Met haar royale opzet doet de Coninckshof haar naam eer aan

Met haar royale opzet doet de Coninckshof haar naam eer aan
4

De Coninckshof
Utrechtse Heuvelrug 180 (A/E)
3452 LM Vleuten
info@rijnhoven.nl
Tel.: 030 – 658 26 66
www.Rijnhoven.nl/locaties/coninckshof/

De Coninckshof ligt in het centrum van de retrowijk Vleuterweide in Leidsche Rijn en maakt onderdeel uit van De Rijnhoven. De Rijnhoven biedt op diverse locaties aan de westkant van Utrecht  woonzorgmogelijkheden. Van individuele appartementen tot kleinschalig groepswonen. De Coninckshof telt 5 royale groepswoningen voor 6 personen.  

Met haar royale opzet doet de Coninckshof haar naam eer aan

20170714_140916

4 THe kopjes 

De regen gutst af en toe bij vlagen uit de lucht op deze dag in juli als wij op visite gaan bij de Coninckshof. In de op de website te downloaden brochure (die overigens als een puzzel uit de printer rolt) werd ons de belofte gedaan van een ruime opzet en een bruisend cultureel centrum. Dat trok ons over de streep om er een kijkje te gaan nemen. Rose van Stein is vandaag met ons mee van Tao of Care in het kader van Levensles, waarover wij in eerdere recensies al spraken. Haar persoonlijke ervaring willen wij u niet onthouden. U treft het in het kader aan. 


De persoonlijke ervaring van Rose van Stein verwoord. 

Ik vond het een eer en een ontzettende eyeopener om een dagje mee te mogen met de Dames THe. Ik vond het erg bijzonder om eens door een hele andere bril te kijken en vond het bewonderenswaardig  om te zien hoe de Dames als een geoliede machine te werk gaan en geen enkel drempeltje, leeg prikbord, plantje missen. Zaken die op het eerste oog wellicht erg praktisch lijken maar direct bijdragen aan betere kwaliteit van leven en indirect passen in de sociale benadering waar de Tao of Care zich natuurlijk hard voor maakt. Dat is dan ook zeker de les die ik meeneem. Een warme, uitnodigende en uitdagende  plek om te leven draagt direct bij aan een zo prettig mogelijke oude dag. Dank dames THe voor het warme welkom, de indrukken en de inzichten deze dag! 


Op maat gesneden vrijwilliger gezocht in een nogal kale hal 

Als we na wat zoeken bij de Coninckshof aankomen is van buitenaf niet te zien wat de bestemming is van het pand. De Coninckshof is geïntegreerd in een appartementencomplex en dat waarderen wij omdat het het gevoel geeft van ‘erbij te horen’. Juist daarom vinden het we het dan ook wel zo jammer dat er buiten bij het bellenbord geen namen staan van de bewoners. De vijf groepswoningen voor de bewoners met dementie worden simpelweg aangegeven als 180a, 180b, 180c enzovoort. Alsof mensen met dementie tot en nummer zijn verworden. TIP van ZORGVISITE.
20170714_141235
Als we door een vriendelijke bewoner die een hoger gelegen appartement bewoont binnen worden gelaten, stappen we een ruime hal in die kaal aandoet. Er hangen een paar gedateerde folders (maart en juni 2017) en er is niets aan de aankleding gedaan. Wel valt ons oog op een flyer waarin gezocht wordt naar een Duits sprekende voetbalfan om samen met een bewoner naar voetbalwedstrijden te kijken. Leuk, zo’n op maat gesneden vraag! TIP van het HUIS.
IMG_8514 

Hoe staat het met de individuele bewegingsvrijheid en buitenlucht? 

We treffen in de hal een verzorgende die met drie bewoners onderweg is naar de activiteitenruimte aan het begin van de hal.
IMG_8515
We vragen haar of het mogelijk is om even op de woningen te kijken maar dit kan alleen op afspraak. We gluren door het raam. We kunnen helaas weinig zien van de woning. We kunnen de hal inkijken. Hebben we nu wel of niet een kapstok met jassen gezien? Na afloop van de Zorgvisite weten we het alle drie niet meer maar het kan nooit kwaad deze al vaker gegeven TIP van ZORGVISITE te herhalen. De vijf groepswoningen zijn op de begane grond en de eerste etage van het gebouw. De woningen aan de begane grond grenzen aan een langwerpige, besloten binnentuin met aan de achterkant laagbouw.
20170714_141423 20170714_141414
De bewoners van boven zullen met begeleiding naar buiten moeten. We bespreken met elkaar welke vrijheid van bewegen de bewoners eigenlijk op hun woning hebben. Er zijn best wel veel dichte deuren. Alleen de begane grond bewoners hebben directe toegang tot de tuin.
IMG_8517
We besluiten de lift naar boven te nemen en kijken rond op de tweede etage. Hier hebben we nog een beter zicht op de afgesloten binnentuin. Het is een aardige tuin, voornamelijk bestaande uit zitjes met parasols en wat groen.  

De open koekjestrommel op tafel  

Weer beneden aangekomen mogen we een kijkje nemen in de activiteitenruimte (petit café) waar vrijwilligers gezelligheid creëren. Het is een gezellige ruimte waar het heerlijk naar verse koffie geurt en de koekjestrommel open op tafel staat. TIP van het HUIS.
IMG_8519
Het is van een huiselijkheid die wij altijd zoeken, maar te weinig treffen. In de hoek staat een grote leestafel. (Het zou nog een leuk idee zijn om het keukenblok en de piano om te draaien zodat er niet meer met de rug naar de  mensen toe gekookt/gespeeld wordt). Als wij er zijn leest een mevrouw geduldig de krant voor. In de avonduren en in het weekend mag deze ruimte vrij  gebruikt worden door familie. TIP van het HUIS. Het is hier vrij donker, vanwege de kleine ramen. Van buiten is niet naar binnen te kijken, waardoor zwaaicontact niet mogelijk is.  

Genoeg te beleven in de omgeving. Maak dat zichtbaar!g  

Omdat we de groepswoningen niet zelf binnen konden bekijken moeten we het doen met informatie op de website, waar overigens goede foto’s van de groepswoningen en de  individuele appartementen te zien zijn. De ruime woonslaapkamers zijn 25 m² en hebben een eigen badkamer en toilet. De groepswoning die gefotografeerd is ziet er gezellig ingericht uit. De zorg die gegeven wordt is belevingsgericht, dat wil zeggen, afgestemd op de mogelijkheden, wensen en voorkeuren van elke bewoner. Er is aandacht voor het naar buiten gaan, waarvoor een beroep wordt gedaan op familie en vrijwilligers. Tegenover de Coninckshof is een winkelcentrum met verschillende gezellige restaurants met mooi gelegen terrassen en een cultuurcampus met bibliotheek, theater en kunstuitleen. Genoeg te beleven dus. Vaak wordt vergeten of verdrongen dat ook in verpleeghuizen er bewoners zijn die nog steeds kunnen genieten van een uitje, van in een bibliotheek rondsnuffelen of beeldende kunst bekijken. Hier kan dat dicht bij huis en wij hopen dat de medewerkers er de voorwaarden voor creëren door naasten en vrijwilligers aan te moedigen met de bewoners van deze mogelijkheden gebruik te maken. Hang de posters ervan in de binnenhal op. Wordt deze meteen levendiger en ziet er meteen meer aangekleed uit. En zorg voor goede bewegwijzering binnen en buiten ernaar toe. TIP van ZORGVISITE. 

Op de website is recente informatie te vinden over de wachttijden van de verschillende locaties van Rijnhoven.   

Kortom 

Alhoewel we zelf niet alles met eigen ogen konden waarnemen Coninckshof doet ons als een plezierig kleinschalig verpleeghuis aan, ingebed in een gewoon complex in een woonwijk die rijk is aan voorzieningen. De wisselwerking daarmee kan veel meer gezocht worden.  

Zorgvisite afgelegd juli 2017 

Copyright Dames THe Tineke van den Klinkenberg/ Hetti Willemse 

Met dank aan Rose van Stein die in het kader van Levensles van de Leyden Academy met ons mee op Zorgvsite is gegaan. 

Geef een antwoord