Een oer-Hollands degelijk woon- en zorgcentrum

Een oer-Hollands degelijk woon- en zorgcentrum
3.5

Woon- en zorgcentrum De Honskamp


Dorpstraat 25,

6741 AA Lunteren

Onderdeel van Opella

Telefoon: 0318 752222.

Email: servicepunt@opella.nl

www.opella.nl

 

Een oer-Hollands degelijk woon- en zorgcentrum

IMG_4544

 

3, 5 THe kopje

 

Onze interesse voor de Honskamp wordt ingegeven door het feit dat de Honskamp destijds (eind 2011) tot een van de beste woonzorgcentra werd uitgeroepen in een onderzoek van Elsevier. En dat het huis zich bij het Ministerie van VWS heeft aangemeld voor het experiment regelarme verzorgings- en verpleeghuizen. De bestuurder van Opella draagt dat ook in de media actief uit.

Anticiperen op veranderingen

De Honskamp is een klassiek woonzorgcentrum.

IMG_4543

Het ligt aan de rand van het dorp Lunteren (onderdeel van de stad Ede), dichtbij bossen, maar ook dichtbij het winkelcentrum en andere voorzieningen. Het gebouw bestaat uit twee woonlagen met ruime appartementen voor ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Het behoort tot het type woon- en zorgcentrum dat zich flink zal moeten aanpassen, als gevolg van de veranderingen in de zorg.

Opella is al 8 jaar bezig hierop te anticiperen. Enerzijds door kleinschalige woonvormen te realiseren voor mensen met dementie en chronisch lichamelijke beperkingen. Anderzijds door de bouw van appartementen die ouderen zelfstandig van corporaties kunnen huren, waarbij de zorg aan huis door Opella op maat wordt geregeld. De keuze waar men naar toe verhuist, moet in goed overleg met elke individuele bewoner worden gemaakt. Dat is niet eenvoudig en in dat verband spreekt de bestuurder de wens uit in elke gemeente een verzorgingshuis open te mogen houden voor zittende bewoners die het moeilijk vinden de stap naar zelfstandig wonen te maken. TIP VAN HET HUIS

 

Plannen zijn er maar nog geen zicht op de uitvoering?

Ook voor de Honskamp heeft Opella plannen om het gedeeltelijk te verbouwen naar kleinschalig wonen voor mensen met dementie. In het bestaande woonzorgcentrum de Nudehof in Wageningen wil Opella dan deels vervangende huisvesting bieden voor de huidige bewoners van de Honskamp. Die plannen stonden voor 2014 op de rol, maar als wij er in januari 2015 zijn is van verbouwactiviteit bij de Honskamp nog niets te merken.

 

Frisse en makkelijk te hanteren website

Op de frisse en over het algemeen zeer informatieve website vinden we ook geen info over de verbouwingsplannen voor de Honskamp. Vreemd vinden we dat. Zet die plannen daarop! TIP VAN ZORGVISITE En als we het dan toch over gemis hebben, dan zou het een goeie aanvulling kunnen zijn op de website tevens plattegronden van alle  appartementen, kamers (kleinschalig wonen) en huurwoningen van alle locaties, waar Opella mee verbonden is, op te nemen. En dan natuurlijk de wachttijden van de diverse locaties, die er nu ontbreken. TIP VAN ZORGVISITE

We vinden wel op de website leuke videofilmpjes die een behoorlijk beeld geven van verschillende locaties en er zijn per locatie antwoorden te vinden op veel gestelde vragen. TIP VAN HET HUIS Dat zit goed in elkaar.

 

Opella vraagt proactief om meningen en waarderingen

Op de website is er ook direct een link naar Zorgkaart Nederland en via het Opella Magazine worden bewoners en naasten aangemoedigd hun mening en waardering over de zorg die Opella biedt, daarop achter te laten. Zorgkaart Nederland wordt door gebruikers van Opella dan ook goed benut. De opmerkingen en waarderingen worden bekeken door een medewerker van Opella, zodat de organisatie daar direct z’n voordeel mee kan doen. TIP VAN HET HUIS en wellicht een foto van de website, waar gelinkt kan worden naar Zorgkaart Nederland. De zorg en de bejegening wordt over het algemeen hoog gewaardeerd.

Op de Opella website treffen we ook een ontspanningsbutton, waaronder allerlei voorzieningen worden geboden die via het servicecentrum aangevraagd en geregeld kunnen worden. TIP VAN HET HUIS

 

Schoenen, klompen en fietspomp in het voorportaal

Bij binnenkomst vinden we schoenen, klompen en een fietspomp in het vriendelijk ingerichte voorportaal. Dat maakt een huiselijke indruk. Wij hebben trek in koffie met iets lekkers, maar de salon, die direct aan de toegangsruimte met receptie  grenst, maakt op dit moment geen uitnodigende indruk.

IMG_4541 IMG_4540

Het is heel sterk het domein van de bewoners, waar je als buitenstaander niet zomaar even binnen loopt. Dat is een keuze, die we zeker respecteren. Op de website lezen we dat in de salon vanaf 12 uur de warme maaltijd kan worden genuttigd. Wie ervoor kiest op z’n appartement te eten kan dat dan eventueel ook ‘s avonds doen door gebruik te maken van de  magnetron. De salon is ook de ruimte waar gemeenschappelijke activiteiten kunnen plaatsvinden. Er staat een piano.

’s Zomers kan er gebruik worden gemaakt van een terras dat direct vanuit de salon toegankelijk is. Aan de salon grenst een lichte serre met mooi rieten –categorie Loom- meubilair, dat ons zeer kan bekoren.

P1040359 P1040347 P1040337

Overigens, waar we ook liepen, binnen of buiten De Honskamp, alles zag er keurig en kraakhelder uit. Bijna zoals je het als Amsterdammers op de Veluwe ook verwacht.

 

Zorg bij verbouw voor voldoende beschermde makkelijk toegankelijke buitenruimte

De bouw in twee lagen biedt aan de bewoners op de begane grond de mogelijkheid om er een aardige buitenruimte te creëren met tafel en stoeltjes en wat planten. Een aantal bewoners maakt daar ook gebruik van.

P1040351 P1040352 P1040355

 

Wie boven woont is van directe toegang tot de buitenruimte uitgesloten, omdat het huis geen balkons heeft bij de kamers.

P1040353

Dat is jammer. Bij een verbouwing tot kleinschalig wonen zou ervoor gekozen kunnen worden op de beneden etage de gemeenschappelijke woningen te realiseren met daaraan grenzend grote beschermde tuinen, die in elkaar over kunnen lopen met verschillende leuke dingen voor de mensen, zoals konijnen, kippen, vogels, vrolijke bloemen- en plantenperken, beweegtoestellen en hoge bakken, waarin getuinierd kan worden etc. Ideeën daarvoor te over op onze zorgvisites. TIP VAN ZORGVISITE Door het op die manier in te richten realiseer je de o zo belangrijke bewegingsruimte in de buitenlucht voor toekomstige bewoners die op verpleeghuiszorg aangewezen zijn. De gemeenschappelijk woonruimten zouden dan via liften die in de woonkamers uitkomen per woongroep verbonden kunnen worden met individuele woonslaapkamers op de bovenetage. Een dergelijke oplossing zagen wij bij een particulier verpleeghuis in Noord Holland: Jonkerszorg In Hoogwoud.

En ook voor de nu nog ziekenhuisachtige gangen  hebben we tal van alternatieven tijdens onze visites gezien.

P1040342

 

Nadruk op langer zelfstandig wonen

Uit de magazines van Opella en andere informatie krijgen we de indruk dat Opella in z’n algemeenheid goed voorsorteert op alle veranderingen in de zorg en de nadruk meer en meer gaat leggen op langer zelfstandig wonen met thuiszorg op maat en flankerende voorzieningen, zoals dagopvang, tijdelijk logeren en revalidatie en daarnaast kleinschalige verpleeghuiszorg voor diegenen die echt niet langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

 

Neem bij de verbouwing onze zorgvisite ervaringen ter hand

Wij hebben bij onze visite aan de Honskamp een op onverwacht en ongenodigd bezoek gesloten sfeer ervaren. De Honskamp is des bewoners. Wij voelden ons al vreemden wat aan- en weg gekeken. En dat mag natuurlijk. Het is immers het huis van de bewoners.

Het huis staat op de rol verbouwd te worden. Wij bevelen het bestuur  aan onze zorgvisite ervaringen daarbij ter hand te nemen. U vindt daarin een schat aan tips  om goede zorg in een gastvrije, huiselijke en lichte omgeving met veel privacy en bewegingsruimte, zowel binnen als buiten, te realiseren. Een huis en omgeving die uitdagen tot wat bewoners en hun naasten nog wel met elkaar kunnen, waarbij de professionals de gewenste en noodzakelijke zorg en ondersteuning bieden.

 

Zorgkaart Nederland: 8.1; 94 waarderingen, laatste geplaatst op 29 november

Gastvrijheid zorg met sterren: geen waardering

Bezoek afgelegd: januari 2015

Copyright Dames THe, Publicarea, Tineke van den Klinkenberg, Hetti Willemse

One Response to “Een oer-Hollands degelijk woon- en zorgcentrum”

 1. Wim Hulsegge schreef:

  Beste medewerkers van Zorgvisite,

  Hartelijk dank voor het delen van uw bevindingen van het bezoek aan woon- en zorgcentrum de Honskamp. Wij zullen zeker ons voordeel doen met uw tips. Nog belangrijker vinden wij de mening en wensen van de huidige en toekomstige bewoners van de Honskamp. Zoals u aangeeft, peilen we die voortdurend, onder andere via de site http://www.zorgkaartnederland.nl.

  Op de site van Opella is nog niet alle informatie te vinden over de verbouwing van de Honskamp. De reden hiervoor is dat nog niet helemaal duidelijk is hoe en wanneer er wordt verbouwd. Zodra die duidelijkheid er is, zullen we dit als eerste delen met de mensen die het direct aangaat: de bewoners en hun contactpersonen, de medewerkers en vrijwilligers van de Honskamp. Natuurlijk zullen we vervolgens ook via de site de definitieve plannen bekend maken.

  Met de verbouwing zal de Honskamp haar sterke punten zeker behouden, maar wordt het ook een geschikte kleinschalige woonlocatie voor mensen met dementie. Belangrijk voor de inwoners van Lunteren, omdat zij daarmee in het dorp kunnen blijven wonen, ook als intensieve zorg nodig is. In de toekomst bent u dus zeker van harte welkom om nog eens terug te komen.

  Met vriendelijke groeten,
  Wim Hulsegge, zorgondernemer de Honskamp

Geef een antwoord