De medewerkers maken het huis

De medewerkers maken het huis
3.5

De Diem
Arent Krijtstraat 48 huis
1111 AM Diemen
De website geeft geen emailadres voor De Diem
info@cordaan.nl 
Tel: 020 660 3300
www.cordaan.nl/locatie/de-diem

De Diem is onderdeel van Cordaan  

De medewerkers maken het huis 

20170627_121242

3,5 THe kopje

Deze Zorgvisite is geschreven samen met Mieke Sachs, stageconsulent bij ROCTop 

Mieke mee met de dames THe ozoek naar het thuisgevoel 

Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; het bevordert onze fysieke en mentale gezondheid (Gifford, 2007). Je thuis kunnen voelen is dus belangrijk. En wat maakt nu dat wij ons thuis voelen? Zolang we thuis wonen, kunnen we ons eigen huis zodanig inrichten dat we ons daar vertrouwd en op ons gemak voelen en kunnen we een plek creëren waar we graag naar terug keren, maar hoe is dat als we in een zorginstelling gaan wonen, wat zorgt er dan voor een stukje eigenaarschap, voor een gevoel van welkom? Vanuit deze bespiegelingen heeft Mieke Sachs zich bij ons gemeld, daartoe uitgenodigd door de Leyden Academy die in het kader van Levensles docenten stimuleert zich de Zorgvisite kijk eigen te maken en een plek te geven in het Nederlandse zorgonderwijs. Na een gezellige kennismaking onder het genot van een kop goede koffie in het nabije winkelcentrum is het als vanzelf dat Mieke zich de schoonzusterrol aanmeet om met ons De Diem met een Zorgvisite te vereren. Even vanzelf denkt ze mee over onze oom Kees, een Amsterdammer woonachtig in het Betondorp van Johan Cruijff, maar nu helaas in het AMC met een heupfractuur en behoorlijk vergeetachtig. Zou De Diem voor Oom Kees een lekker stekkie zijn? Met tram 9 ging hij de laatste jaren al voor zijn harinkje de kant van Diemen immers op.  

Genomineerd voor Gastvrijheidszorg met Sterren 2017 

De Diem is dit jaar genomineerd als een van de tien meest gastvrije verpleging- en verzorging aanbieders. Een reden te meer om polshoogte te nemen. En we verklappen het maar meteen. Binnen en buitenkant zijn twee verschillende werelden. 

De Diem biedt gespecialiseerde zorg aan mensen die intensieve begeleiding of behandeling nodig hebben. Er is een afdeling voor bewoners met dementie, een voor mensen met een verstandelijke beperking en een afdeling voor mensen met chronische lichamelijke klachten. Iedere bewoner van de Diem heeft een eenkamerappartement met ruime sanitaire voorzieningen en er zijn huiskamers op elke afdeling. De Diem is onderdeel van Cordaan, een van de grootste Nederlandse zorgaanbieders met locaties in Amsterdam, Diemen, Maartensdijk en Nieuw Vennep.  

Tram 9 vlakbij? 

Op de website van De Diem staat: Tram 9 stopt vlakbij. ‘Vlakbij’ blijkt toch wel een eindje verderop voor mensen die slecht te been zijn. Ons advies, benoem het concreet, beschrijf duidelijk de looprichting en maak de afstand psychologisch en materieel aantrekkelijk. Buiten bewegwijzering met in meters aangegeven de afstanden doet al veel. Zie bijvoorbeeld onze Zorgvisite aan Stadskwartier in Rijssen Overijssel. TIP van ZORGVISITE. 

Rondje om het huis: voorrang voor vrachtwagens? 

De Diem staat met zijn voorkant direct aan een vrij drukke weg en maakt in eerste instantie een wat gesloten indruk met de veelal dichte vitrages. Qua bouw doet het meteen denken aan een jaren ‘80 verzorgingshuis waar de tijd bij heeft stilgestaan en kleur en fleur achteraan de rij zijn gezet. Geen balkonnetje of bloembak te bekennen.

20170627_120133

Aan één voorzijde is een grote strook, bedoeld voor het laden en lossen van vrachtwagens;

IMG_8368

het is hier verder dus verboden te parkeren voor personenwagens. Nu weten onze lezers dat de Dames THe menigmaal zorgorganisaties een standje geven omdat het parkeren de buitenruimte domineert, maar hier bij De Diem is het wel het volkomen tegenovergestelde.

20170627_120516

Aan de achterzijde vinden we wel een sneaky parkeerterreintje waar een paar van de meest gehaaide medewerkers hun ‘blik’ kunnen stallen, maar bezoekers aan De Diem moeten het maar uitzoeken. De ‘blauwe kaart zones’ in de woonwijk beperken de tijd tot twee uur parkeren. 

Fascinerend dat een zorglocatie vrachtwagens alle privileges van parkeren biedt en bezoekers het maar zelf moeten uitzoeken… TIP van ZORGVISITE 

Een tuin om een geheel van te maken…

We vervolgen ons rondje. Achter de Diem is een ruime tuin, waarin een aantal mensen gezellig zit te praten.
IMG_8375
De tuin lijkt verdeeld in twee delen: in het ene deel staan gezellige zitjes en is de tuin verzorgd, met een appelboom en bloeiende lavendel. In het andere deel staan picknicktafels, waaronder het onkruid hoog opschiet. Dit ziet er weinig uitnodigend uit, net als het aansluitende rommelige deel, waar ook wat parkeergelegenheid voor medewerkers is en een rommelig hoekje met een vuilcontainer en diverse bakken daar omheen.

20170627_120537

Het lijkt een kleine moeite hiervoor een haag of schutting te plaatsen met wat bloembakken ervoor of door een creatieve geest beschilderd, zodat het geheel wat verzorgder oogt. Moet lukken. Cordaan heeft immers een naam hoog te houden met verstandelijke gehandicapte cliënten die grote creativiteit en kunstzinnigheid in zich hebben alsook in bijvoorbeeld plantsoendiensten hun groene vingers tonen. TIP van ZORGVISITE. 

en de ontmoeting van jong en oud te creëren 

20170627_120715
20170627_120818

We horen spelende kinderen. Tegenover de tuin ligt een basisschool. Tussen de tuin en de basisschool bevindt zich een nu onbestemde tussenruimte die veel mogelijkheden biedt. Hoe leuk zou het niet zijn om daarvan een uitnodigende en uitdagende ontmoetingsplek met sport en spel, natuur en cultuur te maken waar ouderen en kinderen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten! En deze ontmoetingsplek te koppelen aan de tuin van de Diem? Dat moet De Diem samen met Cordaan toch beter kunnen dan de Japanners die op 1 juli een groot artikel in De Volkskrant kregen omdat ze jong en oud in hun ouderenzorg combineren. Desgewenst helpen we er graag bij. TIP van ZORGVISITE.  

Het valt ons nog op dat ook aan de achterkant de buitenruimte op de etages er bekaaid is afgekomen. We denken met name aan de chronisch zieke bewoners op de derde of vierde verdieping die naar we begrijpen continu aan de beademing liggen. Hoe krijgen zij makkelijk een briesje over hun gezicht? We horen dat er bij hen geen terrasbalkons zijn. Is dat waar? We zien namelijk wel balkons. We kunnen het niet voorstellen en hopen dat we het helemaal verkeerd gezien hebben. 

Maak van de entree je eerste visitekaartje 

Wanneer we terug zijn bij de buitenentree van de Diem, gelegen direct aan een smalle stoep voor  de drukke weg, is een smokers paal de eerste eyecatcher. Oei.
20170627_121324
Er zijn echt betere oplossingen zoals we met grote regelmaat tijdens onze Zorgvisites ontdekken. 

We gaan naar binnen door een sluis en waar deze de mogelijkheid biedt om een eerste welkom te bieden is dat hier volledig nagelaten op een stukkie vloerbedekking na. De Diem gaat daar vast met de goede voorbeelden op onze site bij andere locaties opgedaan snel wat aan doen. TIP van ZORGVISITE.

20170627_120310 

De liefde bij en voor De Diem gaat door de maag  

We lopen snel door naar de receptie waarop een bordje wie vandaag de gastvrouw is. Twee hartelijke dames staan ons te woord. Eén van hen loopt met ons mee, leidt ons rond over de begane grond en zorgt ervoor dat wij een heerlijke kop soep krijgen.  

We worden met recht zeer gastvrij ontvangen!  

De mevrouw die ons de soep brengt vertelt dat er dagelijks wordt gekookt; er zijn twee koks en het is mogelijk om zowel ’s middags als ‘s avonds warm te eten. Tip van het HUIS. Heerlijk deze keuzemogelijkheid. We zien de koks ook druk in de weer om de borden met bami met vers gebakken eitje en satésaus erbij als een plaatje uit te serveren. Het water loopt ons uit de mond en dan vergeet je totaal dat de omgeving waarin en de counter van waaruit dat gebeurt van een retro karakter is die niet in de mode is. De bedienende medewerkers valt onze smachtende blik ook op en natuurlijk bieden zij ons ook bami aan die we vriendelijk afslaan. We moeten verder.

IMG_8381

Drie keer in de week kunnen buurtbewoners aanschuiven; hiervan wordt goed gebruik gemaakt. En terecht. Mooi om op deze manier de interactie met de buurt te bevorderen. De Diem heeft daarnaast een woonkeuken waar bewoners met hun familie kunnen koken en de maaltijd kunnen gebruiken in een mooie sfeervolle ruimte, waar De Diem terecht trots op is. TIP van het HUIS.  

Inrichting en aankleding niet van deze tijd 

IMG_8385

We maakten hierboven al opmerkingen over de gedateerdheid en kwaliteit van de inrichting. De eetzaal is een grote open ruimte met veel rechthoekige tafels. De eenvoudige klok die er hangt staat stil. Een inrichting met ronde tafels en wat meer afgrenzing waardoor meer privacy en knusheid kan worden ervaren, zou enorm toevoegen. Kijk eens bij Bosch en Duin in Den Haag. hoe het fleurig en kleurig kan. Gelukkig is het niet overal zoals we in de benedengang zien. Nu nog de waskarren eruit en het onderhoud bijhouden.
IMG_8384 IMG_8382 

Heel mooi is de tentoonstelling van wandkleden in de gang, dit maakt een verzorgde indruk. In de hal bij de receptie staat een biljart en er is een piano. Die kunnen meer uitnodigend worden geëtaleerd om er vooral gebruik van te maken. We zien bij deur naar de achtertuin wel een aangenaam zitje.

IMG_8377
De emmer met peuken om de tuindeur open te houden oogt evenwel niet fris.  

Stimuleer verbinding met de wijk 

Op de website lezen we: De Diem is centraal gelegen in Diemen-Zuid, een levendige omgeving met veel winkels op loopafstand. Het winkelcentrum is vlakbij, hier vindt u de openbare bibliotheek, het postkantoor en er is elke woensdag markt. Wat wij dan missen is iets wat uitnodigt daadwerkelijk  naar die markt of die winkels toe te gaan, zoals bijvoorbeeld een flyer met daarop wandeltochtjes die in de buurt te maken naar een parkje, een winkelcentrum en waar iets gegeten en gedronken kan worden, uitnodigende posters of de door ons eerder genoemde buiten bewegwijzering. Het moedigt naasten aan om iets met de bewoner buiten het huis te  gaan ondernemen. TIP van ZORG VISITE.  

De medewerkers zijn de ziel 

Hoewel de ‘materiele’ voorwaarden binnen en buiten De Diem gedateerd zijn, zijn de medewerkers letterlijk en figuurlijk de ziel en staan voor de bewoners klaar. Wij hebben tijdens ons bezoek ervaren dat De Diem een plek is waar de mensen het huis maken vanuit een grote betrokkenheid. Je ziet dat medewerkers zich  verantwoordelijk voelen. Dat De Diem, ondanks de door ons geobserveerde beperkingen binnen en buiten, tot de top 10 van de genomineerden in de  categorie Verpleging en Verzorging in het kader van Gastvrijheidszorg met sterren behoort, kunnen wij alleen maar onderstrepen. Het is de menselijke maat die het verschil maakt. En terecht! 

Zorgvisite afgelegd juni 2017 

Copyright: Dames THe Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea  

One Response to “De medewerkers maken het huis”

  1. Truus Boerma schreef:

    Gastvrijheid en toegankelijkheid geldt ook voor parkeren. Dat hebben jullie heel duidelijk omschreven. Ik herinner me nog de dag dat wij mijn schoonmoeder voor het eerst gingen bezoeken in het revalidatie-oord in Spijkenisse (wij wonen in Haarlem). We moesten er om 13 uur zijn voor een gesprek over haar behandelplan. Achterom vonden wij ook een P-plek ALLEEN VOOR PERSONEEL, maar wat doe je in zo;n geval. Wij gingen er toch maar staan. Het eerste wat de receptioniste ons te zeggen had was een standje dat we daar stonden waar het niet mocht. We moesten meteen de auto weghalen. Kijk, dat wil je op zo’n moment liever niet horen.

Geef een antwoord