er nog wel graag een droogmolen of waslijnen voor een fris wapperende was.   

De gang die erop aansluit naar de appartementen van de bewoners is ruim en rustig van kleur.

In de gang is ook nog een zitje waar je als bewoner je met je bezoek kunt terugtrekken.

De appartementen hebben een brede toegangsdeur. De appartementen zelf zijn lekker groot en mooi van vorm zodat je niet direct het idee hebt een slaapkamer in te lopen. In de hoek die uit het woongedeelte gesneden is bevindt zich de sanitaire ruimte. Er is veel ruimte om eigen meubilair, zoals een lekkere bank mee te nemen en er is plaats voor een koelkast. De hoog/laagbedden en het nachtkastje zijn altijd van het huis. Dat vinden wij dan een minpuntje.   

‘Zelf doen’ wordt aangemoedigd  

We ervaren nog hoe de vrijwilligster die ooit zelf professional in de verpleeghuiszorg was een nieuwe vrijwilligster informeert over de omgang met bewoners. “Laat ze zoveel mogelijk wat ze zelf nog kunnen, zelf doen. Als het kan, laat je je voorlezen, in plaats van dat jij de bewoner voorleest. Help mee om een puzzel te leggen. Kijk wat voor spelletjes iemand nog kan doen. Neem een bewoner gerust mee voor een wandeling of ga even lekker naar het restaurant om er samen van een kopje koffie of thee te genieten, en even in een andere omgeving te zijn. Je bent als vrijwilligster niet aan de huiskamer gebonden”. Goed om te horen dat ‘zelf doen’ en ‘iets te ondernemen’ hier wordt aangemoedigd. In de ontvangsthal na de buitendeur zou je hier bezoekers en vrijwilligers dus al op kunnen stimuleren, zoals we eerder schreven.  

Met deze smaak en kwaliteit kun je voor de dag komen 

We gaan het nieuwe restaurant eens even bekijken.

We hebben zin in het op de website beloofde broodje roti. Dat staat vandaag jammer genoeg niet op het menu. In plaats daarvan nemen we een overheerlijke pindasoep. De koffie is eveneens een aanrader. Sympathiek zijn de watertaps.

Het restaurant Lokaal 219 is dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur 

Met deze kwaliteit en ruime openingstijden moet het niet moeilijk zijn om ook buurtgenoten te interesseren aan de tafels aan te schuiven. Verwelkom ze met een bord voor de deur waarop je de happen/het menu van de dag aankondigt. En zet menu’s op tafel, zodat bezoekers weten wat zij aan de counter kunnen bestellen. TIP VAN ZORGVISITE.

Een fijne leestafel kan ook zijn diensten in het restaurant bewijzen. Wel is er een – nog wat meer te vullen – boekenkast en een piano.Het nieuwe meubilair zit prettig en de tafels zijn rolstoelvriendelijk. Eben Haëzer zou nog iemand kunnen gebruiken die er even werk van maakt om er net die gezellige touche aan te brengen die wij nu in het restaurant missen en die de drempel om naar binnen te gaan verlaagt.  

We lopen nog wat rond op de begane grond met vernieuwde (para)medische functies, zien een enorm onbenut lijkend balkon op de eerste etage. Al het wit verblindt ons wat, terwijl we tegelijkertijd de zorgvuldigheid en de bewuste interieurinrichting ook wel zien. Maar bij ons brengt het wel een instituutsgevoel over. 

Duidelijke website. 

De website van Eben Haëzer kent een duidelijke opzet en je vindt er vrijwel alle informatie die je nodig hebt. Wil je meer weten of een rondleiding dan is er een telefoonnummer waar je die informatie kunt krijgen en waar je een afspraak kunt maken.   

Op de website staat een link naar Zorgkaart Nederland, waarop gedateerde waarderingen van voor de verbouwing staan. We raden Cordaan echt aan om de recente informatie over Eben Haëzer erop te zetten. Mensen die digitaal gaan zoeken worden nu op een verkeerd been gezet. In het algemeen raden wij altijd aan dat zorgorganisaties reageren op de reacties die geplaatst worden, zeker op een officiële site als Zorgkaart Nederland. TIP van ZORGVISITE. 

In het ons bekende Amsterdamse wereldje van verpleeghuizen slaat het hernieuwde Eben Haëzer bepaald geen slecht figuur. Met wat meer aandacht voor de dingen die nu net dat thuis voelen en het gewone leven een zet geven, willen we als Dames THe er graag vier THe-kopjes van kunnen maken. Cordaan gaat vast die uitdaging aan. Inspiratie is bijvoorbeeld te vinden in onze THe-blikken.

Zorgvisite afgelegd oktober 2018 

Copyright: Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite en Publicarea  

Geef een antwoord