Meer ‘More’ in De Borkel en THe kopjes voor digitale zorgdossier voor cliënten en verwanten van Sutfene

Meer ‘More’ in De Borkel en THe kopjes voor digitale zorgdossier voor cliënten en verwanten van Sutfene
4

Woonzorgcentrum De Borkel
Hoofdstraat 61a
7213 CS Gorssel
info@sutfene.nl
tel.: 0575-594444
www.sutfene.nl

De Borkel maakt deel uit van Sutfene, een zorgorganisatie werkzaam in de gemeenten Zutphen, Eefde, Gorssel en Warnsveld.

Meer ‘More’ in De Borkel en THe kopjes voor digitale zorgdossier voor cliënten en verwanten van Sutfene

IMG_8273

4 THe kopjes

Het oog van dame T viel op een zinsnede onder een rouwadvertentie in de krant waarin de medewerkers van De Borkel, afdeling De Flora worden bedankt dat zij het mogelijk hebben gemaakt dat hun moeder zich er 10 jaar zo thuis mocht voelen. Ja, als familieleden het thuis voelen voor hun ouders zelf hebben ervaren en er gewag van maken in de rouwadvertentie, dan zijn de Dames THe er als de kippen bij om hoogstpersoonlijk een kijkje te nemen. Als dan ook nog blijkt dat De Borkel in Gorssel ligt waar het prachtige museum More voor Nederlandse realistische kunst is gevestigd, dan gaan we welgemoed op weg op deze snikhete vrijdag na Hemelvaartsdag.

Eibertjesdag en thuis voelen lab avonturen in Nunspeet

Allereerst moeten we een ommetje maken naar Nunspeet. Dame He heeft een afspraak met Prominent, welbekend van de relax- en sta-op stoelen, in verband met het Thuis Voelen lab. Bij dame He is nog steeds de drive om een gebruiksartikelen-, meubel- en kleidinglijn te realiseren voor ouderen, waarbij niet het zorgelijke en het institutionele de boventoon voert. In het juni nummer van het tijdschrift Geron is daarover net een artikel van haar hand verschenen. Zie ook Stichting Thuisvoelen.  In Nunspeet of all places komen we in een enorme file terecht. Hoezo? Het blijkt Eibertjesdag te zijn, een jaarlijks terugkerende braderie op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Op die dag zijn er op het marktplein demonstraties van een 15-tal oude ambachten: Bezembinder, Klompenmaker, Sigarenmaker, Glas in lood, Geitenkaas, Tinnen soldaatjes, Beeldhouwer, Spinster, Volksschilder, Mandenmaker en Pottenbakker.

Wij kunnen beamen dat het storm liep. Mocht uw belangstelling gewekt zijn, let dan op: volgend jaar een nieuwe Eibertjesdag in Nunspeet. Dame T is ervaringsdeskundige vanaf het terras van een restaurant terwijl dame H haar missie bij Prominent aan de man tracht te brengen.

Wringen met de omgeving

De Borkel ligt niet ver van het centrum van Gorssel in een landelijke omgeving. Aan de achterzijde kijk je uit op weilanden,
IMG_8272
waar paarden grasduinen. De Borkel werd twee jaar geleden als woonzorgcentrum met appartementen opgeleverd. Het zijn een paar rechthoekige gebouwen op gras. Er is niets Gorssels aan. Eén gebouw herbergt verzorgingsappartementen en er is een CIZ-indicatie voor nodig.

Mensen zonder gezicht?

IMG_8275
De afdeling De Flora uit de rouwadvertentie biedt plaats aan 24 bewoners met dementie en aan 8 bewoners met een somatische aandoening. Iedere bewoner heeft een eigen woon- slaapkamer en daarnaast zijn er twee gezamenlijke huiskamers. Het valt ons meteen weer op als we ervoor staan: als je dement bent heb je blijkbaar geen eigen naambordje meer bij de voordeur. Mensen zonder gezicht noemden we dat in ons boek ‘En zij leefden nog goed en tevreden”. TIP van ZORGVISITE.

Dagobert Duck grasveld

Daarnaast biedt De Borkel in aparte gebouwen op het terrein zelfstandige appartementen waar de bewoners vanaf 55 plus (help, we zijn oud!) geen zorgindicatie voor nodig hebben.

Deze woningen hebben niets met De Borkel van doen. Ze worden verhuurd door een woningcorporatie. De woningen delen een glooiend, volgens de maatstaven van Dagobert Duck gemaaid grasveld waarin wat bankjes staan die gedeeld worden met de bewoners van de Borkel.

IMG_8268

Het grasveld is mooi aangelegd maar mist ziel en uitnodiging tot ontmoeten, recreëren, beleven en bewegen. De afdeling De Flora die aan dit grasveld grenst heeft wel een buitenterras. Nu hoeft niet elk buiten meteen een drukte van belang á la Het Amsterdamse Vondelpark te hebben, maar zo steriel als we het hier treffen, spreekt ons niet aan.

Aandacht voor het uitgaansleven in de omgeving 

De bouw van de 55-plus appartementen en dat van De Borkel verschilt in kleur en gebruik van het steen.

Als we De Borkel binnengaan worden we via een bord Welkom geheten
20170526_130859
en treffen we bij de entree veel informatiefolders aan.
20170526_130924
En bepaald niet alleen folders over het zorgaanbod. De gemeentegids van Lochem, waar Gorssel onder valt staat in het rek, naast het jaarprogramma van de Deventer Stadsschouwburg en een flyer over een voorstelling op het Podium Gigant in Apeldoorn. TIP van het HUIS. Dat zien wij altijd graag.

Maak contact met museum More

De file in Nunspeet nekt ons in de tijd. Werk gaat voor de kunst. Een bezoek aan More zit er niet in. We fantaseren over een dependance van More in De Borkel. En waarom geen mooie kunstposters uit het museum in het gebouw en de tuin. Of workshops voor de bewoners binnen en buiten. Oh, er is zoveel verbinding te maken.

Schrijvers nemen de bewoners mee op reis

Het goede voorbeeld wordt wel gegeven met een aanbod aan lezingen in het Thema café (de activiteitenruimte van) De Borkel. “Dit seizoen nemen vier schrijvers u mee op reis”. Via een mooi boekje worden  Annegreet van Bergen (Gouden Jaren), Pauline Broekema (Het Boschhuis), Carolijn Visser (rondom Selma) en Ozcan Akyol (over Eus en Turis) geïntroduceerd die lezingen geven. Als we later buiten lopen horen we van bewoners van de 55 plus appartementen dat ze het zeer waardeerden. Ons inziens een voorbeeld voor andere huizen. TIP van het HUIS.

De interieurontwerper aan het werk

Via de entree lopen we direct het restaurant binnen.
20170526_130908
Het restaurant is aardig ingericht met schilderijen aan de wanden.
20170526_130853
De bloemdecoraties en de bloemetjes op tafel zijn van kunststof. De counter is eenvoudig. De stoelen en tafels (rond en langwerpig) zijn functioneel. Het ademt allemaal net iets te veel naar een interieurontwerper die zijn/haar best heeft gedaan, gelet heeft op functionaliteit, maar niet de sfeer van een gezellig grand café heeft weten neer te zetten. Dat geldt ook voor de inrichting van – wat wij vermoeden – de activiteitenruimte is, welke aan het restaurant grenst.
20170526_130929

Warm eten van buiten om 12.00 uur

Als wij het restaurant binnen stappen hebben de bewoners hun maaltijd zo ongeveer beëindigd. Wij zijn te laat om nog een hapje mee te kunnen eten, maar de aardige restaurantmedewerkers willen nog wel een patat en een broodje voor ons klaarmaken. Kleine happen worden in het restaurant zelf bereid. De maaltijden komen van elders. Voor een nieuw huis in een dergelijke omgeving met rondom appartementen voor 55-plussers vinden wij het een gemiste kans dat hier geen grand café is gerealiseerd waar je de hele dag kunt neerstrijken voor koffie, thee of een drankje, wat lekkers en waar je ‘s avonds terecht kunt voor een verse maaltijd. Zoals het nu is, ben je niet aantrekkelijk voor bewoners van buiten. Jammer want juist de mix aan woontypen op het terrein van De Borkel biedt daar kansen toe als je maar creatief bent om bijvoorbeeld via culinaire lezingen of kookworkshops deze nog vitale ouderen de drempel over te laten gaan. TIP van ZORGVISITE.

Summiere informatie over De Borkel

De informatie op de website over de Borkel is zeer summier en niet erg duidelijk. Zo wordt niet duidelijk hoeveel bewoners terecht kunnen op  de zorgappartementen waarvoor al dan niet een CIZ indicatie vereist is. Je vindt geen plattegronden van de appartementen en geen wachttijden. Er zijn nauwelijks foto’s en er is geen virtuele rondleiding waarmee je je een beeld kunt vormen van de appartementen en de voorzieningen in het huis.

Gevarieerd belevingsaanbod

Wel staat er een te downloaden activiteitenkalender op de website van de Borkel. Het is een gevarieerd programma van bewegen, geheugentraining, rummikub, optredens, repaircafé, stroopwafels bakken, een speciale maaltijd tot en met busritjes (in mei naar het Oranjemuseum in Diepenheim en een rondrit richting Vaassen). Bewoners uit de buurt kunnen aan deze activiteiten deelnemen en betalen 2,50 per activiteit. Voor de busritjes betalen zowel de bewoners als de niet–bewoners van de Borkel een bedrag variërend tussen 7,50 euro en 10 euro. En voor de speciale maaltijd om 12.00 uur (dat wel) wordt ook een extra bedrag gevraagd.

Regelmatig worden er gedurende de zomer wandelingen naar de dichtbij gelegen zorgtuin georganiseerd bestemd voor senioren en mantelzorgers. Er wordt een streeklunch geboden en er kan geschilderd/getekend worden of geluisterd worden naar muziek/gedichten.

Klapstuk op Sutfene website: uw zorgdossier voor cliënten en verwanten

Willen we net onze mind op maken en uitkomen op een naar Dames THe maatstaven zuinige 3,5 THe kopjes overall waardering, stuiten we op een inloggen voor cliënten  op de Sutfene website. Pardon, als cliënten en verwanten inloggen in je eigen zorgdossier. Yes! Hier gebeurt het en via de ook eronder te downloaden handleiding zie je precies hoe het werkt en wat er allemaal kan. Zie hier op de website van Sutfene en ook hier.

Op die laatste website lezen we dat al 150 zorgaanbieders hierbij zijn aangesloten. Huh, en wij zitten op bijna 150 Zorgvisites en nog nooit eerder op websites gezien…

De Dames THe zeggen: verplicht stellen voor elke zorgorganisatie. TIP van het HUIS.

Het geeft de doorslag om op 4 THe kopjes uit te komen.

Zorgvisite afgelegd mei 2017

Copyright Dames THe Tineke van den Klinkenberg en Hetti Wllemse/Publicarea

One Response to “Meer ‘More’ in De Borkel en THe kopjes voor digitale zorgdossier voor cliënten en verwanten van Sutfene”

  1. truus schreef:

    ik vind u toch zo leuk……….en nuttig!!!!!

Geef een antwoord