De Geinsche Hof (2)

De Geinsche Hof (2)
4

Goed ingesteld, maar fine tuning gewenst

Zorgcentrum De Geinsche Hof
Vuurscheschans 75 en 77
3432 TX Nieuwegein
tel.: 030-6089811
email: info@zorgspectrum.nl
Zorgcentrum De Geinsche Hof maakt deel uit van Zorgspectrum
www.zorgspectrum.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

 

 •  Kleinschalig groepswonen
 • Kom met visie en plannen voor de ruimte om je heen
 • Gebruik het water om wat te doen te hebben en te beleven
 • De biggen trekken aandacht
 • Op de foto voor uw eigen kerstkaart
 • Ruime openingsuren in het restaurant
 • Maak combinatie van receptie en winkel en/of restaurant
 • Atrium met geleased aquarium
 • Dames THe hebben nog wat te wensen over

We vervolgen onze zorgvisite in de Nieuwegeinse contreien en richten nu de schijnwerper op locatie Vuurscheschans 75 van De Geinsche hof. Op 6 november 2012 hebben we geschreven over een neven locatie van De Geinsche Hof en wel Vuurscheschans 77 . We zijn naar De Geinsche Hof op pad gestuurd na een tip van een bezoekster bij onze standZorgvisite op de 50-plus beurs. Laaiend enthousiast was zij over De Geinsche Hof, waarbij wij niet weten over welk van de twee aanwezige locaties, die wij er tot onze verrassing aantroffen.

Natuurlijk vinden we het jammer dat de jaren tachtig architectuur van13 ineen dozijn niet na de renovatie van een facelift is voorzien. Aan de andere kant, het hoort helemaal bij de bouwstijl die in deze Utrechtse overloopstad in die tijd leidend was, maar het had wat ons betreft na de renovatie wel wat meer opgepimpt kunnen worden

 

Kleinschalig groepswonen

In de zorgvisite over De Geinsche Hof nr.77 verhaalden we in de introductie over de immense brand die het toenmalige complex getroffen heeft. Na de brand is Vuurscheschans 75 geheel gerenoveerd. Er bevinden zich op de begane grond 9 groepswoningen voor kleinschalig wonen voor 6 tot 7 pg-bewoners. Op de eerste verdieping is het Zorg- en Revalidatiehotel gelegen met twee vleugels van elk 20 bewoners. Als we rond het gebouw lopen, dat omgeven is door zielloos, gemakzuchtig gemeentelijk groen

kunnen we en blik werpen in de individuele kamers van de bewoners, die ook hier weer een keuze hebben kunnen maken uit verschillende gordijnstoffen. We zien van vorm wisselende, al dan niet gezellig ingerichte kamers. Aan het verschillende beddengoed te zien, valt ons op dat je hier je eigen beddengoed kunt meenemen en dat waarderen wij.  Het zijn woonslaapkamers met gedeeld sanitair en met allemaal een soort erkertje met plantenbakken aan de buitenkant ervan. De bakken kunnen door elke bewoner zelf of zijn familie worden beplant. Een aantal heeft dat gedaan. En aantal laat de bak de bak.

  

Nou ja, zo gaat dat thuis ook: de een maakt er werk van de ander laat het voor wat het is. Waar het gebouw aan het water grenst, met aan de overkant een rij woningen, zien we ook dat de een van zijn tuin een paradijs en de ander er zelfs een rotzooi van heeft gemaakt.

Kom met visie en plannen voor de openbare ruimte om de locatie heen

Bij de gemeenschappelijke huiskamers bevinden zich tuinen met omheining, waartegen muurklimmers groeien, die het zicht op de openbare ruimte  ontnemen. Wij geloven er niet zo in dat je mensen met dementie achter groene hagen wegstopt. Via de nu wel aanwezige maar afgesloten hekken bij elke tuin van een woongroep

kun je op het wandelpad komen, waarbij je niet het hele rondje kunt afmaken. Er staan een paar banken, maar uit de staat ervan leiden we af dat die nooit worden gebruikt.

De grote wat rommelig en zielloos ingerichte openbare ruimte zou naar ons idee beter benut kunnen worden, door deze bij de tuinen te betrekken om daarmee de bewoners zelfstandig meer beschermde buitenruimte te geven. Je kunt er dan ook wat aardigs maken voor (klein)kinderen die op bezoek komen. Je kunt er moestuintjes in aanleggen en er samen met familie en bewoners wat van maken. De grond is goed, want de bramenstruiken tieren er welig en de laatste bramen smaken goed.

Gebruik het water om wat te doen te hebben en te beleven (TIP)

Hetzelfde  geldt  voor de vijver in het groen waarop je uitkijkt vanuit restaurant ’t Gein dat zich in het huis bevindt. Die is nu volstrekt stiefmoederlijk bedeeld.

Zou het niet leuk zijn als aan de overkant een vissteiger wordt aangelegd met een theehuisje, zodat je op wat meer reuring uitkijkt (en beleeft). Bijvoorbeeld ook doordat kinderen er op afstand bestuurbare miniatuurbootjes in laten varen, of dat er kleine natuureilandjes in worden gemaakt waarop watervogels gaan nestelen TIP) en je zo de kwaliteit van de aanwezigheid van het water meer benut.

Het zal allemaal best zo zijn, dat de omringende openbare ruimte in gemeentehanden is. Als zorgorganisatie heb je er belang bij dat deze ruimte op reuring en ontmoeting is ingericht en uitnodigt tot gebruik. Wij kennen verschillende voorbeelden in het land waarbij gemeente en zorgorganisatie op dit punt de handen al ineengeslagen hebben en goede resultaten hebben geboekt. Dus Geinsche Hof, hier ligt een kans en kom dus gauw met een inspirerende visie en plannen voor de openbare ruimte van zowel Vuurscheschans 75 als 77! TIP

De biggen trekken aandacht

Tuinen zijn er overigens wel in Vuurscheschans 75. Een afgesloten buitentuin waar 5 biggen in wroeten en die waarschijnlijk nog op herinrichting wacht, maar waar de bewoners kijkend vanuit een binnengang nu al plezier aan beleven.

Voorts is er een prachtig ingerichte belevingstuin, waar een hoveniersbedrijf het nodige aan heeft bijgedragen.

 

Op de foto voor uw eigen kerstkaart (TIP)

Het huis zelf betreden we via een voorplein met een rond perk met bloeiende planten en goed verzorgde plantenbakken.

Er is een (te) klein terras grenzend aan het restaurant aan de voorkant. Wij vinden het niet het leukste plekje. De hal is oké. Op een grote flyer treffen we informatie over de fotograaf die binnenkort langskomt om ‘uzelf te portretteren voor een kerstkaart in aanwezigheid van de Kerstman’. TIP

We vinden in de entree de benodigde informatie over wat Vuurscheschans de bewoners biedt.

Ruime openingsuren in het restaurant

We gaan eerst maar eens een hapje eten in restaurant ‘t Gein. Er is via zelfservice van alles de hele dag door te verkrijgen. Het restaurant kent ruime openingstijden van half negen ‘s ochtend tot half negen ‘s avonds. ’s Avonds kan er warm worden gegeten. Wij nemen soep en brood met beleg en een kaassoufflé. Van de elk apart ingepakte plakjes kaas en ander broodbeleg zijn wij niet zo gecharmeerd. We zien het veel en het zal wel zo moeten vanwege de door het HACCP opgelegde normen. Het betekent dat je nooit meer een lekker stuk verse boerenkaas van de kaaswinkel of eigen gemaakte ham van de slager proeft. De koffie toe is van goede kwaliteit. En in gekleurde kopjes geserveerd.

Er staan kannen met water. Op de tafels treffen we een menu met prijslijst en kleine bakjes met verse bloemetjes .

In het restaurant staat een vleugel, een biljart, en een grote TV. Er  is een hoek met computers, waarbij een instructie hangt met de mogelijkheden die een computer je biedt. TIP Het restaurant is groot en een beetje kantineachtig; wat meer sfeer kan geen kwaad.

Maak combinatie van receptie en winkel en/of restaurant (TIP)

Grenzend aan het restaurant is de winkel, waarschijnlijk gerund door vrijwilligers. Waarom toch receptie, restaurant en winkel zo vaak van elkaar gescheiden? Het betekent dat je er meer menskracht op in moet zetten, dan wanneer je combinaties maakt. TIP. We hebben de indruk dat De Geinsche Hof over veel vrijwilligers beschikt. Ze dragen ook een naambordje met daarop aangegeven dat ze vrijwilliger zijn. Wie er van het personeel aanwezig is op de beide locaties, dat hebben we niet kunnen constateren. Er hangen geen borden bij de woongroepen met foto’s en namen.

Atrium met geleased aquarium

Lopend naar de woningen komen we eerst in een mooi ingericht atrium. Daar staan gemakkelijke rotanstoelen rond een boom van lichtjes. Zou het niet leuker zijn de TV uit het restaurant hier naar toe te transporteren, zodat je er lekker voor neer kunt strijken? De ruimte is intiemer en daardoor gezelliger. In het atrium staat een volière en een geleased aquarium en er is een wat weggemoffeld kinderhoekje.

Dames THe hebben nog wat te wensen over

Al met al heeft Vuurscheschans 75 een goede herstart gemaakt in een gerenoveerd gebouw, waarin men anders dan voorheen kleinschalig wonen heeft gerealiseerd op de begane grond. Openbare ruimte, gebouw en restaurant hebben volop potentie om bij een volgende visite hoger te scoren dan we nu doen. Dat is een kwestie van visie en fine tuning. We komen er graag voor terug.

Zorgkaart Nederland: 6,8 uit 45 waarderingen; De twee laatste (lage) waarderingen dateren van na de herstart (maart en april 2012). Eén ervan heeft betrekking op beide locaties. Door Zorgspectrum is op beide (negatieve) waarderingen gereageerd.

Gastvrijheidszorg met sterren: 4 sterren (onderzoek 2012)

Copyright Dames THe  Hetti Willemse/Tineke van den Klinkenberg  

2013

One Response to “De Geinsche Hof (2)”

 1. Marja de Graaf schreef:

  Geachte dames Willemse en Van den Klinkenberg,

  Fijn dat jullie ook aan Vuurscheschans 75 een bezoek hebben gebracht. Jullie “eindoordeel” van deze beoordeling is juist; na de turbulente jaren die achter ons liggen, zijn we zeker toe aan ‘finetuning’.

  Over de afgelopen periode kan ik zeggen dat we inderdaad door een diep dal zijn gegaan en dat er door al onze medewerkers en vrijwilligers (170!) al heel veel is gerealiseerd. Daar ben ik zeer trots op! Zo zijn er zijn 9 woningen kleinschalig wonen gerealiseerd met een gehele eigen inrichting en een eigen ritme. Het zijn woningen waar cliënten zich thuis voelen, zo blijkt uit gesprekken met henzelf en met hun mantelzorgers. Verder zijn er op de 1e etage 40 kamers gerealiseerd in het revalidatiehotel. Alle activiteiten zijn gericht op revalidatie, waarbij de samenwerking tussen alle disciplines optimaal wordt benut en revalidanten gastvrij kunnen herstellen: ‘gastvrij’ omdat de cliënt eigen keuzes kan maken bij bijvoorbeeld het broodbuffet, in het restaurant kan eten op het tijdstip dat hij wil en een kamer heeft met TV, telefoon en koelkast. ‘Herstellen’ omdat alle activiteiten zijn gericht op de revalidatie, waarbij er gezamenlijk naar toe gewerkt wordt dat de revalidant zijn of haar eigen leven, soms met enige aanpassingen, weer thuis kan oppakken.

  Maar…zoals ik eerder al aangaf, zijn we er nog niet. De frisse blikken van buiten zijn daarom welkom.
  Jullie positieve feedback nemen we ons ten harte en op een aantal punten geven we hieronder graag onze reactie.

  Vrienden van Zorgspectrum: ontmoetingstuin
  Op dit moment is De Geinsche Hof via de stichting “Vrienden van Zorgspectrum” op zoek naar sponsoren om de ontmoetingstuin te realiseren (de plaats waar nu de hangbuikzwijntjes verblijven). Het toegekende bouwbudget was uiteraard niet bestemd voor een dergelijke, speciale tuin. De ontmoetingstuin willen we realiseren met een speciale sponsoractie via “Vrienden van Zorgspectrum”. Deze stichting is begin januari opgericht en zullen wij binnenkort aan de buitenwereld presenteren. Voor diegenen die al graag een bedrag willen doneren, het bankrekeningnummer van “Vrienden van Zorgspectrum” is 104308 t.n.v. Zorgspectrum De Geinsche Hof, onder vermelding van ‘ontmoetingstuin’.

  Nog meer wensen…
  Na de realisatie van de ontmoetingstuin, is er onder andere de wens voor de realisatie van een visflonder. In onze locatie is er met name een aantal heren die dat fantastisch vindt. Met deze heren gaan we op dit moment ergens anders vissen, waardoor de frequentie helaas minder vaak is dan we zouden willen. Via “Vrienden van Zorgspectrum” gaan we op zoek naar sponsors en een timmersmansschool die ons kunnen ondersteunen. Voor meer informatie hierover, kunnen jullie terecht bij Mariëtte Ippel (m.ippel@zorgspectrum.nl).

  Beursvloer in Nieuwegein
  Veel “matches” zijn er gemaakt op de Beursvloer in Nieuwegein; een fantastisch ontmoetingsevenement waar commercieel en ideëel elkaar ontmoeten. Er wordt gehandeld in diensten, mensen, middelen, kennis en kunde tussen lokale bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid. Voor maatschappelijke organisaties zoals Zorgspectrum, is dit hét moment om een onvervulde wens of behoefte te vervullen. Op deze manier is bijvoorbeeld de winkel in De Geinsche Hof mede tot zijn recht gekomen. We zien dat er steeds meer samenwerking wordt gezocht door het bedrijfsleven die in het kader van ‘Maatschappelijk Ondernemen’ zich wil inzetten voor één van onze locaties. Een prachtige ontwikkeling waarmee wij graag willen doorgaan.

  Nogmaals hartelijk dank voor jullie bezoek en reacties. Heel graag zien we u een volgende keer weer terug.

  Marja de Graaf, locatiemanager De Geinsche Hof

Geef een antwoord