De Geinsche Hof (1)

De Geinsche Hof (1)
4.5

Vuurscheschans 77: Van de toekomst

Zorgcentrum De Geinsche Hof
Vuurscheschans 75 en 77
3432 TX Nieuwegein
tel.: 030-6089811
email: info@zorgspectrum.nl
Zorgcentrum De Geinsche Hof maakt deel uit van Zorgspectrum
www.zorgspectrum.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

 • Goed voorbeeld doet goed volgen!
 • Mooie appartementen met een eigen woon- en een eigen slaapkamer!
 • Eigen sleutel, bel en naambordje en eigen keukenblokje
 • Bezorgdienst aan ‘huis’ en ‘broodgeld’
 • Keuzemogelijkheden voor het (laten) doen van de was
 • Familie is 24 uur van de dag welkom
 • Goede materiaalkeuze voor de vloeren
 • Zet al het goeds op de website
 • Ruimte voor behoud van zelfstandigheid en waardigheid

De Geinsche Hof is gesitueerd op twee locaties aan de Vuurscheschans en wel op 75 en op 77.
Zorgcentrum De Geinsche Hof op nr 75 is na een hevige brand in juni 2011 gerenoveerd. Wij, Dames THe, herinneren het ons nog goed, de beelden op TV van de totale ontreddering waarmee erg kwetsbare ouderen moesten worden geëvacueerd en in de regio tijdelijk aan een nieuw eigen plekje moesten gaan wennen. De Dames THe waren in die tijd bezig met een intensief traject ‘Houd de naaste vast’ in Verpleeghuis Isselwaerde in IJsselstein, dat vlak bij De Geinsche Hof ligt en vanzelfsprekend de nodige hand en spandiensten aan de collega locatie bood.
Vuurscheschans 75 is in januari van dit jaar na een grondige renovatie weer in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd in januari ook de naastgelegen nieuwbouw op Vuurscheschans nr 77 geopend.
Nieuwbouw en vernieuwbouw in de zorg kan blijkbaar wel snel als zich een calamiteit heeft voorgedaan. Triest voor al die andere ouderen in Nederland die nog in obsolete zorginstellingen verblijven, waarbij vaak procedures op gemeentelijk niveau de boosdoener zijn…
We bezoeken eerst de nieuwbouw aan de Vuurscheschans 77 en delen ons ervaringen in deze zorgvisite. In een volgende zorgvisite zullen wij Vuurscheschans 75 van De Geinsche Hof recenseren. We gaan dan tevens in op de omgevingskenmerken en de ongebruikte potenties daarvan.

Goed voorbeeld doet goed volgen!
De nieuwbouw op nr. 77 is een geslaagd juweel, waarin 28 appartementen en 28 studio’s zijn gerealiseerd.

De bewoners ervan zijn ernstig lichamelijk en in meer of mindere mate mentaal gehandicapt. Op de begane grond en op de eerste verdieping treffen we kleinschalig wonen voor mensen met dementie en tevens voor mensen met een verstandelijke handicap.

Via een goed ingerichte hal met brievenbussen voor de bewoners betreden we het gebouw en liften we mee met een vrijwilligster naar de 2e etage, waar het Petit Café van de etages 2 tot en met 5 zich bevindt.

De vrijwilligster heeft zojuist in restaurant ’t Gein in het naastgelegen gebouw lekkere hapjes gehaald voor bij de lunch. Op het moment dat wij er zijn wordt deze geserveerd in het Petit Café. Er zitten zo’n 8 bewoners rond de tafel, praktisch allemaal in rollend materieel. Een voedingsmedewerkster is bezig de lunch voor te bereiden. Ze vertelt ons dat hier 2 maal per week een lunch en twee maal per week een warme maaltijd wordt aangeboden. Op zondagen wordt er een brunch geserveerd.

Verder kunnen de bewoners in het Petit Café terecht voor koffie, thee en ander drinken. Gelukkig zien we een groot terras aan het Petit Café. Naast de deur van het Petit Café treffen we allerlei uitnodigingen om deel te nemen aan activiteiten, filmbezoek etc.

Een ‘minpuntje’ dat wij er aan ontdekken is dat de -vanwege de rolstoelen- enorm grote ruimte gezelliger en warmer kan worden ingericht. Dat dit nog niet zo is, is wellicht te wijten aan de nieuwigheid. En we vragen ons af hoe zit het met het gebruik van zo’n alleraardigst idee als Petit Café door bewoners van de andere etages? Hoe makkelijk is het voor hen er met de lift te komen?

 

Mooie appartementen met een eigen woon- en een eigen slaapkamer!
Het mooie van dit gebouw is dat de bewoners allen beschikken over een appartement van 49 m2, bestaande uit een woonkamer, een slaapkamer en een heel ruime badkamer met toilet. De appartementen worden gestoffeerd opgeleverd, waarbij er een keuze is uit 3 gordijnstoffen, die voldoen aan de brand- en veiligheidsvoorschriften. We mogen even binnenstappen bij een mevrouw die in haar bed van haar slaapkamer naar haar eigen woonkamer is verhuisd en daar geholpen wordt bij het eten van een boterhammetje door een jonge vrijwilligster. Het zijn werkelijk prachtige appartementen en door mevrouw prettig ingericht. De grote led screen tv kan er goed tot zijn recht komen.
Waarom kan deze zorgorganisatie deze nieuwbouw wel realiseren en blijkbaar exploiteren, terwijl wij menig nieuwbouwverpleeghuis bezoeken waarvan wij de toekomstbestendigheid in twijfel trekken?
Aan de andere kant, met het nieuwe regeerakkoord en intramurale verpleeghuiszorg alleen vanaf zorgzwaartepakket 5 in de AWBZ heeft Vuurscheschans -en daarmee de bevoorrechte bewoners- deze mooie huisvestingsbuit alvast binnen.

Eigen sleutel, bel en naambordje en eigen keukenblokje
In de eigen woonkamers heeft ook ieder een eigen keukenblokje. En al hoewel de bewoners zelf daar nauwelijks gebruik van maken, kunnen zij er met hulp van familie koffie zetten en of een maaltijd bereiden. De nadruk in dit gebouw ligt op het individuele wonen voor mensen die complexe zorg nodig hebben, met nog steeds gegarandeerde privacy. Ieder heeft een sleutel van zijn appartement. TIP Kan jezelf de voordeur niet zo goed meer openen dan zijn daarvoor elektrische hulpmiddelen beschikbaar. Medewerkers moeten aanbellen. TIP Het naambordje van de bewoner hangt bij de eigen voordeur. TIP

Bezorgdienst aan ‘huis’ en ‘broodgeld’
Bijzonder is de bezorgdienst, die driemaal per week de spullen voor het ontbijt, de lunch en het drinken op de bewonersappartementen levert. Koelversmaaltijden worden twee maal per week bezorgd. En droge kruidenierswaren krijgen de bewoners eens in de week aangeleverd. Een medewerker helpt bij het opstellen van de bestellijst.
De bewoners hebben een vast budget voor de maaltijden (ontbijt, lunch en warme maaltijd per dag,) het zogenaamde ‘broodgeld’. Dat geld kunnen ze op twee manieren uitgeven:
Of je krijgt het gestort op je persoonlijke chippas, waarmee je zelf je boodschappen betaalt in de winkel en voor consumpties in het Petit Café.
Of de instelling beheert op verzoek het broodgeld, waarmee de rekeningen worden betaald. De bewoner krijgt dan maandelijks een overzicht van zijn rekening. De maaltijden kunnen genuttigd worden in het Petit Café, op het eigen appartement of samen met bezoek, die dan voor de eigen consumpties en eetwaren betaalt, in het restaurant ’t Gein in het naastgelegen De Geinsche Hof gebouw.

Keuzemogelijkheden voor het (laten) doen van de was
Voor het laten doen van de was van kleding zijn er ook verschillende mogelijkheden: door een naaste thuis of tegen betaling via muntjes in de wasserette die in het gebouw aanwezig is TIP of bij een externe wasserij. De instelling regelt de was van ieders eigen beddengoed.
Dame He heeft onder de titel ‘Een duit in het waszakje’ over het heikele onderwerp van de was in de verpleeg- en verzorgingshuizen eens een column geschreven.

Familie is 24 uur van de dag welkom
Familieleden zijn 24 uur per dag welkom! En kunnen blijven doen wat zij gewend waren voor hun naaste te doen!! En u begrijpt dat de Dames THe dat graag lezen.

Goede materiaalkeuze voor de vloeren
Het gebouw doorlopend zijn wij verrast door de ruime gangen en de prachtige kunststof tegels die voor de vloeren zijn gebruikt. De vloeren in de appartementen sluiten er mooi op aan met laminaat in een warme kleur.
De ouderenarts, die er een eigen kamer heeft verlaat met ons het gebouw, zijn karretje met dossiers voor zich uitduwend.

Zet al het goeds op de website
Op de website van het Zorgspectrum vinden we Vuurscheschans 77 onder het kopje zorglocatie, De Geinsche Hof. De summiere en weinig beeldende informatie die we aantreffen is vooral vanuit de organisatie geschreven en niet met oog voor de wensen en behoeften van bewoners en familie. Waar zijn de foto’s van het nieuwe gebouw? Etaleer dat wat je als De Geinsche Hof te bieden hebt ook op de website. TIP

Ruimte voor behoud van zelfstandigheid en waardigheid
Op Vuurscheschans 77 wordt werkelijk goed ingespeeld op het wonen van de toekomst voor ouderen met zeer complexe, voornamelijk somatische, maar eveneens pg-problematiek. Hier word je de mogelijkheid geboden om zo veel mogelijk je zelfstandigheid en daarmee je waardigheid te behouden met alle ruimte voor je familie om daarin een bijdrage te kunnen blijven leveren. Volgens ons heeft het gebouw ook flexibiliteit en de potentie om andere doelgroepen er te laten wonen, meer te mixen (niet alleen mensen met een handicap), in de reguliere verhuur te doen als aanbod en vraag niet meer in overeenstemming zijn etc. Je zit dan wel met een gemeenschappelijke ruimte als dat van het Petit Café, maar met een beetje goede wil is zelfs daar een extra woning van te maken.
De Dames THe zijn het er direct over eens Vuurscheschans 77 te waarderen met 4 en een 1/2 THe-kopje.

Klik hier voor de link naar Zorgkaartnederland.nl (score 6.8) 
Gastvrijheidszorg met sterren: 4 sterren (2012). Klik hier.

Dames THe. Publicarea/Tineke van den Klinkenberg © 2012

3 Responses to “De Geinsche Hof (1)”

 1. Lisette Heijstee schreef:

  Wij hebben het vanmorgen eerst op het intranet gezet en zojuist is het gepubliceerd bij het “Nieuws” op onze website;
  http://www.zorgspectrum.nl/zorgspectrumweb_com/dames_the.php
  De link naar het Intranet voor medewerkers is niet mogelijk, maar wij hebben onze medewerkers vanzelfsprekend gestimuleerd dit mooie nieuws via de sociale media te verspreiden.
  Dank voor de tip, wij zullen de websites zeker gaan bekijken en er ons voordeel mee doen.

  Met vriendelijke groet,
  Lisette Heijstee

 2. sanne schreef:

  Geachte mevrouw Geraerts en mevrouw Heijstee,

  Hartelijk dank voor uw reactie op de onlangs afgelegde zorgvisite bij de Vuurscheschans 77 van De Geinsche Hof.
  Het is goed om te horen dat de bevindingen van de Dames THe aansluiten bij dat wat Zorgspectrum voor ogen heeft gehad bij de bouw.
  Ook is het prettig om te horen dat de verbeterpunten die er liggen over een niet al te lange tijd opgepakt gaan worden. We leven immers in een ‘digitaal tijdperk’…Op Zorgvisite.nl vindt u tips en goede voorbeelden van aansprekende websites van zorginstellingen in het land.

  U schrijft dat u de zorgvisite heeft gedeeld via het intranet en op de website.
  Kunt u de link doorsturen? Wij communiceren dit dan weer op de website en via sociale media.
  Alvast hartelijk dank.

  Met vriendelijke groet,

  Sanne Rotmeijer
  Webbeheer Zorgvisite.nl

 3. Geachte dames THe,

  Wat ontzettend leuk dat jullie een bezoek hebben gebracht
  aan De Geinsche Hof! We zijn vereerd met de positieve reacties en de uiteindelijke beoordeling van “4 ½ kopje THe”.

  Het is erg prettig om te horen dat de uitstraling die Zorgspectrum voor ogen had bij de bouw van Vuurscheschans 77, ook daadwerkelijk op die manier wordt ervaren. Dit compliment hebben we dan ook graag gedeeld met de medewerkers via ons intranet en via de website.

  Er wordt veel aandacht besteed aan het behouden van de zelfregie van onze bewoners. Het is een mooie bevestiging om te lezen dat dit gewaardeerd wordt. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. De website is daar een belangrijk onderdeel van. Hiervan zijn wij ons bewust en is één van de punten waar wij op korte termijn absoluut meer
  aandacht aan gaan besteden. Daarin hebben jullie gelijk; Zorgspectrum is trots op de locaties en de zorg die haar medewerkers leveren en die trots mogen we best meer uitstralen!

  Hartelijk dank voor jullie bezoek en heel graag tot jullie bezoek aan de Vuurscheschans 75 óf in één van onze andere locaties in Nieuwegein, Houten en Vianen.

  Zorgspectrum
  Paulien Geraerts (beleidsadviseur) en Lisette Heijstee (adviseur digitale communicatie)

Geef een antwoord