Klein en fijn met kleur en fleur 

Klein en fijn met kleur en fleur 
4

De Betuwehoeve
Ed Hooornikhof 1
4203VL Culemborg
Telefoonservicecentrum: 0800-77 33 444 
info@stzdb.nl 

www.zorgcentradebetuwe.nl 

Klein en fijn met kleur en fleur 

THe kopjes 

Onze zoektocht voor een volgende Zorgvisite levert een heel bijzondere locatie op, namelijk De Betuwehoeve, die deel uitmaakt van een ecologische wijk.
 

Als we de wijk inrijden zien we dat de namen van de hofjes en straten rond het verpleeghuis zijn ontleend aan Nederlandse auteurs. Daarbij valt het ons op dat onze bekendste en gevierdste schrijfster Annie M.G. Schmidt er weer, net als in Amsterdam schamel van af komt met een paadje, het Annie M.G. Schmidtpad. Een hof was kennelijk te veel eer voor onze reserve-koningin. 

Een weelde aan bloeiende bloemen in de hof en mos op de daken 

De Betuwehoeve ligt aan een zijde van de Ed Hoornikhof; huis en hof overtreffen werkelijk onze verwachtingen. In de hof staat alles prachtig in de bloei

en de vriendelijk gekleurde houten verpleeghuisaccommodatie geeft je terstond een vakantiegevoel. Het huis biedt op een behoorlijk groot terrein verpleeghuiszorg aan 13 demente bewoners met een zzp 5-7. Echt kleinschalig wonen dus, waarbij de groepswoningen via openslaande deuren toegang bieden tot de heel fraaie en beschutte tuin. 

Aan de andere kant van de Ed Hoornikhof zijn de gewone, eveneens ecologische, eengezinswoningen die overigens vrijwel niet te onderscheiden zijn van De Betuwehoeve. Het ziet er echt uit als een gewoon woonhof waarbij alleen een hek de tuinen van de Betuwehoeve afschermt van het publieke tuindeel van de hof. Eigenlijk lijkt het een groene oase en het contact over en weer is vanzelfsprekend. Het hek is nu voor een deel nog wel zichtbaar, maar het al aangeplante groen zal na verloop van tijd ongetwijfeld het hele hek vergroenen.

Wij voelen er althans geen on
be-hagen over. De daken van zowel De Betuwehoeve als van de reguliere woningen zijn ook al zo’n lust voor het oog met hun gele, groene, rode en bruine mossen.

We zijn blij verrast hoe hier in ieder geval via de bouw en de inrichting van de buitenruimte het wonen en buiten zijn van mensen met dementie en van hun buren natuurlijk met elkaar verbonden zijn. TIP van het HUIS.

We zijn benieuwd of deze opzet ook echte burencontacten en ontmoetingen met elkaar oplevert. Op de website lezen we daar niet
s over terug.  

Je moet aanbellen om binnen gelaten te worden 

De 13 bewoners beschikken over twee huiskamers (een groep van zeven en groep van zes bewoners). In de hal zien we een kapstok staan, net als thuis. We zien ook dat er borden zijn waarop staat aangegeven welke medewerkers er dienst hebben. En we zien foldermateriaal. De hal ziet er aardig uit.

Je kunt niet zomaar binnen lopen. Bij de bel treffen we geen namen van de bewoners. Net als thuis betekent ook naambordjes bij de bel en de brievenbus. TIP van ZORGVISITE. 

We bellen aan en worden bij de deur te woord gestaan door een verzorgende, gekleed in een jasje van de organisatie. We kunnen niet zomaar naar binnen, maar zullen een afspraak moeten maken met Klantenadvies voor een rondleiding en informatie. Lezers van Zorgvisites weten dat wij dit zeer logisch vinden. Wildvreemden laat ze bij je thuis ook niet zomaar binnen. En de buitendeur is bij je eigen woning ook op slot.  

Een ‘apart toiletbeleid’ 

Bij ons rondje om het huis hebben we aan de buitenkant gezien dat de bewoners beschikken over een zit/slaapkamer van een redelijk formaat. De verzorgende wil bij deur nog wel een paar vragen van ons beantwoorden. Naast een hoog-laagbednachtkastje en een wastafel dat door het huis wordt geleverd is er behoorlijk veel ruimte om de kamer naar eigen smaak te kunnen inrichten. De bewoners beschikken niet over een eigen douche en toiletruimte, maar moeten deze per woongroep met 6 of 7 personen delen. Er zijn twee toiletten voor de bewoners. Dazet ons aan het denken. Wat vinden we daar eigenlijk van? Aan de ene kant hebben gezinnen vaak ook maar een of twee toiletten tot hun beschikking. Aan de andere kant het gaat hier om een doelgroep die vanuit een eigen woonsituatie komt en qua toiletteren zo zijn/haar eigen gang kent. Is het toiletbezoek niet iets dat om beslotenheid en privacy vraagt? In ieder geval vinden we dat de website er heldere informatie over zou moeten verschaffen. TIP van ZORGVISITE. 

In de huiskamers wordt ‘s avonds door de medewerkers vers gekookt op de woongroepen. We hopen dat het dagverse producten zijn en dat de weelderige buitenruimte ook producten uit eigen tuin oplevert. TIP van ZORGVISITE.    

Zwaaien en tringelen 

We koekeloeren nog wat de huiskamers en de kamers in. Ziet er prettig uit. We vinden de langwerpige vorm van de huiskamers en de zichtlijnen zowel naar de binnentuin van het hof als naar de drukkere, meer openbare ruimte leuk overkomen.

Er lopen fietspaden langs het huis, waarvan vooral veel kinderen gebruik maken vanwege de in de directe nabijheid aanwezige middelbare scholen. Weten de scholieren wie hier wonen en dat een zwaaitje of een fietsbel tringeltje al een beleving aan de bewoners geeft? TIP van ZORGVISITE.

Het station van Culemborg ligt op loopafstand, wat het huis per openbaar vervoer goed bereikbaar maakt.  

Veel kennis over dementie op de website te vinden 

Stichting Zorgcentra De Betuwe beschikt in het Rivierenland over negen woonzorglocaties en drie dagcentra. Daarnaast verleent de Stichting Thuiszorg in het rivierengebied. 

De website van de Stichting levert een keur aan informatie over hoe om te gaan met dementie en biedt een chatmogelijkheid, om informatie op te vragen. TIP van het HUIS. 

De website is helder te hanteren. Informatie die wij er nog op missen zijn naast het aparte toiletbeleid op De Betuwehoeve, virtuele rondleidingen door de diverse locaties, plattegronden van de kamers/appartementen, de wachttijden, en de samenstelling van de Raden van Bestuur en Raden van Toezicht.  

De opzet geeft een vakantiegevoel 

De opzet en bouw van De Betuwehoeve geeft je een vakantiegevoel en het gevoel dat mensen met dementie gewoon burgers zijn die wonen in een in dit geval ook nog eens heel bijzonder buurtje.   

Zorgvisite afgelegd juni 2019 

Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, zorgvisite, Publicarea 

Geef een antwoord