⚑ZORGVISITE nummer 150⚑
Vivium zorggroep De Stichtse Hof
Naarderstraat 81
1251 BG Laren
E-mail: stichtsehof@vivium.nl
Tel: 035-5390800
www.vivium.nl/destichtsehoflaren
Deze Zorgvisite is afgelegd met ROC docente Daniella Waltmans. Zie ook de Zorgvisite van De Koperwiek waar Daniella mee was.
De Dames THe stoten hun neus
4,5 THe kopjes
Als wij het prachtige antroposofische gebouw van de architecten Alberts en Van Huut in het vizier hebben, worden we meteen ook afgeleid door een spierwit gebouw met een ‘Paleis Soestdijk look’ er pal naast. De ROC docente annex ‘schoonzus’ in ons gezelschap herkent het meteen. “Dat is het gebouw waar ik tijdens mijn in-service opleiding heb gewoond. Kijk op die kamer met balkon.”
Een balkon waar wij gelukkig meteen de was aan een rek zien hangen. Dat hebben we een enkele keer eerder gezien bij de zorghuizen die we bezoeken. We zetten deze TIP van ZORGVISITE graag weer eens in het zonnetje. Onze ‘schoonzus’ vertelt dat het gebouw nu bewoond wordt door jongeren met autisme. Het huis is gerealiseerd via de stichting Papageno, waar Aaltje en Jaap van Zweden de initiatiefnemers van zijn. Een sandwichbord aan de kant van de weg nodigt ons uit
om vooral op het mooie terras iets te komen nuttigen. Bijna kunnen we de verleiding niet weerstaan. Omdat we weten dat er anders niks meer van komt besluiten we om toch eerst maar voor de 150ste maal (weer een mijlpaal) ons rondje om de Stichtse Hof te lopen. Na gedane zaken pas tijd voor plezier.
Vrouwtjes Piggelmee: als het al mooi is, dan wil je nog meer
De eerste indruk van De Stichtse Hof is: gewoon goed. Daar draagt de vriendelijke en kenmerkende antroposofische bouwstijl van Alberts en Van Huut natuurlijk aan bij, maar ook de vriendelijke kleine, groene rotonde en de buitenentree.
Gewoon netjes en gastvrij verzorgd. Een gezellige bank is de eerste eyecatcher. De hoge asbak die voor entrees van zorglocaties zo kenmerkend is, staat hier zelfs om het hoekje. Ook de parkeerplaatsen zijn mooi achter hagen weggewerkt, waardoor het lommerrijke karakter van de plek gehandhaafd blijft.
Goed voorbeeld Hogewey in de Vivium familie doet De Stichtse Hof volgen
Na de entree passeren we eerst vrolijk gekeurde parasols
en daarna rechts een gebouw dat voor allerlei faciliteiten lijkt te zijn. Wij zien een dergelijk gebouw graag als onderdeel van het woongebouw omdat allerlei ambachtelijke zaken als leveranciers, wassen, reparaties gewoon zaken zijn die vertier brengen en wat te kijken geven voor bewoners en hun naasten. Reuring. Viviumzusje Hogewey weet hoe dat moet. We hebben er alle vertrouwen in dat De Stichtse Hof dit goede voorbeeld gaat volgen. Daarna komen we in een wat smaller straatdeel. We begrijpen niet goed of dat ook een woonfunctie heeft.
Als dat zo is vinden we het geen fijne woonplek. Je kijkt tegen saai loofhout aan en behalve twee snuffelende Dames THe zal er nooit iemand passeren. Nee, draai dan faciliteiten gebouw en wonen om. Aan de voorkant, bij de ingang is altijd wel wat vertier. We komen vervolgens bij twee wel heel verschillende buiten entrees. Zijn dat de entrees naar dagbehandelingen? Daar waar de één – de Larikshof – je blij maakt en naar binnen trekt,
doet de ander – Leilinde – dat niet. Of staat het daar al leeg? Leuk is het persoonlijke bordje bij een boom.
Dat verdient navolging. TIP van het HUIS. We zien ook terrassen aan het gebouw, maar het mooiste is toch wel de enorme tuin die vol staat met prachtige planten en bloemen.
Rond een vijver lopen net geschoren Zuid-Amerikaanse Alpaca’s en volgens de brochure staat er in de tuin ook kunst.
We begrijpen dat de mensen met dementie er vrij kunnen rondlopen en er gebruik van kunnen maken. Ja hoor, we herkennen de Hogewey visie hier dus weer.
De prachtige tuin is nog meer gebruikersvriendelijk te maken
Opvallend puntje is wel dat bij De Stichtse Hof het pad langs de vijver van hekken is voorzien om te voorkomen dat mensen in de vijver vallen.
Dat kan anders zoals Hogewey zelf laat zien. De vijver is daar gewoon ondiep voor het geval dat. Toen wij daar waren was er in de vijf jaar dat de Hogewey bestond nog nooit wat gebeurt. En ook het vrouwtje Piggelmee syndroom speelt ons dames THe hier weer parten: waarom niet wat meer sport en spel in de tuin? Of een hek naar het bos dat er aansluitend aan is om dat makkelijk bereikbaar te maken? We lopen daar langs een plek, net buiten de tuin waar we heel veel opgestapelde stoelen zien staan.
Een geweldig plek voor voetbal- of voor een ander balspel. En zouden er wel fleecedekentjes klaar liggen om als het net een paar graden kouder is ook lekker buiten te kunnen zitten? Het is een behoorlijke ronde die we buitenom maken. We prijzen nog het plezierige automatische oog hek: de receptie maakt het hek open als je je meldt om de tuin van De Stichtse Hof binnen te gaan.
Een mooi voorbeeld om op een veilige manier een tuin ook van buitenaf toegankelijk te maken. TIP van het HUIS.
Een potdichte deur
We gaan via de goed ingerichte sluis naar de entree ruimte. Die is intiem en gezellig ingericht. Een lekkere plek om even te wachten. Met onze gebruikelijke bravoure denken we ons er wel weer in te kletsen. Maar nee hoor, het zijn privé woongedeelten en alleen via een afspraak te betreden. Achter de deuren wonen hetzij nog afdelingsgewijs, hetzij in kleinschalig wonen (Buitenhof) allemaal mensen met dementie. De receptioniste is onverbiddelijk. Daar helpt geen lieve moedertje aan. En terecht natuurlijk! Wij hebben tijdens onze Zorgvisites al vaak opgemerkt dat het zo opmerkelijk is dat Jan en Alleman, inclusief de dames THe zo maar woongedeeltes kunnen binnen lopen. Dat kan bij je thuis toch ook niet? En ook al draaien we er onze eigen Zorgvisite mogelijkheden de nek mee om, wij zijn er content over. TIP van het HUIS.
We kijken nog wat in het folderrek waarbij het Plezierig Leven magazine van Vivium een blad is dat als de Linda leest en de Vivium folders er als door een ringetje te halen bij liggen. Wij zouden nog wat meer flyers en brochures uit het gewone leven willen aantreffen, zoals bijvoorbeeld de Bussumse filmladder of van andere culturele of sportieve evenementen.
Vivium website straalt plezierig leven uit
We moeten het verder met de informatie op de website doen. En na wat we gezien hebben, geloven we direct wat daar staat. De Stichtse Hof streeft plezierig leven na. En samen maken we het gezellig. Details in zinnen als ‘We eten gezamenlijk aan mooi gedekte tafels’, of ‘Wij hopen dat u zich snel thuis voelt bij De Stichtse Hof’. Het zijn zinnen en woorden die we niet vaak tegen komen. De foto’s op de website zijn ook levendig en getuigen van plezier maken. We vinden op de website het boekje met verenigingen en clubs met hobby’s als kunst, wandelen, muziek, beweging en wat dies meer zij. Eén vereniging is gratis, voor de overige betaal je een bijdrage. Het is aanvankelijk wat onduidelijk waarvoor je de eigen bijdrage, die varieert van 6 tot meer dan 10 euro betaalt. Pas op het laatst kom je er achter dat het om maandbijdragen gaat voor een vereniging. Wij raden aan dat duidelijker op te schrijven, zowel bij de verenigingen als aan het begin. Het zou zo maar eens kunnen dat je mensen afschrikt omdat ze denken dat het bedragen per keer zijn. TIP van ZORGVISITE.
We treffen op de website ook het informatieboekje over De Stichtse Hof aan. Erg helder geschreven en informatief. We begrijpen er uit dat de bewoners kunnen kiezen uit appartementen met een of twee kamers. En dat is iets waarvoor wij maar al te graag een lans willen breken.
Zorgvisite afgelegd mei 2017
Copyright: Dames THe/Publicarea, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse. Speciale dank aan docente Daniella Waltmans.