Van De Aa naar nog Beter

Van De Aa naar nog Beter
3.5

Woonzorgcentrum De Aa
De Aa 50
3621 VV Breukelen
(0800) 2200029
zorgbemiddeling@szdv.nl
http://www.szdv.nl/
De Aa is onderdeel van Zorggroep De Vechtstreek

Van De Aa naar nog Beter
P1050123
3,5 THe kopjes

Ter voorbereiding van onze visite aan De Aa in Breukelen lezen we eerst de brochure. En daarbij gaat het ons echt een beetje duizelen van alle verschillende namen die er worden gehanteerd. We  maken een overzichtje op papier om het  beter te kunnen snappen. Woonzorgcentrum De Aa is onderdeel van De Driestroom. De Driestroom biedt onderdak aan tal van dienstverlenende organisaties en eerstelijnsvoorzieningen. Onder De Aa vallen een somatische afdeling de Danne en een meerzorgafdeling De Eendracht. De laatste is een speciale woonomgeving waarin ouderen met dementie worden ondersteund en begeleid. Mensen die zelfstandig willen en kunnen blijven wonen met directe zorg in de buurt, kunnen terecht bij ’t Heycop of De Angstel, eveneens onderdeel van De Aa. De Aa is weer een zorglocatie van de Stichting Zorggroep De Vechtststreek, welke is ontstaan uit Stichting Wooncentra Breukelen en ‘Kampje in Loenen aan de Vecht. De Aa is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er stoppen meerdere bussen voor de deur en een cultureel centrum en winkels zijn vlakbij op loopafstand.

P1050100

A room with a view

Als we parkeren achter De Driestroom genieten we van het uitzicht over het Amsterdam-Rijnkanaal.
P1050092
Grote vrachtboten varen langs en de bewoners van ’t Heycop (huurappartmenten) en De Angstel (koopwoningen en sociale huurwoningen) kijken er op uit. Jammer dat niet de bewoners van de somatische afdeling en de gesloten  PG-afdeling niet direct van dit uitzicht kunnen genieten. Juist voor de bewoners van deze afdelingen is uitzicht op ‘reuring’ zo belangrijk, dunkt ons.
P1050099
Wij lopen langs een soort “slotgracht” om het gebouw heen. Het geeft het gebouw een beetje het karakter van een ondoordringbare vesting. En waar de gracht voor dient? Het is ons niet duidelijk.
IMG_5818
Een paar jongetjes weten zich wel te amuseren door met netjes rode rivierkreeftjes uit een put omhoog te scheppen. De ‘slotgracht’ zou visueel veel boeiender kunnen zijn met meer waterplanten en riet. Of een lekkere vissteiger eraan. De tuin om De Aa toont weinig variatie, maar eenmaal om de hoek is het terras bij de ingang wel aardig aangekleed met mooie bloembakken.

P1050103P1050106P1050095

Het atrium nodigt niet uit er gezellig te gaan zitten

Het atrium waar je meteen links tegenaan loopt bij binnenkomst is een enorme hoge witte ruimte waar een paar grote palmen in staan, die hun beste tijd hebben gehad.
P1050119 P1050116
De banken die er staan zijn van het type ‘ik ben bejaard’. De hele entourage nodigt niet echt uit om er te gaan zitten. Het is best kaal, ongezellig en functioneel. In het atrium is een huisartsenpraktijk gevestigd en een winkel. Dit atrium van De Aa heeft beslist de potentie er iets aardigs van te maken qua ontmoeting-, recreatieve- en gezelligheid mogelijkheden incl. de nu erin gesitueerde winkeltjes. Het lijkt ons echt iets om met bewoners, naasten en de buurt te gaan oppakken.TIP van ZORGVISITE We kijken snel verder.

In restaurant De Meander stelt men hoge eisen aan de kwaliteit van het eten

In het goed uitziende restaurant de Meander is een lezing gaande, die wordt verzorgd door de Hersenstichting Nederland. De lezing trekt veel bezoekers. Er kunnen folders worden gepakt met o.a. informatie over dementie, hersenen en bewegen en hersenen en voeding.

IMG_5823
Het restaurant loopt door tot in de lage hal die grenst aan het hoge atrium. In dat deel met de uitstraling van een lounge is het vrij donker, evenwel zeker niet ongezellig.
IMG_5839
De bibliotheek en de zitjes naast de ingang stralen een zekere allure uit. Er is een kinderspeelhoek en er staat een biljart.
IMG_5837
De muren zijn getooid met aardige schilderijen. De kleine kaart van het restaurant wordt ons vriendelijk uitgelegd door een medewerkster in dienst van Sodexo. Zij vertelt dat Sodexo ook de catering van de bewoners verzorgt. Sodexo is  kritisch op hun leveranciers en wisselen van aanbieder als een product minder goed bevalt. Dat wordt bij de bewoners gecheckt. TIP van het HUIS Professionele koks bereiden elke dag verse maaltijden. Wij zijn er met THe tijd. Echt jammer dat we het eten zelf niet hebben kunnen proeven, maar we willen best geloven dat het hier goed en lekker eten is, getuige de prima koffie die ons wordt ingeschonken, de thee en de heerlijke koeken die we erbij bestellen. Aanstaand weekend is er een Indisch buffet gepland. Dit staat niet bij activiteiten op de website van De Aa vermeld.

IMG_5843
De verbinding tussen het restaurant en het buitenterras kan echt beter. Je moet nu via de sluis met je drankjes en hapjes naar het terras. In de Meander worden ook tentoonstellingen georganiseerd.

Smaakvol ingerichte gangen met nisjes en eigen deurbel

Er is veel informatie voorhanden in de vorm van folders en ook de informatiebalie is mooi centraal gelegen.
IMG_5824
De vertrouwenspersonen presenteren zich met foto op een kaartje aan de muur. Als we doorlopen naar de somatische afdeling De Danne zien we brede gangen met een mooie vloerbedekking en ook op de gesloten afdeling De Eendracht zien we een ruime gang met leuke nisjes bij de deuren van de bewoners.
P1050120
Die zijn vaak heel persoonlijk vorm gegeven met een zitje en een foto van de bewoner of de poes. Ook beschikken de bewoners over een eigen deurbel. TIP van het HUIS De ronde gemeenschappelijke ruimten zijn sfeervol ingericht.
IMG_5829
Een piano in de gang maakt het extra huiselijk. De kamers en appartementen lijken mooi ruim en goed naar eigen smaak in te richten. En we zien -en dat doet ons altijd deugd- een eigen balkonnetje. We gaan weer met de lift naar beneden en zien het bordje met een kopje koffie in de lift. Dat is uitnodigend!

Goed verzorgde website wordt beter door meer visuele uitingen

Duidelijk is meteen wie je kan bellen voor meer informatie en zorgbemiddeling. Ook verder is de website goed verzorgd. Wie niet vertrouwd is met De Driestroom heeft wel een visueel overzicht nodig om te snappen hoe het centrum georganiseerd is. Visuele rondleidingen over De Driestroom en  De Aa zouden een welkome aanvulling zijn. TIP van ZORGVISITE En het is ook altijd leuk wat bewoners aan het woord te laten die een indruk kunnen geven hoe het is om in De Aa te wonen.TIP van ZORGVISITE Restaurant De Meander heeft een eigen website met een kleine kaart. Het icoontje om letters groter of kleiner te zetten werkt daar niet. De agenda lijkt meer een algemene planning te bevatten dan actualiteiten, zoals we zelf ervaren met het Indisch Buffet.

Qua wonen en eten lijkt het goed te zitten|
De aandacht voor het wonen en het eten bij De Aa springen er voor ons uit. Zeker door het massieve ongezellige atrium is je eerste indruk wel die van een instelling hetgeen door de verstilde slotgracht wordt versterkt. De potentie is er. De wil vast ook, dus snel van De Aa naar Beter.

 


Sjoerd is met ons op pad meegegaan vandaag. Hij heeft zich als vrijwilliger gemeld om het aantal af te leggen zorgvisites omhoog te stuwen. Een stoere vent die meer achter de schermen van de Nederlandse ouderenzorg wil kijken, ook omdat zijn moeder in een leeftijdsfase is die zorgen met zich mee brengt voor hem en zijn zusters. We schrikken een beetje van een mail die we van hem een paar dagen na de afgelegde zorgvisite ontvangen. Zijn familie vindt het een beetje eng als hij met naam en toenaam in deze zorgvisite komt te staan. Gaat dat niet bij hun zoektocht naar een zorglocatie tegen moeder te zijner tijd gebruikt worden. Nu is de regio Breukelen helemaal geen optie voor moeder en vinden wij het ver gezocht, maar toch. Angst is een lastige raadgever, die wij Dames THe voor een ander niet kunnen beteugelen en vanzelfsprekend respecteren.


IMG_5832

Zorgvisite afgelegd september 2015

Zorgkaart Nederland: 7,8 (uit 12 waarderingen waarvan 10 beoordelingen uit 2010, laatste waardering in 2012)

Gastvrijheidszorg met sterren: 3 sterren (2012)

Copyright: Dames THe/Hetti Willemse/Tineke van den Klinkenberg/Publicarea

Geef een antwoord