Hommage aan Champetter

Hommage aan Champetter
4.5

Centrum voor Wonen en Zorg Champetter
Citroenberg 2
4707 DC Roosendaal
info@groenhuysen.nl / klantbureau@groenhuysen.nl 
Tel: 088-5574660 
www.groenhuysen.nl/champetter 

Hommage aan Champetter 

4,5 THe kopje 

IMG_2211

Philippe Vanoutrive schreef het boek Meneer de champetter (Vlaanderen, 2017). Een hommage aan de veldwachter, de garde die dag en nacht, avond, nacht en weekenden bereikbaar was om het welzijn van de dorpsbewoners te beschermen. De veldwachter was de biechtvader en vrederechter van de gemeente. Vier sterren kreeg het in de boekrecensies. Zou meneer de veldwachter niet makkelijk vervangen kunnen worden door mevrouw de verpleegkundige of verzorgende?  

In Vlaanderen is een champetter ook wel een manwijf, kwade vrouw of xantippe. Die betekenis laten we natuurlijk graag voor wat het is en werpen de relatie met de zorg verre van ons. 

Wij reizen naar het Centrum voor Wonen en Zorg Champetter in Roosendaal af. Een stad in – voor ons – een uithoek van het land, die door ons dames THe nogal stiefmoederlijk is bedeeld. En een centrum dat deel uitmaakt van een zorgorganisatie waar we nog nooit van hebben gehoord, zo bleek bij onze deskresearch, die altijd aan een Zorgvisite voorafgaat.

IMG_2201

Een visie voor nu en de toekomst  

We steken maar meteen van wal. We zijn zeer onder de indruk van de website van Groenhuysen, de zorgorganisatie waar Champetter één van de 18 locaties van is. TIP van het HUIS. De website is volledig gericht op de bewoners en de naasten en de vragen die er bij hen leven. Hier wordt ook geen eenheidsworst aan wonen en zorg aangeboden, maar een variatie naar wonen en mensen en naar locatie. Wij hadden nog nooit van de term ‘semi-endorsed locatiebeleid’ gehoord. Wat ermee bedoeld wordt is dat het concern dienstverlenend is aan de locaties en hun eigenheid. Het klinkt ons als muziek in de oren, omdat wij daar jaar en dag voor pleiten. Misschien niet zo gek om het in gewoon Nederlands op te schrijven en het een duidelijker plek op de website te geven? TIP van ZORGVISITE.

De visie van waaruit Groenhuysen werkt staat er helder op: ‘Groenhuysen wil graag in elke wijk en dorp in Roosendaal en wijde omgeving aanwezig zijn zodat u als bewoner niet van woonplaats hoeft te veranderen.’ En op de website worden vragen die je als toekomstig bewoner hebt beantwoord zoals bijvoorbeeld de vraag ‘Is er een wachtlijst?’ Antwoord: Groenhuysen wil voorkomen dat er een wachtlijst is door rekening te houden met voorkeuren. Wat Groenhuysen doet is informatie geven over het aantal opnamen van de afgelopen vier weken zodat er een inschatting kan worden gegeven.   

Een website en schriftelijke informatie  waar je blij van wordt 

Verder tref je op de website veel beeldmateriaal en filmpjes en foto’s, ook van de Raad van Bestuur, heel veel informatie over wat alles kost via een tarievenlijst, over de reglementen (ook van de Raad van Commissarissen) en dat alles is ook te downloaden in pdf. Je wordt helemaal blij als je de beschrijvingen van de varianten in het wonen (buitengewoon wonen, zorgeloos wonen en waardig wonen) ziet. Aangenaam verrast wordt je door de ruime afmetingen van de appartementen die gehuurd kunnen worden tegen prijzen (inclusief de mogelijkheid van  huurtoeslag) die eigenlijk geen groep ouderen hoeft uit te sluiten. Groenhuysen biedt trouwens zorg via de WLZ en via een PGB. Mensen met een ZZP-indicatie van minimaal 4 tot en met 6 kunnen bijvoorbeeld een 3-kamer appartement van 75-80 m² huren. Naast de eigen bijdrage voor WLZ zorg  betaal je dan nog 221,– euro voor de verplichte ‘zorgeloos wonen module’ per 2 personen. Dan ben je van alle hulp en zorg voorzien. Fantastisch! 

Ook het Groenhuysen blad spreekt aan. Trots presenteert de Raad van Bestuur Het Klushuys voor de mannen. Ouder worden, jezelf blijven is het motto van Groenhuysen, waarom zou je dat, als je al je leven lang klust, moeten opgeven als je naar een centrum voor Wonen en Zorg gaat. 

Eigen medewerkers website 

Dat Groenhuysen begrijpt dat bewoners het hart van de organisatie zijn blijkt volgens ons ook uit het feit dat de website niet vervuild is met werving van medewerkers en personele  zaken. Nee. daarvoor is een eigen website Werken bij Groenhuysen. Klasse. TIP van het HUIS. 

Wisse-wasjes 

We kunnen het niet laten om ‘de was’ er even specifiek uit te lichten. In de tarievenlijst en in de voordeelgids van de Groenhuysen gids staat het hoor. We hebben twee contracten met wasserettes in Roosendaal. Een mooi aanknopingspuntje om onze recente Waardigheid en Trots THe-blik over de was hier in het zonnetje te zetten. 

Tijd voor Champetter 

Als we op Champetter aanrijden wappert de Groenhuysen vlag ons tegemoet.
IMG_2202
We zien een nieuw wijkje aan een brede waterloop waaraan gebouwen staan langs een brede loopstraat. Er is een mix aan gebouwen. De koopappartementen voor iedereen zitten in de gebouwen die het dichtst aan het water staan. De brede loopstraat doet ons wat stenig aan, maar we beseffen dat het voorjaar fleur en levendigheid met zich mee zal brengen vanaf alle erop uitkomende terrassen en balkonnetjes.
IMG_2191
De wandelstraat zelf is nogal kaal: er zijn geen bankjes of zitjes. TIP van ZORGVISITE. Aan het eind van de loopstraat is een houten hek naar een wandelpad dat leidt naar het annex gelegen park Watermolenbeek. 

IMG_2192
Champetter kent 60 appartementen zorgeloos wonen. De driekamer appartementen hebben een balkon of inpandig terras. Er zijn 12 appartementen voor ZZP 6. De appartementen zijn onder gebracht in gebouwen, elk driehoog, die via loopbruggen met het gebouw Watermolen zijn verbonden. Beneden in Watermolen is een restaurant dat geëxploiteerd wordt door Groenhuysen. In Watermolen huren voornamelijk ouderen, die zelfstandig zijn, een appartement van een woonorganisatie die niet bij Groenhuysen hoort. De bewoners kunnen wel gebruik maken van de voorzieningen van Groenhuysen, zoals van de thuiszorg. Ze kunnen tegen vergoeding deelnemen aan activiteiten en kunnen tegen betaling gebruik maken van het restaurant, dat een groot terras aan het water heeft.

Puzzelen 

Het is puzzelen hoe we naar binnen kunnen komen. Het valt ons op dat de brievenbussen van de zorgeloos wonen appartementen alleen uit nummers bestaan. Je moet voor alle bewoners aanbellen bij Groenhuysen.
IMG_2243
De zelfstandige huurders van Watermolen hebben een brievenbus op naam en een eigen bel bij hun naam!
IMG_2215

Bij Watermolen gaat de deur als je er voorstaat vanzelf open. Meteen links naast de voordeur is een grote ruimte inclusief lekkere bank. Daar kun je ook je brievenbus leeghalen en je kunt er bijvoorbeeld op vervoer of bezoek wachten.
IMG_2242
De eerste indruk als we de hal instappen is wat benauwd en donker. Dat komt ook door het lage systeemplafond, waarin een van de lampen stuk is.
IMG_2219
IMG_2220
Dat benauwde gevoel verdwijnt als we een paar meter verder in een hoge vide terecht komen. Daar komen de balustrades van de verdiepingen op uit en heeft de iets transparante lift zijn plek. Er is een leestafel met boeken en tijdschriften en op een hoge muur is een gedicht te lezen van de stadsdichter van Roosendaal.
IMG_2225IMG_2241
De informatiekast in dit deel mag van ons wat vrolijker zijn en meer bevatten dan de zorginformatie van Groenhuysen en Champetter alleen. Informatie over wat er in de omgeving zoal te doen is hoort daar wat ons betreft ook bij. TIP van ZORGVISITE. 

We hebben een zeer informatief gesprekje met medewerkster van de Zorgeloos wonen appartementen van Groenhuysen. Ze is gestoken in leuke frisse groene bedrijfskleding en komt bewoners ophalen van de Champetter die in het restaurant hebben gegeten. 

Restaurant annex spel en ontmoetingsruimte 

Over smaak valt niet te twisten qua inrichting, maar wat we hier treffen is een licht en gewoon prettig ingericht restaurant met openslaande deuren naar het grote aan het water gelegen terras.
IMG_2229
We hopen dat het terras wanneer de lente aanbreekt ingericht is met stoelen en tafels en er fleecedekentjes voorhanden zijn om mensen te verleiden naar buiten te gaan. TIP van ZORGVISITE. En is het een idee om de potentie van het water beter te gebruiken door er een vissteiger in aan te leggen en kinderen met kleine bootjes aan een hengel vermaak te geven. 

IMG_2236 IMG_2235
Er is in het restaurant op een slimme manier een klein winkeltje ingebouwd achter een rolluik, er staat s een heel creatieve cultuurkast, waar mensen dingen uit kunnen halen en ook kunnen ruilen en er is een mooi TV-scherm. De keuken is zichtbaar en open en de menukaart is gevarieerd.

IMG_2232 IMG_2234

Kleine happen worden in de keuken zelf bereid. De warme maaltijd komt van een cateraar van buiten en wordt tussen de middag geserveerd. Voor een mevrouw die we later spreken en die 200 meter verderop in een aanleunwoning bij de Egelantier woont is dat een reden om er geen gebruik van te maken. De menukaart heeft wel wat lachwekkende prijzen, zoals 2,03 euro voor een glaasje fris. Dat zal wel komen omdat er geen BTW betaald hoeft te worden. We prijzen de mooie grote in bloei staande orchideeën die in het restaurant staan en de kunstbloemstukjes vinden we aardiger dan we gemiddeld tegenkomen. Naast het fraaie Groenhuysen magazine is er ook een alleraardigste fleurige activiteitenkalender die uitstraalt dat Groenhuysen qua vertier en creativiteit van alle markten thuis. 

We worden heel vriendelijk geholpen en genieten van de preisoep, de fraai aangeklede tosti en ook wel van de koffie, zij het dat wij aanraden het Douwe Egberts apparaat te vervangen door een echt goed koffieapparaat of door traditionele filterkoffie. TIP van ZORGVISITE.
IMG_2239 IMG_2240
We prijzen natuurlijk het roomboterkoekje erbij. Het valt ons sowieso op hoe innemend, verzorgd en professioneel de medewerkers overkomen. 

We zijn gevallen voor Champetter en voor Groenhuysen. Hier wordt een woonzorgconcept neergezet dat toekomstbestendig is. Hier vinden ouderen van vandaag, maar ook babyboomers een voorbeeld van een woonzorgaanbod waarmee men met een gerust hart de toekomst tegemoet kan zien en ook bij zorgafhankelijkheid het leven zo aangenaam mogelijk te kunnen blijven leiden.  

Zorgvisite afgelegd maart 2018 

Copyright Dames THe, zorgvisite Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Stichting Thuis Voelen en Publicarea 

Geef een antwoord