Waar een klein dorp groots in kan zijn

Waar een klein dorp groots in kan zijn
4.5

Dr. Kruimelstaete
Oud Milligenseweg 34
3886 ME Garderen
E-mail: via contactformulier
Tel: 0577-840108
www.drkruimelstichting.nl

20170526_144604

Waar een klein dorp groots in kan zijn

4,5 THe kopje

Garderen. Je associeert het met de jaren vijftig en achterop bij je ouders op de solex op vakantie. Althans, dat zijn de verhalen uit de Utrechtse tak van de schoonfamilie. Of je denkt aan het boek Kruimeltje. Een boek uit diezelfde tijd over een straatschoffie van Chris van Abcoude, de auteur ook van Pietje Bell. Wij gaan er heen, omdat wij bij onze Google-speurtocht op dit verborgen kleinood van initiatief vanuit de dorpsgemeenschap van Garderen zijn gestuit. Het blijkt een prachtig  voorbeeld van bewonerszelforganisatie in samenwerking met een woningstichting om levensloopbestendig wonen te realiseren. Het mag bijzonder heten hoe de Dr. Kruimelstaete tot stand is gekomen. En we hopen dat dit goede voorbeeld anderen aanzet tot volgen.

De vriendelijkheid zelve

Via boomkunst in de vorm van een lieveheersbeestje
20170526_144643
word je naar fraai aangelegde parkeerplaatsen geleid die het landelijk zicht niet verstoren. Ook het voor een landelijke omgeving best forse gebouw van drie etages misstaat hier niet, integendeel. Alles blijft de vriendelijkheid zelve uitstralen, mede door de schakeringen in het gebouw qua gevel en steen, maar ook door de verticale variatie. Het zet zich door in de buitenruimte, de entrees, de terrassen. Hier is een terras een terras zoals thuis.
20170526_145348
Een – naar we later begrijpen – vrijwilliger die hier vroeger woonde is bezig met de grasmaaier.

Lekkere maatvoering

De vrijwilliger vraagt of we het binnen even willen zien. Via de entree -met van die prettige ‘jaren vijftig’ stijl-schuifdeuren van het medisch centrum (met een keur aan disciplines) en de kapsalon,
IMG_8280
waarvan de wanden fraai gedecoreerd zijn met zwart-wit foto’s van Garderen komen we in de soos. Het is vrijdag, eind van de middag en dan is er altijd een open inloop voor de bewoners van Dr. Kruimelstaete en voor de mensen uit het dorp. In de gezellig ingerichte ruimte staan lekkere stoelen en banken en wij worden direct uitgenodigd een kop koffie mee te drinken. Terwijl er steeds meer mensen binnen komen worden wij van lekkere koffie en koek voorzien vanachter de counter die als bar is ingericht.
IMG_8278

In de salon vindt drie dagen per week dagbehandeling plaats vanuit verpleeghuis Norschoten en twee dagen dagverzorging vanuit de Zorggroep Ena. De salon sluit aan op de soosruimte. In deze soos ruimte kan ook een biljartje worden gelegd, je kunt er een boek uit de kast pakken of een spelletje. Het staat allemaal goed in het zicht. Onder ‘supervisie’ van Dr. Kruimel himself, die vanaf een fraai schilderij de ruimte inkijkt (later meer over hem) en gefaciliteerd door de Dr. Kruimelstichting en de welzijnsorganisatie ‘runnen’ de bewoners deze soosruimte zelf. TIP van het HUIS. De inloop wordt vandaag verzorgd door een energiek echtpaar dat hier eerder woonde. We horen van hen dat je ‘dit zelf runnen’ met een korreltje zout moet nemen. Omdat de bewoners steeds ouder worden hebben zij er niet altijd meer de energie en mogelijkheid voor en komt het op een paar mensen neer die dat overigens met veel enthousiasme doen. Zijzelf hebben in de Dr. Kruimelstaete gewoond, maar mede vanwege hun relatief jonge leeftijd en de hoogte van de huur, hebben zij ervoor gekozen in de buurt van Garderen wat te kopen. Met de lage rentestand zijn ze nu ook nog goedkoper uit. Voor de Dr. Kruimelstaete zou het dus goed zijn als er gezocht wordt naar wat jongere bewoners als er flats leegkomen en ook te steven naar een mix in sociaal economische samenstelling. Zo vergroot je de kans op succes en houd je elkaar sterk. TIP van ZORGVISITE.

Wij laten ons ondertussen alle gastvrijheid lekker aanleunen en zakken weg in de comfortabele stoelen en banken die in een gezellige kring in de ruimte staan.
IMG_8277

Een mecenas met een missie

Het doet ons deugd dat leven en werk van arts en filantroop Dr. Kruimel
IMG_8279
hier zo levend wordt gehouden. Het geeft ziel en persoonlijkheid. Het is echt iets dat alle zorgorganisaties zich eigen kunnen maken, gelet op hun vaak eeuwenoude ontstaansgeschiedenis. Wij zoeken er best vaak naar op websites en in naamgevingen. De eigen geschiedenis kennen en er eer aan doen is meestal met een lantaarn te zoeken. Laat die terugkomen in woord en gebaar. Het moedigt misschien nieuwe mecenassen Dr. Kruimel na te volgen. TIP van ZORGVISITE.

De in 1900 geboren orthopeed Dr. Kruimel liet in 1976 een legaat na onder de voorwaarde dat het geld ten goede moest komen aan wonen voor ouderen in Garderen. Voor hen was geschikte woonruimte te vinden in Garderen, waardoor zij in hun laatste fase van het leven hun vertrouwde dorp moesten verlaten. Het duurde tot 2010 (34 jaar!) vooraleer Dr. Kruimelstaete haar deuren kon openen. Dat het allemaal zoveel tijd kostte heeft vast te maken met de veelheid van organisaties die betrokken waren bij het initiatief. In de fraaie brochure lezen we dat het er wel zeven waren: van woningcorporatie tot vier zorgorganisaties en een welzijnsstichting.

It’s all-in the mix

Evenwel, het uiteindelijke resultaat mag er wezen. 28 levensloopbestendige appartementen, allemaal met directe toegang tot terras/balkon.
20170526_144545
Van deze 28 woningen worden er 14 toegewezen aan mensen met een zorgvraag.

Groepswoningen voor mensen met dementie met inpandig balkon

Er zijn verder twee groepswoningen voor acht ouderen met dementie. De groepswoningen hebben een groot terras.
20170526_144956
En – bijzonder! – de eigen ruimtes van de bewoners met dementie hebben ook een eigen – weliswaar inpandig – balkon. TIP van het HUIS. Dat scoort THe kopjes! Verpleeghuis Norschoten runt deze unit.

Goed is ook te lezen dat naast de huiskamers waar het dagelijkse leven zich voor de bewoners met dementie afspeelt, de bewoners gewoon deelnemen aan de activiteiten van Stichting Welzijn Ouderen Barneveld. Zo zien we het graag. Onderdeel blijven van het dorpsleven. TIP van het HUIS.

Wat we ook zeer waarderen is dat ook deze woningen gewoon eerst in aanmerking komen voor inwoners van Garderen met een psychogeriatrische indicatie. Ook daar pleiten wij al langer voor. Je kunt er mee sturen om krachtige communities te houden niet alleen tussen bewoners onderling maar ook doordat familie (kinderen) en vrienden, buren elkaar kennen uit het verleden, omdat ze met elkaar speelden, optrokken etc. Of houd er bij de toewijzing van plaatsen rekening mee dat het fijn is als zusters, broers, buren bij elkaar in de buurt kunnen wonen. Het is voor de kwetsbare ouderen vertrouwd, maar het maakt ook dat het voor bezoek vertrouwd is en dat bezoek als vanzelfsprekend aandacht aan de oom, tante, buurman besteedt. TIP van ZORGVISITE.

Een groepswoning van vier personen

De groepswoning voor mensen met dementie is voor vier personen. We zijn dit aantal niet eerder tegengekomen. Helaas hebben we tijdens ons bezoek niet zelf kunnen ervaren hoe dat in de praktijk uitpakt en hoe verpleeghuis Norschoten dit financieel uitvoert. Helpt Dr. Kruimel nog steeds een handje mee?

Expeditie Begonia

Kortom, wij hebben met veel plezier een kleinood in Garderen bezocht. De brochure van Dr. Kruimelstaete is fraai en kort en bondig, zij het dat wij graag emailadressen er op gezien hadden. TIP van ZORGVISITE. De website op zich is to the point. Het laatste nieuws van februari wat gedateerd. Wij zitten nu alleen met de vraag: naar wie gaan we de Zorgvisite opsturen? Naar zeven emailadressen? In ieder geval staat er een contactformulier op de website van de Dr. Kruimelstichting.

Het Aedes Actiz kenniscentrum wonen en zorg houdt de afgelopen jaren een expeditie Begonia om de nieuwste goede wonen en zorg initiatieven te laten zien. Wij hebben geen flauw idee of Dr. Kruimelstaete al op het netvlies bij hen staat. Zo niet, bij deze van harte aanbevolen.

Zorgvisite afgelegd mei 2017

Copyright Dames THe/Publicarea, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse

One Response to “Waar een klein dorp groots in kan zijn”

  1. diny stolvoort schreef:

    Dames
    wat doen jullie geweldig werk. Gewoon vanuit de menselijke kant en niet vanuit het instituut kijken. Ik kijk uit naar het verslag van nieuwe visites om daar als gerontoloog voor de senioren van Boxtel de kwaliteit van hun leven en zorg te bevorderen.
    Succes
    Diny

Geef een antwoord