Het Goud moet nog verzilverd worden  

Het Goud moet nog verzilverd worden  
3.5

Duinen van Haamstede
Kloosterweg 18
4328 GB Burgh-Haamstede
Tel: 0113 – 249111
info@allevo.nl
www.allevo.nl 

Het Goud moet nog verzilverd worden  

3,5 THe kopje

 

Aan de rand van het mooie stadje Burgh Haamstede op Schouwen-Duiveland ligt een splinternieuwe woonzorgwijk met de naam Duinen van Haamstede.

Als we verschillende rondjes met de auto over ten dele nog onbestrate wegen hebben gereden en wat rond hebben gelopen, belanden we uiteindelijk bij de door ons uitgezochte locatie Westerduin.

Aanvankelijk waren we 
wat op het verkeerde been gezet toen we voor een hek stonden met laagbouwwoningen. We dachten hierin de behuizing voor mensen met dementie te herkennen omdat we hier zowel bescherming als vrijheid om naar buiten te gaan aantroffen. Het blijken evenwel de tweekamerwoningen voor mensen met een lichamelijke zorgvraag te zijn, onder de naam Zandduin. Dan vergapen we ons aan gebouwen van een paar etages hoog met kloeke balkons,

maar dat blijken de zelfstandige huurappartementen te zijn met de namen Meeuwenduin, Verklikkerduin en Groene Duin.
 

Breng de duinen in de wijk 

Ten langen leste, waarbij we in de stenige omgeving naar duinen of enige verwijzing ernaar zoeken, valt ons oog op een brasserie met de naam Duinpan.

Een gezellig etablissement waar rond koffietijd al heel wat 
mensen zijn neergestreken. Medewerkers van de Brasserie kunnen ons vast vertellen waar we Westerduin kunnen vinden. Terwijl de koffie voor ons verzorgwordt, trekken we al de eerste lessen. De buitenruimte behoeft echt een speelse aankleding met diverse elementen en een leuke bewegwijzering waar wat op het terrein te vinden is, maar vooral ook erbuiten! De weggestopte beweegtoestellen moet je met een lampje zoeken. Als de website van Allevo Wonen vlak bij de kust als slogan heeft, is toch het eerste wat je in de buitenruimte verwacht (een verbeelding van) een duingebied en/of een paar aansprekende en inspirerende wandelroutes over paadjes naar strand en duinen. TIP van ZORGVISITE. Kom op Allevo, de befaamde Zeeuwse popgroep Bløf geeft in zijn liedjes voldoende inspiratie. 

Koffie met een lekker koekje en witte slabbers 

Terwijl wij een aantrekkelijk gepresenteerd en smakelijk kopje koffie nuttigen,

komen de eerste gasten voor de middagmaaltijd de brasserie al binnen. Hm, zo tegen twaalven wordt ook hier vandaag de Zeeuwse combi bamisoep en boerenkool met worst geserveerd met voor wie dat wil een wijntje erbij. Wij stadse types vinden 12 uur voor het nuttigen van een warme maaltijd wel erg aan de vroege kant. En oh jee, daar worden alle witte slabbers ook al tevoorschijn gehaald en bij de gasten omgedaan. De inrichting is best oké. Het is allemaal nog erg nieuw, wat een  gemoedelijke sfeer niet meteen ten goede komt.  

 Ons wordt de weg gewezen naar Westerduin, waar mensen met dementie in groepen van zes wonen. Elke bewoner beschikt over een eigen woon-slaapkamer en eigen sanitair. Het gebouw is twee verdiepingen hoog en wij zoeken naarstig naar de buitenruimte, zeker voor de bewoners die eenhoog wonen. Na lang speuren zien we op de bovenetage iets dat op een terras lijkt.

We vermoeden dat bij het opstellen van het plan van eisen voorbij is gegaan aan het belang van een vrij uitzicht en voldoende beschermde loopruimte. En we blijven het vreemd vinden dat in dit soort dorpse en gemeenschapsomgevingen met genoeg buitenruimte daar zo op beknibbeld wordt. Ook de bewoners op de begane grond hebben dat niet. De privé woon-slaapkamers waar we langslopen hebben allemaal dezelfde rechthoekige maat en zijn voorzien van een bed, linnenkast en nachtkastje van het huis.

We kunnen wel zo naar binnen 

Als we voor de voordeur staan zien we wel een heel belplateau, maar naambordjes ontbreken. TIP van ZORGVISITE.

Als mens met dementie ben je kennelijk anoniem geworden en woon je op nummer 1 of A. De voorhal die we vervolgens inlopen is nogal kaal; de twee huiskamers die we kunnen inkijken, zijn wel heel gezellig ingericht en er ligt een poes te snorren in een mand.
 

Dat is dan weer een enorm contrast met de gezamenlijke hal waar de woningen beneden op uitkomen.

Wat een ongezellige troep treffen we hier aan. Allemaal karren, dozen en een kopieerapparaat. Geen enkele sjeu of iets wat op een hal lijkt zoals bij je thuis. Volledig gekolonialiseerd door de organisatie waar niemand zich blijkbaar verantwoordelijk voor voelt.

Terwijl juist dit stukje ruimte in huis zo belangrijk is om de 
weg naar de buitenwereld te vinden. Dat geldt ook voor de lift. Die is helemaal buiten de woningen en het leefdomein van de bewoners gezet in plaats van er onderdeel vanuit te maken. Op deze manier wordt het voor de bewoners op de boven etage ook niet eenvoudig gemaakt om zoiets als een tuin te laten bereiken.

Ook de ramen vinden we ten opzichte van wat we bij Ter Schorre in Terneuzen zagen klein en relatief hoog van de grond. En wat hebben de bewoners er te zien? Heeft iemand anders dan hij/zij die er woont of op bezoek komt überhaupt een reden om hier te lopen en even te kunnen zwaaien naar een bewoner? Buiten het wasrekje is er weinig dat voor afleiding kan zorgen.
 

Gemengde gevoelens 

Overzien we het geheel der Duinen dan heeft Allevo de facto hier goud in handen om werkelijk een aangename levensloopbestendige buurt voor de SchouwenDuivenaren van Burgh Haamstede en omgeving te maken. Maar dan moet er nu wel werk van gemaakt worden om de mensen en niet de stenen de baas te laten zijn.

Er moeten binnen en buiten toevoegingen en aanpassingen worden gepleegd vanuit het inzicht wat de gewone dingen van het leven 
zijn die gelden voor elk mens, ook zij met een zorgvraag. Stel net als Humanitas Deventer een medewerker aan met de opdracht, bevoegdheden en het budget om dit voor elkaar te krijgen. TIP van ZORGVISITE  

We raden Allevo aan om THe-blikken te lezen waarin we allemaal thuis voelen THema’s behandelen en tips delen.  Allevo kan er inspiratie uit halen om het thuis gevoel waar men op de eigen website naar verwijst veel beter te realiseren. En maak dan meteen je organisatie persoonlijker en zichtbaar. Wie is je Raad van Bestuur, wat wil deze, waar is deze op aanspreekbaar, wie zijn de mensen achter de locatie, in de brasserie etc. De Duinen van Haamstede en Allevo komen er dan wel. De ruim 4000 cliënten thuis en in de verpleeghuissetting, alsook de ruim 1300 medewerkers zullen er plezier aan beleven.  

Zorgvisite afgelegd in februari 2019 

Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, zorgvisite, Publicarea 

Geef een antwoord