De Klinkenberg
Nieuwe Klinkenberg 1
6711 KJ Ede
tel.: 0318 657200
email: klinkenberg@vilente.nl
www.vilente.nl
De Klinkenberg is onderdeel van Vilente
‘Even bukken’ kansen voor het oprapen.
3,5 THe kopje
Waar de naam Klinkenberg vandaan komt is Dame T nooit duidelijk geworden. Wel heeft ze ontdekt dat een van haar verre voorouders (een Van den Klinkenberg) uit Ermelo (niet zo ver dus van Ede) afkomstig is, voor deze naar Bloemendaal, de geboorteplaats van haar vader verhuisde. Het triggert ons daarom te meer naar De Klinkenberg af te reizen.
Dit verzorgingshuis in transitie naar verpleeghuis heeft 180 appartementen, die bestaan uit één of twee kamers, in grootte variërend van 24-45 m². Het huis biedt verblijf met zorg, verblijf met zorg en behandeling en tijdelijke opname bij revalidatie of als de zorg voor familie tijdelijk te zwaar wordt.
Een rechtlijnige naar binnen gekeerde kolos
We bezoeken De Klinkenberg op een snikhete dag. Er aangekomen moeten we er even van bijkomen als we de immense zilveren kolos met stalen uitsteeksels in de felle zon voor ons zien opdoemen in een zo prachtige omgeving van heide en bos.
We hebben naar het gebouw op een voormalig kazerneterrein moeten zoeken. Dat lag aan ons, want op de website is precies beschreven hoe je vanuit diverse richtingen komend het verzorgingshuis bereikt.
Dame H doorziet meteen al dat dit gebouw een tijdelijk onderkomen moet zijn, gezien de materialen die voor de bouw zijn gebruikt. Dat feit is niet op de website vermeld, maar blijkt wel waar als we dat vragen aan een medewerkster die we treffen. Het ligt in de bedoeling dat dit gebouw over twee jaar wordt verlaten om in nieuw te bouwen panden, ontworpen door Wiegerinck architecten als verpleeghuis verder te gaan. De medewerkster toont ons de tekeningen van de vriendelijke, vrijstaande gebouwen met rode puntdaken waar ze over twee jaar hopen in te trekken.
Ook die tekeningen vinden we niet op de website, zo min als een uitgebreide folder over wat De Klinkenberg allemaal te bieden heeft, zoals we die voor andere huizen van Vilente wel via de website kunnen downloaden. TIP van ZORGVISITE: Geef op de website info over de tijdelijkheid van het gebouw en over de nieuwbouwplannen en de planning daarvan.
Visie op nieuwbouw van Vilente is de Dames THe uit het hart gegrepen
Wel vinden we in het ‘Jaarbeeld over 2014’ van Vilente een visie op de nieuwbouw geschetst, die we hier graag maar al te graag willen delen. Onder het kopje ‘Grotere appartementen’ zegt de manager wonen van Vilente “dat grotere appartementen beter aansluiten bij de hedendaagse vraag. Ook in een woonzorgcentrum hebben mensen behoefte aan privacy. Vroeger – dan heb ik het over decennia geleden – was die er nauwelijks. Verpleeghuizen bestonden uit grote slaapzalen. Daarna kwamen er verpleeghuizen waarin iedereen een eigen slaapkamer heeft, waar je overdag vooral in de gemeenschappelijke woonkamer vertoeft. Die gemeenschappelijke woonkamer is prettig voor de sociale contacten, dus die zal er zeker blijven.
Maar daarnaast vinden wij (bij Vilente) dat mensen zich ook moeten kunnen terugtrekken in een eigen woonkamer. En dus niet in hun slaapkamer waar nog een bankje en een tafeltje staat om het gezellig te maken. We willen dus appartementen in een woonzorgcentrum voorzien van een woonkamer die is afgescheiden van de slaapkamer”.
Heerlijk om te lezen dat wij medestanders hebben in waar wij al veel langer voor pleiten: dat bewoners naast slaapruimte over een gescheiden woonruimte kunnen beschikken in een eigen appartement. TIP van het HUIS en van ZORGVISITE
Voldoende kansen om aansluiting op de prachtige omgeving te realiseren
Bij onze ronde om het gebouw stuiten we direct op een fraaie bushalte.
Best nodig, want De Klinkenberg ligt op enige afstand van de bewoonde wereld. We lopen meteen langs een schitterend aangelegde tuin met heerlijke plekjes om te zitten.
En een tuin waar bewegingstoestellen te vinden zijn
en dat grenst aan een prachtige hertenkamp.
Daar is helemaal niets mis mee. Jammer is wel dat het gebouw voor het overige geen gebruik maakt van de geweldige omgeving waarin het gesitueerd is. Je zou best een paar leuke wandelingetjes kunnen uitzetten. We weten hoe leuk het is om dat samen met bewoners vanuit de activiteitenbegeleiding te doen. Twee vliegen dan in één klap: bewoners lekker buiten en een concreet product, namelijk uitgezette en gemarkeerde wandelingen. TIP van ZORGVISITE.
Bij de appartementen in het meeretagebouw op de begane grond ontbreekt de mogelijkheid van een buiten vanuit de eigen kamer.
De delen van het huis waar men inpandig woont hebben geen uitgangen aan de buitenzijde van het huis met tuinen die aansluiten op de omgeving.
Wel zijn er belevingsgericht ingerichte binnenplaatsen, ingericht volgen Planetree,
die bij ons ook wel soms stenig overkomen. Het gebouw maakt daardoor een naar binnen gekeerde indruk.
Het verhindert ook dat mensen die het gebied bezoeken voor een wandeling (zwaai-)contact met de bewoners kunnen maken. Vanuit de ingang en het restaurant van het huis kijk je uit op een enorme parkeerplaats. Bewoners die in de schaduw voor de deur verkoeling zoeken hebben blik voor de neus. Ook niet echt leuk, terwijl er zoveel ruimte is om de auto’s uit het gezichtsveld weg te werken.
Dat zijn van die gemiste kansen zelfs voor een huis dat er als de nieuwbouw voorspoedig verloopt (voorlopig) voor 5 jaar is neergezet.
Aardig ingerichte entree
De entree is voor een voorlopig gebouw heel aardig ingericht en oogt gezellig. Het is een ontmoetingsplek met voorzieningen, zoals zitjes, een leestafel, een winkeltje, vitrines, vleugel (die wel een uitnodigend bordje ‘Bespeel mij’ kan gebruiken TIP van ZORGVISITE).
De hal loopt over in het restaurant. De receptiemedewerkster is kort geleden door Vilente afgeschaft. Er staat nu een elektronische paal, via welke je als bezoeker contact kunt maken met de afdeling die je nodig hebt.
Optimale bewegingsvrijheid
Een aardige medewerkster die wij in de ontmoetingshal treffen vertelt ons dat de bewoners van De Klinkenberg kunnen gaan en staan waar ze willen. Hoewel De Klinkenberg steeds meer bewoners met dementie huisvest heeft het huis geen gesloten afdelingen. Wel is er bescherming voor bewoners die risico lopen te gaan dwalen. Zij dragen een badge, waarmee zij getraceerd worden zodra ze het pand uitlopen. Ook in de nieuwbouw wil men op die manier vrijheid en veiligheid voor de bewoners garanderen. TIP van het HUIS. Dit soort maatwerk staat ons aan.
Sta altijd open voor verbeteringen ook al is het in een tijdelijke situatie
Onderweg zien we een ouderwetse bakkerskar, waarbij de bewoners hun lunch en waarschijnlijk ook hun ontbijt kunnen afnemen. Dat stimuleert onze eetlust. TIP van het HUIS. Even na half twee vinden wij echter in het restaurant de hond in de pot.
We kunnen nog wel een kaal kopje koffie krijgen, die ons overigens goed smaakt. Het restaurant heeft veel lichtinval. Jammer is dat de stoelen niet om aan te zien zijn vanwege vlekken en vettigheid. Ook als je hier maar tijdelijk gehuisvest bent, hoef je ons inziens niet te wachten met de aanschaf van nieuwe stoelen die straks in het nieuwe huis ook een plek kunnen krijgen. TIP van ZORGVISITE.
Alhoewel het restaurant aan de voorzijde van het gebouw grenst zien wij er -behoudens de deur bij de entree – naar de hal geen deuren naar buiten en ontbreekt een terras. Het nodigt niet uit om met wat lekkers op tafel met je bezoek buiten te gaan zitten. Een terras gecombineerd met de nu verderop gelegen prachtig aangelegde tuin op deze plek en in de plaats van het parkeerterrein dat hier nu ligt, had een gebruiksvriendelijker resultaat opgeleverd. Het zijn van die ‘even bukken’ kansen. TIP van ZORGVISITE
Website kan vollediger
We hadden het al over de info op de website van Vilente met betrekking tot De Klinkenberg.
Dat kan echt beter. Onder meer ontbreekt een te downloaden bewonersboekje zoals we dat voor andere locaties van Vilente er wel treffen. We missen info over de nieuwbouw plannen, over de activiteiten, we missen een virtueel inkijkje in het gebouw, de woonruimten en de omgeving.
Interessant is de hiervoor geciteerde visie die Vilente in het ‘jaarbeeld voor 2014’, ontvouwt.
Kortom
De Klinkenberg heeft veel binnen handbereik en behoorlijk wat goede bedoelingen in de praktijk gebracht, maar er liggen hier ook een aantal gemiste kansen en omissies die direct ook in deze voorlopige situatie opgepakt kunnen worden.
Zorgvisite afgelegd in mei 2016
Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea
In mei 2016 is de locatie van Vilente aan de Nieuwe Klinkenberg 1 te Ede bezocht. Toen bleek al dat Vilente over 2 jaar zou verhuizen naar een ander pand. Dit is ondertussen het geval.
Het gebouw is door de bewoners in het voorjaar van 2018 in gebruik genomen. Het complex bestaat uit een aantal geschakelde gebouwen, met een binnenhofje en parkachtige tuinen rondom, waar men heerlijk kan wandelen. De dierenweide en het beweegpark biedt ook voor de buurt gezelligheid.
De Klinkenberg beschikt in totaal over 120 tweekamerappartementen voor mensen met complexe lichamelijke aandoeningen of dementie. Daarnaast zijn er 13 eenkamerappartementen voor kortdurende zorg, waaronder spoedzorg. Per tien appartementen is er een buurtkamer. Alle buurkamers hebben een eigen sfeer.
De Klinkenberg hebben we in samenspraak met de bewoners ingericht. Samen maakten we keuzes voor de inrichting van de buurtkamers. Dat heeft gezorgd voor een mooie en huiselijke sfeer. ‘Thuis bij Vilente’, is al jaren ons motto. Door samen de aardappels te schillen en de was op te vouwen, doen we het huishouden zoveel mogelijk als thuis.