Een beetje op de kleintjes letten

Een beetje op de kleintjes letten
4

Laurens De Elf Ranken
Middeldijkerplein 28
2993 DL Barendrecht
T:0180 55 55 00
F:0180 55 55 01
https://www.laurens.nl/voor-klanten/locaties/de-elf-ranken 

Een beetje op de kleintjes letten

4 THe kopjes

IMG_5982

We gaan naar De Elf Ranken in Barendrecht. Deze zorgvisite valt mooi te combineren met een afspraak in Dordrecht. Een architect is nieuwsgierig naar onze zorgvisite observaties en wij naar zijn ervaringen. We worden geweldig ontvangen in een vergaderkamer met fantastisch uitzicht over de Maas.

Als we de catalogus van het architectenbureau doorkijken zien we dat meerdere, door ons met een zorgvisite vereerde huizen, waaronder het gelouterde Boswijk in Vught van zijn hand zijn. En -werkelijk stomtoevallig- ook De Elf Ranken, dat begin 2014 in gebruik werd genomen.

De Elf Ranken is een enorm complex van zorgorganisatie Laurens.

IMG_5969

Je kunt er terecht voor vele vormen van zorg. Het maakt onderdeel uit van een multifunctioneel zorgcentrum met o.a. een polikliniek van het Ikazia Ziekenhuis. Verpleeghuiszorg, voor mensen met dementie vindt plaats in kleinschalige woongroepen van maximaal 8 bewoners die elk over een eigen kamer beschikken die zij naar eigen smaak en met eigen meubels kunnen inrichten. De Elf Ranken beschikt daarnaast over een revalidatie afdeling, over gespecialiseerde dagbehandelingen en er is een palliatieve afdeling.
Geen onderdeel van winkelcentrum

De Elf Ranken is gesitueerd in een stereotype nieuwbouwwijk van het derde millennium, Carnisselande genaamd. De ingang ligt (verscholen) aan een zijtak van groot plein, waaraan een overdekt winkelcentrum is gebouwd. Echt gezellig kunnen wij die nieuwe winkelcentra, zoals ook dit centrum weer, niet noemen. De functionaliteit en massaliteit van de omringende gebouwen voert ook hier de boventoon. Op het grote plein staan beelden van menselijk figuren in een lange rij op afstand van elkaar.  Er is een overzicht van wat het winkelcentrum te bieden heeft maar De Elf Ranken staat er niet bij.

IMG_5984 IMG_5985

Kleinschalig wonen als een gezin

Bij ons rondje om het gebouw zien we dat de kleinschalige woonunits voor mensen met dementie in de ranken  van het gebouw zijn gevestigd.

IMG_5983

We denken dat de intenties goed zijn. Op de website lezen we dat De Elf Ranken staat voor plezierig wonen en zorg op maat. Je thuis voelen en leven in kleine woongroepen als een gezin. Opvallend is het grote aantal grondgebonden kleinschalige woningen, wat het de bewoners makkelijk maakt om van de tuin gebruik te maken. Binnen lijken de bewoners ook veel bewegingsruimte te hebben. Dat ze van de ene rank naar de volgende kunnen lopen maken we op uit het gegeven dat op alle voordeuren van de woonunits steeds gewaarschuwd wordt voor het naar buiten lopen van een bewoonster, voor wie dat op eigen houtje gevaar oplevert. Elke woning heeft ook eigen voordeurbel.

IMG_5977 IMG_5979

Anonieme ontvangstruimte

De ingang van De Elf Ranken ligt verstopt.  We moeten een poort onderdoor, lopen langs de zijkant van het restaurant, komen dan bij een entree die institutioneel aandoet. De situering van de ontvangstbalie aan de zijkant van de entree bemoeilijkt het contact met bezoekers. Er is nog een tweede entree aan de achterkant. Deze entree ligt lager en het hoogteverschil, dat je spannend zou kunnen benutten, ervaren wij als een domper op de ontvangst. Het is een loos gat.

IMG_5978 IMG_5976

Kleine goedmakertjes zijn de leuke donatiebus van de vriendenstichting en de vitrine met creatief werk. Wij fantaseren dat je naast de trap een watervalletje zou kunnen laten klateren, een glijbaan of een spannend open liftje.

IMG_5970 IMG_5950

Restaurant hinkt op twee gedachten…

Je moet een hele u-bocht maken om het restaurant te betreden. De stenen tegels werken niet mee om de weg van entree naar restaurant af te leggen.

IMG_5955

Het relatief smalle, langwerpige restaurant met helaas een te laag plafond in het deel waar de counter zich bevindt, is aangenaam gecompartimenteerd. Het biedt een variatie aan zitjes, doe-dingen (bibliotheek, een piano die tot actief gebruik kan worden gestimuleerd, biljart) TIP VAN ZORGVISITE.

IMG_5958 IMG_5959 IMG_5966

De aardige counter is gecombineerd met een winkeltje. Het menu op de ingelijste schoolborden staat leuk en het gastenboek maakt het extra persoonlijk. Het restaurant kan gezelliger worden gemaakt door de lelijke tafels te vervangen en er een speelhoek voor kinderen te maken. TIP VAN ZORGVISITE Tussen twee haakjes: het valt ons op dat de toiletten uitdrukkelijk de mogelijkheid bieden de baby te verschonen. Daar is dus wel aan kinderen gedacht. We vinden het ook jammer dat er weinig terrasdeuren zijn naar de buitenruimte; er zou veel meer natuurlijk contact met buiten en de aanloop van en naar het winkelcentrum kunnen worden gemaakt. TIP van ZORGVISITE

IMG_5952 IMG_5953 IMG_5954

Op schermen  wordt informatie geboden over van alles en nog wat, zoals de tijden van het openbaar vervoer, de wensput, activiteiten die alleen voor mannen worden georganiseerd, de tandarts etc. Het zou nog aangevuld kunnen worden met beelden van de locatiemanager en van de teams die in de Elf Ranken werkzaam zijn. TIP VAN ZORGVISITE

IMG_5962

…en dat komt je duur te staan

Het restaurant bood tot voor kort avondmaaltijden met een driegangenmenu voor 7,50, waar ook buurtbewoners en naasten gebruik van konden maken. Als wij er zijn, staat deze maaltijdvoorziening op de tocht, want blijkt niet langer rendabel. Wij vragen ons af of alle alternatieven voor dit menuaanbod zijn uitgeprobeerd, o.a door er een ruime bekendheid aan te geven en het restaurant ook meer zichtbaar te maken voor de buurt, door het open te maken naar het plein en daar een terras te situeren met een uitnodigend bord met de dagmenu’s. Zo’n nieuwe wijk kent vaak veel tweeverdieners voor wie het een gemak zou kunnen zijn hun benen ‘s avonds onder een gedekte tafel te steken. Het zorgt voor nieuwe aanloop en reuring. De koffie is overigens van prima kwaliteit en we eten er in deze Sinterklaastijd een heerlijk stuk gevulde speculaas bij.

Groepswoonkamers ontberen contact met de wereld buiten

Als we de ranken inlopen zien we dat de groepswoonkamers van het kleinschalig wonen geen contact maken met de buitenwereld. In de halletjes van de groepswoningen ontbreken bv kapstokken. Voor ons dames THe vormen jassen in de hal één van de symbolen van thuisigheid. U hangt uw jas toch ook niet op in uw kledingkast in de slaapkamer? TIP VAN ZORGVISITE. De woningen op de etages beschikken over inpandige terrassen.

IMG_5981

De keukenblokken waar door de medewerkers met eventuele hulp van bewoners elke dag vers wordt gekookt, zijn met de rug naar de bewoners geplaatst. Dat levert weer een tip voor architecten: zorg bij het ontwerp dat medewerkers bij het bereiden van de maaltijden de woonkamer kunnen overzien. Realiseer open keukens met het gezicht naar de woonkamer. TIP  VAN ZORGVISITE. De was wordt op de groepswoningen zelf gedaan, zodat bewoners daarbij betrokken kunnen worden.

Een riante binnentuin

De binnentuin is prachtig en biedt  alle gelegenheid om er lekker rond te kunnen lopen en kent veel rustige plekjes waar de bewoners (al dan niet met hun bezoek) kunnen neerstrijken. Dat is echt mooi gedaan. Voor de revalidatie patiënten biedt de therapietuin oefenmogelijkheden.

Met de voorzieningen zit het bij De Elf Ranken wel goed

IMG_5973

Zo beschikt het huis over een bibliotheek, een biljart, een boerderij, een bioscoop, over logeermogelijkheden en wat toch nog wel vaak uitzonderlijk is, de bewoners mogen er huisdieren houden.TIP VAN HET HUIS

Er is een gevarieerd aanbod aan activiteiten, waarvan het aanbod elke maand wisselt en vrijwilligers regelen regelmatig uitstapjes met kleine groepen bewoners.

De website van De Elf Ranken zit goed in elkaar

De website van Laurens en daarbinnen van de locatie De Elf Ranken biedt overzichtelijke informatie voor wie zich wil aanmelden voor een plek in het huis (inclusief wachttijden). Fijn is dat alle informatie ook via een button voorgelezen kan worden. TIP VAN HET HUIS Wat  nog wat meer aandacht verdient zijn foto’s van de groepswoonkamers, de individuele kamers met plattegronden en de terrassen en tuin. TIP VAN ZORGVISITE Nieuwsgierig naar de video geeft deze aan: ‘deze video bestaat niet”.

Wees creatief

De Elf Ranken biedt veel mogelijkheden en vrijheden om het bewoners naar de zin te maken. De verbinding met de buitenwereld is –zoals bij de meeste door ons bezochte woonzorglocaties- ook hier een stiefkindje. Het feit dat het restaurant geen echte terrasdeuren naar buiten heeft symboliseert dit halsstarrige fenomeen. Zo maak je het ernaar dat een restaurant financieel niet uit komt, omdat je geen betalende klandizie aantrekt. Het zelfde geldt voor de entree. De voor- en achter entree kennen een hoogteverschil. In plaats van dit gegeven creatief te benutten door bijvoorbeeld een watervalletje, een glijbaan of een spannend liftje naast de trap, is het nu een dooie, loze hoek en een obstakel in het gebruik. Over het kleinschalig wonen zijn we te spreken. Het ontwerp in ranken schept ruimte voor aparte woonunits met  eigen voordeur, bel en halletje. Het moet geen probleem zijn de ontbrekende kapstok daar snel te realiseren,  zoals thuis.

Zorgkaart Nederland: 1 waardering sinds het gebouw in 2014 in gebruik werd genomen

Gastvrijheid zorg met sterren: geen waardering

Bezoek afgelegd: december 2015

Copyright: Dames THe: Pubicarea, Tineke van den Klinkenberg, Hetti Willemse

One Response to “Een beetje op de kleintjes letten”

  1. Chico schreef:

    Dames,
    Niet mals, niet onterecht, toch enkele toelichtingen. Was crimineel proces, ontwikkelaar bepaalde de regels. waterval langs trap is inderdaad voorgesteld, uitbezuinigd. De kleinschalige entrée aan voorhof zouden jullie moeten prijzen, want daardoor veel prettiger schaal van binnenkomen, en dat de pg-afdeling eigen buitenentree heeft. Laagte plafond restaurant moeizaam ja, krijg je met die multifunctionaliteit. Situering keuken was eis van (wijlen) de opdrachtgever, geef niet alle schuld aan architect, zeg. Respect voor jullie ervaring verder, hoor, en tot gauw hè!

Geef een reactie