Met een potentie van een zorg landgoed

Met een potentie van een zorg landgoed
3.5

De Schutse

Wierdensestraat 65

7461 BC Rijssen

Tel: (0548) 597 300

www.carintreggeland.nl

info@carintreggeland.nl

Drie en half THekopje

 

MEMO0012

 

Met de potentie van een zorg landgoed…

 

In Rijssen aangekomen voor onze zorgvisite bij Stadskwartier passeren we verpleeghuis De Schutse en besluiten we om daar nog maar even een kijkje te gaan nemen. Twee vliegen in een klap, moet een keer kunnen.

Verpleeghuis De Schutse maakt deel uit van Carintreggeland, een zorgorganisatie in centraal Twente voor wonen, welzijn en zorg.

 

Aantrekkelijke laagbouw

De Schutse is gehuisvest in aantrekkelijke laagbouw  aan de grens met het stadshart van Rijssen. De Schutse staat er blijkbaar nu 20 jaar. Het heeft een mooie oprijlaan met een waterpartij, grenzend aan een grote tuin aan de voorzijde van het gebouw. Deze tuin is via grote schuifdeuren direct toegankelijk voor de woongroep, waarvan de gemeenschappelijk woonkamer op deze tuin uitkijkt en daarmee ademt naar de buitenruimte. Je waant je op een landgoed, maar het publiek wordt nog wel op een afstand gehouden.

MEMO0011 MEMO0012

We vinden er geen enkele verwijzing naar dat je hier als buitenstaander ook welkom bent bv voor een kopje koffie of een activiteit. TIP Van ZORGVISITE

 

Waar vinden we wat

In de entree treffen we een vitrine met een prachtige collectie spaarpotten

MEMO0014

In de hal blijkt de receptie te zijn opgeheven. Op zich een juiste maatregel voor een betrekkelijk klein huis. Maar dan zou het wel prettig zijn als je middels een plattegrond en een bewegwijzering weet wat waar in het gebouw te vinden is en er informatiefolders staan die een beeld geven van het gebouw en de daarin aanwezige woongroepen en voorzieningen. Maar zowel bewegwijzering als informatiemateriaal ontbreekt TIP VAN ZORGVISITE.

 In transitie naar volledig kleinschalig wonen voor mensen met dementie

De Schutse is een verpleeghuis met een afdeling somatiek en een afdeling psychogeriatrie en telt in totaal 63 plaatsen. De woongroepen bestaan nu uit zo’n 10 a 11 personen. Elke woongroep beschikt over een gezamenlijke woonkamer met een complete ingerichte keuken, waar dagelijks voor en met de bewoners wordt gekookt. Nog niet iedere bewoner beschikt over een eigen zit-slaapkamer.

We horen van een van de medewerkers dat het de bedoeling is dat het huis in de nabije toekomst volledig plaats zal bieden aan mensen met dementie in kleinschalige woongroepen.

Volop mogelijkheden om verbinding te leggen met de buurt

Van binnen doet het gebouw wat achterhaald aan met z’n systeemplafonds en zusterposten, terwijl het zeker potentie heeft. De immense multifunctionele ruimte aan de voorzijde kan in kleinere eenheden worden opgesplitst. Eén van de delen is nu in gereedheid gebracht als stembureau. In een ander deel van deze ruimte zitten bewoners aan de koffie en thee. Het wordt verzorgd vanuit een klein uitgiftepunt, gerund door een vrijwilligster.

De multifunctionele ruimte (of een belangrijk deel ervan) zou uitstekend geschikt kunnen worden gemaakt voor een grand café annex filmhuis. TIP VAN ZORGVISITE Wellicht is dit op te zetten in samenwerking met een plaatselijk horecabedrijf, omdat het verpleeghuis, net als Stadskwartier op een steenworp afstand van het centrum van Rijssen ligt. In Rijssen zelf zit al veel horeca, dus je moet elkaar ook niet voor de voeten gaan lopen. Het ruime groen aan de voorzijde biedt mogelijkheden om hier een fantastisch terras aan te leggen met speelvoorzieningen voor kinderen. TIP VAN ZORGVISITE

MEMO0013

Er liggen bij een verbouwing volop mogelijkheden om een verbinding te maken met de buurt, om de buurtbewoners meer bij het huis te betrekken.

Mooie lichtinval

De gang naar de  woongroepen die aan de achterzijde van het gebouw zijn gelegen biedt zicht op een binnentuin. Opvallend is de goede lichtinval in het hele gebouw.

 

De website kan vele malen beter.

De website van Carintrreggeland kan nog aan een hele verbeterslag worden onderworpen. Je vindt er hele summier informatie over de Schutse en al helemaal niets over de plannen die  Carintreggeland met deze locatie heeft.

Niets over de voorzieningen die er naast de zorg worden geboden, over de verwachtingen ten aanzien van familie in relatie tot de bewoners en het verzorgend personeel. Geen foto’s of filmpjes die beeld geven van het huis. Geen activiteitenkalenders, informatie over wachttijden en noem maar op.

Kijk eens bij de buren van Het Stadskwartier, raden wij De Schutse aan. TIP VAN ZORGVISITE

 

Zorgkaart Nederland: 7.3 uit 7 waarderingen, laatste waardering op 4 september 2010

Gastvrijheid zorg met sterren: geen waardering

Bezoek afgelegd: maart 2015

Copyright: Dames THe: Pubicarea, Tineke van den Klinkenberg, Hetti Willemse

 

Geef een antwoord