Revitalisatie aan de gang 

Revitalisatie aan de gang 
3.5

Woonzorgcentrum De Meent
Grote Beer 10
3902 HK Veenendaal
Berichten via de website
Tel: 0318-584444 of 0800-0711
www.zorggroepcharim.nl
www.demeentveenendaal.nl

De Meent is onderdeel van zorggroep Charim. De naam verraadt dat dit een organisatie is met een christelijke signatuur. Charim betekent toegewijd. De organisatie biedt diverse vormen van zorg in Zeist, Veenendaal en omgeving.  

Revitalisatie aan de gang 

 

3 1/2 THe-kopje  

Buitenruimte die nog meer en beter benut kan worden 

De Meent is gehuisvest in een uitgestrekt laag gebouw met respectievelijk één of twee verdiepingen. Je kunt er een heerlijk rondje om heen wandelen en passeert dan mooi aangelegde en goed onderhouden tuinen met hoge bakken voor planten, bloemen en kruiden en een aantal volières met bijzondere vogels.

Het wandelpad is met een hek afgeschermd van een langgerekte dierenweide langs een sloot. In deze strook treffen we een vrolijk huppelend paardje, geitjes die er ronddartelen en vogels.

De dieren weten de wandelaars op te zoeken. Een vrijwilliger die de zorg voor de dierenweide heeft, zegt nog wel wat extra handen te kunnen gebruiken. Wij filosoferen nog over een lekker rust en ontmoetingspuntje bij al dit moois. Een klein theehuisje, bijvoorbeeld, zo gesitueerd dat je ook nog wat meepikt van het spel op de tennisbanen

waar je op uitkijkt. TIP van ZORGVISITE. Aan het water even verderop is een nieuwe vissteiger aangelegd door medewerkers van het bouwbedrijf waaraan de (ver-)bouwwerkzaamheden zijn gegund, daarbij geholpen door medewerkers en vrijwilligers van Charim. Het is een mooie stek geworden.

Bij een van de afdelingen is voorts nog een vlindertuin. Het is jammer dat het onderhoud van de banken op de wandelroute te wensen overlaat.

Met zoveel vogelpoep mag je wel een paar kranten bij je hebben om erop neer te strijken. Het tuinbedrijf is vast wel bereid om de banken in het onderhoud mee te nemen. TIP van ZORGVISITE. 

We zien ook veel hekken die de tuinen voor de bewoners inperken. Klimplanten doen hun best op de hekken.

Er zijn ook hagen, maar dan op het publieke deel. Het blijft opmerkelijk dat zoveel ruimte niet gegeven wordt aan het welbevinden van de bewoners. We raden onze THe-blik On-be-hagen aan om er inspiratie uit te putten hoe het ook kan.  TIP van ZORGVISITE.

Neem dan ook mee dat de buitenbewegwijzering zoveel verleidelijker kan waardoor binnen en buiten een natuurlijk geheel vormen.   

Het eten kan beter 

We nemen een hapje in het ruime restaurant. Jammer dat het plafond zo laag is. De uitsmijters die we geserveerd krijgen smaken heerlijk. De soep daarentegen is wat zetmeelachtig en bij het maken van de hachee was de kok in elk geval vandaag te royaal met het zout. De maaltijden – er is dagelijks een keuze uit twee menu’s – worden uit plastic zakken die in de au-bain-marie bakken hangen, opgediend. Oei, dat kost Dames THe kopjes. We maken eruit op dat De Meent niet (meer) over een eigen keuken beschikt. Wel wordt er op het kleinschalig wonen dagelijks vers gekookt. In de tekeningen voor de nieuwbouw (waarover later meer) lijkt het erop dat er woonkeukens

gebouwd gaan worden. Hopelijk is daarmee deze vorm van ‘voedselverstrekking’ (sorry, we hebben er gaan ander woord voor) voorbij. Douwe Egberts doet in het restaurant zijn naam geen eer aan. Wel kunnen we het losse koekje dat we bij de koffie krijgen waarderen. Het is een mooie aanleiding om onze THe blik ‘Dit is andere koffie’ voor het voetlicht te brengen. In het restaurant staan mooie hoge banken en er is een spelletjeskast. In de wensboom zien we veel door kleinkinderen geuite wensen voor hun opa’s en oma’s.  

Peuters in huis. 

In De Meent is op maandag-, dinsdag en donderdagochtend een peuterclub, waar peuters samen met de bewoners en bezoekers gezellig spelen en knutselen. Een idee dat we in het zonnetje willen zetten. TIP van het HUIS.  

Voor baby’s is er aandacht op de toiletten en in het restaurant treffen we ook een babystoel. TIP van het HUIS. 

Ook zien we een leuke kinderbuitenspeelplaats.

Hopelijk blijft die er na de nieuwbouw aangevuld met bomen en hagen voor wat schaduw en een pierenbadje voor jong en oud. TIP van ZORGVISITE. 

Graag een eigen bed mee 

De bewoners van het kleinschalig wonen hebben een eigen zit-/slaapkamer die ze zelf kunnen inrichten. Tot de standaard inrichting behoort basisverlichting, een wastafel een kledingkast en een hoog-laagbed. Wie onze Zorgvisites leest weet dat wij voor het meenemen van je eigen bed zijn, zolang het geen probleem is voor verzorging en verpleging. Dan kan er altijd nog een hoog-/laagbed worden geplaatst. Zie onze Baas in eigen bed THe-blik op Waardigheid en Trots. TIP van ZORGVISITE.  

Dorp onder constructie 

De Meent afficheert zichzelf als een dorp. Het gebouw is nu onder reconstructie. Charim zelf noemt het ‘revitaliseren’.

In de info daarover lezen we dat De Meent na renovatie en uitbreiding vergeleken kan worden met een dorp met kleine woonwijken. Het centrum wordt gevormd door een dorpsplein met een kapperszaak, een pedicure, een winkel, een restaurant en een kerkzaal.  

Van de nu nog bestaande afdelingen worden kleinschalige woongroepen gemaakt voor doorgaans acht bewoners met een gezamenlijke woonkamer.

Daarbij is voor hen een bepaalde leefstijl met dito inrichting bedacht. Maandelijks is er een nieuwsbrief – ook te vinden op de website – waarin de stand van zaken van de renovatie uit de doeken wordt gedaan. En ook bij het restaurant treffen we info en bouwtekeningen.

We bekijken ze aandachtig. Tevreden zijn we over de erkers bij de woonkamers met openslaande deuren naar buiten. Minder geporteerd van de allemaal zelfde woonslaapkamers waarin het bed de eyecatcher vormt is en het pijpenla karakter overheerst. En waarom hebben deze eigen kamers geen openslaande deuren naar buiten als je zoveel veilige buitenruimte kunt creëren? Boswijk in Vught ging al lang geleden daarin voor. 

Tja, en dan in nieuwbouw nog gedeeld sanitair. Wij zijn er niet zo van.  

Nieuwe woningen voor echtparen 

In een van de zijvleugels van De Meent komen acht ruime (45 tot 70 m² met een of twee slaapkamers) voor echtparen waarvan een van de partners intensieve verpleegzorg nodig heeft. In verpleeghuisland wordt deze vorm van wonen over het algemeen node gemist. Petje af voor Charim. TIP van het HUIS. 

In een van de videofilmpjes op de website horen we dat de centrale ingang van De Meent ook op de schop gaat. Hopelijk krijgt de nu door een vieze asbak

ontsierde buitenentree en de ongezellige sluis dan ook een heel ander karakter. De eerste indruk is je visitekaartje. In onze Zorgvisites staan al vele tips hoe dat allemaal anders kan. We noemen er een paar: een plattegrond van het huis kan hier een plek krijgen met een overzicht van alle voorzieningen die het huis te bieden heeft. In het verlengde daarvan bepleiten wij een gebruikersvriendelijke en enthousiasmerende bewegwijzering. En geef hier informatie over de route naar het winkelcentrum en de tweede dierenweide die zich op vijf minuten loopafstand van De Meent bevinden, alsmede info over culturele uitjes buitenshuis. TIP van ZORGVISITE  

Stimuleer bewoners om naar buiten te gaan  

We duimen dat bij de verbouwing ook veelvuldig aan schuifpuien wordt gedacht die het de bewoners aan alle kanten van het gebouw eenvoudig maken om van de buitenruimte gebruik te maken. Laat binnen en buiten zich als vanzelfsprekend tot elkaar verhouden. Dat is nu, ondanks de vele op zich goed onderhouden buitenruimte niet het geval. Binnentuinen die er nu veel zijn

lijken in eerste instantie een veilige oplossing, maar belemmeren het contact met buiten. Want wie zwaait er naar je, wat zie je van de dierenweide? Om nog maar niet te spreken van het vasthouden van warmte en geen vleugje wind toelaten. Zo op het oog zien we de binnentuinen helaas terug komen na de revitalisatie… Ook troffen we op veel plaatsen sloten op de hekken en werd een hek als toe- en uitgang geblokkeerd door een zware plantenbak. We hopen dat de domotica die aangelegd wordt de bewoners meer flexibele bewegingsruimte op maat biedt, waarbij de veiligheid gegarandeerd kan worden. 

Laat de website voor de (toekomstige) bewoners en hun naasten zijn 

De website biedt veel goed bruikbare info over wat het huis te bieden heeft voor bewoners en omwonenden.  

We treffen er ook een soort advertentie met info over een eenkamerappartement met intensieve zorg dat vrij is en aangeboden wordt, waarbij deze woning op de website bekeken kan worden. En we treffen er uitgebreide omschrijvingen van vrijwilligers vacatures.  

Jammer is dat de voorzijde van de website ontluisterd wordt door een grote rode bubbel waarin gewezen wordt op vacatures: ‘Bekijk onze vacatures op ‘werken bij Charim.nl’ Voor wie is de website er in eerste instantie? Voor de (toekomstige) bewoners en hun naasten of voor de medewerkers? TIP van ZORGVISITE.  

Wij vinden het best ingewikkeld om het aantal THe kopjes te bepalen, nu het huis danig op de schop is. We moeten er misschien een keer terug als de vernieuwbouw is afgerond. Voor nu denken we dat drie en een half THe kopje op zijn plaats is. Hopelijk stimuleert onze Zorgvisite dat er binnen afzienbare tijd een score van vier of hoger komt. 

Zorgvisite afgelegd juni 2018 

Copyright: Zorgvisite; Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse; Publicarea 

Geef een antwoord