Een fantastisch voorbeeld van hoe het kan 

Een fantastisch voorbeeld van hoe het kan 
5

De Nieuwe Antoniehof
Sint Antonieweg 4-6
8161 CG Epe
info@viattence.nl
Tel: 0578-668449
www.viattence.nl 

Een fantastisch voorbeeld van hoe het kan 

5 THe kopjes 

We waren al eerder bij een locatie van Viattence. Begin 2015 bij De Wendhorst in Heerde. ‘(Nog) gemengde gevoelens’ kreeg deze Zorgvisite als titel van ons mee. En 3,5 THe kopje. Inmiddels vindt nieuwbouw voor De Wendhorst plaats en daarmee is onze Zorgvisite oude koek. Deze score was de mens en waarde gedreven bestuurder van Viattence, Laurent de Vries, best een beetje zijn eer te na. De intenties die hij breed in woord en beeld via Twitter deelt, moesten nog meer in de praktijk worden gebracht. Evenwel sportief als hij is, nam hij actief deel aan de High THe waarmee wij onze 100ste Zorgvisite in 2015 vierden. Openstaand, gretig op nieuwe inzichten en daarop verder een eigen slag makend. We kunnen rustig zeggen dat Viattence momenteel een van de toonaangevende zorgorganisaties is op visie. En dat Viattence op een aansprekende en eenvoudige wijze de daad bij het woord voegt. De rode knop om onnodige administratieve handelingen tegen te gaan is er één voorbeeld van, een foto op Twitter van een nachtdienstmedewerkster met de bestuurder Laurent de Vries, beiden in pyjama omdat uit Engels onderzoek blijkt dat mensen met dementie daar rustig van worden, een ander. Beide voorbeelden laten zien hoe een bestuurder zich kwetsbaar en verantwoordelijkheid nemend opstelt. TIP van het HUIS. 

Hier wonen mensen 

De Nieuwe Antoniehof, nu anderhalf jaar open, heeft geen enkel institutioneel karakter. Qua bouw onderscheidt het zich in het geheel niet van de andere mooie vrijstaande huizen die aan de weg staan.


Een heerlijke voortuin, een mooi gebouw bestaande uit twee verdiepingen met een prettige voordeur. Daar bellen we aan. Hé, geen naambordjes van de 29 mensen (3 woongroepen van mensen met dementie en een woongroep somatische ouderen) die hier wonen. We denken meteen een Zorgvisite-puntje te hebben, maar moeten daarop terugkomen, want aan de zijdeur, die er ook blijkt te zijn, staan de bewoners met naam bij hun appartement. Er wonen mensen. TIP van het HUIS.
 

Boven slapen, beneden wonen 

Het is werkelijk een hal, zoals je die bij je thuis zou wensen. Een heerlijk lichte, aangename entree. Je voelt je meteen in een huis komen met een trap naar boven. Want ja, de bewoners hebben hun appartement op de eerste verdieping, terwijl de woonkamers zich beneden bevinden. Tijdens de brainstormsessies die aan de nieuwbouw voorafgingen, kwam naar voren dat iedereen het kenmerkend voor de streek vond, dat je beneden leeft en boven slaapt. Zo gezegd, zo gedaan. TIP van het HUIS. Natuurlijk is er ook een lift in het huis. En voor een bewoner die ziek is, wordt het bed overdag mee naar beneden gebracht. De lift is in een andere ruimte dan de trap, namelijk in een ruime vierkante hal die meer verbindend is naar de verschillende woonruimten op de begane grond. De lift is gesloten en als we later spijkers op laag water aan het zoeken zijn om toch nog een Zorgvisite-tip mee te kunnen geven, dan is het dat we zeggen: de lift had transparant kunnen zijn en meer direct in de woonruimte kunnen uitkomen, waardoor beneden en boven voor de bewoners echt verbonden zijn. In Hogeweyk en bij Jonkerszorg werkt de lift bij wijze van spreken als een verticale gang. Je komt direct in de woonkamer uit of andersom bij je appartement op de eerste etage. TIP van ZORGVISITE. 

Wonen met een balans van rust en reuring 

Dezelfde sfeer en toewijding zien we in de woongedeelten. Het is ongelooflijk hoe verzorgd en mooi alles hier qua inrichting is. Alle gewone dingen van het leven zijn er.

In de vensterbank staan wat leuke dingen en echte plantjes, de piano staat op een plek zodat je eraan gaat zitten, daar zien we een gitaar, een mooie gezellige keuken met de gewone huis tuin en keukenspullen en qua overzicht goed gesitueerd, een naaimachine, leuke lampen en schilderijen.

De gemeenschappelijke woonkamers bestaan uit meerdere ruimtes: een eetzitkamer gekoppeld aan de keuken, een zitkamer met lekkere banken en dan nog een kleinere kamer waar je je rustig terug kunt trekken. Je kunt je in gezelschap begeven, maar ook het samenzijn ontlopen en op jezelf zijn, wanneer je daar behoefte aan hebt. De foto’s moeten maar voor zich spreken.  

Enorme serre als natuurlijke overgang naar buiten 

De hele sfeer en lichtinval wordt medebepaald door de geweldige serre aan de achterkant van het gebouw grenzend aan de tuin en die een natuurlijk onderdeel uitmaakt van zowel de binnen als de buitenruimte.

Een must voor elke zorglocatie. TIP van het HUIS. 

Tuin met waslijnen 

Je wordt de weelderig aangelegde tuin als het ware in getrokken. Op deze zonovergoten dag hebben bewoners en hun naasten de buitenlucht opgezocht en is het gezellig druk in de tuin. Er staan droogmolens en waslijnen voor het ophangen van de was.

Er is huisje voor het tuingerei. Eigenlijk een heerlijke tuin die je je ook bij je thuis wenst. Het kan zijn dat het vandaag extra levendig is, omdat de week als vakantieweek is georganiseerd. Vandaag is de ijscoman er, dus ook wij vallen met onze neus in de boter en verorberen een heerlijke hoorn met twee grote bollen Italiaans ijs. Deze week zullen er ook tentjes opgezet worden om een campinggevoel te creëren en worden er badjes gevuld met warm water, om de voeten lekker te verwennen. En we horen dat als het ‘s winters sneeuwt, de sneeuw naar binnen wordt gehaald en er sneeuwballen worden gemaakt. Nou dan zullen onze befaamde fleecedekentjes ook wel op het geëigende moment klaar gelegd worden. TIP van ZORGVISITE. Dat we ze nu niet zien, nu de mussen dood van het dak vallen, dat begrijpen we. 

Behangrol waarop de 24 uur van een dag zijn ingevuld: 80% is geen zorg 

Een huis als De Nieuwe Antoniehof kunnen we natuurlijk niet bezoeken zonder vooraf een afspraak te hebben gemaakt. De manager Petralien van Oene staat ons uitgebreid te woord. Zij vertelt enthousiast hoe de visie van De Nieuwe Antoniehof tot stand is gekomen en hoe het team erin is meegenomen en tot zijn samenstelling is gekomen. Denkend vanuit wat is het gewone leven, hoe zou je het voor je eigen vader en moeder willen met aandacht voor de natuurlijke band van de naasten. Op een enorme behangrol die uitgerold werd, is men gaan opschrijven wat gebeurt er zoal in de 24 uur die een dag telt. TIP van het HUIS. Daarin is het bewoners en naastenperspectief meegenomen. Op welke momenten van de dag is er vooral zorg en op welke momenten draait het vooral om het gewone leven, om het welbevinden van de bewoner? Dat gaf inzicht en daaruit bleek dat er een verhouding is van 80% welbevinden, het gewone dagelijkse leven, tegenover 20% zorg.  De vraag werd gesteld: Wat betekent dat voor je personeelsbezetting? Het resulteerde erin dat de VIG-bezetting (VIG=Verzorgende Individuele Gezondheidszorg) is teruggebracht waardoor er ruimte ontstond voor het aantrekken van veel meer medewerkers voor het gewone leven voor het welbevinden van de bewoners. En dat constateren we ook. Naast meer medewerkers valt ons ook de aanwezigheid op van veel naasten en vrijwilligers. We spreken een van de naasten en zij bevestigt ons beeld. We horen ook dat het team sinds de opening nu meer dan een jaar geleden nog helemaal bij elkaar is.

We luisteren natuurlijk enorm belangstellend, maar stilletjes denken we en later zeggen we het hardop tegen elkaar: zie je wel het kan, wij zijn niet gek, en wat leuk, en we hopen dat wij er ons steentje aan bijgedragen hebben met onze Zorgvisites, tips en boeken, waaronder onze gids Thuis Voelen. Ja, zo ijdel – met een knipoog naar bestuurder Laurent de Vries van Viattence – zijn wij ook wel. En een beetje zelfbevestiging is ons ook niet vreemd.  

Zelfs de Dames THe leren bij 

We horen dat de medewerkers er een week zijn gaan proef wonen voordat de bewoners in het huis kwamen. Geweldig. TIP van het HUIS. We zien ook de appartementen. Die zijn gelukkig niet allemaal gelijk. We zien wel dezelfde bedden staan. We horen dat bewoners als zij dat willen en het voor de zorg nog doenlijk is, hun eigen bed mogen meebrengen.  

De appartementen boven zijn door de bewoners en hun naasten prettig ingericht, vaak ook zo dat je daar ook lekker met je bezoek kunt zitten. We horen dat er het idee is om één van de ruime appartementen om te bouwen tot twee appartementen. Hm, dat zou nou niet direct ons idee zijn. Wij denken dat toekomstige ouderen en hun naasten echt meer privéruimte naast gemeenschappelijk ruimtes wensen. We begrijpen dat daar dan wel financieel een mouw aan moet worden gepast.  

Een spoed nummer direct op de homepage van Viattence 

Onderdeel van onze Zorgvisites is ook het bekijken van de website. We zien er direct een te bellen nummer op staan in geval van spoed. In de meer dan 170 websites die wij hebben bekeken is dit ons niet eerder opgevallen. Als we gauw een paar websites van grote zorgaanbieders hierop googelen krijgen we steeds ‘not found’. Gek eigenlijk. Dat zou toch vanzelfsprekend moeten zijn op elke zorgorganisatie website. TIP van het HUIS. Wat ons zo treft bij de visite qua personal touch, dat missen we op de website. We treffen er geen persoonlijke introductie van de bestuurder of de locatiemanagers aan. Wel – na enig zoeken – van de zorgconsulenten met foto. En dat moet natuurlijk ook. De link van het lijstje met concrete tips als je bij Viattence komt wonen, werkt niet. Ach, het zij vergeven. Van websites worden de bewoners niet beter. En daar draait het bij Viattence en bij De Nieuwe Antoniehof in het bijzonder om. We hebben dat met eigen ogen bevestigd gekregen. 

Zorgvisite afgelegd juni 2018 

Copyright: Dames THe, Zorgvisite. Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea 

One Response to “Een fantastisch voorbeeld van hoe het kan ”

  1. jacques schilder schreef:

    Het is niet eenvoudig om het “voor de hand liggende” handen en voeten te geven, maar Viattence is er met een inspirerend leider in geslaagd.
    Wat zou het mooi zijn als deze “best practice”op grote schaal wordt gevolgd

Geef een antwoord