Elkaar de ruimte gunnen

Elkaar de ruimte gunnen
4

De Oldeburgh
Herenweg 91
1829 AC Alkmaar
Tel: 072 5191655
E-mail: via contactformulier op website (geen e-mailadres vanwege spamgevaar)
deoldeburgh.alkcare.nl

20170227_115132

Elkaar de ruimte gunnen

4 THe kopjes

Een docent kijkt mee met de dames THe

Het is een herfstachtige dag als wij eind februari een bezoek aan verzorgingshuis De Oldeburgh in Oudorp, nu gemeente Alkmaar, brengen. De Oldeburgh biedt wonen en zorg voor 68 bewoners met dementie, en heeft daarnaast een appartement voor een echtpaar. Doel van De Oldeburgh is om bewoners zoveel mogelijk het leven te laten leiden zoals zij dat zelf wensen. De appartementen hebben een oppervlakte van 33 m2, waarin een woon/slaapkamer, pantry en badkamer zijn ondergebracht. Op de website vinden we de plattegronden van de appartementen en inrichtingsvoorbeelden. TIP van het HUIS. Wij zijn dit keer in gezelschap van Caroline de Vries die zich heeft aangemeld in het kader van het docentenproject van Levensles dat wij met wat financiële hulp van de Leyden Academy, kunnen uitvoeren. Door mensen met een relatie naar het onderwijs mee op Zorgvisite te nemen, willen we een lans breken om ‘thuis voelen’ en hoe je dat kunt realiseren een vast onderdeel in de zorgopleidingen te laten zijn.

Midden in het dorp

Parkeren is mogelijk voor de deur, ook de bus stopt hier. Er is een speciale plaats voor het in- en uitstappen van bewoners. Verankerd buitenmeubilair staat klaar op het terras voor de eerste lentezon en de warme dagen.

20170227_115049

De Oldeburgh ligt in het centrum van Oudorp. Het winkelcentrum schuin aan de overkant is vanuit Oldeburgh eenvoudig te bereiken.

20170227_115404

Het gebouw oogt strak en eenvoudig, de ramen zijn voorzien van blauwe en witte zonneluifels. Geef vanaf de weg De Oldeburgh aan. Je rijdt het nu makkelijk voorbij. TIP van ZORGVISITE.

Buitenruimte kan nog natuurlijk verbonden worden met binnenruimte

Harde wind en regen deren ons niet. Ook al worden we bijna omvergewaaid, wij zullen ons rondje rondom het huis lopen.

20170227_115849
Op de begane grond zwaaien bewoners ons vriendelijk toe vanuit hun appartement.  Onze TIP van ZORGVISITE om zo te bouwen dat er zwaaicontact mogelijk is, werkt hier. Het gemeentegroen laat zich hier van zijn betere kant zien.

20170227_115351
De appartementen hebben een prettig uitzicht op de tuin die voorzien is van vast groen en tafeltuinen. De appartementen hebben een buitendeur, die echter niet voorzien is van een klink aan de buitenkant.

20170227_115653

Wordt hier zomers gebruik van gemaakt om buiten te zitten vragen wij ons af. En zou het niet goed zijn een buitenterrasje per woning aan te leggen? Er is ruimte voor. TIP van ZORGVISITE. Het pad door de tuin is rolstoeltoegankelijk en het is eenvoudig om de tuin te verlaten naar de woonwijk. Aan de achterzijde van de Oldeburgh ligt de serviceflat Nijenburg. We spreken een zeer positieve bezoekster van een bewoner van Nijenburg. Het wonen daar bevalt erg goed! Heel leuk zijn ook de lichtgele schuurtjes. Die zijn goed in de buitenruimte te integreren.

20170227_115756

Een sluis entree van een betere soort

De sluisentree van de Oldenburg is aangekleed met een winters tafereeltje aan de ene kant. Aan de andere kant liggen de grote terrasparasols en de parapluvazen al klaar,

IMG_7707

zo ook de gedoneerde duo-fiets voor de zonnigere dagen.

IMG_7706 IMG_7708

Het is en blijft een sluis maar dan dit keer wel een van de betere soort.
De hal die we vanuit de sluis binnenlopen is compact met een zitje en koffieapparaat dat wat weggestopt is. Er staat een kast met ‘kringloop en door bewoners gemaakte artikelen’ en een rek met informatiefolders. In een van de folders lezen we dat er tal van activiteiten voor zowel de bewoners als voor mensen uit de wijk, worden georganiseerd. Sjoelen, zingen, schilderen, beautymiddag en dagelijks koffie drinken is er een greep uit. Aan de andere zijde van de hal bevindt zich een deur direct naar de tuin. IMG_7714

Bij de receptie is iemand aanwezig,

IMG_7740

maar ondanks ons gedrentel wordt ons een vrije doorgang niet belemmerd. De receptioniste is druk met paperassen achter de balie en in het aangrenzende kantoortje in de weer. Pas later stapt er iemand op ons af die ons uitermate vriendelijk ontvangt en er alles aan doet om ons oriëntatie bezoekje naar tevredenheid te laten verlopen. Herkent ze ons? Als dat al zo zou zijn, dan speelt ze haar rol in het spel goed mee.

Nieuwe vriendschappen via een visie op de gangen

Vanuit de hal kijken we direct in de zeer lichte en brede gangen van het woongedeelte. We zijn zeer gecharmeerd van de breedte en de speelsheid van de binnengangen. Je kunt er bij wijze van spreken leefstraten van maken.

IMG_7717

In ieder geval ondervinden we hier niet het benauwde gevoel dat we in veel binnengangen in zorgcentra die we al eerder bezochten hadden. De aan de gang gelegen appartementen hebben allemaal een soort van ondiep nisje met een vensterbankje. Dat geeft altijd een prettige, persoonlijke ontvangst, want elke bewoner zet er iets persoonlijks in. In de binnengangen wel veel rolstoelen en andere verpleegkundige hulpmiddelen, waaronder een mobiel digitaal zorgdossier.

IMG_7718

De toegangsdeuren naar de appartementen zijn identiek. TIP van ZORGVISITE: maak ook de deuren persoonlijk zodat bewoners een extra herkenbaar oriëntatiepunt hebben. Achterin de gang staat een groot biljart en is er een pantry met magnetron. Helemaal aan het eind van de gang is een serre die op zich gezellig aan doet met open haard (elektrisch) en meubilair. De ruimte wordt nu helaas gebruikt als opslag voor de scootmobielen en overtollige stoelen.

IMG_7724

In onze fantasie zouden wij de brede binnen-gang nog meer als een leuke straat inrichten en zouden we de serre daadwerkelijk serre laten zijn met planten en vogels, waar bewoners (al dan niet met hun bezoek) graag neerstrijken. TIP van ZORGVISITE. Wij willen graag verleid worden – en wij denken de bewoners en de bezoekers met ons – om in een sprankelende ruimte te komen als we de Oldeburgh binnen komen of als we uit onze woning stappen. Een ruimte waarin je op een natuurlijke manier in contact komt met een ander, wat tot nieuwe vriendschappen kan leiden. We houden in dat verband goede herinneringen aan De Marne in Leens.

Een vers bloemetje op tafel

We lopen door naar de centrale ruimte ‘de Burcht’ geheten. Dit is de ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en tevens is de Burcht het restaurant voor de gezamenlijke maaltijden. De inrichting lijkt uit de jaren ’70/’80 te stammen.

IMG_7730

Voor die tijd modern, nu wat gedateerd en onpersoonlijk. Met een sfeervol scherm met wintervoorstelling is de Burcht in dit seizoen aangekleed. Het scherm functioneert ook zo dat zaken aan het oog kunnen worden onttrokken. Complimenten hebben we voor het ‘glazen plafond’ dat rijkelijk daglicht binnen laat. Er staan veelal rechthoekige tafels met comfortabele stoelen

IMG_7737

en ja heus, op iedere tafel een vers bloemetje.

IMG_7732

TIP van ZORGVISITE: hier en daar een ronde tafel plaatsen. Breekt de eentonigheid en is gezellig om gezamenlijk aan te zitten.

Geen soep vooraf omdat mensen toch al zo weinig eten

De vriendelijke dame die zich eerder over ons ontfermde heeft ons laten weten dat we kunnen mee eten als  er genoeg eten over is vandaag. Het eten komt uit de keuken van de andere instelling en wordt afgepast geleverd. Er is vandaag geen soep vooraf, wordt ons verteld, “de mensen eten toch al zo weinig”.  We horen bewoners zeggen zich te verheugen op de uienstamp met gehaktbal die vandaag, naast kipfilet met doperwtjes en wortels, op het menu staan. De geur van eten ontbreekt binnen. Misschien toch zelf soep koken om met de geur de eetlust op te wekken? TIP van ZORGVISITE.

Een maaltijd om over te filosoferen

Wij krijgen eerst een kopje koffie uit de machine. Mwah. Hetzelfde Zorgvisite-ervaring-liedje, niet lekker. TIP van ZORGVISITE: verbeter de kwaliteit van de koffie en creëer de mogelijkheid om er een versnapering bij te nemen.

IMG_7733

De uienstamp, nooit eerder had een van ons drieën dat gegeten, smaakt als uit grootmoeders keuken: rechttoe-rechtaan en goed. We filosoferen hoe wij het gerecht zouden noemen. Hete bliksem wellicht? Alleen dat is dan toch anders met kleine stukjes suddervlees en niet met spek. Het plastic bakje waarin de jus geserveerd wordt, detoneert. Vervang het door een stenen schaaltje. Het toetje is een stukje fruit of een in plastic ingepakte yoghurt of vla. Daar lopen we niet warm voor. De banaan waar één van ons wel trek in heeft is onrijp en daardoor smakeloos. Een bewoonster aan de tafel naast ons smult samen met haar dochter van haar verjaardagsmenu: garnalencocktail, friet, salade, kipfilet, groente en een leuk opgemaakt toetje.

We hebben alle tijd om de entourage goed te beschouwen. Het is best oké, toch zien wij veel meer in compartimentering en het gebruiken van de balustrades om er meer intimiteit en persoonlijkheid in te brengen. We zien tegen de muur, kleurrijke zelfgemaakte tassen en ander handvaardigheid aangeboden. Deze zijn het resultaat van de activiteiten die ook in deze ruimte worden georganiseerd en worden verkocht voor een goed doel.

Wonen als thuis
Wij nemen de trap naar boven om op de eerste woonetage te komen. Op de begane grond passeren we nog de kapsalon. De gang op de eerste etage is voorzien van een afdelingsnaam. Ook hier een brede lichte gang.

IMG_7747

De huiskamer zit centraal in het midden van de gang. De huiskamer is mooi transparant met veel glas en is goed toegankelijk met een brede ingang. We zien een bewoner met een vogelkooitje voor zich op tafel. We hebben een heel geanimeerd gesprekje met een medewerkster die razend enthousiast vertelt over haar werk en de visie van de Oldeburgh. Prachtig. Huisdieren zijn toegestaan in de Oldeburgh, mits er zelf voor gezorgd wordt en het geen overlast geeft voor andere bewoners. Andere bewoners zitten aan de tafel, activiteitenbegeleiding/verzorging is aanwezig en duidelijk herkenbaar aan fel gekleurde hesjes. De huiskamer is verzorgd ingericht. Een goede mix tussen huiselijk en functioneel. Aan de wand een oude wandkoffiemolen, op tafel een ‘bijna echte’ poes met een borsteltje,

IMG_7759

op de stoelen hangen zachte fleecedekens.

IMG_7756

Allerlei knutsel- en spelmateriaal is in de kasten aanwezig. De Friese klok tikt er bijna net als thuis. En de kapstok is niet vergeten!

IMG_7762

De woonkamer biedt uitzicht op de weg aan de voorkant. Ook hier is aan het eind van de brede gang een serre-achtige ruimte die zomers als balkon kan dienen.

Transparante huiskamers

Op de tweede verdieping hetzelfde. Daar is de gezamenlijke huiskamer nog meer open door de schouderhoge afscheidingen.TIP van het HUIS. We zagen iets dergelijks ook bij Humanitas Deventer en wij zijn daar zeer van gecharmeerd. In de huiskamer wordt door bewoners die dat wensen, gezamenlijk gegeten. Het is ook mogelijk om de maaltijden in de appartementen te gebruiken (koken is daar niet mogelijk). Wij ervaren de sfeer in de Oldeburgh hier als rustig en vriendelijk. Zeker op de brede gangen, veel bewegingsruimte voor bewoners met mobiliteitsproblemen.

Cameratoezicht bij trap en lift 

Bewoners met geheugenproblematiek kunnen zich ook vrij bewegen in het huis. Er is altijd toezicht van de verzorgers, de dienstschema’s zijn daar op afgestemd, maar we zien ook camera’s in de gang bij de trappen en de lift. Het is eigenlijk voor het eerst tijdens onze 140 Zorgvisites dat we dit zien. Hierdoor is het mogelijk om deuren niet hermetisch af te sluiten, en zo een open en leefbare omgeving te creëren. Het bordje aan de muur

IMG_7765

benadrukt de doelstelling en gewenste sfeer. Wat ons betreft mag het blijven hangen!

Platte maar digitaal nog geen persoonlijke organisatie

De Oldeburgh maakt deel uit van stichting Alkcare. Vanaf 1 januari 2008 zijn de zorgcentra de Oldeburgh en ‘t Rekerheem gefuseerd. Naast deze zorgcentra heeft Alkcare nog twee wijksteunpunten, namelijk „Hofstaete” in de wijk Daalmeer en „Zonnehof” in Koedijk. De website van Alkcare is eenvoudig ingericht. Korte teksten, simpele uitleg over functies en diensten. Niet veel doorklik- en/of zoekmogelijkheden. Geen persoonlijke introductie van de bestuurder, de locatiemanager, de leiding, de Raad van Toezicht. Contact is alleen via een formulier digitaal mogelijk uit angst voor spam. Maar wel plattegronden van de appartementen. TIP van ZORGVISITE: actualiseer en moderniseer de website. Nodig mensen meer uit om via de site een kijkje te komen nemen en deel te nemen aan de georganiseerde activiteiten. Mogelijkheid tot een communicatieportaal voor naasten? In het jaarverslag valt te lezen dat er gestreefd wordt naar een zo vlak mogelijke organisatie. Dit om zorg zo persoonlijk mogelijk te kunnen bieden en kosten beheersbaar te houden. De Oldeburgh heeft ca. 80 medewerkers in vaste dienst. Het merendeel heeft een parttime dienstverband. De locatiemanager geeft leiding aan de organisatie en legt verantwoording af aan een bestuurder van de stichting Alkcare.

Een zorglocatie van de goede soort met nog werk aan de winkel

We hebben de Oldeburgh van alle kanten en in al zijn facetten goed tot ons kunnen nemen. Het is gewoon een goed en lekker huis voor de ouderen in Oudorp en omgeving. Her en der zijn er verbeterpunten, die vast met elkaar opgepakt gaan worden.

Zorgvisite afgelegd februari 2017

Copyright Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea. Veel dank aan Caroline de Vries.

Geef een antwoord