Hoe dichter bij Dordt, hoe leuker het wordt?

Hoe dichter bij Dordt, hoe leuker het wordt?
3

Protestantse Zorggroep Crabbehoff

Groen van Prinstererweg 38

3317 SP Dordrecht

Tel: 078-652888

Email: verpleeghuis@spzc.nl

www.zorggroepcrabbehoff.nl

 

Hoe dichter bij Dordt, hoe leuker het wordt?

3 THE kopjes

IMG_5173

We zijn er na ons eigen feestje vanwege onze 100ste afgelegde zorgvisite helemaal voor in de stemming. Op de oude Koninginnedag op zorgvisite in de stad waar de Koning zojuist ‘in nieuwe stijl’ zijn verjaardag vierde. Een stad die op onze zorgvisitekaart  nog een witte vlek is. Ons doel in Dordrecht is Crabbehoff. Niet alleen heeft een goede kennis van ons daar een tijdje de interim-bestuurdersfunctie mogen vervullen. Wij kennen  Crabbehoff ook van de  Kennis en Inspiratie dag IK-Levensles, het geweldige initiatief om jongeren voor de ouderenzorg te enthousiasmeren. Daar zagen wij in november 2014 het energieke, enigszins rebelse optreden van Johan Groen, de huidige bestuurder van Zorggroep Crabbehoff. Hij pakte werkelijk iedereen in met zijn 50 euro truc om heuse vernieuwing uit de jongeren te halen. Dan moet Crabbehoff toch wel weer een neusje van de zalm zijn, zo veronderstellen wij. En we gaan er dan maar even aan voorbij dat we de laatste tijd vaak te horen krijgen, dat onze waarderingen hoger liggen dan toen we met onze visites begonnen. Waarop wij dan antwoorden: “Tja, gelukkig is het nu eenmaal zo: wij registreren alleen maar wat we observeren.”

Sociaal wijkteam midden in winkelcentrum.

We komen weer in een klassieke naoorlogse wijk terecht, waarin -pal achter het gelijknamige winkelcentrum  -Woonzorgcentrum Crabbehoff sinds 1964 ligt.

IMG_5172 IMG_5171

Een mooi groen grasveld en uitnodigende borden die etaleren wat Crabbehoff behelst, verleiden ons om snel naar binnen te gaan. Maar onze discipline overwint en we gaan eerst -ondanks het gure weer- ons rondje maken. Als we het winkelcentrum onder de loep nemen, dan permitteren we ons een idealistische dagdromerij.

P1040490 P1040509

‘Het ware toch veel beter geweest als met de renovatie van het winkelcentrum en de liefdeloze flats erboven, ook het wonen van mensen met een zorgvraag was meegenomen? Hup, bouw er bovenop, met heerlijke balkons die uitkijken op het winkelcentrum en  creëer levendigheid door de interactie met de winkels te zoeken. Net als De Marne in Leens, die van ons  5 THe kopjes heeft gekregen.’ We gaan naar binnen bij de in het winkelcentrum gelegen winkel van het sociaal team. We zijn verrast over de inrichting ervan: onze zorgvisite lessen lijken bij hen wel in de praktijk gebracht te zijn.

P1040486 P1040489

Het ziet er heel gezellig en uitnodigend uit. Een voorbeeld voor heel Nederland. TIP van ZORGVISITE Het is jammer dat bij navraag blijkt dat de samenwerking met woonzorgcentrum Crabbehoff summier is. We vinden er over Crabbehoff ook weinig tot geen informatie. TIP van ZORGVISITE

Heb je buitenruimte en omgeving lief

Onze magen beginnen te rammelen en we verheugen ons op een lekkere lunch in De Grande Salon die actief  in de gastronomiefolder op de website wordt gepromoot. Buiten staan wel wat bankjes met een prominente plek in het midden voor een hoge asbak.

P1040495

Het hele entree gebied doet  ons denken aan een betere versie van De Grevelingen in Den Bosch. Maar ook hier is met de potentie van de lange buiten verbindingsgang en het ronde gebouw aan de voorkant (nog?) niets gedaan. Dat is anders aan de linkerzijde, waar de zorgwinkel en De Grande Salon zich aan de buitenwereld tonen.

IMG_5174

We missen daar wel bloembakken en een gezellig terras, alsook een natuurlijke verbinding naar het winkelend publiek. 100 meter verderop zien we een avontuurlijke kinderspeelplaats. Die zou aangevuld met wat sport en spel voor de oudere medemens niet misstaan op het grasveld voor de Crabbehoff om zo ook De Grande Salon een impuls geven. TIP van ZORGVISITE  En kom met een echte visie op Crabbehoff in zijn natuurlijke omgeving.

IMG_5176

Een goedbedoelde ratjetoe aan leuke dingen

De bekende  sluis, met een plattegrond van Dordrecht gedecoreerd, vormt de entree. TIP van het HUIS.

IMG_5167

Verder is de best wel lange sluis leeg en vormt zo een wat  lege, anonieme  overgang van buiten naar naar binnen.

IMG_5166 IMG_5165

In de ruime hal, met achter de balie niet in ons geïnteresseerde receptionistes, drentelen we wat rond. De hal vormt het kruispunt naar de vele voorzieningen en woonvormen die Crabbehoff in zich heeft. Aangemoedigd door mooie stichtelijke protestantse woorden aan de muren, trekken we verder het huis in.  Er is bewegwijzering, maar die kan nog aanzienlijk verbeterd worden, bezien vanuit de behoefte van de cliënt/bezoeker. En we raden aan her en der in huis een overzichtsplattegrond van Crabbehoff te hangen. TIP van ZORGVISITE Voor ons is het nu een puzzel om uit te vinden wat waar is, terwijl we ons tijdens onze hele zorgvisite steeds weer verbazen over wat er allemaal wel, maar weggestopt, is: hier een rolstoelwerkplaats, daar een piano; hier tafeltennistafels en tafelvoetbal, daar wat  legotafeltjes; hier een wellness, daar de kapper; op het podium in De Grande Salon een indifferente tijdschriften kast, daar een leestafel. Er is geen touw aan vast te knopen. Ook hiervoor geldt: inventariseer eens wat je allemaal in huis hebt, waar dat staat en bedenk hoe je dat veel meer kunt etaleren en van nut kunt laten zijn voor de cliënten en hun familie. TIP van ZORGVISITE

We prijzen nog de open voorhal tot een toilet partij (inclusief sigarettenautomaat, ja, ja) en de Zorgwinkel die we, nog steeds onderweg naar De Grande Salon, passeren.

IMG_5139

Maak De Grande Salon naam waar

In ‘De Grande Salon’ is het druk. Medewerkers, inclusief de directeur Johan Groen, die we op de rug zien,  en cliënten zitten door elkaar. Van de website begrijpen we dat er ook cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel als medewerkers zijn aangesteld. Voor ons als spontane bezoeker is het  onduidelijk hoe het nu werkt; er is een counter, maar we zien geen enkel menu. Wel wordt soep en een bittergarnituur aangeprezen, dus dat bestellen we dan maar met een heuse luxe kop cappuccino erbij. We worden erg vriendelijk geholpen.

We kijken en kijken, we willen zo graag positief zijn, maar het lukt ons niet echt. Het is het allemaal (net) niet. De verbinding van de prachtige plek naar buiten wordt niet gemaakt; aan het tafeltje op het podium zit je vreemd te kijk. In de hoek aan de voorkant staat een verdwaalde piano en de stalen tussenschermen lijken er wel neergekwakt te zijn. De donkere tafels hebben wel een vaasje met een echt bloemetje, maar dat is het verder wel.

De heldere asperge soep is goed. We zien de heerlijkste salades voorbij komen voor mensen die het restaurant kennen. De ‘luxe’ koffie is echter niet te drinken, dus die laten we staan. Bij de kassa lag een A 4tje ‘Enquête gasttevredenheid restaurants Crabbehoff’. TIP van het HUIS Dat is natuurlijk een prima initiatief. Op gastronomisch gebied zijn er immers, alle goede intenties ten spijt, nog vele meters te maken om meer en tevreden gasten, ook van buiten, te trekken. We bevelen Crabbehoff aan eens bij Humanitas Deventer, onze 100ste zorgvisite en een beetje gelijksoortig huis, ook qua grootte, een kijkje te nemen.

 Heel veel kantoor-, vergader- en algemene ruimten op de begane grond   

We zwerven verder door het immense Crabbehoff gebouw, waar 100 plaatsen zijn voor langdurige zorg, 24 plaatsen voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en 42 plaatsen voor mensen met dementie. Annex is er ook nog Vijverhof met ook een aparte entree en deels aparte voorzieningen, waar mensen hetzij zelfstandig wonen, hetzij zonder verpleeghuisindicatie. En we ontwaren een kinderdagverblijf op de meest veraf gelegen hoek.

IMG_5180 IMG_5182

Op de  begane grond zitten de kantoren en we verbazen ons over de talrijke en verspreide vergader- en algemene ruimten. Is dat niet financieel een enorme last? Wij zien er geen enkel verband tussen qua gebruik en het sterkt ons gevoel van hap snap, van het is er nu eenmaal, dus we laten het maar zo. Een gevoel wat we eigenlijk niet willen hebben, gelet op de intenties die we lezen op website (‘levenskwaliteit van de mens centraal’) en dat we overgebracht kregen door de bestuurder Johan Groen.

Binnen wonen voor mensen met dementie

Tijdens onze wandeling komen we  op een prachtig binnenplein.

P1040503

Het is omringd door balustrades van waaraf men zicht heeft op de activiteiten die daar plaats vinden. Een shantykoor dat er vanmiddag optreedt, is druk bezig met de voorbereidingen en dat geeft een hoop levendigheid. Als we later koekeloeren op de etages waar het kleinschalig wonen voor mensen met dementie zich bevindt, dan zien we van binnen prettig ingerichte ruimtes. We krijgen het echter niet helder over welke buitenruimte en bewegingsvrijheid deze doelgroep nu beschikt.

IMG_5149 IMG_5151 IMG_5152

Hoe we ook zoeken -we wijden er verschillende rondjes aan- naar een duiding naar de beschermde binnentuin voor hen, met kleur en geur en bomen en planten, we vinden die tuin niet. En als we dan verder denken, dan vinden wij het niet logisch dat de mensen met dementie allemaal op bovenverdiepingen wonen, terwijl er een overmaat aan  grondgebonden algemene ruimten is,  Gemiste kansen, roepen we. En we herhalen wederom onze TIP van ZORGVISITE, maak het toch makkelijk om naar buiten te gaan!

IMG_5181

Diep graven in de website

De website van Crabbehoff doet je op het eerste gezicht niet veel. Hij is uitermate verzorgd, maar pas bij diep ploegen kom je er achter hoeveel erop staat, weliswaar niet altijd actueel gehouden. Bij voorbeeld: Via de button Recreatiezaal wordt je naar button diensten verwezen voor activiteiten, en pas dan krijg je daarvan een ‘up to date’ overzicht. De gemiddelde, ongeduldige digitale medemens is dan al afgehaakt. En als je dan, als resultaat van je inspanningen wordt beloond met een activiteiten overzicht dat alleen meldt, dat naast de wekelijkse brei- en haakclub, op woensdag 5 november (2014?2015?) de herfstmarkt in het atrium wordt gehouden, dan ben je wel teleurgesteld. Ook hiervoor weer de tip: zet helder op je website homepage een interactieve activiteiten kalender. TIP van ZORGVISITE Voorbeelden te over door ons al geëtaleerd uit het hele land. Dat moet toch mogelijk zijn met acht activiteitenbegeleiders?

En nu we toch aan het muggenziften zijn: let op bij ‘De zorgwinkel voor al uw vragen’ wordt verwezen naar een button voor cliënten en familie, die er niet is. Onze TIP van ZORGVISITE: maak een aparte button cliënten en naasten op de website. En  -heel goed en leuk zoals het je aanmelden voor de nieuwsbrief van de zorgwinkel op de website wordt gepromoot- maar beter is  het de nieuwsberichten zelf ook te downloaden op de website te zetten. Een andere tip: zet de wachttijdgegevens naar doelgroep op de site!

Overigens een compliment voor de digitale toegankelijkheid van de medewerkers. Ze staan op de website met telefoonnummer en emailadres en al!

Eindelijk kunnen/moeten we ondernemen in zorgland

Met bovenstaande slogan begint Crabbehoff bestuurder Johan Groen  zijn 500 plus connecties ‘linked in’ profiel.  Hij schrijft erop ook dat we nieuwe creatieve oplossingen moeten bedenken in  “onze” wijken. Samenwerken is het nieuwe concurreren, andere nieuwe partners zijn er volop. Met het MT , zo staat in zijn profiel hebben we strategische uitgangspunten voor de komende twee jaar uitgezet. Innovatieve werkwijzen, producten en vastgoedinitiatieven worden uitgevoerd.

Wij geloven oprecht de intenties en goede bedoelingen maar missen datgene nog in de praktijk  wat het geheel groter maakt dan de som der delen. Daarom zo onder de rook van Rotterdam zeggen wij: ‘Kom op Johan en je team. Geen woorden maar daden.’

Bezoek afgelegd april 2015

Zorgkaart Nederland: 7.6 uit 18 waarderingen. Laatste waardering op 3 december 2014

Gastvrijheidszorg met sterren: 2 sterren, onderzoek uitgevoerd in 2012

Copyright Dames THE, Tineke van den Klinkenberg, Hetti Willemse/Publicarea

 

 

Geef een antwoord