Verpleeg en verzorgingshuis De Koperwiek
Koperwieklaan 3
3722 CB Bilthoven
E-mail: info@debilthuysen.nl
Tel: 030-2296700
www.debilthuysen.nl
De Koperwiek is onderdeel van stichting De Bilthuysen.
3,5 THe kopjes.
Deze Zorgvisite is samen geschreven met Danielle Waltmans geschreven, docente omgangskunde en verpleegkunde aan het ROC TOP die in het kader van een programma van de Leyden Academy als ‘schoonzus’ van de dames THe mee op Zorgvisite ging. Aan het einde van het artikel leest u haar ervaring als ‘Oortje’.
De Koperwiek: een vogeltje dat nog iets beter gebekt kan zijn
De voorbereiding.
Ter voorbereiding op vandaag is de website van Zorgvisite goed en grondig doorgenomen. Zo ook de site bezocht van De Koperwiek. De Koperwiek is een zangvogel uit de familie van de lijsters. Het zou leuk zijn als de website van De Koperwiek wat meer een vogel look and feel zou hebben en er ook tekst en uitleg over de naam zou worden gegeven. TIP van ZORGVISITE. De informatie die te vinden is op de website is verder oké. De tekst is goed te lezen, de website is beeldend en het navigeren binnen de site wijst zich ook goed. Waar nog de aandacht op gelegd mag worden is welke bewoners er nu terecht kunnen binnen De Koperwiek op welke locatie. En het mag wat persoonlijker. TIP van ZORGVISITE.
De aankomst.
Als wij aan zijn gekomen valt het grote gebouw op. Zes verdiepingen.
Aan de voorkant ziet het er wat troosteloos en grijs uit. Wel is er gelukkig groen aanwezig. Ook is er voldoende parkeerruimte.
Een tip die wij meegeven is: zet bij de weg bewegwijzering die verwijst naar het verzorgingshuis, het verpleeghuis, het restaurant, maar ook naar het centrum. TIP van ZORGVISITE.
Het rondje om het woon- en zorgcentrum.
We hebben zicht op de ingang en op het terras bij het restaurant, waarvandaan we begroet worden door het personeel, dat hier zit te pauzeren naar wij aannemen. Als we verder lopen zien we dat deuren van de dagopvang allemaal gesloten zijn en dat zelfs de gordijnen dicht zijn. Het wordt hier zomers kennelijk heel heet. Het terras wordt zo te zien ook niet veel gebruikt, de stoelen staan er schots en scheef en de tafels kunnen wel een doekje gebruiken.
Later op onze rondgang als we aan de achterkant van het huis lopen, zien we in de nabijheid van de aanleunwoningen een grote (doorgangs)ruimte die niet op de zon ligt en wellicht geschikter is voor dagopvang en daartoe aangepast kan worden. Dan zou het terras ook gewoon verplaatst kunnen worden naar de prachtige tuin die daaraan grenst. TIP van ZORGVISITE.
Op het terras van de huidige dagopvang is men bezig met het planten van zomergoed. Maar voor nu nodigt het niet echt uit om er te gaan zitten. Een konijnenhok staat er nogal verscholen wat jammer is want het is leuk om er naar te kijken. Bij onze ronde om het huis valt het ons verder op dat er weinig tot geen speelmogelijkheden zijn voor kleinkinderen die op bezoek komen.
Terwijl de voorkant er niet echt uitnodigend uitzag, treffen we aan de achterzijde een mooie, grote, goed onderhouden tuin, met kippen en kleurrijke vogels.
Daaromheen liggen appartementen waar de bewoners op deze warme dag lekker op hun terras in het zonnetje zitten.
We groeten een mevrouw die met haar bezoek lekker buiten aan de koffie zit. We worden vriendelijk terug gegroet en al snel raken wij met haar aan de praat. Ze vertelt ons dat zij eerst boven woonde, maar dat dit haar niet beviel, omdat zij haar tuintje miste. Zodra er beneden een plekje vrij kwam is zij hier naar toe verhuisd. Nu heeft zij een klein terras en een eigen ingang ook vanuit de tuin.
Verder vertelt deze mevrouw ons dat er geen gesloten afdeling is in de Koperwiek, maar dat mensen met dementie hier wel kunnen wonen. Zij hebben net als de andere bewoners een tweekamerappartement op de bovenverdiepingen. Dat is natuurlijk heel fijn. Overdag kunnen zij gebruik maken van de dagbesteding bij dagopvang ‘De Arendsvleugel’, die er overigens binnen wel knus uitzag als een gezellige woonkamer.
Mevrouw geeft veel informatie. Zelf woont ze hier heel graag nu zij niet meer zelfstandig kan wonen. Wel geeft zij aan nog voor zichzelf te zorgen en te eten met een vriendin. Ze maakt niet vaak gebruik van het restaurant. Als pluspunten geeft zij aan dat het gezellige centrum van Bilthoven op loopafstand is en dat als zij hulp of ondersteuning nodig heeft deze krijgt van de vriendelijke medewerkers. Vervolgens worden wij uitgenodigd om binnen een kijkje te komen nemen in haar appartement.
Het appartement.
Het appartement bestaat uit twee kamers. Bij binnenkomst vanuit de tuin staan wij gelijk in de woonkamer. Het is aangepast zodat er geen drempels zijn en het appartement goed begaanbaar is met een rollator of zelfs met een rolstoel. Er is een klein keukentje aanwezig. Hier geeft mevrouw wel aan dat de brand- en rookmelder snel afgaat. De slaapkamer ziet er netjes uit. De badkamer is heel erg groot en ruim. Jammer, een deel van die ruimte had beter bij de woonkamer gekund. Weer buiten geeft mevrouw nog aan dat er een stuk of 30 appartementen zijn die wat groter zijn en worden verhuurd als huur(aanleun)woningen. Wat ons opvalt is dat het appartement wel aan modernisering toe is.
We kunnen buiten rond lopen, worden wel gesignaleerd, maar niet aangesproken. Ook van binnen naar buiten en vice versa kunnen wij vrij rond lopen. We zien een geweldig onbenut atrium tussen De Koperwiek en de Kopertuin. Onze fantasie slaat op hol wat je daar wel niet allemaal van kunt maken. Nu is er niets…
Binnen op ontdekkingstocht.
Bij de hoofdingang valt ons de prettige sluis op die om een hoekje loopt zodat je niet meteen de wind binnen voelt. De inrichting is aardig. De receptie, pardon servicebalie, is bemand. TIP van het HUIS.
Als dit niet het geval is wordt dit aangegeven op een papiertje met een plakbandje bevestigt. We komen meer van die boodschappen met plakband bevestigd tegen.
Dit draagt niet bij aan het thuisgevoel. Het lege bloempotje op het tafeltje vlak bij de servicebalie evenmin.
Overal zijn wel op dit punt prachtige wandschilderingen te bewonderen.
Ook is er een glazen bak met koi vissen. Een aardig zitje. De gangen zien er daarentegen erg steriel uit en de vloer oogt somber.
De mega kerk annex activiteitenruimte, die we binnen stappen wordt niet optimaal benut. Is ook te groot om er gezellig een verjaardag te vieren.
Door de grootte heb je dan al snel de neiging om die ruimte als opslag te benutten. Jammer. De lege kasten vallen ons op met een verdwaald yoga kussentje en wederom een groen bloempotje.
De bewegwijzering binnen is heel helder. TIP van het HUIS.
Er zijn goede plattegronden aanwezig maar voor het gebruik wel te hoog opgehangen.TIP van ZORGVISITE.
Bij de servicebalie is een tafel waar wat folders op liggen en er staat een kast waar foldermateriaal in staat. We vinden er geen brochure over De Koperwiek. Wat ook ontbreekt is informatie over wat er in Bilthoven te doen is, bijvoorbeeld op cultureel gebied. TIP van ZORGVISITE. Er is een uitbureau: waar is het programma, hoe kan men hier aan deelnemen? Leuk dat er wekelijks een wagen met boeken langs komt.
We zien een winkeltje dat in de ochtend uren open is. Het zit nu potdicht zodat we er niet naar binnen kunnen kijken. Er is een kapper aanwezig en bij de pedicure was het drukte van belang.
Het verzorgende personeel zat tijdens etenstijd in een klein kantoortje. Waarom eten zij ook niet gewoon in het restaurant? TIP van ZORGVISITE.
Het restaurant en de maaltijd.
In het restaurant vinden we het dagmenu met krijt op het bord geschreven. Dat ziet er goed uit. We zien al een aantal bewoners zitten. Maar waar is het personeel? Terwijl het restaurant volstroomt, blijkt het personeel nog op het terras te zitten. Is het niet fijner om door de medewerkers/een gastvrouw verwelkomd te worden. TIP van ZORGVISITE.
Wie 55+ is mag mee-eten, zo horen we. Wij krijgen niet de indruk dat hier door buurtbewoners vaak gebruik van word gemaakt. Er staat buiten ook geen bord dat hiertoe uitnodigt. TIP van ZORGVISITE. De Koperwiek komt wel in zicht als je via Google de restaurants in Bilthoven opzoekt.
Een vriendelijke dame wijst ons een tafel en wij kunnen onze keuze voor het menu doorgeven. We kiezen alle drie wat anders, zodat wij een goed beeld kunnen krijgen van de maaltijd. Ondertussen bekijken wij het restaurant eens goed. Het is aardig ingericht, er staat een piano en ook hier hangen prachtige wandschilderingen. De tafels zijn afwisselend rond en rechthoekig, aardige stoelen en leuke gekleurde zitjes. Er staan kunstbloemen op tafel en de gordijnen zitten dicht. Er is geen leestafel aanwezig, valt ons op.
De vriendelijke bediening komt water (een kan met glazen) brengen, maar vraagt ons niet of we misschien iets anders willen drinken. De gastvrouw geeft aan dat de soep zelf wordt gemaakt. De soep die we geserveerd krijgen is zelf gemaakt (met als basis een pakje) smaakt erg goed. De warme maaltijd komt van buiten en wordt ter plekke opgewarmd. Er is dagelijks keus uit twee verschillende maaltijden. We hebben er lekker van gegeten. De groente had nog een beetje bite en de gehaktbal was een echte bal. Wel was het over het algemeen genomen wat aan de zoute kant. Er werden twee verschillende, zelf gemaakte rauwkost salades bij geserveerd. Deze waren heerlijk. Het toetje zag er heerlijk uit maar hebben wij aan ons voorbij laten gaan, al weer op weg naar de naar het volgende huis.
Tenslotte:
Een huis met pluspunten, zoals de tweekamerappartementen, de mooi onderhouden tuin, het smakelijke eten, en de hier en daar gezellige uitstraling. Maar ook een huis waar wat meer energie van uit mag gaan, wat meer aanmoediging en uitdaging en meer verbinding met de omgeving.
Als ‘schoonzus’ van ‘de dames THe’ mee op Zorgvisite naar De Koperwiek in Bilthoven.Door Danielle Waltmans, docent omgangskunde en verpleegkunde ROC TOP
Wat een eer mee te mogen op zorgvisite met ‘de dames THe’!
Via de email kwam de vraag binnen wie het leuk leek om samen met ‘de dames THe’ op zorgvisite te gaan. Vragen als wat houdt dit in, wie zijn ‘de dames THe’ en hoe kom ik aan meer informatie kwamen direct bij mij op. Informatie te over op de website Zorgvisite. Ik was gelijk enthousiast. Heb mij opgegeven en na een open telefonisch contact zijn er afspraken gemaakt om een dag mee te lopen. Nog enthousiaster werd ik toen ik te horen kreeg dat de zorgvisites in het Gooi zouden zijn. Leuk want op mijn zestiende ben ik in de zorg begonnen met werken in het Gooi. Van werken in de zorg, leerlingen begeleiden, nu als docente in het onderwijs mee te mogen een Zorgvisite af te leggen.
De dag waarop wij de Zorgvisite hebben afgelegd.
Om 11.00 uur hebben wij afgesproken in het centrum van Bilthoven om onder het genot van een kopje koffie kennis te maken en de strategie voor vandaag te bespreken. Beetje onwennig maar al gauw is het ijs gebroken en krijg ik lol in mijn rol als ‘de schoonzus’. We gaan zo op in het gesprek dat wij bijna zouden vergeten waarvoor we hier samen zijn. Werk aan de winkel. Op naar De Koperwiek.
Bijzondere dag.
Wat heb ik veel geleerd om met het oog van een familielid een instelling te bezoeken. Dit zou een ieder eens moeten gaan doen die werkzaam is in de zorg of wiens familie in een instelling verblijft. Het geeft stof om over na te denken en te praten met elkaar. Wat hopelijk leidt tot betere instellingen die afgestemd zijn op de zorgvraag van deze tijd en ook tot wat wij docenten onze leerlingen mee moeten geven aan sociale aspecten. Wat dit aangaat heb ik het doel, ‘Inspiratie opdoen tijdens een eigen Zorgvisite’ zeker behaald. En voor de toekomst zou ik mee willen denken hoe we deze ervaringen met andere docenten en leerlingen kunnen delen en laten beklijven. Ik ga hier tijdens mijn lessen omgangskunde zeker aandacht aan besteden.
Dames THe hartstikke bedankt voor deze ervaring, ik heb genoten en van jullie ervaring geleerd. Ik zou het zo weer overdoen! Ik geef jullie en de website Zorgvisite 5 THe kopjes.
Zorgvisite afgelegd mei 2017
Copyright Dames THe Tineke van den Klinkenberg/ Hetti Willemse