Zien en beleven 

Zien en beleven 
4

De Twaalf Hoven
Meeden 1
9951 HZ Winsum
Telefoon opnamebureau: (0595) 44 60 00
Locatiemanager: Alex Jan Rollema
Tel. algemeen: 050-3672060
informatie@dehoven.nl
www.dehoven.nl  

Zien en beleven 

4 THe kopjes 

  

Twaalf binnentuinen 

De Twaalf Hoven dankt haar naam aan de twaalf binnentuinen. Die twaalf binnentuinen ervaren we later als behoorlijk stenig, terwijl de buitenruimte weelderig en groen is.


Als we komen aanrijden op een koude, maar zonnige dag in december is het even zoeken naar de juiste inrit om dichtbij een van de nieuwbouw kleinschalige woonhuizen te komen, waar we een vriendin afzetten. Zij gaat op bezoek bij een bevriend echtpaar dat er bij elkaar woont. Schrijnende verhalen doen met de regelmaat van de klok de ronde dat echtparen, die hun gouden of diamanten huwelijk hebben gevierd, gewoon uit elkaar worden gerukt. Onnodig, zo bewijst De Twaalf Hoven. TIP van het HUIS.

Doorgaan met leven, zoals je dat gewend bent 

In het foldermateriaal dat we er vinden, wordt meermalen benadrukt dat “de mensen die bij ons wonen of revalideren door moeten kunnen gaan met het leven dat zij gewend zijn, ook als dat heel kwetsbaar wordt”, een adagium dat wij als Dames THe veelvuldig hebben verwoordHet klinkt ons als muziek in de oren. We zijn na 180 Zorgvsites inmiddels zo door de wol geverfd dat woorden en daden nogal eens kunnen verschillen, dus eerst zien.   

Hobbelroute 

De TIP van ZORGVISITE die wij herhaaldelijk geven, namelijk een wandelroute uitzetten, is door De Twaalf Hoven fantastisch opgepakt. We treffen een folder met “De Twaalf Hoven route van 3,5 kilometer: Rolstoelvriendelijke Route met rustpunten onderweg.
 

De folder bevat een mooi kaartje met daarbij tekst en uitleg van alle hoogtepunten die men passeert. Terug van de wandeling wacht een gratis kopje koffie in de Kapschuur, waar zich het restaurant en een grote gemeenschapsruimte van De Twaalf Hoven bevindt. TIP van het HUIS. 

Op het terrein van De Twaalf Hoven zelf ligt een netwerk van wandel- en fietspaden, waaronder een hobbellaantje.

Als wij er zijn treffen we meerdere mensen op de duo fiets
, ondanks de kou in deze decembermaand. Het terrein met de woonblokken leent zich er ook goed voor met de aangename doorkijkjes op het platteland. En daar zit misschien ook wel ons lichte onbehagen. Waarom is er niet veel meer van binnen en buiten een geheel gemaakt, als je ziet met wat voor kleine donkere balkonnetjes

de bewoners van een eerste etage het moeten doen? Of de kleine tuinen met een hek eromheen,

terwijl er een zee aan ruimte en leuke dingen om heen is?
  

Creëer meer mogelijkheden om zelfstandig naar buiten te gaan 

Het terrein is dus groot, aangenaam verkaveld en open. De gebouwen zijn qua hoogte beperkt tot begane grond en een eerste verdieping. En toch, de bewoners van de kleinschalige woonpanden voor psychogeriatrie hebben altijd iemand nodig ter begeleiding. Met ruime beschermde tuinen, natuurlijke (over) zichtlijnen, zitjes en fleecedekentjes kun je de mogelijkheid creëren dat bewoners met geheugenproblemen ook zelfstandig naar buiten kunnen en over meer bewegingsvrijheid kunnen beschikkenWe weten waar we over spreken, want we hebben het al meerdere keren in praktijk gezien. TIP van ZORGVISITE. 

De grond om en tussen de gebouwen is eenvoudig en goed onderhouden: er zijn veel grasvelden, naast gazons met bloeiende planten, er is een beweegtuin, een kas en een volière, en dan ook nog een schommel voor de kleintjes. Er is veel te zien.
 

Houdt bij nieuwbouw rekening met echtparenappartementen 

In een van drie nieuwgebouwde kleinschalige woonpanden lopen we naar binnen. Voor het echtpaar dat eerst in gescheiden panden op het terrein woonde is hier nu plaats gemaakt samen te kunnen wonen. Dat is voor hen heel plezierig. Een van de kamers is hun woonverblijf en de andere kamer is hun slaapkamer. FOTO Ze moeten over de gang om van de ene naar de andere kamer te lopen. Rekening houdend met echtparen zou het fijn als er zo flexibel wordt gebouwd dat er een tussendeur mogelijkheid is, zodat er een woonslaapappartementje van kan worden gemaakt. Je ziet het best vaak in hotels. TIP van ZORGVISITE. De kamers hebben overigens een mooie maat. En je kunt ze goed inrichten met eigen spullen.  

Filterkoffieapparaat en huisdieren 

De gemeenschappelijke woonkamer voor 8 bewoners is ruim en gezellig ingericht met meerde zitjes en een lekkere bank. Er is een open keuken waar dagelijks vers wordt gekookt. En we worden blij van het gewone filterkoffieapparaat op het aanrecht, waar een lekker vers kopje koffie mee kan worden gezetTIP van het HUIS.

Er staat een kist met kinderspeelgoed. In overleg mogen bewoners huisdieren mee nemen en hier komt ons dan ook een zeer aaibare poes tegemoet.

In de woningen
 wordt ook zelf de was gedaan. We zijn benieuwd of deze bij wat warmer weer ook buiten op een droogmolen of aan waslijnen wordt uitgehangen. We hebben die hier nu niet gezien, zomin als een kapstok om de jassen op te hangen. TIP van ZORGVISITE. En nu we toch bezig zijn wat extra’s aan te raden dan is er voldoende ruimte voor nog een mooi schilderij op de gang. TIP van ZORGVISITE.
  

Verse groentesoep met ballen 

We besluiten in De Kapschuur wat te gaan eten.

En krijgen een heerlijke kop vers gemaakte groentesoep voorgeschoteld waarin onze soeplepel struikelt over de balletjes. Er is een leuke kaart met een gevarieerd aanbod, waarop ook de frietjes niet ontbreken. De koffie, geschonken in kleurig servies smaakt ons goed.

We worden uiterst aardig bediend in deze oudhollands gezellige ambiance. Hier kun je je met recht thuis voelen. In de gemeenschappelijke ruimte, annex aan het restaurant, worden door vrijwilligers voorbereidingen getroffen voor een gezellige middag. Met regelmaat treden er artiesten en koren op. Er is ook ruimte om zelf te zingen en voor bewegen op muziek. De Twaalf Hoven kent een eigen koor. Er worden hier ook bioscoopavonden georganiseerd. Het inpandige kinderdagverblijf d’Ukkies zorgt daarbij nog voor de nodige reuring en contact tussen jong en oud. De leestafel bij de entree, het gezellige hoekje met geraniums en andere planten en de rooie kat die we hier aantreffen geven het geheel een gemoedelijke sfeer.

En de piano staat er ook pontificaal.

Hopelijk weet elke bezoeker dat je er gewoon een riedeltje op kunt spelen. Zo niet, plaats er dan een extra aanmoediging op om je piano talent te delen met anderen.

  

De website verdient aanvulling 

De info op de website verdient wat ons betreft visuele aanvulling 

Om een indruk te krijgen van De Twaalf Hoven helpt een fotoreportage van het terrein en de panden, ook inpandig. Plattegronden van de appartementen en van het terrein ontbreken. Waar vind je wat? Informatie over de wachttijden vinden we er niet. 

Wat meer informatie over visie en woonvormen en zorg bij de Twaalf Hoven vinden we op een andere website, maar niet zo één, twee, drie op de eigen website van De Twaalf Hoven.  

Te waarderen vinden wij dat de naam van de locatiemanager bij het adres wordt vermeld. Het zou aardig zijn er een foto en nog wat meer info over zijn achtergrond te treffen. Dat geldt trouwens voor alle namen die genoemd worden: bestuurder, Raad van Toezicht. Wie is de mens en waar staan ze voor? Maak het persoonlijk. TIP van ZORGVISITE 

Het foldermateriaal ziet er goed uit. Er is een uitgebreide folder over de eerste contactpersoon, als vast aanspreekpunt en voorwaarde voor een goede communicatie. 

Waar het communicatie betreft vinden wij het uitermate vreemd dat de bewoners niet rechtstreeks telefonisch bereikbaar zijn. 

Op de website van Stichting De Hoven is de rapportage van de Inspectie voor de Volksgezondheid naar aanleiding van hun bezoek aan de Twaalf Hoven integraal te lezen.   

Een opmerkelijk raadsbesluit 

De Twaalf Hoven maakt deel uit van Stichting De Hoven, een zorgorganisatie met vestigingen in Appingedam, Baflo, Bedum, Delfzijl en Winsum. De Twaalf Hoven is een combinatie van oud- en nieuwbouw. De oude gebouwen staan er 40 jaar. Er zijn plannen tot verdere nieuwbouw. Die worden uitgebreid in de sluis gepresenteerd met heel modern een QR-code om het proces te volgen. TIP van het HUIS
 
De gemeenteraad van Winsum heeft een garantstelling van 7,3 miljoen euro afgegeven om de nieuwbouw te realiseren. Het nieuwe verpleeghuis komt in de nieuwe De Tirrel in Winsum, een multifunctioneel centrum dat tevens plaats gaat bieden aan onder andere een basisschool, sporthal, therapie-bad, kinderopvang en dagbesteding. Een garantstelling door een gemeente is tegenwoordig vrij uitzonderlijk. De bouw zou in 2019 moeten starten. De combi ziet er erg aantrekkelijk uit en wij hopen dat het gemoedelijke van de oudbouw zijn plek in de nieuwbouw gaat vinden, inclusief onze tips uit deze Zorgvisite.  

Al met al 

Sfeer en huiselijkheid troffen ons. Met onze TIPS ter verbetering is De Twaalf Hoven en in de toekomst De Tirrel, een plek waar bewoners zich op hun gemak kunnen voelen.  

Zorgvisite afgelegd december 2018 

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite, Publicarea 

Geef een antwoord