In de Hartkamp is van alles te doen 

In de Hartkamp is van alles te doen 
4

Zorghuis De Hartkamp
Jan van Arkelstraat 15
8101 EN Raalte
info@carinova.nl
Tel: 0900-8662
www.carinova.nl/de-hartkamp 

In de Hartkamp is van alles te doen 

4 THe kopjes

Een tuin om te zoenen…

Als we in Raalte bij De Hartkamp, onderdeel van Carinova, voorrijden hebben we het idee in de buurt te zijn van duin en zee. Dat kan natuurlijk helemaal niet, maar de prachtige tuin die zich voor het huis uitstrekt met de lage hekjes ervoor roept bij ons dat gevoel wel op. We zijn in een Sallands landschap. De tuin is een pareltje

met z’n meanderende wandelpaden langs perken met bloeiende planten en vogelhuisjes.

Goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel of met rollator. 

Zo’n verrassend mooie tuin treffen we ook achter het huis aan. Het is een avontuurlijke buitenruimte met speelelementen en beweegelementen voor jong en oud. De Hartkamp heeft de wipkip verre achter zich gelaten. Nu nog wat schommels, een draaimolentje en echte wip en de (achter) kleinkinderen zijn niet weg te slaan. TIP van ZORGVISITE. De geelkleurige wandelpaden geven een vrolijk accent aan de tuin en leiden naar een beleef- annex beweegbos.

De pluk- en moestuin vormen de kers op de taart met de kleine vogelhuisjes en toelichtingen bij de beplantingen. TIP van HET HUIS.


De smerige staande asbak detoneert bij dit alles.
 

…met heerlijke terrassen 

Grenzend aan een grand restaurant – het Centraal Hart van de Hartkamp – kun je lekker plaats nemen op verschillende terrassen onder mooie parasols. Het restaurant zelf oogt ruimtelijk, heeft een mooi plafond en verrassende verlichting.

Het restaurant is zowel aan voor-, zij- en achterzijde toegankelijk en er zijn grote schuifdeuren naar de terrassen. Eindelijk, denken we. Schuifdeuren. Hoe vaak we niet de deur naar buiten vanuit het restaurant stiefmoederlijk behandeld zien! Ontelbare keren zijn we er sikkeneurig van geworden. Gelukkig niet hier bij De Hartkamp! TIP van het HUIS. In de sluis aan de achterzijde bevinden zich de postkasjes. Het is wel een saaie sluis waar de bruine vloerbedekking en de grote letters BHV je nu niet bepaald vrolijk doen binnen lopen. In de sluis vinden we ook het rek met informatie brochures, waaronder een informatieve brochure ‘Wat kan Carinova voor u betekenen’ en ‘Dichtbij’, een heel aardig tijdschrift van Carinova. Wat ontbreekt is informatie over wat er te aan cultuur of buitengebeuren te doen valt in de omgeving. Kortom, de sluis als je visitekaartje is een TIP die we maar weer eens uit de Zorgvisite mottenballen halen. TIP van ZORGVISITE. 

…en een gastvrij aangeboden kopje koffi 

Bewoners uit de wijk waarin de Hartkamp ligt, zijn van harte welkom voor een kop koffie of om deel te nemen aan activiteiten.

In de goede brochure ‘Voor en door de wijk’ worden zij ook van harte uitgenodigd zelf een activiteit of een bijeenkomst te organiseren. De koffie in het restaurant wordt trouwens heel gastvrij gratis verstrekt en smaakt goed.

In het restaurant zijn lekkere zitjes, fijne banken, er is een kinderhoekje, er staan boekenkastjes en er zijn spelletjes voorhanden.

Het mooie aquarium nodigt uit om de beweging van de vissen te volgen. De biljarttafel staat ook in het oog. En voor wie zelf wil bewegen is er de duofiets. In een aparte ruimte treffen we nog een piano. Die mag van ons natuurlijk veel uitnodigender worden neergezet. TIP van ZORGVISITE.

Gewoon een prettige ambiance 

Het restaurant, de tuin met z’n voorzieningen ogen gewoon gezellig en toegankelijk voor jong en oud.

Zowel voor bewoners van het huis als voor bewoners van de wijk. Een verbeterpuntje dat wij adviseren is om al dit moois beter in de schijnwerper te plaatsen door een aansprekende bewegwijzering voor binnen en buiten en een plattegrond bij de toegangsdeuren en in de sluis. TIP van ZORGVISITE. 

Veel vrijwilligers en een honkvast team 

Het verbaast ons niet als we horen dat er 120 vrijwilligers aan het huis verbonden zijn. En ook de medewerkers blijken honkvast. De gastvrouw die ons in het restaurant te woord staat zegt hier al 27 jaar in dienst te zijn en moet een fikse afstand afleggen om hier te komen. Maar dat heeft ze er graag voor over.   

Aparte woongebouwen omgeven de tuin 

Op De Hartkamp wordt zorg geboden aan mensen met fysieke problemen (36 plaatsen) en aan mensen met dementie. De laatsten wonen in kleinschalige woongroepen, in huizen (Jan van Arkel I, II en III) die apart staan van het hoofdgebouw (96 plaatsen) en 12 plaatsen in woongebouw De Braak.

De woongroepen bestaan uit 6 tot 8 bewoners, die een gemeenschappelijke huiskamer hebben en daarnaast een eigen zit-slaapkamer. Het gewone leven wordt zo veel mogelijk nagebootst. Op het kleinschalig wonen wordt dagelijks vers gekookt. De gemeenschappelijke ruimte die wij kunnen inkijken bij de bewoners met fysieke problemen vinden wij niet heel gezellig ogen en we zien hier dat de keuken zich tegen een wand bevindt zodat het personeel met de rug naar de bewoners staat. Dat kan en had beter gekund. We zien wel ruime terrassen.

En heel fijn, schuine zonnewering naar buiten. 

Bewegen wordt aangemoedigd  

De bewoners hebben een grote mate van bewegingsvrijheid door middel van een uitgekiend sensorsysteem.

Er zijn veel clubs waar de bewoners, maar dus ook de bewoners van de wijk aan kunnen deelnemen. Zo is er o.a. een wandelclub. Er zijn wekelijks een aantal vaste activiteiten en jaarlijks wordt in september de burendag georganiseerd.  

Website kortgeleden vernieuwd 

Carinova is een zorgorganisatie in Overijssel en heeft naast 8 woonzorglocaties ook andere thuiszorgdiensten. De website van Carinova is kortgeleden op de schop gegaan en vernieuwd. Hmm. Wij vinden hem best wel saai en veel tekst. Je moet je erdoorheen werken. De 360 graden virtuele rondleiding geeft geen sjoege en er is ook geen virtuele rondleiding van Jan van Arkel meer te vinden. Jammer, want het is altijd heel plezierig om al op de website een indruk van het huis te krijgen. TIP van ZORGVISITE. Wat meer foto’s en plattegronden van de zit-slaap kamers zou ook een welkome aanvulling zijn. En het gegeven of er wachtlijsten zijn. Bij het nieuws wordt een nieuw lid van de Raad van Toezicht voorgesteld. Leuk, maar het is aardiger als de voltallige Raad van Bestuur van Carinova zich er zou voorstellen (met foto) alsmede dat er een overzicht wordt opgenomen van alle leden van de Raad van Toezicht. TIP van ZORGVISITE. Voor wie contact wil met Carinova voor een zorgadvies is er een telefoonnummer nummer (zie boven) en er kan een rondleiding worden aangevraagd.  

Carinova wil wel. Dat zien we ook aan hun bijdrage in het waardigheid en Trots programma. De richting is absoluut goed en op een aantal punten heel goed. Nu nog de rest.  

Zorgvisite afgelegd juni 2018 

Copyright:Dames THe, Zorgvisite. Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea 

One Response to “In de Hartkamp is van alles te doen ”

  1. Gerard Oortwijn schreef:

    Het Grand Café is een mooie locatie centraal in de wijk waar veel te doen is en wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten. De tuin is een ware beleving voor jong en oud. Op de website http://www.centraal-hart.com staat welke activiteiten in en om het grand Café plaats vinden.

Geef een antwoord