Stichting Vepleeg- en Verzorgingshuis De Leystroom

Stichting Vepleeg- en Verzorgingshuis De Leystroom
3

Stichting Verpleeg- en Verzorgingshuis De Leystroom
Brabantlaan 5
4817 JW Breda
Tel. 076-5233900
E-mail: info@leystroom.nl
www.deleystroom.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf
P1020412 

In oorsprong een huis voor zusters Franciscanessen
De ‘slotgracht’ over
Zelfstandig toiletbezoek is nog een hele sinecure
Aan huiselijkheid/thuisgevoel kan veel verbeterd
De 1-persoonskamers zijn echt behoorlijk
Vergroot de bewegingsruimte
Maak gebruik van goeie voorbeelden
Gooi de boel meer open

De Leystroom is een erkende BOPZ-instelling en heeft een capaciteit van 78 bedden, bestemd voor verzorging– en verpleeghuiszorg. De bedden zijn verdeeld over 4 tweepersoons (op de pg-afdeling)- en 71 eenpersoonskamers. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en toilet.

In oorsprong een huis voor zusters Franciscanessen
De Leystroom is opgericht in 1993 en was oorspronkelijk een Kloosterverzorgingshuis voor zusters Franciscanessen van de Congregatie “Alles voor Allen”. Januari 1995 werd het huis ondergebracht in een afzonderlijke stichting genaamd: “Stichting Kloosterbejaardenoord De Leystroom”. In de eerste jaren werden alleen religieuzen van de Congregatie “Alles voor Allen” opgenomen. Vanaf 2001 staat De Leystroom ook open voor niet-religieuzen en is de naam veranderd in: “Stichting Verpleeg- en Verzorgingshuis De Leystroom”. De meerderheid van de bewoners bestaat thans uit lekenbewoners.

De ‘slotgracht’ over
We wagen ons de brug over het riviertje de Leymolen over, op weg naar de ingang.

P1020415

Je moet aanbellen om binnen te komen, maar mensen die naar buiten komen houden vriendelijk de deur voor ons open, waardoor de stap over de drempel automatisch wordt gezet. We worden allervriendelijkst ontvangen door de receptioniste. Terwijl zij iemand van cliëntenbelang voor ons oppiept, kijken we rond in de vrij donkere hal. Grenzend aan de hal ligt een ruime kapel. Het huis ademt onmiskenbaar een katholieke sfeer. De medewerkster van cliëntenbelang is direct bereid ons -ondanks ons onaangekondigd bezoek- een rondleiding te geven over de begane grond van het huis. Na de deur die toegang biedt tot de gesloten afdeling, passeren we eerst een goed onderhouden tuin, waarin we jammer genoeg geen belevingsgerichte attributen ontdekken. TIP Een paar bewoners met hun bezoek genieten van de septemberzon. Op de afdeling waar 30 bewoners verblijven in twee woonkamers die in elkaar overlopen wordt van de gang/het voorportaal van die gemeenschappelijke woonruimte ook flink gebruik gemaakt.

Zelfstandig toiletbezoek is nog een hele sinecure
Een bewoner die naar de wc wil, moet nog even wachten, omdat de verzorgende op dat moment alleen is en toezicht op de gemeenschappelijk woonkamer moet houden. De meeste wc’s annex doucheruimten zitten op slot. Dat is, zo wordt ons uitgelegd om te voorkomen dat bewoners zelf de heet waterkraan zouden kunnen opendraaien en daarmee ernstige brandwonden zouden kunnen oplopen. Geheel nieuw voor ons om te horen! Is dat niet simpel op te lossen, vragen wij ons af. Je kunt toch de heet waterkranen afstellen tot een temperatuur, waarmee bewoners geen gevaar op verbranding oplopen. TIP Het bevordert dat bewoners zo lang mogelijk zelfstandig naar de wc kunnen zonder daarvoor een eind te hoeven lopen. En je moet het maar weten, welke wc wel vrij toegankelijk is. Een paar bewoners die zeer kwetsbaar zijn liggen op de gang in bed.

Aan huiselijkheid/thuisgevoel kan veel verbeterd
De gemeenschappelijke woonkamer vinden wij sober en niet gezellig ingericht. Met weinig moeite valt veel te verbeteren en een huiselijke sfeer te creëren.
Ook de grote activiteitenruimte maakt een kale indruk. Als wij er binnen stappen zijn er 3 bewoners aan het sjoelbakken. Besloten is de bewoners van de psychogeriatrische woongroepen geen gebruik meer te laten maken van deze ruimte, omdat het te onrustig voor hen is, als ook de bewoners van het verzorgingshuis gebruik maken van deze ruimte. Te veel prikkels.
Voor de bewoners van de psychogeriatrische woongroepen is er een vaste dagstructuur, die houvast moet bieden. Iedereen is om half negen aangekleed. En dan  begint men om 9.00 met een gezamenlijk ontbijt. In deze gemeenschappelijke woonruimte worden ook de maaltijden gebruikt, die door de kloosterkeuken elders op het terrein worden verzorgd. We horen dat de meer nieuwe bewoners dit strakke dagritme niet zo aanstaat en dat de organisatie zich realiseert dat flexibiliteit daarin van hen gevraagd wordt. Met die cultuurslag is men bezig.

De 1-persoonskamers zijn echt behoorlijk
Op de heel persoonlijk ingerichte woon/slaapkamer die wij bezoeken zit een bewoner gezellig te handwerken met een familielid die op bezoek is. Daar leent de kamer zich goed voor door zijn best ruime afmeting en vorm. De kamers beschikken allen over een eigen toilet en doucheruimte. Maar ook daar geldt voor -begrijpen wij- dat die op slot zijn vanwege voornoemd risico. Een wc-gang wordt zo een betrekkelijk ingewikkelde aangelegenheid.

Vergroot de bewegingsruimte
Verder lopend stuiten we op een deur, die de gesloten afdeling afsluit van de toegangsruimte. Het vierkantje dat we lopen kan dus ook door bewoners die aan de wandel zijn, niet zelfstandig worden afgerond. TIP We missen überhaupt belevingsgerichte doelen waar je binnen (en ook buiten) je vertier en ontmoeting aan kunt ontlenen zoals bv een winkeltje, kapper, leesruimte. Wel beschikt De Leystroom over een mooie snoezelruimte.

Maak gebruik van goeie voorbeelden
Lopend door dit huis komt bij ons de gedachte op aan verpleeghuis Isselwaerde in Ijsselstein dat je ook via een brug bereikt, maar dat veel uitnodigender is en veel meer ruimte biedt aan bewoners om overal te gaan en te staan waar ze kunnen. In Isselwaerde sluit het gezellige café/restaurant bij binnenkomst aan op een mooi aangelegde belevingstuin met terras waar bewoners en hun naasten zich vrijelijk kunnen bewegen.
De Leystroom beschikt inpandig over een wijkrestaurant voor 55+ wijkbewoners, maar wij krijgen niet de indruk dat de levendigheid die dit kan oproepen afstraalt op de bewoners. Ook beschikt De Leystroom over een prachtige kloostertuin achter het huis, maar nergens zien wij een stimulans om daar als bewoners en bezoekers  gebruik van te maken: geen zitjes, geen parasols, geen uitnodigende wandelroutes. Tijdens onze zorgvisites zien we zoveel mooie voorbeelden hoe het wel kan. Daarom willen wij De Leystroom (management, medewerkers en cliëntenraad) aanbevelen eens wat werkbezoeken af te leggen bij collega instellingen om het prachtige gebouw en buitenruimte een Brabants hart te geven.

Gooi de boel meer open
Als we weg rijden, valt ons nog eens te meer op hoe de hoge stalen hekken het gebouw afsluiten van zijn omgeving.

P1020417

Het gebouw wordt verder nog eens dubbel aan het  zicht onttrokken door de hoge bomen die er omheen staan.

P1020416

De zorg zal ongetwijfeld goed zijn en aan alle normen zal worden voldaan, nu graag de slag naar je Thuis Voelen, binnen en buiten. Alleen maar kansen met zo’n plek en locatie zo dicht bij het prachtige centrum van Breda.

Zorgkaart Nederland: 7.8 uit 16 waarderingen, laatste waardering op 14 november 2011
Gastvrijheidszorg met sterren: geen waarderingen

Copyright Dames THe. Hetti Willemse/Tineke van den Klinkenberg
september 2013

Geef een reactie